Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем палатка

Палатката ще бъде ваш спътник в продължение на няколко години, така че при избора подхождайте с максимална отговорност. С нашето ръководство това ще бъде много лесно


Съдържание

 

 

 

Първа стъпка

Преди да започнете да избирате палатка, не забравяйте да изясните няколко ключови неща:

 • къде и при какви условия ще използвате палатката,
 • колко често ще я използвате
 • колко голяма палатка искате и колко местна да бъде
 • колко багаж и оборудване трябва да побере,
 • предпочитате цена или качество,
 • колко искате да инвестирате в покупката

 

Предпочитайте изборът “ на място’’

Ако имате обща представа за палатката, която търсите, като отговорите на по-горните въпроси, време е да разгледате конкретни модели на място и да ги сравните. 

Ако по някаква причина не можете да разгледате  палатките на място, има 4camping.bg с най -широката гама от палатки в Централна Европа , с професионално обучен персонал в центъра за клиенти и мрежа от места за получаване на вашата поръчката с разширена гама от допълнителни продукти .

 

Когато избирате палатка, фокусирайте се върху избора на правилните характеристики:

 • Важна ли е за вас честотата на сглобяване ? Потърсете палатки с лесна и бърза конструкция.
 • Ще се движите сами и ще носите цялото оборудване на гърба си? Предпочитайте ниското тегло и малка опаковка пред високия комфорт и голямото пространство.
 • Свикнали ли сте да носите много оборудване ? Ще трябва да изберете по -голяма палатка.
 • Искате да останете в палатката дори и при неблагоприятни метеорологични условия? Ще оцените по -голямата използваема площ и чистата височина.
 • Предпочитате комфорта? Изберете по -големи палатки с множество входове, стелки за изолация в предверията,джобове за аксесоари, с достатъчно място за багаж и оборудване или големи прозрачни прозорци. 
 • Планирате да разширите семейството си или,напротив, чакате някои от членовете му да стане “независим“ Помислете предварително, когато избирате палатка и нейния размер. 
 • Водният стълб не е единственият показател По- често в палатката ще бъде мокро, поради кондензация на вода, отколкото от намокрянето на външното платно. Затова търсете палатка със добра вентилационна система и не забравяйте да я използвате.
 • Цветът на палатката не е само за декорация. Светлата палатка не се нагрява толкова много, в тъмна спалня се спи по- добре.

 

Конструкция

Конструкцията на палатката играе решаваща роля при избора й. Различаваме няколко вида, с техните предимства и недостатъци. Изборът е на вас:

Купол - иглу

Най -често срещаната конструкция при туристическа палатка . Формата му поразително напомня на добре познатото иглу. Тази самостоятелна конструкция се състои от 2 рейки, започващи от ъглите на квадратния под и пресичащи се в най-високата точка. Класическият купол с два пръта има само малко предверие. Затова често се допълва от друга рейка или реики,образуващи по- голямо предверие или спално помещение. Основните предимства на куполната конструкция са бързо и лесно разпъване, добра стабилност и ниско тегло .

   

 

Тест: Палатка Zulu Dome 2

Удобна за потребителя палатка с проста конструкция - това е Dome 2 от производителя Zulu.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Тунел

Този тип конструкция, както подсказва и самото име, има формата на тунел..Тунелните палатки предлагат по- голямо пространство, много са леки и, когато са добре укрепени са изключително устойчиви на вятър . Стабилността на тунела обаче зависи от закрепването, без което палатката се сгъва като xaрмоника. Тунелът много често се комбинира с куполна конструкция. Получената така наречена комбинирана конструкция е най-често използваният тип туристическа семейна палатка.

 

Класическа- тип “покрив”

Еднослойна палатка, наподобяваща покрив. Конструкцията обикновено се състои от 2 неподвижни пръта, разположени в средата на предната и задната страна. Те са връхната част на палатката. Палатката, подобно на тунеловите палатки, се укрепва с помощта на обтегачи и колчета за осигуряване. Днес почти не се произвеждат Най -често се използва като палатка за еднодневни излети сред природата, или като детски подслон в градината. .

