Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да опаковате правилно раницата си

Всеки има свой собствен стил, на всеки подхожда нещо различно. Но какво подхожда на нашето тяло? Има ли изобщо правилен начин за опаковане на раницата?

Може би всеки, който някога е приемал от нас съвети  за избора на раница, се е изненадвал от това,че това прилича на  "алхимия" . Но науката е не само в избора, но и в правилното използване.

Винаги купувайте раница според вида дейности, които искате да извършвате с нея.(За това е статията  Как да изберем раница) Може да се каже, че същото важи и за правилното опаковане. Опаковането на раницата за активни дейности на открито се различава значително от това за техническо катерене.

Но за правилния избор на раница, както и за правилното ѝ позициониране и регулиране, ще говорим друг път. Засега нека разгледаме как да натоварим раницата правилно.

Макар че всеки от нас има своя любима система за опаковане на раницата, има няколко правила за правилно разпределяне на теглото на товара. Вероятно всеки, който е сред природата или по маршрут, е чувал за опаковане на тежки предмети точно под капака на раницата. Това обаче не е толкова универсален съвет, колкото може да изглежда в светлината на нови научни изследвания. В края на краищата, както споменах в увода, пълненето на раницата зависи преди всичко от дейността, която искате да извършвате с нея. В този контекст можем да говорим за три основни категории.

 

 1. техническо катерене (алпинизъм)

 2. престой сред природата (походи)

 3. активно движение сред природата (бягане, колоездене, ски бягане).

ТЕХНИЧЕСКО КАТЕРЕНЕ (АЛПИНИЗЪМ)

Става дума за движение в най-екстремни условия, при които всяка крачка може да е последната. Ето защо е особено важно да опаковате екипировката и оборудването си по такъв начин, че да постигнете максимален баланс както при хоризонтални, така и при вертикални движения. Ясно е, че всичко трябва да е насочено към това центърът на тежестта на раницата да е възможно най-близо до центъра на тежестта на тялото. Това се постига най-добре, като най-тежките предмети се поставят във втората и третата четвърт от височината на раницата и възможно най-близо до гърба. Разположението близо до гърба се отнася и за средно тежките предмети, с тази разлика, че тяхното разположение трябва да бъде в първата и четвъртата четвърт от височината на раницата. След това натъпчете останалите предмети (леки и обемисти) в останалите части на раницата.

ПРЕСТОЙ СРЕД ПРИРОДАТА (ПОХОДИ)

Когато сме сред природата, често носим раницата си на по-дълги разстояния, но благодарение на не толкова трудния терен в сравнение с първата категория, не е необходимо да наблягаме толкова много на баланса, а вместо това трябва да се съсредоточим върху комфорта и удобството. Ето защо трябва да се опитаме да поставим центъра на тежестта на раницата колкото е възможно по-нагоре от центъра на тежестта на тялото. Ето защо е добре най-тежките предмети да се поставят в първите две четвърти от височината на раницата, възможно най-близо до гърба, а най-леките - в долната част. След това поставете средно тежки предмети в останалото пространство на раницата.


АКТИВНО ДВИЖЕНИЕ СРЕД ПРИРОДАТА (БЯГАНЕ, КОЛОЕЗДЕНЕ, СКИ БЯГАНЕ).

При дейности като бягане, колоездене или ски бягане се предпочитат раници за кръста или раници с малък капацитет пред раници с голям капацитет. Затова закрепването на багажа на гърба/тялото играе по-голяма роля от начина на опаковане. Раницата винаги трябва да е поставена здраво върху тялото, така че да се движи възможно най-малко. Като правило това обикновено е в долната част на гърба. Тук отново важи правилото за тежките предмети, поставени близо до тялото. Колкото по-близо - толкова по-добре. И колкото повече можете да осигурите товара срещу движение, толкова по-удобно и ефективно ще бъде движението ви на терен.

Вече обяснихме как да разпределим теглото на раницата. Но все пак си струва да споменем коя екипировка към коя категория тегло спада и да дадем няколко добри типа, които ще ви спестят време, а понякога могат да спасят живота ви.

КАТЕГОРИИ НА ТЕЖЕСТТА НА ОБОРУДВАНЕТО 

 • Тежки неща: вода, храна, котлон  с патрон, канче, рейки за палатка, пикел, котки...

