Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем постелка? Основни насоки

Обичате природата и обичате да спите сред нея? А имате ли на какво? Ръководството за избор на подходяща постелка е тук!

 


Съдържание

 

 

Предговор

Избирате постелка и не сте сигурни при избора? Вие сте начинаещи или, напротив, вече опитни къмпингари, които заменят старата постелка с по-добра? Възможностите са много и ние ще се опитаме да посъветваме всеки, който иска да направи най-добрият избор. На първо място, имайте в предвид, че неправилно избраната постелка на практика влошава качеството дори най-добрия спален чувал. Целта на постелката е да изолира срещу студа, който идва от земята.

Тази първа статия е предназначена предимно за начинаещи, които нямат идея откъде да започнат в избора. Какво да разгледате, какво да изберете и как параметрите ще окажат влияние един на друг. За по-опитните има още две части, където се фокусирахме подробно върху всеки въпрос поотделно. Това са статиите:

 

 

 

Кое е водещото начало ?

В общи линии става въпрос за вас и вашите нужди. Важно е да знаете за какво ви е необходима постелката Какъв тип туризъм ще практикувате? Търсите предимно постелка за палатка или такава, която ще носите в раница на гърба си? Не можете да изберете една за всички дейности, затова трябва да помислите добре, преди да купите.

За непрофесионалистите е важно да отговорят на следните въпроси, но не се притеснявайте, имаме отговори за всички. По-добре ще ви насочим към правилния от тях. Или поне цялостна представа за това каква постелка да изберете или какво да намалите и преосмислите. Важното е да знаете за какво ви е необходима постелката и какво очаквате от нея. А ние имаме познания и поглед върху пазара. Така че нека съберем главите си и да разнищим по-подробно.

Основни въпроси при избора на постелка

1.  Колко пъти в годината вадите постелката, колко често ще имате нужда от нея?

Това е свързано най-вече с това колко да инвестирате в постелката. Много от  туристите се задоволяват с постелки от пяна, които са най-разпространени и не струват толкова  скъпо. В същото време е почти невъзможно те да бъдат унищожени и затова издръжливостта им е доста добра.

Съвет: . Помислете колко искате да инвестирате в постелката

 

   

 

Как да изберем постелка според цената?

Как да изберем постелка според всеки критерии? Отделните параметри не могат да бъдат подценявани, след като изберете вида постелка, е важно да изберете и правилната версия, за да пасне идеално.  

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

2. Колко важни са за вас размерите на опакованата постелка?

Ако търсите удобна постелка за палатка за къмпинг, ще предпочетете по-дебела и по-голяма постелка с най-голям акцент върху комфорта. Тук можете да избирате от надуваеми постелки или много удобни самонадуваеми постелки, които са много удобни и въпреки това (за разлика от матраците) можете да поставите няколко от тях един до друг в спалнята. В идеалния случай трябва да се сдобиете и с подходяща възглавница под главата, за да си осигурите перфектен сън през нощта.

Съвет: Помислете колко голяма искате да бъде постелката ви. 

 

   

 

Как да изберем постелка  според сгъваемостта ?

Как да изберем постелка според всеки критерии? Отделните параметри не могат да бъдат подценявани, след като изберете вида постелка, е важно да изберете и правилната версия, за да пасне идеално.  

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Но тези, които планират преходи с идеята, че малка и лека постелка е достатъчна за спане, ще посегнат към съвсем други. За походи, при които теглото и размерите на опаковката са важни, е добре да се съсредоточите върху съвсем други параметри. Идеалните надуваеми постелки са най-подходящи за такива изисквания. Като алтернатива бихме ви препоръчали и самонадуваеми (които могат да се доближат до тях при опаковане) или такива от пяна, ако бюджетът ви не е голям или просто я използвате минимално (ще я изваждате веднъж на няколко години и тогава инвестицията в по-скъпа постелка няма да има смисъл).

 

3. Какъв размер и форма на постелката да изберете?

Преди всичко тя трябва да е достатъчно дълга за вашата фигура. Ако се въртите  през нощта , тя трябва да е по-широка, поне в областта на раменете. Можете дори да "спестите" от размерите, ако изберете овална, която е по-широка само в раменете. Във всеки случай класическата форма на постелката е правоъгълник, който може да има прави или заоблени ръбове.

Размерите на постелката  се отразяват на сгъваемостта .

Съвет: Важно е да знаете дали спите спокойно, или не, и съответно да изберете идеалната форма на постелката. 

   

 

Как да изберем постелка  според размерите ?

Как да изберем постелка според всеки критерии? Отделните параметри не могат да бъдат подценявани, след като изберете вида постелка, е важно да изберете и правилната версия, за да пасне идеално. . 

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

4. Каква роля играе дебелината на постелката при избора?

