Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Спални чували с пух и тяхната поддръжка

Спалните чували с пух са кралската категория спални чували. Това са най-топлите спални чували. Никой пътешественик, планинар или взискателен турист не може да си представи нощувка през зимата без тях.


Съдържание 

Пухеният спален чувал, в който можем да спим комфортно дори при минус десет градуса, може да тежи до 1300 г. Един спален чувал с кухи влакна ще бъде по-близо до 2,5 кг. Дълготрайността на пуха също е двойна и повечето производители са в състояние да допълнят пуха след известно време.

Предимства на пухените спални чували

В миналото проблемът с пухените спални чували   беше свързан с минималната топлота на мокрия пух, който се слепва и почти губи своята плътност.  Все пак е важно да се грижите добре за спалните чували от пух.Опитайте се да поддържате пуха сух и го проветрявайте и сушете често. Въпреки това повечето производители на спални чували с пух вече използват материали, които са не само леки, но и водоустойчиви до известна степен.Понякога са не просто водоотблъскващи, а направо водоустойчиви. Когато към това се прибави и естествената "влажност" на пуха, няма нужда да се притеснявате, че ще използвате спалния чувал дори при влажни условия.

Има разлика и между самия пух. Обикновено се използват гъши и патешки пух. От двата вида гъшият  е по-качествен и постига по-добра плътност  при по-ниско тегло.

Какво е плътност?

 

ПЛЪТНОСТ = способността на възможно най-малкото количество пух  да запълни възможно най-голямото пространство.

Максималната плътност  се постига с най-висококачествен пух. За съжаление обаче е необходимо много време, за да може този фин пух да се разпери, да се разшири и да се "разтовари". Ето защо се добавя по-твърд и по- тежък пух, които, макар и да оказва влияние на качеството, подобрява скоростта, с която плътността "набира скорост" и спалният чувал започва да функционира.

Съотношението между пух и груб пух се посочва в проценти. Поради тази  причина няма да намерите 100/0, а 90/10 (90% пух и 10% груб пух)

Пране на спалния чувал 

За предпочитане е спалният чувал да се пере на ръка с фини перилни препарати. За предпочитане са тези, произведени от Nikwax - Down Wash, Sportwash, или подобни. Можете да използвате пералня само в случай на голяма необходимост, но само на ниска скорост и наистина големи (за много килограми), и доста малки спални чували. В противен случай ще съсипете не само пуха, но и пералнята, защото спалният чувал ще изсмуче огромно количество вода и двигателят няма да може да се справи с нея. След изпиране оставете спалния чувал да се отцеди и го изсушете първо свободно поставен , а след това (когато можете) го окачете - винаги за предпочитане в хоризонтално положение. Разбира се, следвайте символите върху етикетите на спалния чувал, когато се грижите за него. Не само самия пух, но и различните вътрешни и външни материали! 

Във всеки случай прането на спален чувал е трудна и много досадна работа, така че наистина си заслужава спалният чувал да бъде професионално почистен, за предпочитане от производителя. 

Правилна грижа = удовлетворение и за двете страни

Ако изберете спален чувал с пух, ще бъдете възнаградени с кралски комфорт - ще спите "като в облаците"! Ако го възнаградите с подходящи грижи, и двете страни  ще бъдете доволни дълго време а пътуванията ви сред природата ще бъдат удоволствие!

Източник: архив на автора, unsplash.com

Още статии за спални чували:

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате?

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Избираме за вас

Пухен спален чувал Warg Stark 650

504,00 лв. (44.45 %) 279,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warmpeace Viking 900 180 cm

718,00 лв. (20.06 %) 573,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warg Stark 900 Ladies

600,00 лв. (40 %) 359,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warg Stark 900

600,00 лв. (40 %) 359,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warg Stark 500

400,00 лв. (34 %) 263,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warmpeace Viking 600 180 cm

589,00 лв. (20.04 %) 470,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warmpeace Viking 900 170 cm

679,00 лв. (20.03 %) 542,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Hannah Loft 250 185 cm

563,71 лв. (12.19 %) 494,99 лв.

Сравни