Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем облекло за туризъм

Независимо дали сте на поход, спортувате на закрито, бягате, катерите се или просто се разхождате, винаги трябва да сте добре облечени. Ако искате да се обличате наистина ефективно, трябва да спазвате правилното наслояване на дрехите. Ние сме тук със статия, която обяснява как да го направите!


Съдържание

 

В тази статия ще се съсредоточим върху наслояването на дрехите, известно още като системата "лук". Той се състои от три основни слоя технически или функционални текстилни материали. Ако досега не сте се сблъсквали с тази система, вярвайте, че е много лесно да научите нейните принципи и ако ги следвате, ще победите завинаги неблагоприятните климатични условия, прегряването или хипотермията. 

 

Какво представлява системата за наслояване ?

Луковата система е ясно дадена система за подходящо наслояване на дрехи, която осигурява перфектен комфорт и функционалност при всеки спорт или дейности на открито. Ако следваме тази система, ще гарантираме, че тялото ни ще бъде в идеално състояние и форма при всякакви обстоятелства (дори при най-неблагоприятните метеорологични условия - студ, жега, вятър, дъжд, сняг и т.н.). Следвайки правилното наслояване, облеклото винаги ще ни осигури точно това, от което тялото ни се нуждае в дадените условия.

Наслояването на облеклото включва:

 

 • Първи слой (засмуквaща) - функционално бельо или термобельо
 • Втори слой изолационна - суитшърти или пуловери
 • Трети слой (защитен) - якета и панталони
 • Втори/Трети слой (комбинация от изолация и защита) - softshell

 

 

 

Как губим топлина?

Важни неща за начало. За да разберете защо да се обличаме правилно, трябва да разберем как действа топлината. И защо я губим. Трябва да можем да бъдем в състояние да задържим топлината близо до тялото и непрекъснато да я връщаме към него. Чрез наслояване на дрехите постигаме точно този ефект. 

 1. Влагата - наскоро споменах това в статия за пране на пухени якета, влагата е най-добрият проводник на топлина. Следователно като се намокрите, скоро ви става студено. Това е причината да смените първия слой и да инвестирате в качествен основен слой, който 1) е бързосъхнещ и 2) отвежда потта от тялото.
 2. Въздушният поток - т.е. вятърът, който премахва тънкия слой нагрят въздух, който тялото ни натрупва около себе си. В идеалния случай си вземете вятъроустойчив слой, който е достатъчно устойчив на вятър за да предотврати проникването на вятъра в топлата ни зона. Облекло с мембрана Windstopper - това е идеалният избор. 
 3. Излъчването - тялото ни непрекъснато излъчва топлина, особено през главата, краката и ръцете. Ако изолираме добре тези части на тялото (функционални чорапи, качествени шапки и ръкавици), както и останалата част от тялото, тази топлина незабавно ще се върне към тялото и повече няма да я губим. 

 

 

1. Първият слой - функционално бельо

Първият слой е в състояние да регулира телесната температура дори при висока влажност, има ниска абсорбционна способност и създава естествен "микроклимат" за тялото. В превод това означава, че основната задача на първия слой е да ви държи сухи и да отвежда потта далеч от тялото ви. Първият слой също трябва да е бързосъхнещ, да не мирише при продължително носене и преди всичко да е приятен за тялото. 

 

 • Един съвет: термобельото трябва да бъде вашата втора кожа, т.е. не трябва да е "свободно" и трябва да бъде плътно по тялото ( става дума и за подходяща кройка).
 • Урок, научен от дългогодишен потребител: ако бельото ви не приляга перфектно, на практика го лишавате от основната му функция, а именно отвеждане на потта и терморегулация.
 • Друг добър съвет: дори и в термобельото ще се потите (потта на тялото е важна, тя се опитва да ни охлади), но то трябва да може да се справя с потта и да я отвежда далеч от тялото.

 

 

Материали на функционалното бельо

Абсолютно важно е да изберете функционален материал, който ще използвате за дейността, която ще извършвате. Всеки материал има свои специфични свойства, нека ги обсъдим накратко.