Голяма, защото постелките са предимно с изолационни способности. Но дебелината е свързана и с това колко удобно спите върху нея. По-тънката означава по-твърда, а по-високата - по-мека. Всичко това след това все пак ще се отрази на сгъваемостта, т.е. на сгъваемостта (по-високата в крайна сметка ще може да се сгъне до по-голям размер, а по-тънката - до значително по-малък размер)..

Удобните постелки за ежедневна употреба (къмпинг, семейни почивки) са комбинация от самонадуващ се тип  и дебелина около 5 см. Един от ТОП матраците на пазара за любителите на изключително леки и компактни матраци, Klymit Static V е с дебелина 6,4 см.

Съвет: Помислете за това колко удобно да  спите и с какви размери искате да бъде опакованата постелка.

 

5. Важно ли е да се обърне внимание на това как постелката се сгъва и как се надува?

Преобладаващата част от постелките са на ролка. По същия начин, по който навивате подложката за йога или за гимнастика , можете да навиете и  постелката . Опаковането  не е трудно, разхлабвате вентила и я сгъвате наполовина или я навивате на руло. Независимо дали постелката е надуваема или самонадуваща се, въздухът се изпуска през клапана и постелката  се увива удобно. В края на процеса затваряте вентила (или го затягате с гумени ленти, ако са включени в комплекта) и я поставяте в транспортния калъф.

Другият вариант са сгъваемите постелки чието огромно предимство е бързината, с която ги сгъвате. Те са разделени на отделни части, които сгъвате като хармоника заедно. Недостатъкът е сгъваемостта, обикновено се побират само като ги закрепите към раницата си отвън. Такава е например  е  Robens ZigZag Slumber W.

Съвет: Най-разпространените постелки са на ролка и по-голямата част от тях се надуват добре с уста.

Обикновено можете сами да се справите с надуването. Малките надуваеми постелки дори и самонадуваемите, които вършат по-голямата част от работата вместо вас, могат да се надуят с уста преди лягане. Но има и надуваеми торбички, които улесняват нещата. Някои постелки дори имат специални вградени помпи. Не можете да надувате постелки които са големи и се нуждаят от помпа. Още има постелки, които имат вградена помпа.

   

 

Как да изберем постелка  според сгъваемостта ?

Как да изберем постелка според всеки критерии? Отделните параметри не могат да бъдат подценявани, след като изберете вида постелка, е важно да изберете и правилната версия, за да пасне идеално. 

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

6.  Как различните видове постелки се различават една от друга?

Важно е да знаете за правилния избор. Съществуват 5 основни вида постелки, като тези от пяна се делят на още два вида (все още няма нужда да ги разглеждаме).

  1. Подложки с алуминиево покритие
  2. Постелки с пяна 
  3. Самонадуващи се
  4. Надуваеми постелки
  5. Надуваеми дюшеци

Разликите са значителни и са от съществено значение за правилния избор. Разгледали сме подробно всеки вид в отделна статия, в която всеки вид е разгледан подробно. Като начало ще направим само кратко описание  на всеки от тях, за да ви дадем представа какво да очаквате.

Нека ги подредим::

 

Тип

 

Предимства

 

Недостатъци

Подложки с алуминиево покритие • леко тегло и малък размер, можете да я вземете със себе си почти навсякъде
• прилична сгъваемост
• леко тегло

• не е много удобна
• кратък експлоатационен живот

Постелки от пяна

• по-ниска цена
• висока устойчивост
• разнообразие от цветове
• предлагат се като еднослойни и двуслойни
• широка гама от форми и дължини

 

• по-лоша сгъваемост (по-голям обем след опаковане)
• не осигурява твърде голям комфорт
• няма да осигури твърде много топлина (само леко намалява студа)

Самонадуващи се постелки

• отлични изолационни свойства
• осигуряват много висок комфорт
•  някои видове са оборудвани с покритие против хлъзгане

• поддръжка
• по-голямо тегло и обем
• риск от повреда
• по-висока покупна цена

Надуваеми постелки

• отлична сгъваемост

• по-трудно надуване 

Надуваеми дюшеци

• висок комфорт

• топлинният комфорт може да бъде по-нисък
• по-голям обем и тегло

• напомпване само с помпа

 

Мисля, че заедно успяхме да се справим с основното разделение. Ако имате по-добра идея, просто изберете. Ако искате да научите повече информация, използвайте бутоните за кликване както в текста, така и в таблицата.

 

 

Полезни линкове 

 

Автор: Eкипът на 4camping

Източници: unsplash.com, 4camping архив

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Съвети

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Избираме за вас

Надуваема постелка

97,00 лв. (33 %) 64,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

308,00 лв. (47.08 %) 162,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

233,00 лв. (48.07 %) 120,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

185,00 лв. (42.71 %) 105,99 лв.

Сравни

44,00 лв. (25.02 %) 32,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

127,00 лв. (25.99 %) 93,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

159,00 лв. (39 %) 96,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка

503,00 лв. (29.23 %) 355,99 лв.

Сравни