Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем обувки за туризъм

Или как да изберете обувки за преходи. Идеално подбраните туристически обувки = основата за успех и добро усещане от експедицията. За да не сбъркате като много специалисти с градски платненки или дори джапанки, прочетете как да изберете правилните обувки.


Съдържание

Обувките могат да се превърнат във ваш неразделен и надежден партньор за дълги години приключения. Това изисква две неща: да обърнете достатъчно внимание на избора на обувки и да не забравяте да се грижите за тях

 

Основните пет 

 • за кого са предназначени (мъж/жена/дете)
 • за какви дейности са предназначени (ежедневно носене/ обиколки / високопланински туризъм / бягане … )
 • при какви условия ще се използват (при хубаво време / при всякакво време/ при екстремни условия)
 • терена, в който ще се използват (асфалт, тротоари / неасфалтирани пътища / открит терен / скали / сняг и лед...)
 • какви други изисквания за обувките имате (височина / широко ходило / изкривен палец /потещи се крака / предпочитан материал или визия...)

Имате отговори на всички въпроси? Можете да преминете към същинския избор.


Кликнете върху изображението, за да разгледате нашата гама от зимни и есенни ботуши.

 

Класификация на обувките 

За да улесним максимално избора ви, класифицираме нашите обувки по няколко критерия:

 1. според това от кой пол ще се ползват 
 2. според височината на обувката
 3. според вида дейност

 

1. Избор според потребителя

Най-основното разделение на всички обувки е  според това от кого ще се ползват. Различаваме следните видове:

 1. мъжки
 2. дамски
 3. детски

Отделните видове се различават главно по размер, дизайна, съобразен с анатомичните различия между потребителите, и, разбира се, по външен вид и цвят.

 

 

 

2. Избор според височината на обувката

Обувките се различават и по  височина. Това разделение се среща най-често в туристическите обувки. Разграничаваме модели:

 1. ниски
 2. до глезена

В допълнение към тези две основни категории, понякога можем да видим и друго разделение на обувките до глезена на модели MID (средни) и HIGH (високи) в зависимост от височината.

Ниските обувки обикновено са по-леки, докато обувките до глезена предпазват по-добре от навяхвания или проникване на мръсотия, вода и сняг. Ниските обувки са по-подходящи за по-динамични или по-малко взискателни дейности, докато обувките до глезена могат да се използват при по-предизвикателни терени и когато се нуждаете от по-добра стабилност.

 


Кликнете върху изображението, за да видите гамата от обувки за трекинг. 

 

3. Избор според дейността

Следващият критерий е извършваната дейност. В тази статия ще се спрем предимно на туристическите обувки, но освен тях в нашата оферта ще намерите и други категории:

 1. туристически/за трекинг
 2. за свободното време
 3. градски
 4. сандали, пантофи, джапанки
 5. за бягане
 6. обувки за Виа Ферата
 7. за катерене
 8. обувки за колоездене

Кликнете върху изображението, за да видите цялата ни гама от обувки.

 

Туристически обувки

В тази категория попадат широка гама продукти, които се различават по много параметри.

За да улеснят ориентацията в предложенията, производителите - освен гореспоменатото разделение според височината , измислиха класификация на "трекинг обувките" в категории според трудността на терена, или твърдостта на подметката и междинната подметка. Логично е, че обикновеният турист се нуждае от едни обувки за кратък преход, а член на планинска експедиция- от други.

Ако възнамерявате да носите обувките на ежедневни разходки, разхождане на кучето  и леки преходи, меките ниски туристически обувки  ще са достатъчни. Ако обаче сте от хората, които ще ги използват повече от няколко пъти годишно и ще ги разхождате на сериозен терен, си струва да инвестирате в обувки  до глезена с по-твърда междинна подметка.

 

 

 

Категории туристически обувки според трудността на трасето

При обувките за ходене и леки пътувания обикновено не се посочва категорията твърдост. Въпреки това обувките за по-труден терен и по-взискателни дейности няма да бъдат етикетирани. Обикновено тя е посочена директно върху кутията на продукта и, разбира се, не трябва да липсва в описанието на параметрите на продукта в уебсайта.  

Ако не сте сигурни при избора на обувки, категорията може да улесни избора ви.

 

Категории

 

Характеристика

 

Типичен терен

 

Представител

Категория A (обувки за ходене ) Ниски туристически обувки, обувки за бягане по пътеки или сандали за трекинг. Те имат мека подметка и са много леки, така че са много удобни. Подходящи за лек терен, по-скоро асфалтирани пътища. Могат да се използват и за ежедневно носене или колоездене.

 Мъжки обувкиMammut Hueco Knit Low Men

Категория A/B Те имат по-твърда подметка от категория А, но все още са доста меки. Обикновено те са по-високи, така че осигуряват по-добра защита срещу изкълчване на глезена. Подходящи за асфалтирани пътища. През лятото можете да ги използвате за изкачване на местните върхове, а през зимата - като обувки за града.

Мъжки обувки  Asolo Grid GV LTH

Категория B (обувки за трекинг) Те са здрави и имат по-твърда подметка. През лятото  могат лесно да се справят с неасфалтирани пътища. Подходящи са за походи с по-тежка раница в лек или умерено труден терен.

