Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да перем яке с пух

Отговаряме на най-често задаваните въпроси за тези, които не са сигурни как да изперем своя домашен пухен любимец. Ще добавим и малко научна информация за самите пера.

pračka.jpg

       

  Съдържание

Бих искал да разсея мита, че пухените якета не могат да се перат. И че единственото възможно качествено пране е в химическото чистене. Нека да преминем основните принципи за пране на пухени неща в домашни условия. Не се притеснявайте, не е сложно, просто трябва да спазвате няколко основни правила.

 

Кратка наука за перата

Перата, независимо дали са патешки или гъши, са най-добрият изолатор, който съществува. Не може да се конкурира с най-доброто синтетично влакно, защото природата го е измислила най-добре от самото начало. Как точно работи? На първо място, перата не затоплят, а "само" изолират перфектно. Това означава, че той задържа затопления въздух близо до тялото и работи с него, за да не изстива. Това е цялото умение.


Вторият важен фактор е, чеперата най-добре абсорбират влажните пари от тялото, което се поти. Независимо дали по време на активност или просто по време на сън (способни сме да се изпотим до 1 литър за една нощ). Синтетичното влакно е водоотблъскващо в основата си, така че парата ще се кондензира в него. На този принцип то се навлажнява и по този начин отвежда топлината от тялото много по-бързо. Следователно като изолатор то е по-лошо.

 

 

Не е необходимо да решавате от какъв тип пера имате екипировката си. Разликите между патешки и гъши пера са основно в цените (гъските са по-малко от патиците), при сегашното качество на обработка вече са минимални разликите(говоря за запълване и мирис, два мита за патешките пера).


Така че няма значение с какви пера е напълнено якето ви. Няма значение дори възможността за запълване. Въпреки това е добре да знаете, че всяко перо има естествен слой мазнина по природа, който е един от ключовите елементи на неговите характеристики. И в същото време, едно наблюдение, което е добре да знаете, когато перете.

 

Принципи на пране на пухени якета

Вярвайте, че химическото пране не е единственият начин да решите проблема с мръсно пухено яке. Така че преди всичко е необходимо да се изясни колко мръсно е якето. Ако замърсяването е незначително, просто накиснете повърхността на тъканта със сапунена вода и почистете с мека четка. Бих препоръчал тази система за повечето якета за дейности на открито. Няма да сбъркате и ще сте сигурни, че или а) ще се изпере и ще е решен въпроса, или б) вече знаете, че мръсотията се държи по-здраво и трябва да изберете по-ефективни средства.

 

Подходящ перилен препарат

На първо място, е необходимо да изберете специален препарат и в същото време да прочетете етикета за пране, който трябва да има всяко яке. Повечето от тях могат да се перат в пералня, но без центрофугиране. В същото време и на колко градуса и дали може да се постави в сушилнята. От самото начало бих се ръководил от тези дати, посочени от производителя. Специален почистващ препарат, предназначен изключително за пух и пухени продукти. Нарочно включих в науката за перата споменаване на естествения слой мазнини, който се съдържа в перата. Ако използвате обикновен или друг неподходящ препарат, ще повредите (измиете, премахнете) този слой и перата ще загубят уникалните си свойства.

Има редица почистващи препарати, а именно, напр Granger's Down Wash или Rapide Down Wash.

 

Цикъл на пране и настройки на пералната машина

Идеално е да затворите всички ципове преди пране, за да не се повреди тъканта вътре в барабана. Така че всички остри ципове с плъзгачи, копчета, шипове и др. Ако имате модерна пералня, тя трябва да има програма, предназначена за щадящо изпиране на пух (или облекло за дейности на открито). Програмата е щадяща по отношение на температурите, но най-вече по отношение на въртенето на барабана (дрехите запазват по-добре първоначалните си водоустойчиви свойства, ако имат такива).


Като общо правило, в допълнение към специален перилен препарат, пуха трябва да се пере при максимална температура от 40 градуса по Целзий. Не използвайте омекотител, омекотител или белина. И изключете или ограничете центрофугирането доколкото е възможно. Ако имате повече якета, изперете всяко поотделно.

Сушене на пухени вещи

Можете да използвате сушилня или да изстискате якето на ръка, да го разстелете върху сушилнята и да го изсушите постепенно. Ако го правите на ръка, смятайте 3-4 дни, в които ще трябва да го опъвате често и да вкарвате кичурите пера обратно в камерите. Това също е начин да изсушите якето възможно най-нежно. Никога не сушете якето на пряка слънчева светлина или на нагревател. Сушенето трябва да бъде равномерно, перата не трябва да се сушат прекалено или недостатъчно, което може да доведе до появата на мухъл

Сушенето в сушилня е по-бързо и като цяло е малко по-препоръчително. В идеалния случай използвайте начина с топки за тенис, които поставяте в барабана заедно с якето. Те раздробяват снопчетата пера и ги разпределят равномерно в камерите. Всичко, от което се нуждаете, са обикновени топки за тенис или топки за флорбол. Можете да използвате топчетата по време на цикъла на пране, перата ще станат пухкави там. След сушенето в сушилнята якето възвръща естествения си вид, който би трябвало да има. Изсушете при ниска температура.

 

Съхранение на изпрани якета

Подобно на пухения спален чувал, оставете якето да диша свободно. В идеалния случай окачете на закачалка в добре проветряван гардероб.

 

 

Полезни съвети

 

автор: Радек Мартинек

Източник: архив 4camping, unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Почистващ препарат Granger's Performance Wash + Clothing Repel

52,00 лв. (34.63 %) 33,99 лв.

Сравни

Универсален перилен препарат Biowash Гел за пране натурален

14,44 лв. (23.89 %) 10,99 лв.

Сравни

Универсален перилен препарат Biowash Гел за пране с лавандула

14,44 лв. (23.89 %) 10,99 лв.

Сравни

Почистващ гел Sea to Summit Hand Cleaning Gel 100 ml

10,40 лв. (3.94 %) 9,99 лв.

Сравни

13,63 лв. (34.04 %) 8,99 лв.

Сравни

Мокри кърпички LifeVenture Fabric Wash Leaves x 50

8,99 лв.

Сравни

Почистващ комплект Granger's Down Care Kit

50,00 лв. (6.02 %) 46,99 лв.

Сравни

Почистващо средство Granger's Performance Wash 1L

39,00 лв. (2.59 %) 37,99 лв.

Сравни