Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем постелка според параметрите?

Става въпрос за специфични точки с различна степен на важност, които могат да варират според типа потребител. Параметрите не могат да бъдат подценявани ,след изборa на тип постелки, е важно да изберете правилната , която да ви подхожда идеално.


Съдържание

 

В първата статия изяснихме, че има шест основни типа постелки. Всеки тип има своите специфики, плюсове и минуси и всеки е подходящ за различен потребител. Тук ще обсъдим ключовите параметри, които може да са на първо място според нас Казано по-просто: ако за нас е от съществено значение постелката да е малка и лека, ще започнем да търсим с акцент върху размера и опаковането. Веднага ще разберем, че това е най-доброто за нас. Следователно и двата артикула са еднакво важни за избора.

Основно разделение в таблицата

Това са специфични точки с различна степен на важност, които могат да варират според типа потребител. Параметрите не могат да бъдат подценявани за избор на тип постелки важно е да изберете правилната версия, която да ви подхожда идеално.

 

Параметър

 

Какво е важно

Цел на употреба Избирате взискателни условия или предпочитате максимален комфорт при престой в къмпинга?
Изолационни свойства

Имате ли нужда от постелка навътре или навън? Колко трябва да изолира студа от земята? Близка връзка с параметъра "термично съпротивление".

 

Материали:

Това може да повлияе както на топлинния комфорт, така и на цялостния живот. Той е тясно свързан с параметъра "устойчивост".

 

Тегло

По-тежка или по-лека? За къмпинг или за поход? Колко важно е за вас теглото?

Размери

По-малка или по-голяма? Колко спокойно спите в действителност? Параметър, който е тясно свързан с останалите, тъй като се отнася до "формата" и "сгъваемостта".

Опаковка

Или колкото по-тънка, толкова по-сгъваема, но в същото време ръка за ръка с комфорта при спане. Параметърът "размери" също засяга най-много опаковането.

Издръжливост

Устойчивият материал тежи повече и издържа по-дълго,който е тясно свързан с "материала".

Топлоизолация

Показва степента на устойчивост на проникване на топлина - колко добре постелката изолира и не позволява на топлината да излезе от тялото.

Цена

Колкото по-скъпи са, толкова по-качествени са някои параметри. От него зависи всичко - от теглото до цялостната издръжливост. Най-скъпият продукт обаче не означава непременно, че сте избрали идеалния продукт за вашите дейности.

Форма

Имате нужда от правоъгълник или само в областта на раменете? Тясно свързан параметър с "размери".

Срок на експлоатация

Много зависи от издръжливостта на материала и качеството на изработка.

Ламиниране (съединяване на слоеве)

Ако тръгвате на поход с нуждата от изолационна сигурност и стабилност на формата, трябва да се обърнете към него.

 

1. Цел на употреба

Целта на употреба е решаващ аспект на избора постелки.

 

 

 

 

2. Изолационни свойства

Грижата за изолационните свойства е важна за вас за да имате достатъчно топлина при дадените условия. Изолационните свойства влияят на степента, до която постелката ви предпазва от студа от земята.

 

 • ако спите в интериор, където ще има достатъчно топлина, параметърът на изолационните свойства няма да е толкова важен за вас. Можете да изберете постелка от пяна без проблеми, нейните малко по-лоши топлоизолационни свойства няма да ви ограничават
 • ако търсите постелка за спане в палатка, където е студено сутрин (особено през пролетта и есента), можете да изберете самонадуващи се или надуваеми постелки
 • за спане в най-студените условия са най-подходящи самонадуваемите постелки, които се отличават с най-добрите топло изолационни свойства

 

Параметър, тясно свързан с така нареченото термично съпротивление, което цифрово показва степента на устойчивост на проникване на топлина. Препоръчваме ви да прочетете следващата точка.

 

 

3. Материали:

Постелките от пяна са етиленвинилацетат (EVA) или обикновен полиетилен. При самонадуващите вътре има пяна с изключително отворени пори (пяна, рубекс и др.) и непропусклив материал отвън, напр. полиестер.

 

 • Материалите, използвани за производството на постелки по принцип не са абсорбиращизащото са предназначени да бъдат положени върху земята, от която се издига влагата. По-скоро се обръща внимание на противоплъзгащата повърхностна обработка на материала.

