Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Код : 10WARG23 Допълнително намаление от 10% на WARG 🐺

Памучните палатки - ретро или хитът на съвременния къмпинг?

Ретро палатка тип "покрив" - това е, което идва на ум на всеки, когато чуе термина памучна палатка. Тази статия ще ви убеди, че съвременните памучни палатки отдавна са нещо друго.


Съдържание

Мнозина вече смятат, че съвременните технологии и синтетичните материали са надминали естествените материали. В някои сектори това наистина е така. Въпреки това в областта на туризма, която със сигурност е много напреднала, и днес можем да намерим примери, показващи, че природата все още е по-умна от човека.

 

Защо памучна палатка?

Освен многото съвременни тъкани, изработени например от фината вълна на австралийските овце мерино или от бамбукови влакна, памукът не е казал последната си дума. Пример за това са семейните палатки с памучни горни външни покрития- тропико. Много хора ги познават отдавна под формата на класическите палатки тип "покрив" или гаражни палатки от района на езерата Махово езеро и Балатон. Оттогава насам обаче развитието е скокообразно и благодарение най-вече на популярността на удобното къмпингуване в страните от Бенелюкс памучни палатки  излизат на преден план.

   


И така, какво се е променило през годините? На първо място, вече не се използва 100% памук, а смеси - често с полиестер. За щастие този комбиниран материал запазва почти само положителните свойства на двата компонента. От друга страна, отрицателните реакции се потискат от другия материал. По този начин памукът допринася за дишането и устойчивостта против ултравиолетови лъчи, за които полиестерът дори не мечтае. От друга страна, полиестерът значително намалява теглото на материала и подобрява водоустойчивостта. 

 

Памукът и неговите свойства

   


Памукът е естествено дишащ материал, който ще ви се отблагодари с дълготрайност, когато се грижите правилно за него. Палатките, изработени от тази материя, са много дишащи при сухо време и водоустойчиви при дъжд. Водните пари се изпаряват лесно от вътрешността на помещението, като го предпазват от конденз и създават приятен микроклимат.

 

Weathering - речник на термините

 След покупката новата палатка трябва да премине през процес, наречен Weathering, тъй като все още не е напълно водоустойчива. Затова трябва да се накисне за първи път и да се остави да изсъхне добре. Може да се намокри с дъжд и градински маркуч. Това ще доведе до стягане на влакната в зоните на шевовете. Повторното намокряне раздува влакната и прави палатката водоустойчива. Понякога процесът трябва да се повтори няколко пъти. Тъй като памукът е естествен материал, е възможно да се появят известни промени в цвета.

 

 

Обобщение на предимствата и недостатъците на памучните палатки

+

  • несравнимо по-висока дишаемост = избягване на парниковия ефект
  • по-голяма издръжливост на слънце = по-дълга употреба
  • материалът пружинира и се отпуска = палатката е по-спокойна и без гънки
  • здравина на материала = материалът е здрав и приятен на допир

-

  • приблизително 30-40% по-голямо тегло в сравнение с палатките, изработени от синтетични материи
  • по-висока цена

Заключение

Ако пътувате с автомобил и обичате комфорта по време на къмпинг, тогава памучната палатка е правилният избор за вас.

Източник: архив на автора, unsplash.com

 В раздел Статии/Съвети ви предлагаме  и други интересни статии:

Започваме да бягаме или 10 км за 3 месеца

Съвети

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.

Азбука на бягането

Съвети

Каквo e азбука на бягането? И защо трябва да я включите в тренировъчния си план? Катка Балкарова ще ви отговори на тези въпроси.

Спални чували с пух и тяхната поддръжка

Съвети

Спалните чували с пух са кралската категория спални чували. Това са най-топлите спални чували. Никой пътешественик, планинар или взискателен турист не може да си представи нощувка през зимата без тях.

Избираме за вас

1 560,10 лв.

Сравни

1 950,30 лв.

Сравни

367,00 лв. (14.99 %) 311,99 лв.

Сравни

496,27 лв. (36.13 %) 316,99 лв.

Сравни