Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

🌪️Отстъпки "торнадо": 4000 продукти за дейности на открито и къмпинг в продажба! Разгледайте

Как да изберем постелка? Основни насоки

Обичате природата и обичате да спите сред нея? А имате ли на какво? Ръководството за избор на подходяща постелка е тук!

 


Съдържание

 

Предговор

Избирате постелка и не сте сигурни при избора? Вие сте начинаещи или, напротив, вече опитни къмпингари, които заменят старата постелка с по-добра? Възможностите са много и ние ще се опитаме да посъветваме всеки, който иска да направи най-добрият избор. На първо място, имайте в предвид, че неправилно избраната постелка на практика влошава качеството дори най-добрия спален чувал. Целта на постелката е да изолира срещу студа, който идва от земята.

Тази първа статия е предназначена предимно за начинаещи, които нямат идея откъде да започнат в избора. Какво да разгледате, какво да изберете и как параметрите ще окажат влияние един на друг. За по-опитните има още две части, където се фокусирахме подробно върху всеки въпрос поотделно. Това са статиите:

 

 

И така, кое е водещото начало?

По принцип става дума за вас и вашите нужди. Важно е да определите за каква цел ще ви трябва постелка. За какъв вид туризъм ще ви е необходима? Търсите предимно постелка за палатка или, обратно, такава, която ще носите в раница? Не е възможно да изберете една за всички дейности, така че е необходимо да помислите внимателно преди покупката.

За новаците е важно да си отговорят на следните въпроси,но не се притеснявайте, ние имаме отговорите за всички. По-добре ще ви насочим към правилната постелка. Или поне към изчерпателна идея коя постелка да изберете или какви плюсове и минуси да разгледате. Важно е да знаете, за какво ви е необходима постелката и какво очаквате от нея. А ние имаме знанията и предложенията на пазара. Така че нека да разгледаме заедно

Основни въпроси при избора на постелка

1. Колко пъти в годината вадите постелката, колко често ще имате нужда от нея?

Това е свързано най-вече с това колко да инвестирате в постелката. Много от туристите се задоволяват с постелки от пяна, които са най-разпространени и не струват много. В същото време е почти невъзможно да бъдат унищожени и затова животът им е доста дълъг.

 

  • Помислете колко искате да инвестирате в постелката

 

 

 

2. Колко важни са за вас размерите на опакованата постелка?

Ако търсите удобна постелка за палатка в къмпинга, ще предпочетете по-здрава и по-голяма постелка с най-голям акцент върху комфорта. Тук можете да избирате между надуваеми постелки или много удобни самонадуваеми се постелки, които са много удобни и в същото време (за разлика от матраците) няколко от тях могат да се поберат един до друг в спалнята. Освен това в идеалния случай вземете подходяща възглавница под главата си, така че сънят ви да е перфектен.

 

  • помислете си колко голяма искате да бъде опакованата постелка

 

 

Но тези, които планират преходи с идеята, че една малка и лека постелка е достатъчна за сън, ще посегнат към съвсем различни. постелки За преходи, при които теглото и размерите на опаковката са важни, е добре да се съсредоточите върху съвсем други параметри. Надуваеми постелки отговарят най-добре на тези изисквания. Като алтернатива бихме препоръчали самонадуващите се (които могат да се доближат до тях,когато са в опаковани) или такива с пяна, ако бюджетът ви не е много голям или просто използвате постелката минимално (изваждате я на всеки няколко години и инвестицията в по-скъпа постелка няма да има смисъл).

 

3. Какъв размер и форма на постелката да изберете?

Преди всичко трябва да е достатъчно дълга за вашата фигура. Pokud si nejste jistí, objednejte si ji na některou z našich výdejen a pokud to půjde, zkoušejte. Ако "пътувате" през нощта и се раздвижвате,тя трябва да е по-широка, поне в раменете. Можете дори да "спестите" от размерите, като изберете постелкас овална форма, която се разширява само в областта на раменете. Във всеки случай класическата форма на постелката е правоъгълник, който може да има прави или заоблени ръбове.

Размерите влияят на теглото на опаковката на постелката.

 

  • Важно е да знаете дали спите спокойно или не и да изберете идеалната форма на постелка.

 

 

4. Каква роля играе дебелината на постелката при избора?

Огромна, защото постелките са предимно за изолация. Но дебелината е и за това колко удобно спите на нея. По-тънката означава по-твърда, по-високата е по-мека. Всичко това ще се отрази на компактността, т.е. опаковането (резултатът ще бъде по-дебела опаковка до по-големи размери, по-тънка до значително по-малки размери).

Удобните постелки за ежедневна употреба (къмпинг, семейна почивка) са комбинация от самонадуващ се тип и дебелина около 5 см. Една от ТОП постелки на пазара за любителите на изключително леки и компактни постелки, Klymit Static V, е с дебелина 6,4 см.