 • Мериносова вълна - актуалната тенденция и една от най-добрите възможни характеристики. Идеални са за продължително носене, и не за краткотрайно интензивно натоварване. Не абсорбира миризми, недостатъкът може да бъде естественият материал и следователно известна степен на "драскане" на тялото, от което може да се отървете чрез изпиране в препарат, предназначен за продукти от мериносова вълна. Тя добре отвежда потта, мокрото мерино не изстива толкова бързо, колкото синтетиката, и съхне по-бавно.
 • Синтетичните материали (полиамид, найлон, полипропилен) - там, където мериносовата вълна не е достатъчна, синтетиката ще работи добре. Високо натоварване, максимална активност (катерене, аеробни спортове), тук този материал върши максимална работа и има най-добро представяне. Тя абсорбира миризми и изстудява тялото, което може и да не е толкова лошо след краткотрайни упражнения, но е добре да се съобразяваме с това. 
 • Комбиниран материал - подобен на чорапите за трекинг, идеален вариант, когато избирате добро съотношение за конкретна дейност. Най-добрият избор за вас, ако не сте сигурни в дейността или в нейното съотношение и искате универсално термо бельо, което извлича най-доброто от всеки материал. Може да се комбинира и с бамбук (отвежда влагата 2 пъти по-бързо от памука), също работи много добре. 
 
Грамаж

Теглото за лятото трябва да е около 100-150 г/м, а около 200 са универсалните парчета (тези, които понасят по-добре студа, могат да ги използват през зимата, а по-зиморничавите и - през лятото). Грамаж над 250 g/m - оттук започват суитшъртите. 

 

 

2. Вторият слой - суитшърти или пуловери

Тя е изолираща и трябва да може да се справи с потта, която вече е била отведена от тялото ви чрез термобельото. Важно е да се знае, че дрехите (дори и най-добрите) не се нагряват, а само умеят да връщат добре топлината в тялото и да поддържат микроклимата. Затова е важно да изберете правилните неща, които работят по този начин и ще обичате движението и дейности на открито при всякакви метеорологични условия. 

 

 • Интересен факт: типичният материален представител е флийсът, "космат" материал, който е в състояние да свързва големи количества въздух в своите структури. Поради факта, че въздухът не се движи и е свързан с тялото, можем да се затоплим - и това е основната задача на втория слой - да осигури топлина, свързана с материала. 

 

Материали за втория слой

Той е доста подобен на първия слой, като отново естественият материал (Мериносова вълна) се среща със синтетиката. И тук грамажът и дейностите, които ще извършвате, са от решаващо значение.

 • Класическия флийс - е много добър и дебел изолатор, който при необходимост може да се ламинира с мембрана (в идеалния случай Windstopper) и лесно ще стане трети слой. Състои се от 100% полиестер и има много форми и различни грамажи (Polartec Thermal Pro, Polartec Classic 200 ...). Но все пак е флийс, както го познаваме. Голям, когато е опакован, той не позволява много активно движение.
 • Техническия флийс е -много по-интересен избор, тъй като този материал е бързосъхнещ, по-дишащ, по-гъвкав и по-устойчив на износване. Освен това той е по-тънък и може лесно да се сгъва, например в раницата. Неговият вариант Pontetorto Technostretch се използва например от Sensor, а Polartec PowerStretch от High Point.
 • Мериносова вълна - определено да, продуктите с тегло от 250 g/m повечето работят много добре. За съжаление, в този случай вълната е по-тежка и по- трудна за опаковане, и вие ще платите доста повече. 

 

3. Softshell

Този слой е много специфичен поради материала, който съм включил като този слой. Няма да намерите този подход към наслояването навсякъде, но бих искал да включа този значително различен материал в нашия списък. Softshell работи като междинен слой и като последен слой, т.е. четвърти. Зависи какъв тип ще използвате и за каква дейност. 

Със сигурност сте се сблъсквали с този материал или поне с термина, но знаете ли откъде идва? 

Той е разработен от Schoeller с идеята, че се търси напълно универсална основа за голям набор от дейности. Softshell - е мек на повърхността, износоустойчив, паропропусклив, ветроустойчив и водоустойчив благодарение на метода на тъкане.. Произвежда се в много дизайни и тегла. 

 

 • Мембранен
 • Не мембранен
 
Мембранен softshell

Комбинацията е проста, плат + мембрана + подплата = ламинирани заедно. Много добро дишане, лесно затопля благодарение на вътрешността от флийс. Определено служи като последен, външен слой. Функционира напълно като мембранно яке, но с по-голяма дишаща способност. Предимство е и устойчивостта на вятър, която се дължи както на мембраната, така и на свойствата на softshell-а. 

