Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

7 джаджи за оцеляване, които ще зарадват както минималистите, така и взискателните туристи

Основна екипировка за оцеляване в 3 различни варианта - от минималистичен през златната среда до високотехнологичен.


Съдържание

Човек винаги е успявал да оцелее в природата с минимално оборудване и някои продължават да практикуват този минималистичен подход. Но днес времената са различни и повечето от нас носят в горите и планините слънчеви панели, устойчиви на вятър кибрити, почти лабораторни филтри за вода и много други високо технологични джаджи. Тъй като не може да се каже кой път е правилният, решихме да покажем крайностите на 7 джаджи за оцеляване в тази статия.  Чудите се как да оцелеете сред природата? Нека разгледаме как всяко нещо може да изглежда във високо технологичен вариант, какво представлява златната среда и как да се справят с нея твърдите минималисти. 

1. Запалване на огън

Огънят може да се запали по много начини- от търкане на два кремъка ,през устойчив на вятър кибрит до технологична запалка. Магнезиевите кремъци станаха много популярни в оборудване за дейности на открито, те не могат да се намокрят като кибритите, не свършват като запалките, трябва ви само шепа суха трева. 

 • High-tech

Високо технологичната запалка PowerLighter III на известната марка Primus предлага невероятна мощност и пламък с температура 1300°C, който прави запалването на огън лесно и при всякакви метеорологични условия.

 • Златната среда

Light My Fire е шведска компания, е шведска компания, известна с качествени кремъци, които предлагат 12 000 удара и искри при температура от 2980 °C.

 • Минималистът

Защо да си правя труда да стържа някакви клечки? Всичко, което трябва да направя, е да намеря два кварца и да ги ударя! В най-лошия случай просто ще се остана без огън.

 

2. Филтриране на вода

Качеството на водата в природата се е влошило. Никога не се знае какво изхвърлят в потоците, да не говорим за реките и езерата. Повечето от нас искат на всяка цена да избегнат чревни проблеми, поради което е разработена широка гама от филтри за вода. Те станаха изключително популярни през последните години и могат да бъдат класифицирани като екипировка за оцеляване.

 • High-tech

Помпен филтър, който ще напои група жадни планинци. MSR Miniworks с керамичен филтър премахва бактериите и примесите от водата със скорост 1 литър в минута, а активният въглен свързва опасните химикали.

 • Златната среда

Sawyer Mini е напълно достатъчен за един човек. Просто завийте PET бутилката и изстискайте водата без бактерии с 99,9999% ефективност.

 • Минималистът

Нашите предци не са филтрирали водата си и аз със сигурност няма да започна с това. Ще избирам качествени водоизточници като кладенци и бързо течащи потоци или ще преварявам водата си. Стомахът ми ще се справи с това!

   

 

90% от туристите не знаят как да използват филтър за вода. А вие?

Филтърът не е играчка, а лабораторно оборудване. Не рискувайте със здравето си и следвайте тези насоки.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

3. Източници на енергия

Времената се промениха и днес е почти немислимо да отидем в гората без мобилен телефон, смарт часовник, камера или дрон. Но как да запазим живота на цялата тази електроника сред природата, където контактите не растат по дърветата? Човечеството вече е намерило отговор на този въпрос.

 • High-tech

Усъвършенстваната технология CampStove 2 на BioLite генерира енергия от топлината, отделяна при горенето. Просто счупете няколко пръчки и заредете електрониката си, без да зависите от слънцето.

 • Златната среда

Слънчевите панели са по-достъпни от всякога. Goal Zero Nomad с мощност 7 W е идеален за всички туристи, които не могат да си представят пътуване без Google Maps и няколко селфита.

 • Минималистът

Хм, сега сериозно. Какво да правя с това електричество?

 

4. Светлина

Светлина ни трябва както за ровене в палатката, така и за нощни излизания. Изминахме дълъг път от ламаринените фенери Днес разполагаме с енергоспестяващи LED диоди Cree с многократен интензитет на светене и акумулаторни батерии.

 • High-tech

Petzl NAO+ е технологичният лидер в областта на челниците. Детайлен контрол на режимите и информация за издръжливост в мобилното приложение, диапазон 320 - 750 лумена с време на работа до 20 часа.

 • Златната среда

Челникът Ledlenser MH6 с мощност от 20 - 200 лумена в по-голямата част от случаите е напълно достатъчен. Възможността за фокусиране на светлинния конус с помощта на леща и защитата от вода IPx6 са само приятен бонус.

 • Минималистът

Само половин час в тъмното и очите ми така свикват, че изобщо не се нуждая от фенерче. В края на краищата човек е роден с нощно виждане, така че защо да харчи пари?

   

 

Как да изберем челник?