 

  • помислете колко удобно искате да спите и какви размери трябва да бъде опакована постелка

 

5. Важно ли е да се обърне внимание на това как постелката се сгъва и как се надува?

По-голямата част от постелките се навиват на руло. Така, както навивате постелката си за джогинг или друга постелка за упражнения у дома, по същия начин навивате постелката си. Опаковането не е трудно, разхлабвате вентила и я сгъвате наполовина или я навивате направо. Независимо дали постелката е надуваема или самонадуваща се, въздухът се изпуска през клапана и можете да опаковате постелката удобно. В края на процеса затворете клапана (или го издърпайте с гумени ленти, ако са част от опаковката) и го поставете в транспортната опаковка.

Вторият вариант са сгъваеми постелки, огромното им предимство е скоростта, с която ги сгъвате. Те са разделени на отделни части, сгъват се като акордеон заедно. Недостатък е съхранението, обикновено се поставят само като се закачат отвън към раницата. Типът на модела е Robens ZigZag Slumber W.

 

  • Най-често срещаните постелки се навиват на руло и по-голямата част от тях могат да се надуят лесно с уста

Обикновено можете да го надуете сами. Малките надуваеми постелки, дори самонадуваемите, които вършат по-голямата част от работата вместо вас, се надуват преди лягане с уста. Но има и надуваеми чанти, които улесняват нещата. Някои постелки имат и специални интегрирани помпи. Не надувайте с уста матраци, които са големи и за които е необходима помпа. Отново има матраци, които имат вградена помпа.

 

6. Как различните видове постелки се различават една от друга?

Важно е да знаете за правилния избор. Съществуват 5 основни типа постелки, като матраците от пяна се делят на още два други вида (това все още не е необходимо да се разглежда подробно).

  1. Бивак сакове
  2. Постелки от пяна
  3. Самонадуващи се постелки
  4. Надуваеми постелки
  5. Надуваеми дюшеци

Разликите са значителни и са от съществено значение за правилния избор. Всеки вид е разгледан подробно в отделна статия, в която всеки вид е разгледан подробно. Като начало ще направим кратък преглед на всяка от тях, за да ви дадем представа какво да очаквате.

Нека ги подредим:

 

Тип

 

Предимства

 

Недостатъци

Бивак сакове • леко тегло и малък размер, можете да я вземете със себе си почти навсякъде
• прилична сгъваемост-
• ниско тегло

• не е много удобна
• кратък експлоатационен живот

Постелки от пяна

• по-ниска цена
• висока издръжливост
• много цветови варианти
• Предлага се като еднослойна и двуслойна
• широка гама от форми и дължини

 

• по-малка събираемост (по-голям обем при опаковане)
• не осигурява твърде много комфорт
• не осигурява твърде много топлина отдолу (само леко намалява студа)

Самонадуващи се постелки

• отлични изолационни свойства
• осигуряват много високо ниво на комфорт
• някои видове са снабдени с противоплъзгащо покритие

• поддръжка
• по-голямо тегло и обем
• риск от повреда
• по-висока цена

Надуваеми постелки

• отлична сгъваемост

• по-трудни за надуване

Надуваеми дюшеци

• висок комфорт

• топлинният комфорт може да е по-нисък
• повече обем и тегло

• надуване само с помпа

 

Мисля, че заедно успяхме да се справим с основното разделение. Ако вече имате по-добра представа, просто изберете. Ако искате да научите повече информация, използвайте бутоните за щракване както в текста, така и в таблицата.

 

 

Полезна информация

 

Автор Екипът на 4camping.bg

Източници: авторски архив, unsplash.com, 4къмпинг архив

Какво да опаковате за рафтинг

Съвети

Как да опаковате  за рафтинг ? Какво да вземете със себе си и какво да оставите вкъщи? Вдъхновете се от нашата днешна статия.

Как да изберем обувки за бягане според терена

Съвети

Как да изберем обувки за бягане за лек и тежък терен? Кои обувки ще ви подхождат на горските пътеки, но и на планинските пътеки, днес, въз основа на опита си, споделя Марсел Фронко. 

Как да изберем облекло за туризъм

Съвети

Независимо дали сте на поход, спортувате на закрито, бягате, катерите се или просто се разхождате, винаги трябва да сте добре облечени. Ако искате да се обличате наистина ефективно, трябва да спазвате правилното наслояване на дрехите. Ние сме тук със статия, която обяснява как да го направите!

Избираме за вас

149,20 лв. (14.89 %) 126,99 лв.

119,00 лв. (20.18 %) 94,99 лв.

89,00 лв. (20.24 %) 70,99 лв.