 Мъжки обувки Meindl Vakuum GTX

Категория B/C Масивни и почти изцяло кожена лицева част. Често те имат висока отливка, която ги предпазва от механични повреди. Обикновено те са пригодени за използване с туристически котки.

Подходящи за много трудни преходи с тежка раница и по неасфалтирани пътища, за движение по отломки и движение по ледник (с котки).

Мъжки обувки  Hanwag Alaska GTX

Категория C (обувки за високопланински туризъм) Подобни на категория B/C, но малко по-технически. Използването на най-добрите синтетични материали води до ниско тегло при подобна издръжливост. Стандартно са снабдени с жлеб в петата за поставяне на полуавтоматични котки. Пригодени за ледников и алпийски туризъм, както и за по-леко снежно и ледено катерене.

Мъжки обувки La Sportiva Trango Alp Evo Gtx

Категория D (обувки за катерене, за експедиции) Кожа или много издръжливи синтетични материали. Имат канали за автоматични котки както на петата, така и на пръстите. Те често са изолирани. Не очаквайте удобна обувка за преходи по асфалтиран терен. Проектирани предимно за вертикални терени - идеални за катерене по лед.

Скоро на  4camping.bg.

Категория "Обувки за качване" (наричана също "подход") Ниски обувки със сравнително твърда междинна подметка. Те се характеризират с връзки, които се направляват за по-добро затягане на пръстите. Контактът със скалните или стоманените елементи на via ferrat се осигурява от конструкцията на подметката в областта на пръстите - т.нар. зона за катерене. Идеални за виа ферата и за катерачи като обувки за преминаване под стената.

 Дамски обувки Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Как да пробваме обувки 

Определено е по-добре да пробвате обувки следобед или най-добре вечер, когато краката са подути след цял ден движение. Защо? Защото те ще бъдат такива и по време на туристическите ви пътувания.

Носете по-дебели чорапи  за туризъм - за повечето дейности препоръчваме комбинация от мериносова вълна и изкуствени влакна (удобни, отвеждащи потта, премахващи миризмите).

Ако използвате стелки с анатомична форма, вземете ги със себе си, за да направите пробването възможно най-точно.

Обуването  на обувки с тънки ниски чорапи и с различни стелки може да изкриви размера, от който действително се нуждаете.


Не се страхувайте да изпробвате обувките:

 • Разхождайте се с правилно обути обувки (като в реално движение).
 • Ако имате на разположение наклонена плоскост, не се колебайте да проверите дали обувката приляга добре при спускане и изкачване. При ходене нагоре по хълма позицията на петата трябва да е непроменена, а при спускане пръстите на краката не трябва да се удрят в горната част на обувката.
 • Потичайте, разтегнете се, поставете обувките си в екстремни позиции.
 • Обърнете внимание на начина, по който обувката приляга - тя трябва да пасва идеално, да не притиска и да не дърпа никъде, да не се изхлузва и да не се плъзга.

   

 

Как да изберем правилния размер на обувките

В тази статия 4camping ще ви посъветва как да изберете правилния размер на обувките. 

>>> ПРОЧЕТЕТЕ НАТАТЪК <<<

 

Как да изберем правилния номер

"С течение на времето те ще се разхлабят" не е сериозна информация, която добрият търговец трябва да ви даде. Изборът на правилния размер е изключително важен. Въпреки това не винаги е лесно да се избере правилният размер. Особено когато различните производители използват различни диапазони на размери. Ето защо се опитахме да съставим примерна таблица за преобразуване на различните размери.

Пълната таблица, включително подробни инструкции за избор на размер, може да видите ТУК.

Изберете туристически обувки с около 1 см по-големи от стандартния си размер. Ако обувката е с мембрана, можете да добавите още 0,5 см.

Можете да определите правилния размер по това, че пръстите на краката не се докосват при ходене по равна земя и нагоре по хълм. Същото важи и за спускането по наклон. Най-много да се докоснат леко до най-стръмния хълм, но никога да не натиснат. От друга страна, петата трябва да седи добре в чашката на петата и да не се движи никъде.

 

Различни диапазони на размери и техния преобразувател:

 

Дамски обувки

САЩ 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12
Великобритания 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 7,5 9 10
Европа 34 34,5 35 35,5 36 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44
Япония 20 20,5 21 21,5 22 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 27 28

 

Мъжки обувки

САЩ 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 13 14 15
Великобритания 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 12 13 14
Европа 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44 45 45,5 46 47 48 49
Япония 23,0 23,5 24,0 24,5 25,0 25,5 26,0 26,5 27,0 27,5 28,0 28,5 29,0 29,5 30,0 31,0 32,0 33,0

 

Каква трябва да бъде лицевата част

Туристическите обувки се произвеждат основно в три възможни варианта:

 1. синтетичен материал
 2. комбинация от синтетика и кожа
 3. изцяло кожени обувки

Всеки материал или комбинация от материали има своите предимства и недостатъци.

