Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем облекло за влажно време

Мъгли, дъжд, вятър, замръзване на почвата - нищо, което човек би искал да види по време на пътуване. Но ние от 4camping.cz вярваме в мотото "Няма лошо време, има само лоши дрехи" и понеже не сме стиснати, Vítek Hruška ще сподели с вас нашите съвети как да се обличате правилно за студеното време.


Съдържание

Чехите са нация от хижари и летовници, ние с право се смятаме за нация от собственици на кучета и гъбари. Вярна е и поговорката, че всеки чех е музикант. Но най-вече ние сме нация от страстни туристи и екскурзианти.

Невероятно е колко много хора срещам сред природата дори в дъждовно време и е удивително колко често тези туристи избират неподходящи дрехи. Сега не искам да съдя вкуса и стила на нашата туристическа нация, когато става въпрос за облекло, не съм модна полиция, но бих искал да се спра на функционалната страна на облеклото.

Искате ли да ви е топло? Не обичате да се потите? Предпочитате краката си сухи или наистина искате да внесете хрема и кашлица в допълнение към преживявания и снимки?

Ако сте от онези, които предпочитат да избегнат дискомфорта или настинките и болестите, не подценявайте избора какво да облечете за излет сред природата.. Като се започне с правилно подбрано функционално бельо и се стигне до водоустойчиво яке.

Основата на правилното туристическо облекло е т.нар. лукова система на наслояване,, която, ако спазвате няколко правила, ще гарантира, че телата ни ще останат сухи, топли и сухи, дори и вънка да вали и да гърми.

 

“Лукова система”

= познато име за система за наслояване на дрехи, за да се използват най-ефективно техните свойства.

Всеки от отделните слоеве (знаем 3 основни) има своя специфична функция и пропускането и може значително да наруши функционалността на цялата система. Наслояването зависи не само от климатичните условия, но и от изискванията на отделния човек и има за цел да осигури на потребителя възможно най-голям комфорт.

 •  1-ви слой (транспортна, абсорбираща, комфорт)

Този слой се използва като основа и трябва да пасне директно към тялото. Отстранява телесната влага бързо и ефективно от кожата, като по този начин поддържа тялото сухо. Обикновено е известно като функционално бельо.

 

 • 2-ри слой (изолационен)

Този слой премахва влагата от първия слой, като същевременно поддържа топлината на тялото. Използваните материали са технически влакна, които имат способността да свързват големи обеми въздух, ниска абсорбция на вода и добър капацитет за пренос на влага. Тази категория включва всички дрехи от флийс с различно тегло и покритие.

 

 • 3-ти слой (защитен)

Той играе ключова роля в цялата система, въпреки че без другите слоеве тя би не означавала нищо. Той трябва да поддържа изолационния слой отдолу сух, за да се предотврати нежеланата загуба на топлина поради натрупване на влага (пот), и трябва да е водоустойчив, за да не пропуска вода от външната среда. Затова типичните представители на тази категория са изработени от материали с мембранно покритие, или поне с водоотблъскваща обработка.

 

И така, какво да си облечем? Да започнем хубаво от начало от чорапите

Функционално бельо

На тялото винаги трябва да има функционално бельо. Думата "функционален" отразява пълния набор от функции, които това облекло притежава и които ще ви осигурят максимален комфорт.

 • Мериносова вълна

Това се осигурява много добре от бельото от мериносова вълна. Тя има няколко уникални характеристики, които я направиха толкова популярна. Този специален вид вълна не задържа миризми, има естествено антибактериално действие, затопля дори при влажни условия и е незапалима. Продуктите, изработени от този почти чудодеен материал, са по-подходящи за по-студени условия.

 

 • Синтетичен

В топлите и слънчеви дни, от друга страна, предпочитайте синтетични влакна като напр. Coolmax. Той поддържа тялото сухо, предпазва го от прегряване и изсъхва много бързо. По-подходящ е за по-кратки или по-натоварващи физически дейности.

Избора на материята е ваше решение, в зависимост от условията, за които се обличате. Но какъвто и вид функционално бельо да изберете, не забравяйте, че е задължително да изберете размер, който да пасва идеално на тялото ви. Това е единственият начин да се постигне желаната максимална функционалност на бельото.

 • Пълна гама функционално бельо:

Добър съвет: Забравете свободните памучни тениски. Изглеждат добре, приятни са за тялото, но няма да останете сухи и няма да ви предпазят от студа.

 

Суитшърт

Нека се преместим един слой по-високо. В началото бих искал да ви напомня да забравите за памучния суитшърт или пуловер от акрил. Те изсъхват бавно и мокрото тежи може би тон. По-скоро посегнете към суитшърт от флийс Мъжките модели например затоплят идеално на Northfinder или Хъски а дамите ще бъдат неустоими в ценово изгодните суитшърти Regatta и страхотно прилепналите модели на американската марка The North Face. Децата ще бъдат очаровани от суитшърта на Regatta Marlin VI в красиви наситени цветове.

 

 • Флийс

Флийсът се свързва много добре с въздуха, който след това се нагрява, осигурявайки по-добрата ви топлоизолация. Освен това има способността да абсорбира влагата от първия слой на (функционалното бельо) и да я транспортира по-далеч от тялото. И това са причините, поради които е толкова популярен сред спортисти и туристи в различните дейности и стилове на обличане и защо е неразделна част от правилно сглобената лукова система

 

Това трябва да реши два от трите основни слоя и ни остава още само един – защитен, представен от якета и панталони .