 

Палатки със сложна конструкция

Този тип палатки са предназначени за най -екстремните условия , където трябва да издържат на силни ветрове, дъжд или сняг. В същото време трябва да могат да се разпъват на места, където е много трудно да се укрепят. Затова са изработени от най -добрите материали, а конструкцията му се състои от голям брой рейки, пресичащи се в различни точки, създаващи много стабилна куполна конструкция. В сравнение с класическите куполни палатки, този тип имат по -голямо тегло, разпъването им изиска повече време и е по -трудно, а цената им може да са изключително високи.

 

Типи

В днешно време има известен „ренесанс” на “типи” . Скаутите често предпочитат “типи” пред традиционните палатки , когато са на лагер. Палатките от този тип обаче набират популярност и сред къмпингуващите, които приветстват не само възможността за споделяне на пространството в по-голяма група, но и известен чар на "майтап", свързан със спането в “типи”

 

“Юрта”

Подобно на “типи”, този тип конструкция придобива все по-голяма популярност като вариант на палатка за къмпинг. Предимството му е голямото общо пространство и добрата стабилност . Недостатъците са високата цена, големият обем на опаковката и липсата за уединение.

   

 

Памучни палатки - ретро или хит на съвременния къмпинг?

Ретро - тип”покрив” - идва на ум за почти всеки, когато чуе термина памучна палатка. Друга статия от нашия Консултативен център със сигурност ще ви убеди, че съвременните памучни палатки отдавна са свързани с нещо друго.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Външни материали на палатката

 • Под: днес се използват предимно тези от найлон. Той е по -лек, по -здрав и по -устойчив на износване от полиестера . От друга страна, той се разгражда по-бързо под въздействието на ултравиолетовите лъчи и се разтяга значително при промени във влажността и температурата. При по- евтинитe палатки можете да намерите под, направен от полинпонилен. Той е 100% водоустойчив и евтин, но е много тежък и има ограничен живот. Затова полипропиленът много често се използва като материал за автомобилни брезенти.
 • Тропико За външното платнище на палатката или т.нар. тропико заради свойствата си най -често се използва полиестерът , за който слънчевите лъчи не са толкова вредни и по -малко се разтяга от действието на водата и температурните промени.
 • Покритие: Какво би било полиестер и найлон без покритие. И двата материала се нуждаят от покритие, което да им придава необходимата водоотблъскваща способност. Покритието може да бъде полиуретаново или силиконово.

В допълнение, ще добавим, че има няколко комбинации от използвани материали, всяка от които има своите предимства и и недостатъци.

 • полиестер + вътрешно полиуретаново покритие (PU) без допълнителни техническа обработка - абсолютно най -използваният вариант за тропико . Този вариант предлага средна издръжливост, най -ниска цена и най -добър капацитет на дишане (с изключение на памучни палатки). Шевовете могат да се подлепят със силиконова лента. Основният недостатък се крие в най -голямото тегло и абсорбцията на материала.
 • найлон + вътрешно полиуретаново покритие без допълнителни технически промени - единодушно най- често използвания материал за под. Той предлага висока здравина и механична устойчивост при относително ниско тегло и цена. Има възможност за лепене. Ниската устойчивост против ултравиолетови лъчи и голямата разширяемост при подовете не играят роля.
 • полиестер + външно силиконово покритие + вътрешно PU покритие без допълнителни технически промени - често срещан вариант за тропико при по -скъпите палатки. Силиконизацията увеличава издръжливоста срещу UV радиация и прави материала неабсорбиращ. Благодарение на високата издръжливост и следователно дълголетието на продукта, значително високата цената ще се изплати. Недостатък е относително голямото тегло и практически нулевият капацитет на дишане. Тези материали са най-леки при допир. Има възможност за лепене.
 • полиестер + външно силиконово покритие + вътрешно PU покритие + Ripstop - благодарение на специалната обработка ripstop, този популярен вариант на материал за тропико при по -скъпи палатки при тежки условия получава още едно предимство - много по -голяма механична устойчивост при поддържане на теглото. Иначе има същите характеристики като материала, споменат по- горе
 • найлон + външно и вътрешно силиконово покритие + Ripstop - най -модерната и най -леката комбинация от технологии. Силиконът предпазва найлона от UV лъчение. Материалът е напълно абсорбиращ и практически не диша. Технологията Ripstop и силиконовата армировка позволяват използването на възможно най -ниското тегло на материала. Суверенно най -ниското тегло се купува от по -високи цени и невъзможност за залепване на шевовете. Материалът е водоустойчив на повърхността.