 

Този параметър е тясно свързан с параметъра на съпротивлението, което определя качеството и здравината на използвания материал. Затова ви препоръчваме да прочетете следващата точка

 

Знаете ли, че:

Сезонът на годината не влияе толкова при избора на постелки колкото при спалните чували, но може да се каже, че някои постелки са подходящи за трисезонна употреба, а други -за зимна употреба (надуваеми с вътрешна изолация, самонадуващи се, обикновено такива, чийто материал гарантира по-висок топлинен комфорт. При тях производителят посочва топлинен коефициент 4,5 / 5/6. Такъв коефициент не се посочва за постелките от пяна и традиционните самонадуващи се постелки).

 

4. Тегло

Много важен параметър, който е свързан с качеството на материала, размерите на постелката и особено към нейния тип.

 

 • имат най-ниско тегло топлоизолационното фолио (прибл. 100 г). Постелките от пяна обикновено тежат между 150-400 г, тези от EVA пяна са малко по-тежки
 • самонадуващите се постелки варират от 650 г до 2 кг, в зависимост от материала и размера
 • най-често срещаните са с тегло около 1 кг, по-леките са или по-малки и по-ниски, или са изработени от по-качествени материали
 • постелките надуваеми са средно 200-400 г по-леки, отново в зависимост от размера, използвания материал и вида на изолацията

 

Параметърът е тясно свързан с параметъра съпротивление което определя качеството и здравината на използвания материал. Теглото се увеличава със устойчивостта. Препоръчваме ви да прочетете следващата точка.

 

5. Размери

Размерите са ключови за всеки. Те оказват влияние върху това, колко добре спите и в същото време в каква опаковка ще опаковате постелката. Ако съпоставя двете крайности, надуваемия дюшек и и надуваемата постелка, матрака ще го опаковам в голяма торба и ще го сложа в багажника на колата, а надуваемата постелка може да се побере в ръката ми.

 

 • Най-често срещаната височина на обикновените туристически самонадуващи се постелки е 1–6 см, най-често срещаната е 2,5–3 см. Колкото по-висока е височината, толкова по-удобна е постелката, което особено ще оцените, ако имате проблеми с гърба или с бъбреците
 • по отношение на дължината се произвеждат скъсени варианти (120 см, т.нар. корпуси), 160–170 см, а също и и с огромна дължина(2 м). Най-често срещаният размер на самонадуваемите или надуваеми постелки е 183 см

 

Параметър, тясно свързан с параметрите форма и опакованезащото всички те взаимодействат помежду си. Препоръчваме ви да прочетете следващата точка.

 

 

 

6. Опаковка

Тя е тясно свързана с това, какъв размер постелката ще закупите и какъв тип. Ако искате да спите добре и гърбът ви да усеща по-меко и удобно лягане, не можете в същото време. да искате постелка, която след сгъване да се побира в ръката ви. И обратно, ако носите всичко на гърба си по време на прехода, малкият опакован размер е от ключово значение. Вероятно ще си купите надуваема постелка. В същото време резултатът се влияе от дебелината на постелката, която също е свързана със способността за добра изолация.

 

 • ако сравним например самонадуваща се постелка с дебелина 2,5–3 мм със самонадуваща се постелка с дебелина 6 mm, първата от тях ще бъде една трета по-лека и наполовина опакована
 • ако опаковката е важна за вас, предпочитайте няколко милиметра дебелина

 

Знаете ли, че:

Опакованият размер на постелката обикновено е 10 × 26 см. Удължените постелки обикновено са по-скъпи (повече материал). По-голяма опакованост е свързана с по-добри материали и следователно по-висока цена. Понякога различни форми (комбинации от хоризонтални и вертикални кухини) се изрязват в пяната за по-добра опакованост, което също до известна степен намалява теглото на материала.

Този параметър също влияе върху избора на размери, които трябва да бъдат взети предвид. Препоръчваме ви да прочетете следващата точка.

 

7. Издръжливост

По-издръжливият материал винаги е по-тежък, по-здрав или по-скъп. Трябва да помислите за условията, при които ще използвате постелката.

