Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберете филтър за вода

Филтърът не е играчка, а лабораторно оборудване. Не рискувайте със здравето си и следвайте тези указания.


Съдържание 

90% от туристите не знаят как да използват филтър за вода.  А вие ?

Всeки излет в природата в заслужава внимателно планиране. Най-важният въпрос обикновено е колко вода ще ми трябва? Трябва да го обмислите внимателно, защото всеки литър се равнява на 1 килограм допълнително натоварване. Тук идва ред на водния филтър, който в повечето случаи ще олекоти раницата ви, ще заглуши страховете от отравяне или лошо храносмилане и ще открие цял набор от нови възможности. Но филтърът не е играчка и трябва да се отнасям към него като към лабораторно оборудване, защото точно това е филтърът - научно чудо в джоба ми.


 

Може ли да пия вода от локва?

Когато купуват филтър за вода, много клиенти смятат, че могат спокойно да пият всякакъв вид вода - например вода от локва в средата на промишлен обект. Важно е обаче да се помни, че филтърът не е магическа пръчка и не превръща отвратителната утайка в питейна вода (или добър ром :-) ). Не забравяйте, че:

ФИЛТЪРЪТ НАМАЛЯВА ВЕРОЯТНОСТТА

Не поемайте излишни рискове и винаги избирайте най-чистия водоизточник - бързо течащ поток е по-добър от локва на разбит горски път. Езерото в планината е по-чисто от езерото край града.m.

Защо? Повечето филтри не са 100% ефективни и колкото повече чужди вещества има в замърсената вода, толкова повече ще преминат през филтъра.  Ако не сте в пълна беда и изберете  подходящ източник на вода, ще получите почти перфектен резултат с 99,9999% ефективност.

 

Действат ли филтрите?

Да, водните филтри работят точно така, както е посочено от производителя им. Най-често те имат сито от 0,1 микрона, което означава, че отстраняват от водата повечето твърди частици и опасни бактерии като ешерихия коли и салмонела. Тук всичко е съвсем просто.

Но това, което обикновените филтри обикновено не филтрират, са тежките метали и вирусите. Тежките метали са нефилтрируеми на молекулярно ниво и производителите се борят с тях, като използват въглеродни филтри, които имат способността да абсорбират опасните химикали.

ФИЛТЪРЪТ ОТСТРАНЯВА ЧАСТИЦИ САМО С ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР

Вирусите са до 10 пъти по-малки от бактериите и могат лесно да преминат през нормален филтър.

  • 0,40 микрона - най-малките бактерии
  • 0,10 микрона - стандартен размер на порите на филтъра
  • 0,03 микрона - вирус
  • 0,02 микрона - размер на порите MSR Guardian 

На пазара се предлагат и филтри с по-фина мрежа, които забавят потока, но се грижат и за опасните вируси. Въпросът е до каква степен вирусната инфекция от водата е често срещана в природата. Вирусите, които се пренасят по капков път, винаги са в близост до човешките гостоприемници и оцеляват във водата само няколко часа, така че лесно могат да бъдат избегнати.

   

 

7 джаджи за оцеляване които да зарадват не само минималистите, но и взискателните

Основна екипировка за оцеляване в 3 различни варианта - от минималистичен през златната среда до високотехнологичен.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ  <<<

 

Мога ли да филтрирам водата за запас ?

Друга типична грешка е пренебрегването на здравия разум. Вече казахме, че филтърът обикновено не е 100% ефективен. Ако филтрирате 5 литра замърсена вода с 1 000 000 бактерии, при 99,9999% ефективност получавате 5 литра филтрирана вода, в която са останали 1 000 бактерии. Това може и да не е достатъчно, за да ви зарази, но дайте на тези малки човечета 2 часа и те ще се размножат до първоначалните си нива. Какво означава това?


ФИЛТРИРАНАТА ВОДА Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА НЕЗАБАВНА КОНСУМАЦИЯ

Поради това не трябва да се съхранява за дълъг период от време. По-разумно е да носите замърсена вода със себе си и да я филтрирате при необходимост, отколкото да филтрирате 2 бутилки и да ги носите в раницата си цял ден.

(Цифрите по-горе са чисто илюстративни, но принципът е същият и при лабораторния тест.) 

Достатъчен ли е един филтър, за да ми стигне за цял живот?

