Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

7 джаджи за оцеляване, които ще зарадват както минималистите, така и взискателните туристи

Основна екипировка за оцеляване в 3 различни варианта - от минималистичен през златната среда до високотехнологичен.


Съдържание

Човек винаги е успявал да оцелее в природата с минимално оборудване и някои продължават да практикуват този минималистичен подход. Но днес времената са различни и повечето от нас носят в горите и планините слънчеви панели, устойчиви на вятър кибрити, почти лабораторни филтри за вода и много други високо технологични джаджи. Тъй като не може да се каже кой път е правилният, решихме да покажем крайностите на 7 джаджи за оцеляване в тази статия.  Чудите се как да оцелеете сред природата? Нека разгледаме как всяко нещо може да изглежда във високо технологичен вариант, какво представлява златната среда и как да се справят с нея твърдите минималисти. 

1. Запалване на огън

Огънят може да се запали по много начини- от търкане на два кремъка ,през устойчив на вятър кибрит до технологична запалка. Магнезиевите кремъци станаха много популярни в оборудване за дейности на открито, те не могат да се намокрят като кибритите, не свършват като запалките, трябва ви само шепа суха трева. 

 • High-tech

Високо технологичната запалка PowerLighter III на известната марка Primus предлага невероятна мощност и пламък с температура 1300°C, който прави запалването на огън лесно и при всякакви метеорологични условия.

 • Златната среда

Light My Fire е шведска компания, е шведска компания, известна с качествени кремъци, които предлагат 12 000 удара и искри при температура от 2980 °C.

 • Минималистът

Защо да си правя труда да стържа някакви клечки? Всичко, което трябва да направя, е да намеря два кварца и да ги ударя! В най-лошия случай просто ще се остана без огън.

 

2. Филтриране на вода

Качеството на водата в природата се е влошило. Никога не се знае какво изхвърлят в потоците, да не говорим за реките и езерата. Повечето от нас искат на всяка цена да избегнат чревни проблеми, поради което е разработена широка гама от филтри за вода. Те станаха изключително популярни през последните години и могат да бъдат класифицирани като екипировка за оцеляване.

 • High-tech

Помпен филтър, който ще напои група жадни планинци. MSR Miniworks с керамичен филтър премахва бактериите и примесите от водата със скорост 1 литър в минута, а активният въглен свързва опасните химикали.

 • Златната среда

Sawyer Mini е напълно достатъчен за един човек. Просто завийте PET бутилката и изстискайте водата без бактерии с 99,9999% ефективност.

 • Минималистът

Нашите предци не са филтрирали водата си и аз със сигурност няма да започна с това. Ще избирам качествени водоизточници като кладенци и бързо течащи потоци или ще преварявам водата си. Стомахът ми ще се справи с това!

   

 

90% от туристите не знаят как да използват филтър за вода. А вие?

Филтърът не е играчка, а лабораторно оборудване. Не рискувайте със здравето си и следвайте тези насоки.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

3. Източници на енергия

Времената се промениха и днес е почти немислимо да отидем в гората без мобилен телефон, смарт часовник, камера или дрон. Но как да запазим живота на цялата тази електроника сред природата, където контактите не растат по дърветата? Човечеството вече е намерило отговор на този въпрос.

 • High-tech

Усъвършенстваната технология CampStove 2 на BioLite генерира енергия от топлината, отделяна при горенето. Просто счупете няколко пръчки и заредете електрониката си, без да зависите от слънцето.

 • Златната среда

Слънчевите панели са по-достъпни от всякога. Goal Zero Nomad с мощност 7 W е идеален за всички туристи, които не могат да си представят пътуване без Google Maps и няколко селфита.

 • Минималистът

Хм, сега сериозно. Какво да правя с това електричество?

 

4. Светлина

Светлина ни трябва както за ровене в палатката, така и за нощни излизания. Изминахме дълъг път от ламаринените фенери Днес разполагаме с енергоспестяващи LED диоди Cree с многократен интензитет на светене и акумулаторни батерии.

 • High-tech

Petzl NAO+ е технологичният лидер в областта на челниците. Детайлен контрол на режимите и информация за издръжливост в мобилното приложение, диапазон 320 - 750 лумена с време на работа до 20 часа.

 • Златната среда

Челникът Ledlenser MH6 с мощност от 20 - 200 лумена в по-голямата част от случаите е напълно достатъчен. Възможността за фокусиране на светлинния конус с помощта на леща и защитата от вода IPx6 са само приятен бонус.

 • Минималистът

Само половин час в тъмното и очите ми така свикват, че изобщо не се нуждая от фенерче. В края на краищата човек е роден с нощно виждане, така че защо да харчи пари?

   

 

Как да изберем челник?