Текстилна лицева част (също в комбинация с кожа) има няколко предимства. Те са по-леки, по-лесно се приспособяват към крака, съхнат по-бързо и цената им обикновено е по-ниска от тази на обувките от естествена кожа. В комбинация с мембрана обувките са водоустойчиви. От друга страна, недостатъкът е ограничената трайност и устойчивост, които намаляват с интензивността на износването.

Кожената лицева  част може да се похвали с по-голяма издръжливост, здравина и водоустойчивост в сравнение с текстила, за разлика от по-високото тегло, цената и по-ниската дишаемост.

Като цяло кожената обувка с минимален брой шевове е най-добрият избор за взискателни условия по отношение на издръжливост, комфорт и водоустойчивост, при които параметърът тегло не е от първостепенно значение. Необходимо е обаче да се грижите редовно за тях.

Как правилно да се грижим за кожените обувки можете да прочетете  ТУК.


Кликнете върху изображението, за да видите цялата ни гама от продукти за почистване и поддръжка на обувки. 

 

Цена

Понякога тя може да изненада, да предизвика размисъл. Помислете, че производството на традиционните марки туристически обувки (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo и др.) е все още на територията на Европа, като голяма част от него се дължи на ръчната обработка и на повишаването на цените на суровините (качествена кожа за обувки). Тези критерии оказват влияние не само върху цената, но преди всичко върху качеството на изработката и издръжливостта. Ако планирате интензивно използване на обувките или труден преход в отдалечени райони. Просто си заслужава допълнителните разходи.

 

Покупка на туристически обувки

В никакъв случай не пресилвайте възможностите си и не бързайте излишно. Ако не сте сигурни в избора си, свържете се с нашия обучен персонал в  Център за обслужване на клиенти .

След като купите обувките, първо ги изпробвайте например в хола. Можете да ги върнете без проблеми и след това.

   

 

Как да поддържате кожени обувки

Кожените обувки издържат с векове, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Имаме няколко съвета и трикове за вас. 

>>> ПРОЧЕТЕТЕ НАТАТЪК <<<

 

Полезни съвети като заключение

Преди първия си по-взискателен поход или многодневен преход трябва да изпробвате обувките в по-малко труден терен чрез опознавателен поход и да ги "разчупите".

Ако краката ви се изпотяват в обувките или сте насъбрали вода? Не се притеснявайте и сменете мокрите чорапи .

Ако по време на ходене усетите мехур, добре е да имате под ръка лепенка или пластир Compeed и да залепите мястото като предпазна мярка. Това ще предотврати проблеми и ще ви позволи да се насладите на красотата на природата.


Кликнете върху изображението, за да видите нашата гама от аксесоари за обувки. 

 

Речник на термините

 

Мембрана:

 

 Ако искате обувките ви да са водоустойчиви, потърсете качествена мембрана. Най-известната е Gore-Tex, но на пазара има и много други мембрани и алтернативи. Като цяло, съотношението между водоустойчивост, дишане и издръжливост е решаващият фактор.

Език: Фиксира крака в обувката, предпазва от проникване на вода и мръсотия. При обувките за по-тежки терени той обикновено е здраво свързан с горната част на обувката. Той трябва да седи добре върху горната част и да не притиска никъде

Гумен протектор и подплата:

Те предпазват най-уязвимите зони на обувката от износване и проникване на вода, като по този начин удължават живота ѝ. Те обикновено се използват при обувки за по-взискателни условия. Недостатъкът им е намалената дишаемост на горната част и по-голямата твърдост при огъване на обувката.
Външна подметка:

 

По-известен е терминът "подметка". Основната му цел е да предпазва стъпалото от механични увреждания и да осигурява перфектно сцепление. Можете да определите предназначението на гумата по дълбочината на протектора (размера на протектора) и твърдостта му. Като цяло, колкото по-мека е сместа на подметката, толкова по-добро е сцеплението, но толкова по-малка е издръжливостта. Също така, колкото по-гладка е подметката, толкова по-малко пресечен е теренът, и обратното - колкото по-груба и "зъбчата" е подметката, толкова по-мек, по-свободен и по-пресечен е теренът.

Vibram:

 

Тя е уважавана компания произвеждаща подметки. Предлага стотици съединения по отношение на необходимите свойства в областта. На пазара има много други производители и марки качествени подметки - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip...

 

Полезни линкове

 

Автор: Зденек Батек, Вит Хрушка

Източник: архив на автора, lasportiva.com, unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Мъжки сандали Hi-Tec Lucibel

99,00 лв. (15.16 %) 83,99 лв.

Сравни

Детски сандали Hi-Tec Maleni Jr

88,00 лв. (47.74 %) 45,99 лв.

Сравни

Детски обувки Iguana Holte Jrg

72,00 лв. (54.18 %) 32,99 лв.

Сравни

Дамски обувки Vans Wm Filmore Decon

132,00 лв. (30.31 %) от 91,99 лв.

Сравни

Детски обувки Iguana Ticini Jrg

72,00 лв. (44.46 %) 39,99 лв.

Сравни

375,00 лв. (38.4 %) от 230,99 лв.

Сравни

Детски обувки Iguana Holte Jr

72,00 лв. (54.18 %) 32,99 лв.

Сравни