Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем спален чувал?

С пух или от кухи влакна? Летни или трисезонни ? Тип “ Мумия’’ или правоъгълен? Нека поговорим за това как да изберем правилния спален чувал.


Съдържание

 

Основните пет

В началото на всеки правилен избор, независимо от вида на продукта, е важно да си зададете 5 основни въпроса, които да ви помогнат да профилирате правилния продукт:

 1. за кого търсите оборудването
 2. при какви условия ще го използвате най -често
 3. колко често ще го използвате
 4. какво очаквате от оборудването
 5. колко искате да инвестирате в покупката

Ако знаете отговора на всички тези въпроси, можете да преминете към самия избор.

 

Класификация на спални чували

Класифицираме спалните чували по няколко критерия.

 1. според температурно обозначение
 2. според пола
 3. според кройката и дължината на спалния чувал
 4. според изолационния материал
 5. според извършваните дейности или условията, при които ще се използва

 

1. Избор според температурно обозначение

Първото и най-често разделяне на спалните чували е според т. нар.температурно обозначение Различаваме следните спални чували:

 

Летни спални чували

Както подсказва името, летните спални чували са подходящи за използване през топлите летни нощи. Те са особено подходящи за летни ваканции, детски лагери , екскурзионно летуване и можете да ги използвате навсякъде, където температурата не пада под 5 ° C.

Теглото на по- добрите летни спални чували се движи в границите под един килограм.

 • предимства и недостатъци на летните спални чували:

+

 • ниско тегло
 • малък обем
 • ниският разход за покупката

-

 • в сравнение с трисезонните и зимните, те осигуряват най нисък -топлинен комфорт

 

Трисезонни спални чували

Трисезонните спални чували са най-универсалната и следователно най-търсената категория. Те осигуряват разумно съотношение между производителност - начин на загряване, параметри и цена. Ако спите навън от пролетта до есента, ако ходите на излети и планински преходи дори и при неблагоприятни метеорологични условия или ако сте зиморничави, трисезонният спален чувал е правилният избор.

Ще спите удобно в него дори при температури около или малко под 0 ° C а теглото на повечето трисезонни спални чували не надвишава 1,5 кг, а при по-добрите говорим за такива с тегло около 1 кг.

 • предимства и недостатъци на трисезонните спални чували:

+

 • най -доброто съотношение между предоставения комфорт и цената
 • приемлив обем в опаковката
 • ниският разход за покупката

-

 • в сравнение със зимните спални чували, те осигуряват по -малко топлинен комфорт
 • те обикновено са по -скъпи от летните спални чували

 

Зимни спални чували

Последната категория според температурното обозначение са зимните спални чували. Те осигуряват изключителен топлинен комфорт, но за сметка на по -високите цени. Обикновеният турист или къмпингуващия няма да използва потенциала им и те ще намерят своето място по-скоро в екипировката на експедиции, ски алпинисти и катерачи.

Ако не спите често навън през зимата, инвестирайте в по-топъл и по-добър трисезонен спален чувал.

 • предимства и недостатъци на зимните спални чували:

+

 • най -висок топлинен комфорт
 • добро съотношение между комфорт и обем на опаковката
 • добро съотношение между тегло и осигурен топлинен комфорт

-

 • висока цена
 • при моделите от пух- по-претенциозен на поддръжка.

 

2. Избор според предназначението

Изборът на подходящ спален чувал се влияе и от това, за кого е предназначен спалният чувал. Различаваме следните спални чували:

 

Унисекс спални чували

Моделите UNI или мъжки спални чували се различават от другите главно по дължина. Обичайната дължина на спален чувал UNI е около 210-230 см, в зависимост от производителя, модела и размера. По -често обаче ще намерите обозначението на дължината според височината на фигурата - например: до 190 см, до 200 см и т.н.

 

Дамски спални чували

Дамските спални чували са по-къси от унисекс чувалите. Обикновено те са с дължина за фигури до 175 см. Освен това те могат да имат по -голямо количество използван изолационен пълнеж в краката и много често се различават по външен вид и цвят.

 

Детски спални чували

Детските спални чували са подобни на дамските. Те са по -къси - предназначени са предимно за фигури с височина до 150 см. Някои от тях са обозначени от производителя като "растящи" - те могат да се удължават/скъсяват ,за да се оптимизира топлинният комфорт според ръста на детето. Те също се различават от другите видове по цвят и често също така по изумителен детски дизайн.

Важно е да се знае, че ако мъж, жена или дете използват един и същ спален чувал, техните възприятия за температура и комфорт ще се различават значително. Жените, и особено децата, са по- зиморничави, така че е необходимо да се има в предвид, че това, което мъжете възприемат като приемлива температура, може да се окаже доста неприемливо за жените или децата.

 

Според температурните показатели

За по -лесно ориентиране при определяне на температурата на спалните чували е въведен единен европейски стандарт, въз основа на който на всеки спален чувал трябва да бъдат посочени 3 стойности, характеризиращи граничните температури на използване.

