Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Големи намаления на зимни якета и панталони до 60% разгледайте

Как да изберем постелка? Основни насоки

Обичате природата и обичате да спите сред нея? А имате ли на какво? Ръководството за избор на подходяща постелка е тук!

 


Съдържание

 

Предговор

Избирате постелка и не сте сигурни при избора? Вие сте начинаещи или, напротив, вече опитни къмпингари, които заменят старата постелка с по-добра? Възможностите са много и ние ще се опитаме да посъветваме всеки, който иска да направи най-добрият избор. На първо място, имайте в предвид, че неправилно избраната постелка на практика влошава качеството дори най-добрия спален чувал. Целта на постелката е да изолира срещу студа, който идва от земята.

Тази първа статия е предназначена предимно за начинаещи, които нямат идея откъде да започнат в избора. Какво да разгледате, какво да изберете и как параметрите ще окажат влияние един на друг. За по-опитните има още две части, където се фокусирахме подробно върху всеки въпрос поотделно. Това са статиите:

 

 

И така, кое е водещото начало?

По принцип става дума за вас и вашите нужди. Важно е да определите за каква цел ще ви трябва постелка. За какъв вид туризъм ще ви е необходима? Търсите предимно постелка за палатка или, обратно, такава, която ще носите в раница? Не е възможно да изберете една за всички дейности, така че е необходимо да помислите внимателно преди покупката.

За новаците е важно да си отговорят на следните въпроси,но не се притеснявайте, ние имаме отговорите за всички. По-добре ще ви насочим към правилната постелка. Или поне към изчерпателна идея коя постелка да изберете или какви плюсове и минуси да разгледате. Важно е да знаете, за какво ви е необходима постелката и какво очаквате от нея. А ние имаме знанията и предложенията на пазара. Така че нека да разгледаме заедно

Основни въпроси при избора на постелка

1. Колко пъти в годината вадите постелката, колко често ще имате нужда от нея?

Това е свързано най-вече с това колко да инвестирате в постелката. Много от туристите се задоволяват с постелки от пяна, които са най-разпространени и не струват много. В същото време е почти невъзможно да бъдат унищожени и затова животът им е доста дълъг.

 

  • Помислете колко искате да инвестирате в постелката

 

 

 

2. Колко важни са за вас размерите на опакованата постелка?

Ако търсите удобна постелка за палатка в къмпинга, ще предпочетете по-здрава и по-голяма постелка с най-голям акцент върху комфорта. Тук можете да избирате между надуваеми постелки или много удобни самонадуваеми се постелки, които са много удобни и в същото време (за разлика от матраците) няколко от тях могат да се поберат един до друг в спалнята. Освен това в идеалния случай вземете подходяща възглавница под главата си, така че сънят ви да е перфектен.

 

  • помислете си колко голяма искате да бъде опакованата постелка

 

 

Но тези, които планират преходи с идеята, че една малка и лека постелка е достатъчна за сън, ще посегнат към съвсем различни. постелки За преходи, при които теглото и размерите на опаковката са важни, е добре да се съсредоточите върху съвсем други параметри. Надуваеми постелки отговарят най-добре на тези изисквания. Като алтернатива бихме препоръчали самонадуващите се (които могат да се доближат до тях,когато са в опаковани) или такива с пяна, ако бюджетът ви не е много голям или просто използвате постелката минимално (изваждате я на всеки няколко години и инвестицията в по-скъпа постелка няма да има смисъл).

 

3. Какъв размер и форма на постелката да изберете?

Преди всичко трябва да е достатъчно дълга за вашата фигура. Pokud si nejste jistí, objednejte si ji na některou z našich výdejen a pokud to půjde, zkoušejte. Ако "пътувате" през нощта и се раздвижвате,тя трябва да е по-широка, поне в раменете. Можете дори да "спестите" от размерите, като изберете постелкас овална форма, която се разширява само в областта на раменете. Във всеки случай класическата форма на постелката е правоъгълник, който може да има прави или заоблени ръбове.

Размерите влияят на теглото на опаковката на постелката.

 

  • Важно е да знаете дали спите спокойно или не и да изберете идеалната форма на постелка.

 

 

4. Каква роля играе дебелината на постелката при избора?

Огромна, защото постелките са предимно за изолация. Но дебелината е и за това колко удобно спите на нея. По-тънката означава по-твърда, по-високата е по-мека. Всичко това ще се отрази на компактността, т.е. опаковането (резултатът ще бъде по-дебела опаковка до по-големи размери, по-тънка до значително по-малки размери).

