Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да перете и да се грижите за раницата

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?


Съдържание

 

Увод

Ако небрежно захвърлите раницата си в ъгъла, когато се приберете от пътуване, вероятно скоро ще я съсипете. Трябва да се грижите постоянно за раницата си. Това не е сложен процес. Просто спазвайте няколко правила, перете раницата си на всеки няколко месец и отделяйте време да се грижите за нея.

 

Как да перем раница

Раницата е преживяла много приключения с вас. Била на много походи с тежък товар и през гъсти гори. Често я слагаме на земята. Натъпкваме я с ароматни закуски. Понякога един намачкан банан и напитка се оказват под слоя дрехи, разпилени в раницата. Случват се инциденти. В тези ситуации има само едно решение. Изпиране..

Има едно основно правило, което трябва да спазвате при грижата за раницата си. Никога не слагайте раницата си в пералнята. Забравете за нея. Очевидно е, че и сушилнята не е подходяща за вашата раница. Същото ще видите и на етикета на производителя. Спазвайте го. Вместо това използвайте ваната или мивката. При прането на ръка перфектно достигате до всички гънки на раницата, а и прането е по-щадящо.


 

Правилен подход при пране на раница

  1. Проверявайте джобовете, отделенията и тайните скривалища преди всяко пране. Извадете всичко, включително дъждобранът.

  2. Разхлабете каишките.

  3. Свалете подвижните части. Това включва каишки, катарами, катинари, торби за вода и други аксесоари към раницата. При някои видове раници бедреният колан също може да се сваля. Опитайте. Ако е възможно, свалете подсилванията на гърба.

  4. Разклатете раницата и я изпразнете от възможно най-много прах, камъни, хранителни трохи, забравени опаковки, накратко, от всички отпадъци. Може би ще се изненадате колко борови иглички и изгубени кърпички ще намерите.

  5. Налейте вода с температура до 30°C, сложете в нея мек сапун и потопете раницата във водата за около 30 минути.

  6. Вземете навлажнена гъба или кърпа и внимателно измийте раницата си. Изберете безцветна версия, за да не се получат допълнителни петна по раницата. Разбира се, използвайте по-меката страна на гъбата. Не забравяйте джобовете или гънките. Ако е необходимо, използвайте обикновен сапун.

  7. Ще се изненадате, но можете да използвате и четка за зъби, за да почистите раницата си. Използвайте я, за да почистите циповете и катарамите. Ако не се погрижите за циповете, може да се окаже, че те ще започнат да се протриват от остатъците от пясък и прах. Ако искате да повишите поддръжката до най-високо ниво, използвайте смазка за ципове. Парафинът работи добре.
Съвет: Не използвайте традиционни перилни препарати за пране. Тези препарати ще повредят водоустойчивото уплътнение на раницата ви. При прането в перелня  има риск раницата да се огъне и цялостно да се деформира.

При правилна грижа раницата ви ще издържи дълги години.

 

Ако сте доволни от резултата, отстранете сапуна от раницата. Изплакнете я под студена, чиста вода, дори и повече от един път

Не я изстисквайте, а просто изцедете водата от нея. Накрая оставете раницата да изсъхне добре на добре проветриво място. Избягвайте сушилнята, както и пряката слънчева светлина. Когато сушите, разкопчайте всички ципове. Изсушаването след такова пране  може да отнеме няколко дни. Имайте това предвид.

 

Пералня машина и раница

По принцип не препоръчваме пране в пералня за туристически a спортни раници. Ако все пак я перете в пералнята по някаква причина, изберете най-щадящия цикъл при 30°C с максимум 400 оборота. Преди пране, разбира се, изтръскайте раницата, извадете всички предмети и отстранете подвижните части.

Ако искате да сложите раницата си в пералнята, вземете торба за пране. Така ще предотвратите заплитането на катарамите в ръбовете на барабана на пералнята. Първо пуснете пералнята на ниска степен, за да се отървете от остатъците от прах, които остават след всяко пране. За пране си вземете специален почистващ препарат за раници или туристически продукти.