 

RIPSTOP (= предпазване от разкъсване)

 • Технология на тъкане на тъкани, при която се използват влакна с различна дебелина и различна плътност на тъкане, или специална техника на кръстосване на влакна. 
 • Основната цел е да се намали теглото на материала,като същевременно се подобри якостта на опън-когато структурата на тъканта се наруши(разкъса),пукнатината не трябва да се увеличава и разпространява по-нататък.
 • По-високата цена на рипстоп материалите е балансирана от техните неоспорими предимства,които включват до 2 пъти по-висока прозрачност от обикновените материали.
 • Обикновено се използва за външния горен слой на палатката- тропико.

 

Носещи конструкции-пръти

Структурата е в основата на всяка палатка. Ето преглед на всички различни видове конструкции за палатки, които можете да намерите на пазара:

 • Ламинат(фибростъкло) - обикновено черни пръти с диаметър 6,5-12,7 mm, снабдени с външни метални съединители. Най-евтиният и затова най-широко използван материал. Той е с най-ниска издръжливост и е сравнително тежък. Той не е подходящ за често разпъване и прибиране  и има склонност да се чупи по ръба на металните съединения.
 • Durawrap/Duraflex/Wrapflex - подобрен ламинат. Предимно сиви пръчки с ясно видима диамантена структура. Диаметърът обикновено е 8,5-12,7 mm и се използват метални външни съединители. Това е по-скъпа и по-издръжлива версия на ламината, но със същото тегло. Поддържащата ламинатна сърцевина трябва да е с по-високо качество и да има мрежеста/оплетка, която по-добре устоява на ръба на металния съединител. Освен това тази оплетка предотвратява образуването на остри игли при счупване на пръта, които лесно могат да пробият палатката или да наранят почиващият.
 • Стомана - материалът на най-големите семейни палатки. За разлика от всички останали видове , той не се огъва по време на строителството, а е предварително оформен още в завода. Пръти с диаметър обикновено 20-30 mm. По-високото тегло е гаранция за неразрушимост и най-висока товароносимост. Предварителното оформяне позволява да се създаде кубична форма, която допринася значително за желания вътрешен простор на семейната палатка.
 • Dural - много лек материал с висока издръжливост. Най-използваният материал в по-скъпите туристически палатки. Стълбовете обикновено са лъскави в златисто, сребристо или червено. Те имат съединители от вътрешната страна, така че сглобеният прът е гладък по цялата си дължина. Това улеснява преминаването през тунелите. Могат да се намерят диаметри от 8,5 до 11,0 mm. Дуралуминиевите пръти се различават леко по използваните сплави. Най-разпространената сплав е T6 6001, а с една степен по-добра е T6 7001. Най-здравият и висококачествен дуралуминий е T9 7075. 
 • Скандий  - дуралуминиева сплав с богат примес на скандий (Sc). Дори малко по-лек и по-здрав от "обикновения" дуралуминий. Поради високата си цена той рядко се среща в най-скъпите експедиционни палатки. Освен това някои производители предлагат тези пръти като допълнителна опция.
 • Карбон/кевлар - абсолютно най-лекият материал, който запазва висока здравина. Тези пръти могат да бъдат намерени в допълнителната оферта на няколко производители на експедиционни палатки в света. Цената обикновено се определя от стойността на самата палатка или от 2 до 3 пъти по-висока от цената на дуралуминиевите пръти.
 • Щеки за трекинг/лавинно оборудване- през последните години много производители на ултралеки палатки се опитаха да предложат оригинални решения, използвайки оборудването, което носите със себе си по време на експедицията. Понякога с много нетрадиционен дизайн, но напълно достатъчен за нощувки, се създават палатки, съчетаващи тропикото и спалнята с щеки за трекинг или лавинно оборудване. Предимството е много по-ниското общо тегло на необходимото оборудване.

Как да направим най-правилният избор

Трябва да отделите  време и усилия за избора на палатка, най-вече защото всъщност купувате къща под формата на палатка, в която ще прекарвате отпуската  си или семейните си почивки в продължение на много години. И би било много жалко да развалите почивката си с неподходящо избрана палатка. Освен това палатката може да осигури подслон и безопасност от лошото време по време на почивката. В същото време закупуването на палатка е инвестиция и определено е добре да инвестирате парите си разумно.

