Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Памучните палатки - ретро или хитът на съвременния къмпинг?

Ретро палатка тип "покрив" - това е, което идва на ум на всеки, когато чуе термина памучна палатка. Тази статия ще ви убеди, че съвременните памучни палатки отдавна са нещо друго.


Съдържание

Мнозина вече смятат, че съвременните технологии и синтетичните материали са надминали естествените материали. В някои сектори това наистина е така. Въпреки това в областта на туризма, която със сигурност е много напреднала, и днес можем да намерим примери, показващи, че природата все още е по-умна от човека.

 

Защо памучна палатка?

Освен многото съвременни тъкани, изработени например от фината вълна на австралийските овце мерино или от бамбукови влакна, памукът не е казал последната си дума. Пример за това са семейните палатки с памучни горни външни покрития- тропико. Много хора ги познават отдавна под формата на класическите палатки тип "покрив" или гаражни палатки от района на езерата Махово езеро и Балатон. Оттогава насам обаче развитието е скокообразно и благодарение най-вече на популярността на удобното къмпингуване в страните от Бенелюкс памучни палатки  излизат на преден план.

   


И така, какво се е променило през годините? На първо място, вече не се използва 100% памук, а смеси - често с полиестер. За щастие този комбиниран материал запазва почти само положителните свойства на двата компонента. От друга страна, отрицателните реакции се потискат от другия материал. По този начин памукът допринася за дишането и устойчивостта против ултравиолетови лъчи, за които полиестерът дори не мечтае. От друга страна, полиестерът значително намалява теглото на материала и подобрява водоустойчивостта. 

 

Памукът и неговите свойства

   


Памукът е естествено дишащ материал, който ще ви се отблагодари с дълготрайност, когато се грижите правилно за него. Палатките, изработени от тази материя, са много дишащи при сухо време и водоустойчиви при дъжд. Водните пари се изпаряват лесно от вътрешността на помещението, като го предпазват от конденз и създават приятен микроклимат.

 

Weathering - речник на термините

 След покупката новата палатка трябва да премине през процес, наречен Weathering, тъй като все още не е напълно водоустойчива. Затова трябва да се накисне за първи път и да се остави да изсъхне добре. Може да се намокри с дъжд и градински маркуч. Това ще доведе до стягане на влакната в зоните на шевовете. Повторното намокряне раздува влакната и прави палатката водоустойчива. Понякога процесът трябва да се повтори няколко пъти. Тъй като памукът е естествен материал, е възможно да се появят известни промени в цвета.

 

 

Обобщение на предимствата и недостатъците на памучните палатки

+

  • несравнимо по-висока дишаемост = избягване на парниковия ефект
  • по-голяма издръжливост на слънце = по-дълга употреба
  • материалът пружинира и се отпуска = палатката е по-спокойна и без гънки
  • здравина на материала = материалът е здрав и приятен на допир

-

  • приблизително 30-40% по-голямо тегло в сравнение с палатките, изработени от синтетични материи
  • по-висока цена

Заключение

Ако пътувате с автомобил и обичате комфорта по време на къмпинг, тогава памучната палатка е правилният избор за вас.

Източник: архив на автора, unsplash.com

 В раздел Статии/Съвети ви предлагаме  и други интересни статии:

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Семейна палатка Nordisk Alfheim 12.6

1 664,00 лв. (9.08 %) 1 512,99 лв.

Сравни

2 080,00 лв. (13.7 %) 1 794,99 лв.

Сравни

Семейна палатка Nordisk Asgard 12.6

2 184,00 лв. (13.55 %) 1 887,99 лв.

Сравни

497,00 лв. (37.02 %) 312,99 лв.

Сравни

80,00 лв. (20.01 %) 63,99 лв.

Сравни

287,00 лв. (13.24 %) от 248,99 лв.

Сравни

367,00 лв. (14.17 %) от 314,99 лв.

Сравни

353,00 лв. (38.53 %) 216,99 лв.

Сравни