Удобните постелки за ежедневна употреба (къмпинг, семейна почивка) са комбинация от самонадуващ се тип и дебелина около 5 см. Една от ТОП постелки на пазара за любителите на изключително леки и компактни постелки, Klymit Static V, е с дебелина 6,4 см.

 

  • помислете колко удобно искате да спите и какви размери трябва да бъде опакована постелка

 

5. Важно ли е да се обърне внимание на това как постелката се сгъва и как се надува?

По-голямата част от постелките се навиват на руло. Така, както навивате постелката си за джогинг или друга постелка за упражнения у дома, по същия начин навивате постелката си. Опаковането не е трудно, разхлабвате вентила и я сгъвате наполовина или я навивате направо. Независимо дали постелката е надуваема или самонадуваща се, въздухът се изпуска през клапана и можете да опаковате постелката удобно. В края на процеса затворете клапана (или го издърпайте с гумени ленти, ако са част от опаковката) и го поставете в транспортната опаковка.

Вторият вариант са сгъваеми постелки, огромното им предимство е скоростта, с която ги сгъвате. Те са разделени на отделни части, сгъват се като акордеон заедно. Недостатък е съхранението, обикновено се поставят само като се закачат отвън към раницата. Типът на модела е Robens ZigZag Slumber W.

 

  • Най-често срещаните постелки се навиват на руло и по-голямата част от тях могат да се надуят лесно с уста

Обикновено можете да го надуете сами. Малките надуваеми постелки, дори самонадуваемите, които вършат по-голямата част от работата вместо вас, се надуват преди лягане с уста. Но има и надуваеми чанти, които улесняват нещата. Някои постелки имат и специални интегрирани помпи. Не надувайте с уста матраци, които са големи и за които е необходима помпа. Отново има матраци, които имат вградена помпа.

 

6. Как различните видове постелки се различават една от друга?

Важно е да знаете за правилния избор. Съществуват 5 основни типа постелки, като матраците от пяна се делят на още два други вида (това все още не е необходимо да се разглежда подробно).

  1. Бивак сакове
  2. Постелки от пяна
  3. Самонадуващи се постелки
  4. Надуваеми постелки
  5. Надуваеми дюшеци

Разликите са значителни и са от съществено значение за правилния избор. Всеки вид е разгледан подробно в отделна статия, в която всеки вид е разгледан подробно. Като начало ще направим кратък преглед на всяка от тях, за да ви дадем представа какво да очаквате.

Нека ги подредим:

 

Тип

 

Предимства

 

Недостатъци

Бивак сакове • леко тегло и малък размер, можете да я вземете със себе си почти навсякъде
• прилична сгъваемост-
• ниско тегло

• не е много удобна
• кратък експлоатационен живот

Постелки от пяна

• по-ниска цена
• висока издръжливост
• много цветови варианти
• Предлага се като еднослойна и двуслойна
• широка гама от форми и дължини

 

• по-малка събираемост (по-голям обем при опаковане)
• не осигурява твърде много комфорт
• не осигурява твърде много топлина отдолу (само леко намалява студа)

Самонадуващи се постелки

• отлични изолационни свойства
• осигуряват много високо ниво на комфорт
• някои видове са снабдени с противоплъзгащо покритие

• поддръжка
• по-голямо тегло и обем
• риск от повреда
• по-висока цена

Надуваеми постелки

• отлична сгъваемост

• по-трудни за надуване

Надуваеми дюшеци

• висок комфорт

• топлинният комфорт може да е по-нисък
• повече обем и тегло

• надуване само с помпа

 

Мисля, че заедно успяхме да се справим с основното разделение. Ако вече имате по-добра представа, просто изберете. Ако искате да научите повече информация, използвайте бутоните за щракване както в текста, така и в таблицата.

 

 

Полезна информация

 

Автор Екипът на 4camping.bg

Източници: авторски архив, unsplash.com, 4къмпинг архив

Ски алпинизъм и безопасност в планината

Съвети

Основата за безопасни ски турове и придвижване в планината е планирането. Нека заедно да разгледаме няколко важни момента, които не бива да подценявате преди вашето скиалпийско приключение в снежните планини.

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е  много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате? 

Какво да опаковате за рафтинг

Съвети

Как да опаковате  за рафтинг ? Какво да вземете със себе си и какво да оставите вкъщи? Вдъхновете се от нашата днешна статия.