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да знаете лумените, обхвата и други параметри на челниците? Ще ви посъветваме как да изберете.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

5. Нож

Абсолютно необходим инструмент за оцеляване още от праисторически времена. С остро острие и малко практика можете да си набавите всичко, от което се нуждаете - топлина, храна, вода и подслон. Нарастващото качество на стоманата и технологичното развитие на ножарството днес позволяват да се произвеждат наистина универсални инструменти.

 • High-tech

Невинаги важи правилото, че колкото по-хубав, толкова по-добър. Чешката марка Acta Non Verba произвежда ножове с безупречна изработка, които от самото начало са проектирани да се използват при трудни условия в продължение на много години. Нож P200 с калъф от kydex и доживотна гаранция е доказателство за това.

 • Златната среда

Легендата сред ножовете за оцеляване, създадена в сътрудничество с Беър Грилс, ще развълнува всички любители на оцеляването. Ножът Gerber BG Ultimate SE с комбинирано острие от неръждаема стомана е основно, но чук, копие, свирка, точило или парче паракорд също могат да бъдат полезни.

 • Минималистът

Обикновено не ми трябва нож по време на експедиции, имам нужда само от малък нож, за да режа хляб. А когато ходя на къмпинг, взимам ловния нож на дядо ми с дръжка от еленов рог. Наистина мога да правя всичко с него.

   

 

Как да изберем правилния нож в 10 стъпки

Когато прочетете следващите 1200 думи, ще можете да изберете подходящия нож за вашите нужди.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

6. Аптечка

Често подценявана част от оборудването по време на престой сред природата. Никога не знаете какво може да се случи, а помощта често е на часове разстояние. Но кой от нас е фармацевт, за да купи и събере всичко необходимо за първа помощ?

 • High-tech

Комплектът за първа помощ за планински водачи LifeSystem съдържа всичко, което може да ви е необходимо за лечение на група от до 14 души по върховете на планините. Освен това всичко беше консултирано с опитен експедиционен лекар.

 • Златната среда

За елементарно лечение сред природата е достатъчна компактният комплект за първа помощ с няколко превръзки и пластири. В опаковката ще намерите и малко място за лекарства или оборудване, без което не можете.

 • Минималистът

Имам всичко необходимо в джоба си - два пластира, един аспирин, пакетче Smectа, бинт, йод и игла.

   

 

Комплект за първа помощ и как да я съставите за 10 минути

Безпомощност. Това е единственото чувство, което ви обзема в момента, в който се приближите до ранен човек и разполагате само с голи ръце. В този случай повече от всякога - късметът е в полза на подготвените.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

7. Чорапи

Както каза лейтенант Дан на младия Форест: "Чорапите са от съществено значение. Нужен е сигурен партньор" Епохата може и да е отминала, но чорапите все още са основен елемент за всеки турист. И повярвайте никога преди не сме мечтали за днешните възможности.

 • High-tech

Непромокаемите чорапи Sealskinz се състоят от 3 слоя - вътрешен слой с мериносова вълна осигуряващ максимален комфорт, водоустойчива, но дишаща мембрана в средата, а от външната страна ще намерите издръжлива полипамучна и найлонова плетка. 

 • Златната среда

Няма да сбъркате с мериносови чорапи. Zulu Merino Men предлагат максимален комфорт с бързо отвеждане на влагата, плоски шевове в областта на пръстите и изискан подгъв, който ще оцените при всеки поход.

 • Минималистът

Нося памук и никога не съм имал мехури. Просто ги сменяйте редовно по време на поход. А относно непромокаемите чорапи - нямам проблем с найлонови торбички в дъжда. Нахлузвам ги върху сухи чорапи и ги пъхам в обувките си. Не струва нищо и ще служи по същия начин!

 

Независимо дали искате да плащате допълнително за висококачествено оборудване, пълно с технологии за максимален комфорт, или се задоволявате с по-малко и често импровизирате, вие го правите правилно! Всяко от пътуванията има своите предимства и малки подводни камъни, но най-важното е да ви носи радост!

 

Полезни връзки

 

Автор Матяш Вейскал

Източници: unsplash.com, pixabay.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

(9.48 %) 85,99 лв.

Сравни

Джобно ножче Victorinox Spartan

63,00 лв. (39.68 %) 38,00 лв.

Сравни

Мъжки туристически обувки Salomon Predict Hike Mid Gore-Tex

386,00 лв. (36.01 %) от 246,99 лв.

Сравни

92,00 лв. (32.62 %) от 61,99 лв.

Сравни

442,00 лв. (33.49 %) от 293,99 лв.

Сравни

15,00 лв. (40.07 %) 8,99 лв.

Сравни

Дамски туристически обувки Merrell Accentor 3 Sport Gtx

317,00 лв. (41.64 %) 184,99 лв.

Сравни

Челник Ferrino Blitz

35,00 лв. (25.74 %) 25,99 лв.

Сравни