Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.


Съдържание 


Добре подбраният спортен сутиен ще ви осигури необезпокоявано удоволствие от движението. 

 

Увод

Как да разбера какъв размер спортен сутиен нося? Основен въпрос. Добре подбраният спортен сутиен свежда до минимум нежеланото движение на гърдите по време на спорт, предотвратява болките в гърдите и гърба и не отвлича вниманието от любимата ви дейност. Но размерът не е единственият параметър. Как да го направим? 

 

Избирайте според размера, който носите

Спортните сутиени могат да имат обозначения на размера с букви (напр. S, M, L) или класическа номерация на сутиена (напр. 70C, 85B), които показват обиколката на сутиена и размера на чашката. Най-малкият размер сутиен обикновено е 70А или XS.

В повечето случаи размерът на спортния сутиен съответства на класическия размер на дрехите, които носите обикновено. Въпреки това, ако избирате спортен сутиен за първи път или просто искате да сте сигурни, че той наистина ви пасва, препоръчваме да не разчитате само на размера, посочен от производителя.

 

Искате да сте сигурни? Измерете се. 

Трябва да знаете две измервания - гръдната обиколка под гърдите и обиколката през гърдите. Подгответе си мека, т.нар. шивашки метър. Направете измерванията със или без сутиен с подплънки. При мерене стойте изправени на крака. 

 • Обиколка на гърдите - Измерете обиколката на гърдите си точно под бюста. Измервайте, докато издишвате, когато метърът обхване напълно гръдния ви кош. Метърът трябва да е хоризонтален.
 • Обиколка на гърдите - Второто измерение, от което се нуждаете, е обиколката на гърдите. Измерва се през най-широката част на гърдите, обикновено на нивото на зърната.
Съвет: Не разполагате с метър у дома? Няма проблем. Ще ви послужи и обикновен конец, който след това да измерите с линийка. Или можете да разпечатате   хартиен метър

 

Как да изберем правилния сутиен според измерените данни?

След това просто въведете измерените размери в електронния магазин 4camping.bg, като кликнете върху бутона "Препоръчителен  размер" до избрания продукт, който винаги препоръчва правилния размер сутиен. Това е най-лесният и бърз начин да определите размера на спортния сутиен.

BG_podprsenka.png
Не сте сигурни за размера си? Позволете ни да ви го препоръчаме. 

Друго решение, разбира се, е таблицата за преобразуване на размера на сутиена, където можете да намерите размера на сутиена си с помощта на взетите мерки. За съжаление тези таблици могат да се различават леко при различните марки. Затова трябва да потърсите таблицата за размера за конкретна марка.

 

Таблица с размери на най-популярните марки спортни сутиени

 

Правилното ниво на подкрепа

Спортните сутиени обикновено осигуряват едно от трите нива на поддръжка - ниско, средно и високо. Това, от което се нуждаете, зависи от избраната от вас спортна дейност. Колкото повече скокове, интензивни движения и удари, толкова повече опора е необходима на гърдите ви.

Съвет: Имате по-голям размер на гърдите или гръдни импланти? Препоръчваме ви да помислите за спортни сутиени с повече опора за спортни дейности с ниска или умерена интензивно

Йогата е тренировка за плавност на движенията без интензивно въздействие. Достатъчен е сутиен с ниска поддръжка.

 

Класификация на сутиените в зависимост от интензивността на поддържане на гърдите

Спортните треньори препоръчват да избирате сутиен с оглед на спортните дейности. А ако се занимавате с няколко вида спорт, също е препоръчително да имате няколко сутиена с подходяща опора за гърдите. Това е защита срещу болки в гърба, протриване и дискомфорт.

 

Поддръжка на гърдите

 

Дейност

 

Характеристики на сутиена

Ниска

•Упражнения с ниска интензивност (ходене, йога, силови тренировки)

•  по-тесни презрамки и ленти, ниско тегло на сутиена

•  често без възможност за регулиране на дължината на презрамките 

• сутиен за компресия без отделни чашки


Ниска

• популярни сутиени:

Craft Training Classic 
Kari Traa Var

Средни

• дейности с умерена интензивност на движенията (туризъм, каране на ски, танци, шосейно колоездене).

• по-силно ограничаване на нежеланото движение на гърдите 
 

• по-широки презрамки

•  сутиен през главата или закопчалка

• сутиен за компресия или сутиен с отделни чашки

Средни

• популярни сутиени:

MOOA Elja
Dare 2b Dont Sweat It Bra
Craft Motion

Висока  

• интензивни спортни дейности (бягане, планинско колоездене, високоинтензивни упражнения с отскоци - аеробика) препоръчват се  за бюст с размер D и повече 

• най-широките презрамки с регулируема дължина  

• сутиени с отделни чашки

• закопчаване с велкро  


Висока

• популярни сутиени:

MOOA Bina
Dare 2b DontSweat It Strapy
Dare 2b Hi Impact Bra

 

5 съвета как да намерим идеалния сутиен

След като сте определили размерите си, необходимия размер и дори степента на поддържане на гърдите, трябва само да намерите добре прилягаща кройка. Ако сутиенът не ви пасне идеално от първия път, не се отчайвайте. Не съществува оптимална форма или идеален размер на гърдите. Съществува само добре прилягащ сутиен. Този не е ли такъв? Опитайте с друга марка или кройка. Повечето производители се опитват да покрият не само най-често срещаните размери на сутиена, но и по-малко стандартните размери. Така че изборът е доста широк.