 

 • много потребители предпочитат постелките от пяна заради тяхната издръжливост, дори ако в тях попадне камък, това няма да повлияе на тяхната функционалност и по-нататъшна употреба.
 • при самонадуваемите и надуваемите постелки има опасност от това, че въздухът ще започне да излиза

 

Този параметър е тясно свързан с параметъра материал, които определено трябва да разгледате. Колкото по-тежък и здрав е материалът, толкова по-дълго ще издържи – колкото по-тънък е, толкова по-лек и компактен е.

 

8. Термична устойчивост

Обозначава се с r-стойност или R. Показва степента на устойчивост на проникване на топлина - колко добре постелката изолира и не позволява на топлината да излезе от тялото.

 

 • топлинният коефициент обикновено не е от значение за обикновените потребители, а за тези, които отиват в по-екстремни условия (по време на преходи на голяма надморска височина, алпинизъм и др.)
 • дадената стойност показва дали постелката е подходяща и за студа или например само за лятото
 • всъщност става дума за изолационни способности на постелката
 • обикновено е не по-малко от 1 и завършва на 9,5, което е максималната изолация

 

Знаете ли, че:

Средно за постелките се появява стойност от 2,6 / 2,8 / 3,5. Ако имате нужда от постелка подходяща за зимата или трисезонна постелка, стойност от 1 ще бъде малка. В този случай имате нужда от по-висок коефициент на топлина- 4-5 / ,5/6, по-добра и по-издръжлива постелка.

Изолацията е свързана с този параметър, за който също трябва да прочетете. По-добра изолация = по-висока топлоустойчивост.

 

9. Цена

Ключов параметър, ако сте зависими от финансовите средства. Тогава този параметър може да е на първо място. Разбира се, постелка с пяна също може да има своето предназначение, в зависимост от това за каква дейност ще я използвате.

 

 • цената на постелките от пяна с полуотворени пори може да бъде до 30 лв, тези със затворени пори средно около 70 лв.
 • при надуваемите разликата в цената е значителна, можете да ги закупите за 30-45лв, но цената може да се изкачи до 200-350 лв за някои модели
 • използваните материали и обработка са ключови
 • същото важи и за самонадуващите се постелки, където средната цена е около 45 лв, но обичайната е 70-140 лв.

 

Знаете ли, че:

Ако сравните по-евтиния и по-скъпия клас като цяло за всички постелки, основната разлика се крие в издръжливостта, качеството на изработка и издръжливостта на използваните материали. Ако пазарувате в специализиран магазин, цената е по-висока поради няколко причини. Вие плащате за по-реномирана маркакоято извършва собствени изследвания, разработки, собствено производство. Така финансира своите лаборатории и хората, които работят по разработката. Друга причина е, че плащате за по-добър материал или за по-добро решение.

 

10. Форма

Ако се "мятате" през нощта, е важно да обърнете внимание на формата и да изберете по-широка постелка, поне в областта на раменете. Ако спите спокойно, можете да "спестите" от полученото тегло и размери и да изберете тясна и достатъчно дълга постелка (в идеалния случай правоъгълник).

 

 • най-често срещаната форма на всички постелки е правоъгълник или т.нар.тип одеяло, има и с формата на тялото (мумия) или овал. Правоъгълникът може да има заоблени ъгли (всички или само тези в областта на краката). Ако се използва по-малко материал, постелката ще е по-добрe сгъваемa, по-лекa, но площта, на която ще лежите, разбира се ще е по-малка
 • формата зависи от размерите, които могат да бъдат много. Следователно не е излишно да прочетете главата, която се занимава с размерите и техните видове. В същото време крайната опаковка върви ръка за ръка с това.

 

Този параметър е най-тясно свързан с други, които препоръчваме да прочетете:

 

11. Срок на експлоатация

Колко дълго ще издържи постелката ви?

 

 • общо взето животът на постелките не е толкова дълъг като при палатките. При постоянна употреба и не особено добра поддръжка, експлоатационният живот може да намалее след година-две, въпреки че някои производители гарантират по-дълъг експлоатационен живот за избрани материали.

 

Издръжливостта се влияе най-вече от качеството и здравината на материала, прочетете повече за това.

 

12. Ламиниране (съединяване на слоеве)

Колко важно за вас е вътрешното оформление на слоевете?