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да знаете лумените, обхвата и други параметри на челниците? Ще ви посъветваме как да изберете.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

5. Нож

Абсолютно необходим инструмент за оцеляване още от праисторически времена. С остро острие и малко практика можете да си набавите всичко, от което се нуждаете - топлина, храна, вода и подслон. Нарастващото качество на стоманата и технологичното развитие на ножарството днес позволяват да се произвеждат наистина универсални инструменти.

 • High-tech

Невинаги важи правилото, че колкото по-хубав, толкова по-добър. Чешката марка Acta Non Verba произвежда ножове с безупречна изработка, които от самото начало са проектирани да се използват при трудни условия в продължение на много години. Нож P200 с калъф от kydex и доживотна гаранция е доказателство за това.

 • Златната среда

Легендата сред ножовете за оцеляване, създадена в сътрудничество с Беър Грилс, ще развълнува всички любители на оцеляването. Ножът Gerber BG Ultimate SE с комбинирано острие от неръждаема стомана е основно, но чук, копие, свирка, точило или парче паракорд също могат да бъдат полезни.

 • Минималистът

Обикновено не ми трябва нож по време на експедиции, имам нужда само от малък нож, за да режа хляб. А когато ходя на къмпинг, взимам ловния нож на дядо ми с дръжка от еленов рог. Наистина мога да правя всичко с него.

   

 

Как да изберем правилния нож в 10 стъпки

Когато прочетете следващите 1200 думи, ще можете да изберете подходящия нож за вашите нужди.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

6. Аптечка

Често подценявана част от оборудването по време на престой сред природата. Никога не знаете какво може да се случи, а помощта често е на часове разстояние. Но кой от нас е фармацевт, за да купи и събере всичко необходимо за първа помощ?

 • High-tech

Комплектът за първа помощ за планински водачи LifeSystem съдържа всичко, което може да ви е необходимо за лечение на група от до 14 души по върховете на планините. Освен това всичко беше консултирано с опитен експедиционен лекар.

 • Златната среда

За елементарно лечение сред природата е достатъчна компактният комплект за първа помощ с няколко превръзки и пластири. В опаковката ще намерите и малко място за лекарства или оборудване, без което не можете.

 • Минималистът

Имам всичко необходимо в джоба си - два пластира, един аспирин, пакетче Smectа, бинт, йод и игла.

   

 

Комплект за първа помощ и как да я съставите за 10 минути

Безпомощност. Това е единственото чувство, което ви обзема в момента, в който се приближите до ранен човек и разполагате само с голи ръце. В този случай повече от всякога - късметът е в полза на подготвените.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

7. Чорапи

Както каза лейтенант Дан на младия Форест: "Чорапите са от съществено значение. Нужен е сигурен партньор" Епохата може и да е отминала, но чорапите все още са основен елемент за всеки турист. И повярвайте никога преди не сме мечтали за днешните възможности.

 • High-tech

Непромокаемите чорапи Sealskinz се състоят от 3 слоя - вътрешен слой с мериносова вълна осигуряващ максимален комфорт, водоустойчива, но дишаща мембрана в средата, а от външната страна ще намерите издръжлива полипамучна и найлонова плетка. 

 • Златната среда

Няма да сбъркате с мериносови чорапи. Zulu Merino Men предлагат максимален комфорт с бързо отвеждане на влагата, плоски шевове в областта на пръстите и изискан подгъв, който ще оцените при всеки поход.

 • Минималистът

Нося памук и никога не съм имал мехури. Просто ги сменяйте редовно по време на поход. А относно непромокаемите чорапи - нямам проблем с найлонови торбички в дъжда. Нахлузвам ги върху сухи чорапи и ги пъхам в обувките си. Не струва нищо и ще служи по същия начин!

 

Независимо дали искате да плащате допълнително за висококачествено оборудване, пълно с технологии за максимален комфорт, или се задоволявате с по-малко и често импровизирате, вие го правите правилно! Всяко от пътуванията има своите предимства и малки подводни камъни, но най-важното е да ви носи радост!

 

Полезни връзки

 

Автор Матяш Вейскал

Източници: unsplash.com, pixabay.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

417,00 лв. (23.02 %) 320,99 лв.

Сравни

Свръх лека палатка MSR Hubba Hubba NX

1 298,00 лв. (10.02 %) 1 167,99 лв.

Сравни

68,00 лв. (10.31 %) 60,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Pinguin Discovery Active 50

293,00 лв. (30.72 %) 202,99 лв.

Сравни

Спален чувал Boll Light+ SF

181,00 лв. (21 %) от 142,99 лв.

Сравни

199,00 лв. (17.59 %) от 163,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Zulu Summit 45l

240,00 лв. (49.59 %) 120,99 лв.

Сравни

Котлон Warg Speeder

64,00 лв. (46.89 %) 33,99 лв.

Сравни