 1. Прилягащ, но не плътно! Спортният сутиен наистина трябва да е по-тесен от обикновения сутиен. Не трябва обаче да е толкова стегнат, че да не можете да дишате добре..
  СЪВЕТ: Не бива да оставят повече от два пръста под долните презрамките и презрамките. Нито повече, нито по-малко.
 2. Гладък сутиен без нагъване . Материята трябва да е гладка навсякъде и да обгръща добре гърдите ви. Гънките означават, че чашките са твърде големи.
 3. Скрити гърди. Дори сутиен, който буквално кара гърдите ви да преливат, не е подходящ. Трябва да изберете по-големи чашки.
  .
 4. Добре регулирано закопчаване. За сутиените със закопчалки трябва да намерите подходящото затягане. Ако сутиенът се повдига и когато движите ръцете си нагоре, той е закопчан твърде слабо. Препоръчваме ви да регулирате закопчалката.
 5. Опитайте движението. Преди да започнете да използвате новия си сутиен, изпробвайте някои движения. Скачайте, размахвайте ръце, опитайте някои упражнения. Ако вече се чувствате неудобно, по време на спорт няма да стане по-добре.

СЪВЕТ: Не забравяйте да добавите към  функционалния сутиен  спортни панталони и тениска изработени от функционални материали. А в студените дни - функционални термоклин или суитшърт

.


Правилната функционалност на спортния сутиен се удължава чрез изпиране в съответствие с етикета. 

 

Как да удължите живота на сутиена?

Спортните сутиени са изработени от съвременни материали, които отвеждат потта, позволяват на кожата да диша и не се нагряват излишно. Благодарение на добавките в материала те са еластични и изключително удобни. Въпреки това, те също така са обект на често пране и обща умора на материала по време на спорт. Ако искате да удължите живота на сутиена си, препоръчваме да го перете на ниски температури и определено да не го сушите в сушилня. Препоръчваме ви да спазвате обозначенията върху етикета на спортния сутиен. Също така е идеално да избягвате използването на омекотители за тъкани и избелители.

 

Идеални материали за спортен сутиен

Спортните сутиени са изработени от материали, които трябва да са еластични, да отвеждат потта и да осигуряват опора в правилните зони.

 

Функционални синтетични материали

Те са силно дишащи, извеждат потта и съхнат бързо. Ще се наслаждавате на движението без прекомерно изпотяване и усещане за лепкавост. Някои модели са с антибактериална обработка. Осигуряват опора за максимален комфорт и неограничено движение.

Популярни сутиени: MOOA Elja, Dare 2b Dont Sweat It Bra

 

Памук в смес

Памукът осигурява максимален комфорт дори за жени с чувствителна кожа. Добавянето на еластан придава на сутиена необходимата еластичност за дейности с по-ниска интензивност. Очаквайте обаче по-малка способност за отвеждане на потта и по-бавно съхнене.

Популярни сутиени: E9 Mery 2.2

 

Мерино

Мериносовата вълна помага за ефективното регулиране на телесната температура и отвеждането на потта. Тя е в състояние да абсорбира влага до 30% от теглото си, без да става неприятно студена. Тя е естествено антибактериална, така че не е нужно да се притеснявате за неприятни миризми дори след голямо натоварване. Сутиените от мерино са удобни, еластични и приятно меки. Естественото кухо влакно изолира отлично, а повърхността му е водоотблъскваща, което ще оцените при движение в студени дни, дъжд и предизвикателни метеорологични условия.

Популярни сутиени: Ortovox 185 Rock´N´Wool Sport Top, Devold Kvitegga Woman Top

 

Мерино с примеси 

Сутиените от мериносова вълна със синтетика ефективно отвеждат потта, имат естествено антибактериално действие и ефективно регулират телесната температура. Добавянето на ликра им придава по-голяма издръжливост и здравина дори при дейности с по-висока интензивност на движението.

Популярни сутиени: Icebreaker Women Sprite Racerback Bra, Devold Double Woman Bra

 

 

Полезни връзки

Автор: Луцие Кручкова

Източник: pixabay.comunsplash.com, архив на автора

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Съвети

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Избираме за вас

Спортен сутиен

72,00 лв. (69.46 %) от 21,99 лв.

Сравни

61,00 лв. (80.34 %) от 11,99 лв.

Сравни

Сутиен

49,00 лв. (49 %) 24,99 лв.

Сравни

Сутиен

54,00 лв. (50.02 %) 26,99 лв.

Сравни

Спортен сутиен

128,00 лв. (71.1 %) 36,99 лв.

Сравни

Спортен сутиен

88,00 лв. (44.33 %) от 48,99 лв.

Сравни

Спортен сутиен

63,00 лв. (49.22 %) 31,99 лв.

Сравни

112,00 лв. (68.76 %) 34,99 лв.

Сравни