 

 • самонадуващите се и надуваемите постелки са съставени от покритие и пяна отвътре. Тези, които нямат пяна, всъщност са просто запечатан контейнер с клапан, който трябва да надуете. Тогава вътре има само въздух, който ви носи и при нагряване може да бъде топлоизолация. Пяната или микрофибърът осигуряват свързване и циркулация на въздуха, което е от съществено значение за получения топлинен комфорт
 • друг вариант е пяната, споена към вътрешната страна на опаковката, където водоустойчива или много издръжлива материя трябва да бъде ламинирана едновременно отгоре и отдолу, а също и ламинирана отстрани. Ламинирането от всички страни осигурява стабилност на размерите постелките

 

Както виждате, трябва да се съсредоточите се върху качествената изработка и да прочетете за самия материал. Прочетете колко е важно тук.

 

 

 

Тест: Надуваема постелка Zulu Alex

Тестваният днес продукт е постелката Zulu Alex, която впечатлява с приятния си дизайн и страхотно съотношение цена-качество.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Практически съвети

1. Съотношение качество-цена

Ако искате да закупите наистина висококачествен продукт, избирайте между реномирани марки, не купувайте непознати марки, не купувайте в магазини, които не са специализирани в туризма и дейностите на открито. Постелките на реномирани марки са по-скъпи, но благодарение на качеството, за което плащате, постелката ще издържи много по-дълго от постелка на неизвестен производител.

2. Правилна поддръжка

Като цяло е подходящо да избърсвате постелките с влажна кърпа от мръсотия или прах. Определено няма смисъл да ги импрегнирате. При надуваемите трябва да се подчертае, че те не са предназначени за използване като дюшеци за вода !

3. Правилно съхранение извън сезона

Препоръчваме да държите постелки (особено надуваеми и самонадуващи се) неопаковани. При постелките с пяна това гарантира стабилност на размерите.

 

Често задавани въпроси

1. Каква е правилната процедура за ремонт на постелка?

Важното е да обезмаслите или поне да почистите горния материал по възможно най-добрия начин и да го направите на площ, по-голяма от тази на пластира. Пластира и повърхността намажете с лепило,поставете и натиснете/ В комплектите за ремонт винаги са налични и инструкции. Някои производители препоръчват поставянето на лепенка върху надута постелка, други - на ненадута (в повечето случаи), така че следвайте техните препоръки.

 

2. Колко висок е рискът от повреда на надуваеми и самонадуващи се постелки?

Най-честите притеснения на потребителите относно манипулацията със самонадуващите се и надуваемите постелки са свързани с факта, че могат да се спукат. Така че внимавайте за остри камъни и като цяло остри предмети. Дръжте ги на безопасно разстояние от източници на лъчиста топлина и слънце, за да не изгорят.
В допълнение към транспортната опаковка е включен и ремонтен комплект (лепенка, лепило), което може да помогне, но само ако постелката се спука извън зоната на клапана. Ако постелката се спука при клапана, ремонтният комплект няма да помогне.

 

 

3. Колко време се надува надуваемата постелка?

Винаги зависи колко голям е клапанът и колко голяма и висока е постелката.

 

4. Каква постелка да вземем за упражнения?

За упражнения не си купувайте класическа постелка, а постелка за йога, която е специално обработена против хлъзгане. В сравнение с постелката има други свойства, топлоизолационния аспект не е важен, но е специално пригодена за упражнения, по-издръжлива е, не провисва. Можете да се сдобиете с нея на различни цени , в зависимост от това колко сериозно се отнасяте към упражненията.

 

 

 

 

Полезна информация

 

Автор Екипът на 4camping.bg

Източници: авторски архив, unsplash.com, 4camping архив

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате?

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Избираме за вас

Надуваема постелка Zulu Alex

104,00 лв. (42.32 %) 59,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Zulu DreamKing 3D Mat Single 7,5

304,00 лв. (50 %) 151,99 лв.

Сравни

Надуваема постелка Robens PrimaCore 60

329,00 лв. (47.72 %) 171,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Pinguin Matrix 38 NX

130,00 лв. (23.08 %) 99,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Robens Air Impact 25

148,00 лв. (33.79 %) 97,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Zulu Dreamtime 7,5 Single Pillow

160,00 лв. (50.01 %) 79,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Outwell Sleepin Double 7.5 cm 2023

337,00 лв. (49.56 %) 169,99 лв.

Сравни

Самонадуваема постелка Zulu Airo 2,5

119,00 лв. (39.5 %) 71,99 лв.

Сравни