 

Упорити петна

В идеалния случай, поддръжката на раницата ви е завършена за следващите няколко пътувания и дори месеци. Но има случаи, когато в раницата ви остава нещо наистина упорито или мазно. Ако дори основното пране не е помогнало и все още има петна или неприятна миризма, следват следващите стъпки. Често съветите на старите баби работят, както и содата за хляб. Преди да използвате който и да е от тези методи, първо го изпробвайте на скрито място в раницата си.

Поставете подложка около почистваната зона, за да не се разпространят нежалани следи или да не се разпространи петното. Първо накиснете петното, посипете го със сода, измийте го и го оставете за известно време. Белият оцет също върши работа. Продават се и специални препарати за почистване на тъкани.

Още по-енергично решение е комбинацията от сода за хляб и лимонов сок. При него нежеланите следи са по-вероятни, така че използвайте тази комбинация изключително за места, които няма да се виждат.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/pr%C3%A1delna-um%C3%BDt-%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-oble%C4%8Den%C3%AD-4017610/
Не се страхувайте да включите в почистването бабините рецепти. Първо ги изпробвайте върху по-малко забележимите части на раницата си.

 

Стандартна поддръжка

Поддръжката на раницата след пътуване не е и не бива да бъде сериозна задача. Това са просто няколко действия, които вероятно предприемате. Тази поддръжка е практически същата като за туристическо облекло , якета, обувки.


При дъжд и превалявания използвайте дъждобрани върху раницата си. Оставете раницата си да изсъхне, когато се приберете у дома.

 

След разходка във влага, мъгла или лек дъжд първо оставете раницата да изсъхне. Не я съхранявайте в гардероба веднага след като се върнете. Някои части могат да мухлясат. Възможно е да не можете да видите тази плесен с очите си, но тя може да причини малки изкривявания във влакната, които ще станат видими с течение на времето. След това винаги е трудно да се отървете от мухъла. Така също оставят петна върху текстила.

Съвет: Не се страхувайте да нанесете хидроизолация върху раницата си. Препоръчваме ви я. Първо почистете добре раницата, изперете я и след това я импрегнирайте, докато е все още леко влажна. Така ще я предпазите от влага и мръсотия.

Спазвайте изискванията за товароносимост. Претоварването на раницата е не само неудобно за гърба и носенето. То съкращава живота на ремъците, които могат да се скъсат в неподходящ момент. Страдат циповете, които допълнително могат да се разхлабят. Слагайте само толкова, колкото вие и раницата можете да носите. Забравете да натъпчете раницата си с думите "все пак ще се побере". Очевидно е, че трябва да сте екипирани за пешеходен туризъм и преходи. Затова разгледайте нашето ръководство за това  как да подредим правилно раницата.


Не претоварвайте раницата и спазвайте товароносимостта, посочена от производителя

 

Избягвайте и остри предмети. Те определено не трябва да са в раницата. Ще направите дупки в раницата си. За  ски-алпинизъм, катерене и други спортове с остро оборудване са специални раници, на които тези оръжия са прикрепени отстрани. Разгледайте нашите  предложения, ще намерите и тези специални раници.

Ако сме ви накарали да се чудите как трябва да изглежда правилната раница,  прочетете  нашата статия. С избора на раница с удоволствие ще ви  помогнем. С нашите продукти и правилната грижа ще имате партньор за дълги години.

 

Полезни връзки

 

Автор: Алена Боухалова

Източници: архив 4camping, pixabay.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Избираме за вас

345,97 лв. (29.19 %) от 244,99 лв.

Сравни

435,00 лв. (31.5 %) от 297,99 лв.

Сравни

393,00 лв. (27.23 %) 285,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Pinguin Discovery Active 50

293,00 лв. (30.72 %) 202,99 лв.

Сравни

362,10 лв. (22.4 %) 280,99 лв.

Сравни

Раница Warg Escape-X

112,00 лв. (62.51 %) 41,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Zulu Summit 45l

240,00 лв. (49.59 %) 120,99 лв.

Сравни

266,05 лв. (19.57 %) 213,99 лв.

Сравни