Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем челник

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.


Съдържание

Челникът ще ви служи еднакво добре при изкачване на 8-хиляден връх, колоездене, бягане, връщане от кръчмата вечер и когато отивате за дърва във вилата или на фестивал.

Но изборът на челник не лесен. Много е лесно да се забъркате в тези лумени, метри обхват и часове издръжливост. Много е лесно да се забъркате в тези лумени, метри обхват и часове издръжливост. За какво е червената светлина? Необходимо ли е да има индикатор за зареждане на батерията? Коланът или въжето са по-добри? За да улесним избора ви, сме подготвили статия за вас с няколко съвета как да изберете правилния челник.

Основните пет правила

В началото на всеки добър процес на избор, независимо от вида на продукта, е важно да си зададете 5 основни въпроса, които да ви помогнат да изберете правилния продукт:

 1. за когото търсите даденото оборудването
 2. при какви условия ще го използвате най-често
 3. колко често ще го използвате
 4. какво очаквате от оборудването
 5. каква сума искате да инвестирате в покупката

Ако знаете отговора на всички тези въпроси, можете да преминете към самия избор.

 

Видове челници

Въпреки че можем да разделим челниците по няколко критерия, по принцип е достатъчно основно разграничение по отделни параметри.

Основни параметри на челниците:

 • светлинен поток
 • максимално последващо сияние
 • максимална издръжливост
 • вид захранване
 • устойчивост
 • маса

 

Светлинен поток

Светлинният поток (или също светлинната мощност) ви казва колко силно ще свети източникът. Единицата е 1 лумен (lm).

За да добиете по-добра представа за стойностите, нека вземем за пример светлинния поток на обикновените волфрамови крушки.

 • 40 W крушка има светлинна мощност 400 lm
 • 60 W крушка има мощност от 700 lm
 • 100 W крушка има светлинна мощност 1300 lm

Реалният резултат, тоест качеството на осветлението, се влияе и от възможността за регулиране на светлинния поток. Регулирането става автоматично вътре в устройството с помощта на микрочип и резултатът е постоянен светлинен поток през целия живот на батерията.

Особено по-евтините челници без име от моловете нямат такава функция и дори производителят да посочи същата производителност като реномираните марки, след няколко минути употреба става ясно - намаляване на капацитета на батерията - постепенно намаляване на светлинния поток и по този начин намаляване на видимостта.

По-мощните фарове се използват от по-взискателните потребители, а по-високата им производителност обикновено се купува на по-висока цена.

Разделяне по мощност:

 • по-малко от 100 lm - подходящи за вкъщи, когато изключат тока, за вилата, за мазето, за разходка с кучето и където трябва да се виждате
 • 100-400 lm - вече за по-взискателни дейности като нощно бягане, колоездене, ски бягане, ски алпинизъм, къмпинг и други дейности на открито.
 • повече от 400 lm - за най-взискателните условия, за екстремни спортове и за професионална употреба

 

Дистанция на осветяване

Най-просто казано, това е информация за това колко далеч можете да светите в избрания режим с даден челник.

За нормални дейности, като престой във вилата, осветление около къщата, разходки, вечерни разходки в парка, обхватът от 50 метра е достатъчен.

За по-взискателни дейности - колоездене, бягане, ски бягане и т.н., изберете челник с по-голям обхват.

В повечето случаи обхватът може да се регулира по време на дейността благодарение на множество режими на осветление.

Колкото по-голям е желаният обхват, толкова по-мощен трябва да бъде фарът, толкова по-голям светлинен поток трябва да има и следователно, за съжаление, често с по-малка продължителност на светене.

 

Максимална издръжливост

Абсолютно ключов параметър. Без захранване фарът ви няма да свети. Индикаторът показва колко дълго фарът ще свети в избрания режим, преди светлинният поток да падне под определена граница.

За съжаление има огромни разлики между данните на производителите.

При евтините продукти "без име" често се посочват стойности, които казват колко време е необходимо, за да угасне напълно фарът, но не се отчита фактът, че много по-рано видимостта вече е толкова слаба поради намалената мощност на фара (слаба батерия), че устройството на практика е неизползваемо. 

Известни производители на челници (напр Petzl, Ledlenser, Beal) обикновено посочват стойности, отразяващи действителния полезен живот на челника, т.е. времето, през което светлината му ще бъде толкова силна, че все още ще ви дава достатъчна представа за околния терен.


++

+  

Вид захранване

Избраният тип захранване зависи главно от степента и начина на използване.

Най-често срещаните видове захранване:

 • Батерии тип копче
 • ААA батерии
 • AA батерии
 • литиеви батерии (CR123A)
 • Литиево-йонни батерии (18650)

Така нареченият батерии тип копче се използват само за по-малко мощни челници или за такива с по-малки размери. Обикновено можете да използвате такива челници само за основно осветление, у дома или по време на пътуване.

AA батерии и батерии за ААА са най-разпространеният вариант на захранване. Те са евтини и достъпни. Освен това те се сменят лесно. Фаровете с батерии АА и ААА са леки, подходящи за ежедневна употреба, туризъм, пътуване и бягане.

Li-ion батерии и литиеви батерии се използват главно в по-мощните челници Тези батерии почти не страдат от "саморазряд", имат дълъг живот, но се намират по-трудно, необходимо е специално зарядно устройство и са по-малко устойчиви на въздействието на замръзване. Подходящ е за дълги бягания, колоездене, експедиции, просто навсякъде, където са необходими максимална издръжливост и производителност.

Все повече фарове от висок клас имат вградено микро USB зареждане. Това значително опростява работата. Когато приключите с дейността, зареждате челника, точно както правите с мобилния си телефон, и след няколко часа сте заредени и готови за отново за излет. При много дневни пътувания можете да използвате външно зареждащо устройство.

