Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да се грижим за спалния чувал

Вече сме посветили няколко статии за избора на спален чувал в нашия раздел Съвети. Днес ще ви посъветваме как да се грижите за спалния си чувал, така че да ви служи добре дълги години.


Съдържание 

 

Пренасяне в компресионен калъф

Натъпчете спалния чувал, без да го сгъвате преди това. Внимателното сгъване натоварва повече материала в точките на сгъване и намалява живота му. Най-добре е да натъпчете спалния чувал в раницата и да го разгънете веднага, когато се приберете у дома.

   

 

Как да изберете спален чувал?

Пух или кухо влакно? Летни или трисезонни? Мумия или одеяло? Нека поговорим за това как да изберем правилния спален чувал.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Съхранение 

Вземаме спалния чувал от магазина, грижливо опакован в калъф за пътуване, който създава впечатлението, че трябва да бъде скрит в него у дома. Въпреки това спалните чували трябва да бъдат в опаковката колкото е възможно по-малко.Ако искате вашият  спален  чувал  да издържи дълго време, следвайте тези съвети. Съхранявайте спалния чувал в разгънато състояние(напр. в отделението за съхранение на леглото) или го закачете на закачалка. Повечето спални чували имат примки, за които може  лесно да бъде  прикрепен спалния чувал. Поставете спалния чувал на сухо място. Това отнема повече място, но си заслужава.

Отделна категория са спалните чували с пълнеж от пух. Проблемът на пухените спални чували преди беше минималната топлинна стойност на мокрия пух, който се "слепва" и почти губи loft (=способността на възможно най-малкото количество пух да запълни възможно най-голямото пространство). Опитайте се да поддържате пуха сух и често проветрявайте и сушете спалния чувал. Повечето производители на пухени спални чували в днешно време използват материали, които са не само леки, но и водоустойчиви до известна степен. Понякога са не само водоотблъскващи, но и водоустойчиви. Когато към това се прибави и естествената "мокрота" на пуха, няма нужда да се притеснявате за използването на спалния чувал дори при влажни условия.


 

Грижа по време на къмпингуване

Когато пристигнете на местоназначението си, извадето спалния чувал от калъфа за сухранение  и го разгънете. След известно време той ще възвърне обема си. На сутринта го проветрете добре (с разтворен цип) и го оставете да изсъхне. Оставете го в компресионната опаковка само когато е необходимо.

   

 

Как да изберете спален чувал според дейността си

Пух или кухо влакно? Летни или трисезонни? Мумия или одеяло? За да изберете спален чувал, най-добре е да се класирате в една от следните категории

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Пране

Можете да предотвратите вътрешното замърсяване, като използвате вложки за спални чували, които служат и като допълнителен изолационен слой. Те са  полезни и от хигиенна гледна точка.

Малките петна от външната страна могат да се почистят с гъба, напоена със сапунена вода, а по-големите изискват пране в пералня..

Преди да изперете спалния си чувал, първо проверете дали той наистина може да се пере и следвайте инструкциите на производителя. Честото пране на спални чували не се препоръчва, тъй като влошава изолационните им свойства.

Преди пране закопчайте всички ципове, включително велкро, за да не повредите тъканта.Перете спалния чувал самостоятелно. Препоръчваме ви да използвате специален продукт, който е най-добре да ви препоръчат в магазин за спортна екипировка. Перете  спалния чувал на щадяща програма и го оставете да се изплакне добре, за да се отмие прахът. След изпирането извадете чувала и го разстелете хоризонтално на стойката за сушене. Оставете го да изсъхне бавно. Не поставяйте спалния чувал върху отоплителния уред.

Пухеният спален чувал трябва да се пере за предпочитане на ръка и с щадящи перилни препарати. Перална машина можете да използвате само в случай на крайна необходимост, но само на ниски обороти и с наистина голям капацитет (за много килограми) и най- вече за малки спални чували. В противен случай ще съсипете не само пуха, но и пералнята, защото спалният чувал ще засмуче огромно количество вода и моторът няма да може да се справи с нея. След изпиране оставете спалния чувал да се отцеди, след което го изсушете бавно.


 

Полезни връзки

 

Източник: unsplash.com

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Съвети

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Избираме за вас

Спален чувал тип одеяло

97,00 лв. (49.49 %) 48,99 лв.

Сравни

Детски спален чувал

149,00 лв. (24.17 %) от 112,99 лв.

Сравни

Спален чувал

141,00 лв. (42.11 %) от 81,63 лв.

Сравни

Спален чувал

149,00 лв. (40.68 %) от 88,39 лв.

Сравни

Спален чувал

149,00 лв. (52.03 %) от 71,48 лв.

Сравни

243,00 лв. (46.51 %) 129,99 лв.

Сравни

Спален чувал

175,00 лв. (44.58 %) 96,99 лв.

Сравни

Спален чувал

178,00 лв. (45.51 %) 96,99 лв.

Сравни