Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем правилната раница?

Два принципа са основополагащи - принципът на умереността и принципът на комфорта. Купувайте само такава раница, която е толкова голяма, лека или качествена, колкото ви е необходима. И преди всичко, пробвайте, за да се уверите, че ви пасва.


Съдържание

Основните пет правила

Както при всичко останало, изборът на раница започва с основни въпроси:

 1. за кого е раницата (мъж/жена/дете)
 2. колко неща трябва да опаковате (до 30 литра / 30-50 литра / повече от 50 литра)
 3. за колко дни отиваш (1 ден / няколко дни / седмица и повече)
 4. каква дейност ще извършвате (ежедневно носене / бягане / колоездене / туризъм, катерене ...)
 5. при какви условия ще го използвате (при хубаво време / при всяко време / при екстремни условия)

Знаете ли отговора на всички тези въпроси? След това можете да отидете на самия избор.

 

Видове раници

За да улесним максимално вашия избор, ние сортираме раниците в електронния магазин по няколко критерии.

 1. по обем
 2. избор според употреба
 3. избор според пола 

 

1. Избор по обем

Най-често срещаното разделение на раниците е по обем. Различаваме тези видове:

 

Малки раници - до 35 литра

Подходящи за по-кратки или не толкова сложни дейности, при които не е необходимо или дори желателно да се носят много оборудване и дрехи.

предимства и недостатъци на малките раници:

+

 • ниско тегло
 • те заемат по-малко място
 • ниска цена
 • подходящи и за самолетен багаж

-

 • по-малка променливост на настройките на системата за гърба
 • побира по-малко багаж

 

Средни раници - от 35 до 55 литра

Можете да ги използвате за кратки пътувания. Подходящи са и като алтернатива на големите раници за дами или за по-малки фигури.

предимства и недостатъци на малките раници:

+

 • те могат да поберат повече неща от малките раници
 • по-голяма гъвкавост
 • по-добре проектирана и често регулируема система за гръб в сравнение с малките раници
 • по-голяма вариативност на вътрешното пространство в сравнение с малките раници

-

 • по-голямо тегло в сравнение с малките раници 
 • обикновено по-висока цена от тази на малките раници

 

Големи раници - над 55 литра

Ще оцените свойствата им главно по време на "трудни" преходи и дълги преходи. Те обикновено имат най-усъвършенстваните системи за поддръжка, тъй като трябва да се справят с много по-големи обеми и натоварвания.

предимства и недостатъци на големите раници:

+

 • те могат да поберат повече неща
 • максимален капацитет на натоварване
 • най-усъвършенстваната и регулируема система за гръб
 • най-голяма вариативност на вътрешното пространство

-

 • максимално тегло
 • обикновено най-скъпи
 • те заемат много място

Ако отивате за няколко дни, изберете средна раница. Разбира се, можете да отидете с по-малка раница обаче нещата са склонни да се увеличават по обем и това, което побирате в раницата си у дома, няма да го поберете навън. Тогава на практика изглежда, че всичко, което има примки, виси на раницата и тя е като коледно дърво.

 

2. Избор според употреба

В зависимост от дейността, за която може да се използва раницата, различаваме раници:

 

Туристически раници

Туристическите раници са най-универсалните. Те са предназначени за еднодневни и многодневни туристически пътувания. Но често ще ги видите и в градовете. Размерът включва всичко от най-малките раници до големите раници.

Ако ви предстои по-кратък или по-дълъг поход и носите раницата на гърба си, изберете по-лека версия и я изпробвайте, за да видите дали ви пасва. Не забравяйте, че раницата е само опаковка за важните неща в нея. Удобството е важно, защото ако закупите неподходяща раница, гарантираме, че няма да се насладите много на пътуването си.

Ако трябва да разчитате на раница, изберете раници от по-здрави и качествени материали, като например Cordura. Петдесетлитровите и по-обемни раници са на цени от около 120 лева, но по-евтините са предназначени по-скоро за пътувания из държавата или на фестивали. Ако отивате в Норвегия например, потърсете раници в малко по-висока ценова категория. В самолета няма да пазят раницата, а по-качествените материали, разбира се, са много по-механично издръжливи.