Някои ултрамощни, предимно пещерни, челни лампи имат отделен калъф за батерии. Намира се на тила и е свързан с фара с кабел.

Полезни съвети в заключение: Винаги носете със себе си резервен източник на захранване, дори ако имате акумулаторна батерия. Така ще избегнете потенциални проблеми.

Маса

Теглото на челника е един от не маловажните параметри. Ако отивате на кратко пътуване или на вечерна разходка, няколко грама повече тегло може да не ви притесняват, но при по-взискателен поход или пътуване със самолет всеки грам е от значение. Затова преди да купите, помислете за причината за покупката и за последващата употреба, след което коригирайте избора си по подходящ начин.

 

Устойчивост на челника

Челникът трябва да издържи. Следователно ще се интересуваме от устойчивостта на вода, прах и други чужди тела.

Устойчивостта на челника срещу проникване на чужди тела (прах) и вода се обозначава с така наречената степен на защита (Ingress Protection) - IP.

Задължително избирайте челници с клас IPx4 (защитени от пръски вода) и по-висок. Колкото по-взискателни са условията на употреба, толкова по-висок е IP.

 

Степен на IP защита

Той е посочен в така наречения IP код, който се състои от символите "IP", последвани от две цифри.

IP кодът е дефиниран в стандарта IEC 529, приет като EN 60529 и по-нататък като ČSN EN 60529, Степен на защита чрез покритие. Това е международно признат параметър.

Първата цифра показва защита срещу опасен контакт и проникване на чужди предмети. Втората цифра показва степента на защита преди проникване на вода.

Таблица на стойностите на степента на покритие:

 

Степен:

 

Защита срещу опасен контакт:

 

Защита срещу проникване на чужди тела:

IP 0x без защита без защита
IP 1x длан (по-голямa от 5x5 см) големи
IP 2x с пръст (по-голям от 1,2x1,2 см) малки
IP 3x с инструмент (повече от 0,25 см) малки
IP 4x тел (повече от 0,1 см) много малки
IP 5x с каквото и да е средство прах частично
IP 6x с каквото и да е средство прах напълно

 

 

Степен:

 

Защита от проникване на вода:

IP x0 без защита
IP x1 защитен от капеща вода 1+0,5 мм в минута
IP x2 защитен от капеща вода 3+0,5 мм в минута
IP x3 устойчив на водна струя, водата се разпръсква вертикално под ъгъл 60° върху устройството с количество 10 литра в минута
IP x4 защитен от пръски на вода (в сравнение с х3 водата пръска под всички ъгли)
IP x5 защитен от струя вода, водата протича през дюзата под всички ъгли при дебит от 12,5 l в минута при налягане от 30 kN /m² в продължение на най-малко 3 минути
IP x6 защитен срещу интензивно протичаща вода, водата протича през дюзата под всички ъгли при дебит от 100 l в минута при налягане от 100 kN / m² за най-малко 3 минути
IP x7 защитен от потапяне във вода - потапяне за 30 минути на дълбочина 1 m
IP x8 защитен срещу потапяне във вода (при условия, посочени от производителя на оборудването)
IP x9 защитен от вода под налягане (WAP)

Начин на управление на челника

Управлението на челника трябва да бъде възможно най-просто. Важно е главно лекота на превключване между режимите на осветление и лекота на смяна на батерията.

Пробвайте всичко внимателно Регулирайте добре каишките, така че челникът да не падне от главата ви и да не ви натиска.

Препоръчваме на всички, които обмислят да си купят нов челник, да обърнат максимално внимание на всеки детайл и да не се страхуват да попитат продавача, за предпочитане е да изпробват продукта, преди да го купят директно в магазина.

 

Регулиране на ширината на светлинния конус

Ширината на светлинния конус директно определя колко пространство можете да осветите около себе си. Тоест, доколко светлината от челника се разпръсква в околната среда. Колкото по-тесен е светлинният конус, толкова по-далеч можете да достигне светлината, но светлината ще бъде много по-остра и, особено при по-мощните челници, може да бъде неприятна.

Широкият конус, от друга страна, ви дава по-добра видимост не само на терена пред вас, но и на района около вас. Понякога обаче тази разсеяна светлина не е достатъчна, за да се реагира навреме на промяната в терена по време на бягане.

 

Червена светлина

Някои устройства са оборудвани с червена светлина в допълнение към стандартните светодиоди. Предимството му е, че не заслепява и не предизвиква резки светлинни отражения от лъскави и гладки повърхности (лед, сняг, стъкло, вода). Ще го приветствате, ако тичате с няколко души и не искате да ги заслепите, като им светнете в лицето.

Червената светлина на фара може да служи добре и при мъгла. Ако искате да увеличите още повече видимостта си в мъглата, сменете стойката на фаровете. Свалете го от главата и го закопчайте към колана или катарамата на гърдите. Ще го приветствате, ако тичате с няколко души и не искате да ги заслепите, като им светнете в лицето.

 

Полезни съвети

 

автор: Екипът  на 4camping.bg

Източник: unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Избираме за вас

57,00 лв. (5.28 %) 53,99 лв.

Сравни

217,66 лв. (12.71 %) от 189,99 лв.

Сравни

60,40 лв. (23.86 %) 45,99 лв.

Сравни

116,00 лв. (45.7 %) 62,99 лв.

Сравни

13,00 лв. (0.08 %) 12,99 лв.

Сравни

Електрическа помпа Flextail Tiny Pump 2X

104,76 лв. (10.28 %) 93,99 лв.

Сравни

Лампа за къмпинг Brunner Lamparina

93,00 лв. (41.95 %) 53,99 лв.

Сравни

Челник Petzl Tikkina

46,00 лв. (10.89 %) от 40,99 лв.

Сравни