 

Softshell без мембрана

Той е такъв, какъвто е бил първоначално проектиран. Чист, без мембрана, той е ненадминат в дишането и е прилично ветроустойчив. Той не загрява много, също като мембранната версия, никога няма да бъде тип яке, ориентирано към силна изолация. Той не е силен играч, що се отнася до съпротивлението на налягането, така че ще протича през каишките на раницата. 

 

Нека ги сравним:

 

Вид

 

Ползи

 

Недостатъци

Мембранен softshell

• средна дишаемост

• може да се използва и като последен външен слой

• много прилична водоустойчивост

• устойчивост на вятър

• по-ниска дишаемост благодарение на мембраната

Softshell без мембрана

• Отлична дишане

• може да се използва и като последен външен слой

• издържа на слаб дъжд

• ниска устойчивост на силен дъжд

 

 

Всичко, което искахте да знаете за softshell-а

За какво се сещате, когато чуете думата универсален материал за дейности на открито? Повечето хора с опит в туризма ще кажат softshell. Можете само да се съгласите с това. Какви са предимствата и има ли някакви недостатъци?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

4. Трети слой - якета и панталони

Последният ключов избор, чийто погрешен избор може напълно да обезсили избора на останалите слоеве. 

В четвъртия слой влиза в действие нова функция, а именно способността за защита от външни влияния. Този слой има задача да предпазва от продухване, намокряне, прогизване, премръзване. За да може да направи това, той трябва да има определени параметри. Така защитата се осигурява по няколко начина. За да може да направи това, той трябва да разполага с определени параметри. Така защитата се осигурява по няколко начина. 

 

 • Първо, трябва да се интересуваме от това до каква степен дрехата (напр. яке) е в състояние да „диша“ през материала, да освободи парите, които се опитват да излязат от първия слой. Казано по-просто: този слой гарантира, че няма да се "изпотим" - тази способност се обозначава с дишането или паропропускливостта.
 • Вторият важен параметър е водоустойчивостта или водонепропускливостта.

 

 

Якета

Водоустойчивото яке трябва да съчетава две основни неща. Водоустойчивост и дишане. В идеалния случай непромокаемостта трябва да бъде 100%, а дишането - отлично, т.е. такова, че да не се обливаме в пот след известно време. Написано по този начин, това звучи много просто, но повярвайте ми, изборът на такъв материал ще ви отнеме малко работа. Никой перфектно дишащ материал няма да бъде перфектно водоустойчив и обратното. И тук е вярно, че технологията, която съдържа якето, е идеална за определена дейност – тоест или покритие, или мембрана Нека се запознаем с тях.

Накратко покритието е, вътрешен, най-често полиуретанов, тънък филм. Всъщност това е покритие от вътрешната страна на якето, след което е се заглажда. Той може да има много интересни характеристики, които в крайна сметка могат да бъдат подходящи за много любители на туристически преходи. 

Мембраната е вид преграда, най-подобна на "найлонова торбичка", през която водата не преминава. Напротив, изпуска пара отвътре, така че "диша". Цялата тази технология се основава на напълно различна и по-сложна система от покритието и може да има много по-добри свойства. 

Повече информация можете да намерите тук, в таблицата, която ясно класира двата варианта:

 

Технология:

 

Ползи

 

Недостатъци

Водоустойчиво покритие

• евтин и достатъчен вариант на водоустойчивост и дишане за не натоварващи дейности

• ниска устойчивост на силен дъжд

• нисък експлоатационен живот (но може да бъде подновен до известна степен)

• ниска дишаемост

Водоустойчива мембрана

• висока водоустойчивост

дълъг живот

Висока дишаемост

• висококачествените мембрани са по-скъпи

 

Нека разгледаме различните видове мембрани и техните свойства.

 1. Порести мембрани - имат толкова малки пори, че когато капка попадне върху дрехата, тя не може да се побере в пората, т.е. не преминава през нея и следователно водата не може да попадне вътре. Пората е многократно по-малка от капка вода, но също така е достатъчно голяма, за да може да премине през нея молекулата на въздуха (молекулата на водната пара), която се намира от вътрешната страна на якето. Типичен представител на пореста мембрана е Gore-Tex. 
 2. Непорьозни мембрани - работи на подобен принцип, който можем да сравним с кухненска гъба. За разлика от порьозната мембрана, този материал е в състояние да абсорбира част от водата или потта, която не е в газообразно, а в течно състояние. В същото време той има такива свойства, че отвътре (от подплатата) привлича околния газ и заобикалящата го влага, които след това изтласква навън, върху горния си слой. Благодарение на еднопосочността на този принцип материалът не пропуска вода вътре (от външната среда). Този тип мембрана е например BlocVent, който използва High Point.