 

Експедиционни раници

Експедиционни раници е сред челните по качество и параметри. Раниците обикновено са изработени от здрави и издръжливи материали, допълнени от много функционални катарами и щипки и често имат ергономична форма. В същото време обаче трябва да се вземе предвид по-високата цена.

 

Раници за катерене, алпийски и фрийрайд

За катерене, алпийски и фрийрайд раниците са с обем около 40л с много държачи за сноуборд, ски, ледена брадва, каска, въже. Това често са леки раници без сложна гръбна система.

 

 

Велосипедни и за ролери

Раници за колоездене и за ролери обикновенно са по-малки раници до 10-20 литра с вградена торба за вода. Някои са доста прости и много леки, други имат сложна гръбна система, която гарантира вентилация на гърба.

 

Градски и училищни раници

Градски и ученически раници се произвежда в много форми, цветове и размери. Основният акцент е върху функционалността и дизайнана. Повечето от тях нямат колан за кръста, който така или иначе не бихте използвали много в града.

 

3. Избор според употреба

Не на последно място раниците могат да бъдат сортирани и по пол в:

 

Унисекс

Повечето раници на пазара се наричат унисекс. Така че те са подходящи както за мъже, така и за жени. Те не отчитат специфичните нужди на пола и различията в телесния състав на мъжете и жените.

 

Мъжки раници

Те са специално проектирани и пригодени за по-широки рамене, по-високи фигури и различни форми на гърдите.

 

Дамски раници

Производителят адаптира дамските раници към по-тесни рамене и различна форма на гръдния кош. Мислеше и за по-къс женски торс. Разбира се, дизайнът и другите цветове не са забравени.

 

Детски раници

Те имат детски вид с ярки цветове и закачлив дизайн. Те са проектирани така, че да отговарят на нуждите на по-малкото детско тяло и по-тесните рамене. Те също така често имат повече отразяващи елементи за по-голяма безопасност.

 

Как да опаковам правилно раницата?

Всеки от нас има своя любима система за опаковане на раница. Но има няколко правила за правилното разпределение на тежестта на товара, които всички трябва да спазваме.

 1. Не забравяйте да стегнете всички компресионни ремъци на раницата. Съдържанието не се хлъзга на гърба ви и е по-лесно да се придвижвате в терена.
 2. Тежките предмети трябва да се поставят възможно най-близо до гърба в първите две четвърти от височината на раницата, така че центърът на тежестта на раницата да е възможно най-близо до центъра на тежестта на тялото. 
 3. Опаковайте важните предмети (телефон, карта, документи, комплект за първа помощ, облекло за спешни случаи, храна,) във водоустойчива опаковка (достатъчна е найлонова торбичка). Никога не знаеш кога ще се озовеш нужда :-)
 4. При опаковане не забравяйте, че някои неща ще ви трябват вечерта или на следващия ден, други напротив след няколко часа.
 5. Затова адаптирайте процедурата за опаковане по подходящ начин. По-малко необходими неща може да са по-далеч от входовете.
 6. Когато разделите опаковката на палатката на пръти, външна част на палатката и спалня, можете да оползотворите много по-добре пространството в раницата и дори да работите по-добре с центъра на тежестта.

 

 

 

Аксесоари за раници:

Полезни съвети

автор: Вит Хрушка

Източник: авторски архив, unsplash.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

123,00 лв. (14.64 %) 104,99 лв.

Сравни

137,02 лв. (25.57 %) от 101,99 лв.

Сравни

Раница Warg Escape-Y

96,00 лв. (50.01 %) 47,99 лв.

Сравни

202,00 лв. (18.82 %) 163,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Pinguin Discovery 60

300,00 лв. (31.67 %) от 204,99 лв.

Сравни

Градска раница Deuter Vista Skip

137,00 лв. (27.74 %) от 98,99 лв.

Сравни

194,00 лв. (21.14 %) от 152,99 лв.

Сравни