Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Всичко,което трябва да знаете за Softshell

     

Какво е softshell?

Това е събирателен термин за съвременни многослойни функционални материали, които се използват главно за производството на облекло и обувки за дейности на открито.

Името е създадено чрез комбиниране на две английски думи "SOFT" мек и "SHELL" черупка. От това е лесно да се изведат основните свойства, които притежава - механична устойчивост, непропускливост, добра топлоизолация, устойчивост на вятър и дишане.

Безценно универсален или непрактичен?

Истината е, че през последните 2-3 години softshell-а остана малко на заден план в обществения интерес и годините на бум са зад гърба му. Въпреки това той все още е и вероятно още дълго ще бъде неизменна част от правилния начин на наслояване на дрехите, т.нар. система "лук", при която той играе ролята на втори (изолиращ) слой и след това на защитен (трети) слой. Изключителен е фактът, че може да замени свойствата на суитшърт от флийс и същевременно да предпазва от дъжд и вятър като мембранно яке. Това обаче предполага и своите граници.

Softshell-а осигурява най-голяма полезност при по-студено време и при променливи метеорологични условия. Ако го използвате в топла и суха среда или, обратно, при замръзване или други екстремни климатични условия, ще се сблъскате с неговите ограничения. От това става ясно, че за обикновения потребител (екскурзионист или турист) софтшелът е особено подходящ като избор за пролетни и есенни излети сред природата или като подходящо облекло за нашата мека зима.

Свойства на материала

Повърхността на softshell-а е мека, гъвкава и, благодарение на полиуретановия филм, водоотблъскваща. По него се стичат дъждовни капки и снегът не полепва по него.

Вътрешният материал обикновено е микрофлийс и при по-топлите варианти е трикотаж (jersey)при леките летни модели.

Видове softshell

По отношение на вътрешната структура, ние разпознаваме 2 основни типа софтшел:

1. Мембранен softshell има ламинирана мембрана между външния слой и подплатата, която осигурява по-добра устойчивост на вятър и външна влага.

2. От друга страна,тъканият софтшел е изработен само от текстилни влакна чрез специално тъкане и се характеризира с добра дишаемост, по-ниско тегло, висока еластичност и висока устойчивост на износване.

Основни наблюдавани параметри на softshell-а

Водоустойчивост - показва теоретичната височина на водния стълб, която тъканта може да издържи, преди да пропусне първите капки вода. Съгласно международния стандарт ISO 811, материалът е водоустойчив, ако може да издържи на налягане от поне 1300 мм вода. При тъканият софтшел обикновено се срещат стойности до 5000 мм. Мембранният softshell може да има водонепропускливост, надвишаваща 30 000 мм воден стълб.

Устойчивост на вятър - всички материи softshell са частично ветроустойчиви. Само мембранните обаче могат да се похвалят с наистина добра устойчивост на вятър. Имайте предвид обаче, че колкото по-висока е устойчивостта на вятър, която материалът осигурява, толкова по-ниска е неговата дишаемост.

Пропускливостта - съкратено Ret, се измерва в единици Pa*m2/W и показва колко енергия е необходима, за да се изпари дадено количество вода. Колкото по-ниска е стойността на Ret (т.е. колкото по-ниска е енергията, необходима за изпаряване на водата), толкова по-дишаща е тъканта. Въпреки това все още се среща широко използваната преди паропропускливост , която се дава в единици g/m2/24 часа и показва колко грама водни пари е способен да пропусне материалът за едно денонощие.

За простота добавяме таблица, сравняваща дишането и паропропускливостта:
ПРОПУСКЛИВОСТ (според ISO 11092) ПАРПРОПУСКЛИВОСТ (съгласно ISO 2528)
RET < 6 (много добър) повече от 16 000 g/m2 за 24 часа
RET 6 - 13 (добра)  6 000 - 15 000 g/m2 за 24 часа
RET 13 - 20 (задоволителна) 4 000 - 5 000 g/m2 за 24 часа
RET > 20 (незадоволителна)  по-малко от 4 000 g/m2 за 24 часа

Много е интересно да се сравнят приблизителните стойности на производството на изпаренията на тялото според интензивността на натоварването според паропропускливостта на якетата:
ДЕЙНОСТ (според условията и физиологията) ПАРПРОПУСКЛИВОСТ (съгласно ISO 2528)
ходене 5 000 - 10 000 g/m2 за 24 часа
бягане 20 000 - 28 000 g/m2 за 24 часа
екстремна физическа активност над 35 000 g/m2 за 24 часа

Топлоустойчивост - много важен параметър, който за съжаление няма да намерите в 99% от softshell продуктите. Информацията обаче може да бъде получена директно от производителя. Термичното съпротивление е съкратено Rct и се измерва в единици K *m2/W Той изразява температурната разлика между външната и вътрешната повърхност на тъканта. Това означава, че колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-добре изолира материалът и произведената от вас топлина не изтича.

Правилна поддръжка

За всяко функционално облекло трябва да се полагат достатъчно грижи по отношение на поддръжката и съхранението. Същото е като с колата - ако я обслужвате редовно, доливате работните си течности и се отнасяте внимателно, тя ще ви служи дълго и добре (при условие, разбира се, че не купувате некачествен продукт).

От време на време изкъпвайте дрехите си от софтшел в специален препарат за функционално бельо, за предпочитане директно за softshell.  Избягвайте обикновените прахове за пране, които могат да повредят трайно техническото облекло. Като говорим за прането, не забравяйте да импрегнирате дрехите си след това. Отново за предпочитане е да се ползва продукт, директно предназначен за softshell.

Наградата ще бъдат сухи рамене или панталони, но и ще удължите живота, и ще увеличите устойчивостта на цвета, ще предпазите дрехите от UV лъчи и натрупване на мръсотия. И това вече се отплаща!

 

Пълна оферта на softshell облекла:

 

 

 

 

 
Източник:

mackenzienz.com, gore-tex.co.uk, highpoint.cztreking.czsoftprodeti.cz

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

239,00 лв. (17.58 %) 196,99 лв.

Сравни

Дамско яке Loap Ursa

120,89 лв. (23.08 %) 92,99 лв.

Сравни

Дамско яке Loap Ladana

137,02 лв. (23.38 %) 104,99 лв.

Сравни

306,37 лв. (24.93 %) 229,99 лв.

Сравни

Детско яке Reima Nerokas

146,77 лв. (39.37 %) 88,99 лв.

Сравни

466,94 лв. (26.33 %) 343,99 лв.

Сравни

556,37 лв. (23.43 %) 425,99 лв.

Сравни

846,69 лв. (23.35 %) 648,99 лв.

Сравни