Добре е също така да знаете, че мембраните се обработват чрез метода на ламиниране. Има три основни типа: двуслоен, двуслоен и половина и трислоен. 

Какво да кажем за хидроизолацията?

Определено има осезаема разлика в качеството и непропускливостта между покритието и мембраната. Идеалната водоустойчивост започва с водни стълбове над 10 хиляди (в идеалния случай 15 - 20 хиляди). 

Дишаемост 

В случай на продукти, предназначени за взискателни дейности на открито, много реномирани производители предпочитат етикетирането в Ret единици за (дишаемост), вместо в g/m2 единици. Тук, колкото по-ниско е числото, толкова по-добре (напр.10 задоволителни, 3 перфектно). 

 

Идеалният избор на яке зависи от вас. Вече обсъдихме основните параметри, важно е да изберете подходящо яке, за избраната от вас дейност. И в средата, в която ще го ползвате. Ще бъде ли якето на по-труден преход или само за града? За какви дейности ще искате да го комбинирате? Имайте предвид, че активното движение изисква по-добра дишаемост и че колкото по-водоустойчива е мембраната, толкова по-трудно ще “диша“. Добре е да се вземат предвид техническите особености на якетата, като вентилация под мишниците. Чувствайте се свободни да тренирате в якето си, то не трябва да се навива или да ограничава движенията ви.

Ако използвате softshell, вземете го предвид. Следващият слой над него трябва да е възможно най-лек и напълно сгъваем. 

 

Панталони

Те са последното важно нещо, което трябва да изберете. Ако изберете ниско качествен и пропусклив, това ще се отрази много сериозно на всичко останало. Най-малкото, ще ви намокри обувките. Така че нека поговорим за това какво е важно за панталоните. 

По принцип всичко работи на същите принципи като якето. Мембранен и с покритие, разделени според дейностите и в същото време е важно да гледате и теглото им. Олекотен или изолиран? Колко добро техническо изпълнение? 

Добре е да знаете, че панталоните могат да бъдат с различни стилове. В нашия електронен магазин можете да намерите много панталони, но ние се интересуваме само от панталони за дейности на открито. Водоустойчиви. Те могат да бъдат

 1. ултралеки (сменящ се) - навлича се върху други панталони като водоустойчив слой
 2. за катерене - в идеалния случай с цял цип за каране на ски и изкачване на трудни терени
 3. класически - има много версии

 

Изборът трябва да бъде подобен на този на якето. Определено предпочитайте да ги изпробвате "на живо" и да направите малко гимнастика с тях. Направете едно, или две приклякания с панталоните те трябва да пасват идеално и да не затрудняват движението. Ако се налага да ги свалите над обувките си в краищата, те трябва да могат да се разкопчаят. Колкото по-технични са те, толкова по-малко компромиси трябва да се правят. Функционалният им материал следва същите правила, както описахме за якето, с уговорката, че мембраната отново печели (но ще си доплатите). 

Избор на изолирано яке

Много важен е конкретният избор перфектния изолатор, който няма да се страхува от големи студове. И ако не се движиш, ще вие студено. Това не е добре, така че нека направим нещо по въпроса и да поговорим за това какви правила се прилагат при избора на добър изолационен слой. Това не е опция, така че нека направим нещо по въпроса и да поговорим за това какви правила се прилагат при избора на добър изолационен слой.

 

Кои видове са сред основните?

 1. лек изолиран пуловер или суитшърт - може да служи като последен или като междинен слой
 2. леко яке с изолация - абсолютно страхотно, когато е напълнено с пух или кухи влакна
 3. класическо зимно яке с изолация - класическо топло яке с изолация, което можете да навлечете върху водоустойчивия слой, за да се стоплите
 4. максимално изолирано яке за екстремни студове - изключително наптъпкано яке, в идеалния случай с пух, за най-силните студове

 

 

 

Сравнение на продукта: Яке за екстремни студове Sir Joseph Terag Man II

Няма да трепериш от студ с този звяр, пълен с гъши пера. Никога повече. Сравнение за всички, които искат да се сгреят.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

 