Съгласно този стандарт EN 13537 или по -нов EN 23537 различаваме следните температурни показатели:

 1. удобни
 2. ограничени
 3. екстремни

Класификация съгласно стандарт EN 13537 респ. EN 23537 се провежда в лаборатории при условия, които е малко вероятно да се проявят на открито. Температурите са само ориентировъчни. Като цяло за граничните им стойности може да се каже следното:

 

Удобна температура

Тази температура се отнася за жени или по- зиморничави хора и показва температурата, при която при идеални (лабораторни) условия 25-годишна жена (160 см, 60 кг) може да спи в спалния чувал, през цялата нощ, в удобна поза с максимално висок комфорт. Тоест, когато такива хора не трябва да изпитват студ в спалния чувал.

 

Пределна температура

Пределната температура се отнася за мъжете или за не зиморничави хора и показва същото, както при удобната температура при способен 25-годишен мъж (173 см, 70 кг).

 

Екстремна температура

Екстремната температура е произволно избрано число, от което клиентът определено не трябва да се ръководи. Стойността му показва къде е границата, при която съществува риск от настинка или в най -лошия случай увреждане на тялото - което може да означава настинка или измръзване.

Отново припомняме : Категорично не избирайте спален чувал според екстремната температура!

Това са показателите, според които можем да сравним спалните чували в тази категория. Разбира се, когато избирате необходимата температура, трябва да вземете предвид дали сте зиморничав или не.

Освен това усещането за топлина зависи и от моментното ви състояние. Уморени сте,гладни или скоро сте боледували ? В такива ситуации няма да можете да затоплите спалния си чувал толкова лесно и ще ви трябва по -топъл.

Имайте предвид също, че при използването на спален чувал изолационните влакна се късат и комфортът непрекъснато намалява. Ето защо, когато избирате температурни граници, мислете добре, доверявайте на опита си, и не забравяйте, че усещането за топлина е много субективно.

 

3. Избор според кройката и дължината на спалния чувал

Формата на спалния чувал и в същото време неговата дължина - това са други критерии, според които спалният чувал може да бъде избран. Спалните чували се произвеждат в различни номерации и е важно да разберете от опаковката или директно от продавача дали посоченият размер е дължината на спалния чувал или препоръчителната височина на тялото. Едно просто правило е, че винаги трябва да избирате спален чувал с 30 до 40 см по -дълъг от вашия ръст.

Това важи и за децата. Родителите често смятат, че няма нищо необичайно в това, да купят не детски а спален чувал за възрастен за детето си - така поне ще спестят, защото той / тя расте така, че би го израснал/a за една година. Проблемът се състои в това, че ако въздушният джоб в краката е твърде голям, тялото не разполага с достатъчно енергия, за да го затопли, и на свой ред абсорбира студа от околната среда, което намалява топлинния комфорт.

 

Регулиращ се спален чувал

Някои производители са измислили вече споменатия т. нар.регулиращ се спален чувал , при който спалният чувал може да се скъсява или удължава, обикновено с помощта на цип, като по този начин се разширява възможността за използването му и се подобрява топлинният комфорт на детето, което използва спалния чувал.

 

Основно разделение според формата

Кройката също играе важна роля при избора на спален чувал. Според кройката, ние разграничаваме основните два типа.

 

Правоъгълен

Тези спалните чували с са предназначени по-скоро за къмпинг и туризъм, за хора, които обичат пространството около себе си. Акцентът е поставен върху комфорта и приятното усещане, а не върху функционалността на материалите, въпреки че това със сигурност не винаги е така.

Ходите на къмпинг или на вилата, возите си спалния си чувал в колата и се интересувате повече от комфорта, отколкото от размера и теглото? Вземете този тип.

 • предимства и недостатъци на правоъгълния спален чувал

+

 • осигурява повече пространство
 • подходящ и за по- големи хора
 • използвани са предимно материали, които са приятни на допир.
 • може да се използва и като одеало.

-

 • приемлив обем в опаковката
 • по -голямо тегло

 

Тип “ Мумия”

За туристическите спални чували най-често се използва т. нар. форма” мумия’’ която много добре копира формата на тялото и по този начин прави изолацията по-ефективна и намалява обема и теглото на спалния чувал.

 • предимства и недостатъци на спален чувал тип “ мумия”

+

 • по -ефективно използване на вътрешното пространство
 • по -добър топлинен комфорт по отношение на теглото и обема
 • по -ниско тегло и по -малък обем на опаковката

-

 • по -малко вътрешно пространство
 • по -тесен в краката
 • използвани са предимно материали, които са по-малко приятни на допир

 

4. Избор според изолационния материал

Освен това, разбира се, спалните чували се различават по материала, който осигурява топлоизолация. Като цяло, различаваме два вида материали:

 

Синтетични материали

Синтетичните материали са допълнително разделени на кухи влакна и микрофибри.

Те се използват предимно при летните и при трисезонните спални чували, а малко хора знаят, че по-голямата част от тях са направени от рециклирана пластмаса.

В сравнение тези от органични материали те са по -евтини и много по- лесни за поддръжка. Спалните чували, изработени от синтетика,са много по-лесни за поддръжка, не е проблем да бъдат използвани при влажни условия , могат да се перат безпроблемно в пералнята и изолират дори когато са мокри, което ще оцените особено когато спите на открито.