 • Средно тежки предмети: храна, палатка , дрехи, надуваема постелка...

 • Леки предмети: дрехи, спален чувал, постелка, дъждобран, хигиенни принадлежности...

Разбира се, в отделните  категории има още много неща, но списъкът би трябвало да е достатъчен, за да ви даде представа и ориентация.


10+2 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

 • Когато разделите опаковката на палатката на рейки, тропико и спалня, можете да оползотворите много по-добре пространството в опаковката и дори да работите по-добре с центъра на тежестта.
 • Един спален чувал, изваден от опаковката си, запълва празното пространство в раницата много по-добре. Това може да се използва в много случаи. Например като подложка в областта на гърба, така че нищо да не опира никъде. От друга страна, спален чувал в качествена компресивна опаковка заема много по-малко място.
 • Важните неща (телефон, карта, компас, документи, аптечка, дрехи за спешни случаи, храна за спешни случаи, кутия за спешни случаи ...) трябва да бъдат опаковани във водоустойчива опаковка (найлонова торбичка е достатъчна), никога не се знае кога ще се окажете в потока :-).
 • Когато опаковате багажа, не забравяйте, че някои неща ще ви трябват вечерта или на следващия ден, докато други ще ви трябват след няколко часа. Затова адаптирайте процедурата си за опаковане по съответния начин. По-малко необходимите неща могат да бъдат по-далеч от входните отвори.
 • Понякога е добра идея постелката да се закрепи отгоре или отдолу на раницата с помощта на специални каишки. Така се спестява невероятно много място за други неща от първа необходимост.
 • Не забравяйте да затегнете всички компресионни ремъци на раницата си. Съдържанието няма да се движи по гърба ви и ще е по-лесно да се придвижвате на терен.
 • Ако носите бутилирана вода, вземете предвид факта, че ще я пиете. В този случай променяте центъра на тежестта на раницата. Особено ако обичате да носите PET отстрани, една пълна и една празна ще объркат стабилността.
 • По-добре от бутилираната вода е camelback - торбa за вода. Тя е по-лесна за пренасяне, по-удобна e и имате постоянен достъп до течности, без да се налага да сваляте раницата си.
 • Винаги дръжте под ръка материали за първа помощ и спешни случаи в капака на раницата си. Бързият достъп до тях може да спаси живота ви в екстремен случай.
 • Дръжте непромокаемо яке или дъждобран на леснодостъпно място. Поставени между храната са безполезни. 
 • При по-дълги преходи далеч от цивилизацията очаквайте запасите ви от храна и напитки да намалеят, но количеството боклук, което трябва да носите със себе си, ще се увеличи. Затова не забравяйте да вземете торба или чувал.
 • Чудесно е, че знаете как да разпределяте теглото в раницата си, но не забравяйте, че тялото не е неразрушимо. Експертите са единодушни, че не трябва да носите на гърба си повече от 40% от телесното си тегло. Ето защо оставете у дома всичко, което не ви е  необходимо.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ако сте прочели дотук, вече знаете как да опаковате раницата си, така че гърбът ви да не ви притиска, движението ви сред природата да не е ограничено и с удоволствие да се отправите на пътешествие, за да видите отново красотата на природата. Но ако любопитството ви не е задоволено и все още се чудите за нещо и искате да попитате за повече подробности, не се колебайте да се свържете с нас. Ще се радваме да отговорим на въпросите ви.

 

Източник: www.czechout.czwww.outdoorportal.cz

Автор: Вит Хрушка

 

 

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

123,00 лв. (14.64 %) 104,99 лв.

Сравни

Туристическа раница Pinguin Discovery 60

300,00 лв. (31.67 %) от 204,99 лв.

Сравни

194,00 лв. (21.14 %) от 152,99 лв.

Сравни

176,00 лв.

Сравни

Туристическа раница Zulu Summit 55l

256,00 лв. (40.63 %) 151,99 лв.

Сравни

(0.01 %) 93,99 лв.

Сравни

Детска раница Regatta PeppaPig Backpack

80,00 лв. (58.76 %) 32,99 лв.

Сравни

240,00 лв. (40 %) 143,99 лв.

Сравни