Тук е важно да обсъдим основните, пълнежи, които осигуряват перфектна изолация. Както можете да видите, якета, които добре изолират, се предлагат в много форми. Не само тези, които имат висока мощност на пълнеж, но и леки версии. Основно са изпълнени с три вида:

 1. Пух
 2. Синтетични материали - микрофибър и кухи влакна

 

1. Пух

При пухените якета широчината не е проблем (поне не в същата степен, както при спалните чували), но това, което трябва да бъде разгледано безусловно, е пълнежа. Той изразява съотношението между прахообразния пух и остатъчния пух. Той се дава в cuin стойности, така наречените кубически "инчове". Тези стойности определятколко топлина може да осигури материалът. Продуктът трябва да съдържа и двата компонента – въпреки че пуховите пера са с най-високо качество, без остатъчни пера, материалът би се разпаднал много по-бързо и в същото време би престанал да изпълнява своята функция за топлина.

Както при спалните чували, ние правим разлика между два вида пух:

 1. Гъши / база на повечето якета, най-добрите характеристики
 2. Патешки / настига гъските, малко по-лоши характеристики и по-кратък живот, но през последните години и двата вида характеристики се изравниха (гъска срещу патица)

 

Пълнеж

Капацитетът на запълване е показател за обема, който даден материал може да поеме при дадени условия. Колкото по-голям капацитетът, толкова по-голям е обемът на пуха. Стойността е дадена в кубични инчове (англ. cubic inch, съкратено cubin). 600 кубически инча е базова стойност, под която не препоръчвам да слизате. Материалът с ниска стойност (ще срещнете 400 или 450 кубически инча материал) той просто ще стане по-плосък, по-тънък. Напротив, голямата стойност е 800 кубически инча.

Нещо допълнително?

 

 • Определено интересна информация. Пухените якета са два вида, с мембрана и без мембрана. Логично е мембраните да издържат повече на по-лоши условия, но след това изсъхват по-дълго и - благодарение на мембраната - също така "дишат" доста по-зле (по-лоша паропропускливост). Нищо не пречи на якетата без мембрана да "дишат по добре", но не са много устойчиви на дъжд. Правят се и версии с DWR обработка (импрегниране на перата). Въпреки това използването им при по-лоши условия е по-скоро свързано с това да не ги използвате като последен слой, а да имате водоустойчиво яке с мембрана върху тях.

 

2. Синтетични материали

Всеки, който е запознат с материалите, използвани за спални чували, е крачка напред. Синтетичните материали вършат страхотна работа дори когато са мокри, изсъхват по-бързо. Идеални при голямо натоварване, където вече няма да имате време да се притеснявате за якето. И където очаквате да се намокрите. От актуалните материали определено бих избрал Primaloft, който се използва например от производители като Montane или Salomon.  

За какво да внимаваме

 

 • Спазвайте правилата за наслояване на “луковата система”. Това е единственият начин да се избегнат неприятни усещания, като например прегаряване, замръзване, намокряне и т.н.
 • Самото качество на облеклото не е достатъчно. Избирайте дрехи според извършваната дейност – за бягане ще са подходящи дрехи различни от сноуборд и др.
 • Когато избирате дрехиte, може да срещнете голямо предупреждение относно памука. Това предупреждение не е неоснователно - специалисти, взискателни потребители често твърдят, че "памукът убива". Колкото и невероятно да изглежда, документирано е, че много приключенци са платили цената за това, че са носили памучно функционално бельо в сурови условия и са измръзнали до смърт. Памукът по принцип не се препоръчва, особено при сурови зимни условия!

 

 

Полезни съвети

 

автор: Radek Martinek, Vít Hruška

Източник: архив 4camping, unsplash.com

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате?

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Избираме за вас

451,53 лв. (38.21 %) 278,99 лв.

Сравни

Дамско яке Regatta Womens Raddick

346,69 лв. (65.1 %) 120,99 лв.

Сравни

483,06 лв. (36.86 %) от 304,99 лв.

Сравни

282,18 лв. (64.92 %) от 98,99 лв.

Сравни

100,00 лв. (65.01 %) от 34,99 лв.

Сравни

Дамско яке Loap Urlana

129,00 лв. (53.5 %) 59,99 лв.

Сравни

Детско яке Regatta Rayz

184,00 лв. (65.22 %) 63,99 лв.

Сравни

Дамско шушлеково яке Zulu Windtrail

120,00 лв. (53.34 %) 55,99 лв.

Сравни