Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем детски спален чувал

Дойде ли най-накрая моментът, в който децата ви са достатъчно големи, за да ги изведете сред природата? Някъде, където искате да се върнете, и бихте искали да останете там с тях, дори за една нощ.

 

Съдържание

И независимо дали това е първата ви нощ на открито, на къмпинг или на почивка край езеро, те се нуждаят от добър спален чувал. За съжаление има редица спални чували и същите не са подходящи за всеки, така че нека разгледаме по-отблизо селекцията.

Детски или за възрастни, или каква да е дължината

Процедурата за избор на спален чувал за дете не се различава много от избора на спален чувал за възрастен. В началото трябва да помислите дали не е по-добре да купите т.нар. детски спален чувал, т.е. спален чувал с по-малка дължина - той може да се различава от класическия спален чувал по дизайн, и например чрез използване на по-добри материали на подплатата.

Детски спални чували обикновено се произвеждат за приблизителна височина до 150 см. По-късата дължина на чувала означава по-ниско тегло и по-малък обем след опаковане, така че детето е способно да отнесе спалния чувал до мястото за настаняване. Преди всичко в спалния чувал е елиминирано излишното свободно пространство. За да спим на топло трябва сами да затоплим това вътрешно пространство и колкото е по-малко, толкова по-малко енергия изразходваме. Ако имате толкова малко дете, че дори детският спален чувал е твърде дълъг за него, непременно потърсете „растящ спален чувал“, който ще можете да използвате в два размера. Скъсяването се постига чрез закопчаване на ципа на дъното в джоб, който също затопля областта на краката (Boll Patrol), или чрез директно разкопчаване (Husky Kids Magic). В откопчаната част на чувала можете да сложите вложка за краката

Но няма да спите много добре, когато спалния чувал е малък. Сега нека не се притесняваме, че се чувствате страшно неудобно, но малкият спален чувал може да ви лиши и от най-важното - топлината. В този случай притискате стените и едновременно с тях и изолационния пълнеж, той вече няма да задържа топлина. Това важи с особена сила за стъпалата, които са по-чувствителни към студа. За по-големите деца, за които детски спален чувал е точен по дължина, е по-подходящо да изберете чувал „за възрастни” във варианта за фигура до 175 см, който се предлага от производители като напр. Pinguin или Boll.

Спален чувал тип одеяло или мумия?

Тук можем да пишем как мумиите (отново благодарение на премахването на ненужните вътрешни пространства под формата на студени ъгли) се представят по-добре по отношение на топлината, отколкото тип"одеяло". Но истината е такава че ако детето ви е немирно и постоянно се върти, възможно е накрая просто да не го вкарате в този вид спален чувал, тогава е по-добре първо да го пробвате. Ако това се случи и трябва да отхвърлите мумията като не-подходящ, не се отчайвайте. От спалните чували тип одеяло топлината излиза малко по-лесно, те са много по-удобни и могат да се разстилат като одеяло благодарение на правоъгълната си форма.. Това ги прави чудесен спътник за лятото. Например изберете спален чувал “пчела”Coleman Glow In The Dark, ще видите, че светещият принт ще зарадва мъничето. Ако предпочитате нещо малко по-топло, Husky Kids Galy със сигурност ще ви впечатли с вътрешността от флийс.

Топлинен комфорт

Но каква температура да изберете? Има три степени на спалните чували: комфорт, ограничение за комфорт и екстремен, класификацията според стандарта EN13537 се извършва в лаборатории при условия, които е малко вероятно да възникнат на открито. Следователно температурите са само ориентировъчни. При избора на спален чувал за дете, се ориентирайте според комфорта и топлината но се съобразявайте дали детето е зиморничаво или му е топло постоянно При детските спални чували можете също да намерите препоръчителния температурен диапазон за използване, евентуално маркирани според сезонността . Едносезонен спален чувал ще е подходящ за лятото, двусезонен - от късна пролет до ранна есен и т.н. За повече информация вижте статията "Спални чували - изолационни материали и температурни класове", в която темата е разгледана по-подробно.

Няколко думи в заключение

Подчертано, обобщено, няма универсален спален чувал и ако пътувате през цялата година, по-добре е да вземете по-топъл за детето си. Не се притеснявайте, че ще му е твърде горещо в спалния чувал, винаги можете да го разкопчаете. Просто използвайте главата си и опита си, когато избирате комфортна температура, като не забравяте, че усещането за топлина е много субективно и че човек, който е гладен и уморен, например, просто не се стопля много добре.

Също така имайте предвид, че спален чувал сам по себе си не гарантира комфортна нощ. Когато лежите върху него, вие сваляте изолационния пълнеж със собственото си тегло и топлината излиза необезпокоявано към земята. Това се предотвратява ефективно чрез постелка, чийто избор определено не бива да подценявате. При класическата от пяна няма опасност от унищожаване, за улеснение можете да разгледате самонадуващи. Моделите с шарка и дължина 168 см се произвеждат от Outwell. Освен постелката ще ви помогнат и шапка за глава, леко термобельо, по-свободни чорапи и чаша горещ чай. Важна е радостта от престоя навън, за това става дума.

Полезни откази

Източник: авторски архив, unsplash.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Детски спален чувал Boll Patrol Lite

149,00 лв. (20.81 %) от 117,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Boll Stellar

233,00 лв. (19.32 %) от 187,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Vango Kanto Junior

116,00 лв. (47.38 %) 61,04 лв.

Сравни

Спален чувал Husky Junior -10°C

139,00 лв. (30.22 %) 96,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Boll Patrol

199,00 лв. (19.6 %) 159,99 лв.

Сравни

Спален чувал Regatta Peppa Pig Sleepin Bg

80,00 лв. (27.51 %) 57,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Regatta Roary Kids Sleep

64,00 лв. (42.2 %) 36,99 лв.

Сравни

158,00 лв.

Сравни