 

кухи влакна

Ако обмисляте да закупите спален чувал, приоритет за вас е цената и няма да го използвате при по-тежки условия, изберете спален чувал от кухи влакна.

Спалният чувал от кухи влакна е най -евтиният вариант, но в същото време най -обемният и най -тежкият, а експлоатационният му живот ще бъде по -кратък в сравнение с тези от микрофибър или пух.

 • предимства и недостатъци на спален чувал от кухи влакна

+

 • ниският разход за покупката

-

 • голям обем в опаковката
 • голямо тегло
 • по -кратък експлоатационен живот

 

Микрофибър

Микрофибърът е по-здрав материал, който лесно може да издържи при по- тежки условия, така че се използва не само през лятото, но и при трисезонни или дори при зимни спални чували.

 • предимства и недостатъци на микрофибър:

+

 • предлага идеално съотношение цена / качество
 • по -евтин е от пуха
 • по -лек и по -малко обемист в сравнение с кухите влакна
 • има универсално използване

-

 • по -скъп от този с кухите влакна
 • в сравнение с пуха е по - лесен за поддръжка

 

Пух

Пухът а по- лек, по -компактен, има до два пъти по -дълъг живот в сравнение със синтетиката, но спалните чували от пух са значително по -скъпи. Основното му предимство обаче са отличните му топлоизолационни свойства, които са ненадминати при продуктите за туризъм Това обаче оказва влияние не само върху вече споменатата цена, но и върху много по -високите изисквания за правилна поддръжка.

Пухът не бива да мокри,защото тогава се степва, въздушните му джобове спадат и спалният чувал престава да загрява.

 • предимства и недостатъци на спалния чувал от пух:

+

 • най - силният топлоизолатор
 • най -ниско тегло и най -висока компресираност

-

 • високият разход за покупката
 • високи изисквания за поддръжка
 • подходящи са за по -сухи условия

 

5. Избор според извършваните дейности или условията, при които ще се използва

Спалните чували също могат да бъдат разделени според извършваните дейности или условията, при които ще се използват.

 1. в колата, за къмпинга или за вилата
 2. ходим на излети или на риболов
 3. отивам на пътешествие имам нужда от сигурност
 4. с мотор и мотоциклет
 5. за тежки условия

 

в колата, за къмпинга или за вилата

Искате комфорт? Използвате спалния чувал най- вече през лятото или се сгушвате в него, когато във вилата е по-студено? Обикновено пътувате с кола? В този случай теглото на спалния чувал не е от значение. Не се притеснявайте от двукилограмовите торби и се възползвайте от по-ниската им цена, при осигуряване на максимален комфорт

 

ходим на излети или на риболов

Вие сте турист, обичате да спите сред природата, но винаги имате възможност да отидете и на по- топло сред цивилизация ? Не искате да инвестирате голяма сума в спален чувал, но и бихте искали в раницата ви да се побере още нещо, освен спален чувал. Посегнете към по -евтиния модел “мумия’’, който не е ушит с лицензирани и скъпи материали. Трисезонните спални чували от тази категория не надвишават тегло от 1,7 кг.

 

отивам на пътешествие имам нужда от сигурност

Най -малкият спален чувал с възможно най -добрите качества струва скъпо, но за пътувания по целия свят тази инвестиция се изплаща. Такива трисезонни спални чували (пролет, лято, есен) тежат под 1500 г. , но не забравяйте, че цената съответства на качеството на изработка и използваните материали.

 

с колело и на мотоциклет

Повечето колоездачи и мотористи тръгват на път през лятото и по при по -хубаво време. Затова най- подходящ е летният спален чувал и, разбира се, възможно най-лекият. Някои летни спални чували тежат по-малко от 500 грама и са по-скоро одеяло и защита срещу комари, отколкото пълноценен спален чувал. При тези, който са с тегло до 1 кг. , изборът е значително по- голям.

 

за тежки условия

В спалните чували за тежки условия се използват най-съвременни материали, от които може да зависи животът в екстремни случаи. Това се отразява на цената им и на начина, по който се обработват. В допълнение към най-новите технологии и технически процеси, като вътрешен материал най-често се използва пух. В повечето случаи има защита от влагата чрез непропусклива мембрана или водоустойчива обработка.

 

 

Полезна информация

 

Автор Вит Хрушка

Източници: личен архив, Мартин Сировец, pixabay.comunsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

(0.01 %) 122,99 лв.

Сравни

Спален чувал Vango Kanto 250

149,00 лв. (53.7 %) от 68,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Boll Patrol Lite

149,00 лв. (18.13 %) от 121,99 лв.

Сравни

263,00 лв. (19.78 %) от 210,99 лв.

Сравни

Спален чувал Regatta Hilo v2 250

136,00 лв. (42.65 %) 77,99 лв.

Сравни

263,00 лв. (20.16 %) от 209,99 лв.

Сравни

368,00 лв. (13.05 %) 319,99 лв.

Сравни

Спален чувал Regatta Hilo v2 300

151,00 лв. (42.39 %) 86,99 лв.

Сравни