 

 

Теглото - важен фактор за избор

Търсите палатка за спокойна семейна почивка или сте авантюрист, който слага палатката на гърба си и се отправя право към планината? В първия случай няма да се интересувате от допълнителното тегло, най-много да се притеснявате колко място ще заема палатката в багажника на колата ви, но знайте, че по време на поход всеки допълнителен грам на гърба ви ще се усети осезаемо.

Възнамерявате да прекарвате по-дълъг престой под палатката, по време на който тя се поставя и разглобява ден след ден? Ако е така, може би си струва да платите допълнително за палатка с дуралуминиеви стълбове. Те издържат на често огъване и разхлабване много по-добре от прътите от фибростъкло и дурауп. Но ако си купувате семейна палатка, която винаги ще стои някъде в продължение на седмица, дураурапът или прътите от фибростъкло ще ви послужат добре.

 

 

Правилният размер 

Комфортът е от решаващо значение за удовлетвореността от палатката. За семейна палатка се уверете, че тя има достатъчно високи входове и вътрешно пространство. Семейна палатка, в която трябва да приклекнете, за да влезете, и не можете да се изправите, е неприятно. Покритият вход и преддверието с под също са бонус. Помислете също дали преддверието е достатъчно голямо, за да съхранявате къмпинг оборудването си. Или дали е достатъчно голяма, за да се готви в нея.

 

Също така е важно да изберете правилния размер на палатката. Ще се разрасне ли семейството ви или очаквате скоро някой да поеме по собствен път? В този случай една прекалено голяма палатка би била лоша инвестиция. При малка палатка помислете дали можете да поберете по-обемист багаж в нея. 

 

 

Къде отивате?

Избирате палатка за лятото, в която ще прекарате няколко нощи, докато сте на рафтинг?За предпочитане е палатка с по-ниско ценово ниво, с дураупорни/обвивни пръти, които са по-издръжливи на по-често сглобяване и разглобяване. Отивате ли на двумесечен експедиция? Изберете от експедиционните палатки, които са подходящи за най-тежките условия - те ще издържат на всичко и са леки.

Добрата вентилация е от съществено значение за приятния престой в палатката. Добре проектираната система за въздушен поток предпазва обитателите от насекоми, прегряване и лоши метеорологични условия. 

 

 

 

Други фактори за подбор

 Отивате по двойки под една палатка? Тогава препоръчваме палатка със спални, разделени от коридор. И обратното, когато къмпингувате с малки деца, препоръчвам съседни спални.

100% сте сигурни, че ще лагерувате на сняг, пясък или скали? Ако е така, е препоръчително да изберете палатка със самоносеща конструкция с няколко подпори.

Обърнете внимание не само на техническия дизайн, но и на използваните материали, които влияят например на светлината в палатката. Цветът и грамажът на тъканта имат огромно значение. Ако направите грешен избор, може да се наложи да вземете фенерче, за да проучите картата в палатката дори през деня.

 

 

 

 

А имате избор!

Въз основа на избраните от вас критерии и след като сте отговорили внимателно на всички въпроси, ето го шампиона на вашето сърце! Направили сте своя избор, но... още нещо - в идеалния случай трябва да разпънете и сгънете избраната от вас палатка, за да видите дали един човек е достатъчен, за да я постави, или цялото семейство трябва да помогне.

А сега ни остава само да ви пожелаем много красиви нощи под палатката, независимо дали става дума за семейна почивка на къмпинг, рафтинг, изкачване на  планини или експедиция далеч отвъд границите на страната!

 

 

 Полезни линкове

 

Източник: архив на автора.

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

(0 %) 287,99 лв.

Сравни

Семейна палатка Zulu Pavilion 400

640,00 лв. (50.47 %) 316,99 лв.

Сравни

223,00 лв. (28.7 %) 158,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка Warg Midi 3

760,00 лв. (34.34 %) 498,99 лв.

Сравни

630,00 лв. (16.03 %) 528,99 лв.

Сравни

680,00 лв. (51.03 %) 332,99 лв.

Сравни

Надуваема палатка Vango Osiris Air 500

1 783,00 лв. (28.1 %) 1 281,99 лв.

Сравни