Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да се грижим за спалния чувал

Вече сме посветили няколко статии за избора на спален чувал в нашия раздел Съвети. Днес ще ви посъветваме как да се грижите за спалния си чувал, така че да ви служи добре дълги години.


Съдържание 

 

Пренасяне в компресионен калъф

Натъпчете спалния чувал, без да го сгъвате преди това. Внимателното сгъване натоварва повече материала в точките на сгъване и намалява живота му. Най-добре е да натъпчете спалния чувал в раницата и да го разгънете веднага, когато се приберете у дома.

   

 

Как да изберете спален чувал?

Пух или кухо влакно? Летни или трисезонни? Мумия или одеяло? Нека поговорим за това как да изберем правилния спален чувал.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Съхранение 

Вземаме спалния чувал от магазина, грижливо опакован в калъф за пътуване, който създава впечатлението, че трябва да бъде скрит в него у дома. Въпреки това спалните чували трябва да бъдат в опаковката колкото е възможно по-малко.Ако искате вашият  спален  чувал  да издържи дълго време, следвайте тези съвети. Съхранявайте спалния чувал в разгънато състояние(напр. в отделението за съхранение на леглото) или го закачете на закачалка. Повечето спални чували имат примки, за които може  лесно да бъде  прикрепен спалния чувал. Поставете спалния чувал на сухо място. Това отнема повече място, но си заслужава.

Отделна категория са спалните чували с пълнеж от пух. Проблемът на пухените спални чували преди беше минималната топлинна стойност на мокрия пух, който се "слепва" и почти губи loft (=способността на възможно най-малкото количество пух да запълни възможно най-голямото пространство). Опитайте се да поддържате пуха сух и често проветрявайте и сушете спалния чувал. Повечето производители на пухени спални чували в днешно време използват материали, които са не само леки, но и водоустойчиви до известна степен. Понякога са не само водоотблъскващи, но и водоустойчиви. Когато към това се прибави и естествената "мокрота" на пуха, няма нужда да се притеснявате за използването на спалния чувал дори при влажни условия.


 

Грижа по време на къмпингуване

Когато пристигнете на местоназначението си, извадето спалния чувал от калъфа за сухранение  и го разгънете. След известно време той ще възвърне обема си. На сутринта го проветрете добре (с разтворен цип) и го оставете да изсъхне. Оставете го в компресионната опаковка само когато е необходимо.

   

 

Как да изберете спален чувал според дейността си

Пух или кухо влакно? Летни или трисезонни? Мумия или одеяло? За да изберете спален чувал, най-добре е да се класирате в една от следните категории

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Пране

Можете да предотвратите вътрешното замърсяване, като използвате вложки за спални чували, които служат и като допълнителен изолационен слой. Те са  полезни и от хигиенна гледна точка.

Малките петна от външната страна могат да се почистят с гъба, напоена със сапунена вода, а по-големите изискват пране в пералня..

Преди да изперете спалния си чувал, първо проверете дали той наистина може да се пере и следвайте инструкциите на производителя. Честото пране на спални чували не се препоръчва, тъй като влошава изолационните им свойства.

Преди пране закопчайте всички ципове, включително велкро, за да не повредите тъканта.Перете спалния чувал самостоятелно. Препоръчваме ви да използвате специален продукт, който е най-добре да ви препоръчат в магазин за спортна екипировка. Перете  спалния чувал на щадяща програма и го оставете да се изплакне добре, за да се отмие прахът. След изпирането извадете чувала и го разстелете хоризонтално на стойката за сушене. Оставете го да изсъхне бавно. Не поставяйте спалния чувал върху отоплителния уред.

Пухеният спален чувал трябва да се пере за предпочитане на ръка и с щадящи перилни препарати. Перална машина можете да използвате само в случай на крайна необходимост, но само на ниски обороти и с наистина голям капацитет (за много килограми) и най- вече за малки спални чували. В противен случай ще съсипете не само пуха, но и пералнята, защото спалният чувал ще засмуче огромно количество вода и моторът няма да може да се справи с нея. След изпиране оставете спалния чувал да се отцеди, след което го изсушете бавно.


 

Полезни връзки

 

Източник: unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Спален чувал Loap Galeras

104,76 лв. (51.33 %) от 50,99 лв.

Сравни

279,84 лв. (44.61 %) от 154,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал Boll Patrol

199,00 лв. (15.58 %) от 167,99 лв.

Сравни

Спален чувал Vango Kanto 250

149,00 лв. (61.75 %) от 56,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warg Stark 650 Ladies

504,00 лв. (45.24 %) 275,99 лв.

Сравни

Дамски спален чувал Loap Nauru L

96,69 лв. (41.06 %) 56,99 лв.

Сравни

Спален чувал тип одеяло Outwell Roadtrip Double

272,50 лв. (57.8 %) 114,99 лв.

Сравни

Спален чувал Loap Aguja

185,40 лв. (39.06 %) 112,99 лв.

Сравни