Вероятно не. Филтрите имат ограничен живот, трябва да ги използвате правилно и да се грижите за тях правилно. Марката Sawyer предлага филтър със срок на експлоатация 378 000 литра, което при потребление на един човек от около 50 000 литра през целия му живот е достатъчно за около 7 живота. Има обаче няколко "но"

1. Почистване

Марката Sawyer доставя своите филтри със спринцовка, която се използва за промиване на замърсяванията. Колкото по-замърсена е водата, толкова по-често трябва да се промива. Други производители, като  MSR  предлагат живот, да речем, само за 1000 литра, но при тях не е необходимо да почиствате - просто сменяте филтърния патрон. 

Ако подцените почистването веднъж, филтърът може да се запуши и да повредите вътрешното сито от налягането. Средностатистическият потребител няма шанс да открие такава повреда и ще продължи да използва филтъра добросъвестно, застрашавайки здравето си.

2. Поток

Малките филтри предлагат малък дебит, достатъчен за 1 до 2 туристи. Ако искате вода за група туристи, трябва да посегнете към по-скъпи филтри, като например  Sawyer Squeeze или помпени филтри на MSR, които предлагат по-бърз поток.

Ако търпението ви се изчерпи с твърде бавен филтър, твърде силният натиск може да повреди необратимо ситото.

3. Съхранение

Филтрите  никога не трябва да замръзват. Веднага щом остатъчната вода се превърне в ледени кристали, вътрешното сито ще се счупи и филтърът отново ще се повреди необратимо, което потребителят няма шанс да забележи. Преди продължително съхранение трябва да изплакнете филтрите с питейна вода и да ги оставите да изсъхнат.

4. Замърсяване

В лабораторията процесът на филтриране стриктно разделя замърсените и чистите фази на процеса. За съжаление, обратното замърсяване също е често срещано явление за потребителите на туристически филтри. Достатъчно е да изплакнете филтъра в мръсна вода, бактериите да попаднат от чистата страна на ситото и да ги оставите да се размножават. Следващия път, когато филтрирате, ще изхвърлите огромна доза, способна на замърсяване, в чистата вода.


Избягвайте тези 4 грешки и филтрирането ви ще бъде малко по-безопасно. Ако имате каквито и да е съмнения за това дали  сте повредили филтъра си по време на употреба, винаги инвестирайте в нов.

ФИЛТЪРЪТ ИЗИСКВА ПЕРФЕКТНА ПОДДРЪЖКА

Имате само едно здраве и не е добре да се заигравате с него. Рискът е практически незначителен за Европа , но определено ще оцените филтър за вода, когато пътувате до Индия.

 

Видео - Как да филтрирате правилно

 

Заключение

Филтърът за вода е впечатляващо доказателство за човешката изобретателност. Вече не се налага да преварявате дълго време вода или да свиквате с послевкуса на хлорни таблетки във всяка глътка. Туристическите филтри от експеримент се превърнаха в основна част от аутдор оборудването и сега гамата обхваща всички възможни решения - филтриране на бактерии, вируси, включване на активен въглен, филтри с попивателна вода, филтри с помпа, за един човек или за големи групи, вградени в бутилката, с винт за PET бутилки, за свързване директно с camelbag, с керамичен, пластмасов или пенообразен филтър, за еднократна употреба или със сменяеми патрони.


И това е всичко, което знам за водните филтри :-)

 

Полезни връзки

 

Автор: Матиаш Вейскал

Източници: sawyer.commsrgear.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Воден филтър Sawyer Mini Filter Green

108,00 лв. (5.56 %) 101,99 лв.

Сравни

Воден филтър Sawyer Mini Filter Camo

108,00 лв. (5.56 %) 101,99 лв.

Сравни

302,00 лв. (9.94 %) 271,99 лв.

Сравни

Адаптор за туристическа бутилка Source Tube Kit + filter 2022

128,00 лв. (13.29 %) 110,99 лв.

Сравни

580,00 лв. (5.41 %) 548,61 лв.

Сравни

Пластмасова туба Lifesaver 20K Tan

679,00 лв. (12.9 %) 591,40 лв.

Сравни

55,00 лв. (12.91 %) 47,90 лв.

Сравни

183,00 лв. (8.2 %) 167,99 лв.

Сравни