Яке

Якетата са изработени десетки и стотици от различни материали за туристи с повече или по-малко подходящи параметри. Сега ще се опитам да ви обясня накратко и ясно какво трябва да изисквате от едно туристическо яке.

Основните критерии при избора на подходящо яке трябва да бъдат неговата водоустойчивост и пропускливост. Те влияят на това дали ще се върнете у дома мокри като кокошка или премръзнали от студ , или сухи и засмени.

 

 • Воден стълб

При дрехите за дейности на открито много често ще срещате термините водоустойчивост и воден стълб. Водоустойчивостта е техническият термин за способността на даден материал да се противопоставя на водата и се характеризира с добре познатия "воден стълб". Това е много важен параметър, според който колкото по-висока е стойността, толкова може да устои на по-голямото налягане на водата, т.е. колкото по-силен е дъждът, толкова повече може да издържи материалът. Обикновено се дава в милиметри и стойностите могат да варират значително.

Височина на водния стълб и неговия еквивалент за избрани дейности:
  450 mm нормална водоустойчивост на чадъра
 5 000 mm седене на мокра пейка
12 000 mm коленичене в снега
18 000 mm натиск на ремъка на натоварена раница
30 000 mm скиор, падащ в мокър сняг

Логично изглежда, че би било по-добре даси вземете яке с мембрана, която има водоустойчивост над 30 000 мм. НО...

Съществува определена връзка между водоустойчивостта, цената и дишането - способността на материала да отвежда водните пари далеч от тялото ви. Колкото по-висока е цената, толкова по-добър е материалът, а колкото по-добър е материалът, толкова по-добра е водоустойчивостта или пропускливостта. Тези две свойства всъщност са обратно пропорционални.

Колкото по-водоустойчиви са материалите, толкова по-малко дишащи са те и обратно. Има обаче изключения от правилото. Това са например висококачествени мембрани от типа Gore-tex които са не само изключително и постоянно водоустойчиви, но и добре дишащи.

 

 • Дишащ и паропропусклив

Паропропускливост е способността на даден материал да пропуска водни пари. Посочва се в g /m2/24 часа, т.е. колко влага в g може да премине през 1 m² материал за един ден, колкото по-висока е стойността, толкова по-добре "диша” материалът.

Пропускливостта показва устойчивостта на материала към постоянно изпаряване на влага. Единицата е Ret (Pa.m²/W). И за разлика от паропропускливостта, важи че колкото по-малка е стойността (материалът има по-малко съпротивление) и така по-добре диша

ПРОПУСКЛИВОСТ (според ISO 11092) ПАРПРОПУСКЛИВОСТ (съгласно ISO 2528)
RET < 6 (много добър) повече от 16 000 g/m2 за 24 часа
RET 6 - 13 (добър)  6 000 - 15 000 g/m2 за 24 часа
RET 13 - 20 (задоволителна) 4 000 - 5 000 g/m2 за 24 часа
RET > 20 (незадоволителна)  по-малко от 4 000 g/m2 за 24 часа

Очаквате лошо време, дъжд, сняг и вятър? Посегнете към качествено мембранно яке! Определено няма да останете разочаровани, ако изберете чешка марка High point, която е една от популярните марки дрехи за взискателните потребители. Ако обаче трябва да е хубаво времето “шушликовото” яке ще свърши добра работа, то е леко и добре съберателно с DWR обработка, или по тънко мембранно покритие Ще бъде много по-евтино, по-леко, лесно можете да го приберете в джоба си или в калъф, закачен на кръста ви, и дори в случай на душ или слаб дъжд, ще ви осигури достатъчна защита. Експертът в областта на "якетата за джоба" е северноирландската марка Mac in a Sac

 

 • DWR, покритие или мембрана?

DWR е обозначение от производителя на химически обработен материал, който след това по-добре издържа на вода за известно време. Да речем, че това е вид импрегниране с продължително действие.

Покритието отново се нанася от производителя и представлява специален слой от високо водоустойчив материал, който се нанася върху долната страна на горния материал. Предимството е по-дългият живот и по-високата издръжливост в сравнение с покритието DWR, но за сметка на по-ниската пропускливост и по-високата цена.

Мембраната е специален материал, който се ламинира към долния слой на горния материал, точно както покритието, но за разлика от него е много по-устойчива на вода, има много по-дълъг живот, тя е по-скъпа, но е и по-дишаща.

 

 • Softshell

Това е събирателен термин за съвременните многослойни функционални материали, които се използват основно за производството на външни дрехи и обувки.

Името е създадено чрез комбиниране на две английски думи "SOFT" мек и "SHELL" черупка. От това е лесно да се изведат основните свойства, които притежава - механична устойчивост, водоустойчивост, добра топлоизолация, устойчивост на вятър и дишане.

Какъв е нейният чар и има ли някакви недостатъци? Прочетете в статията ТУК.

 

Добър съвет №1

Не забравяйте затворените, за предпочитане по-високи обувки с водоустойчива обработка или мембрана и разбира се функционалните чорапи(оставете хавлиените у дома и предпочитайте да посегнете към чорапи от същите материали, както споменахме за функционалното бельо).

 

Добър съвет №2

Искате ли да придадете на облеклото си необходимата водоустойчивост? Изперете го от време на време в специален препарат за техническо и спортно облекло и след това го обработете с импрегниращ препарат. Ако не сте сигурни кой продукт е подходящ за дадено облекло и как да го приложите, попитайте добър търговец на туристическо облекло и оборудване. Той определено ще ви даде добър съвет.

Използвайте восък или импрегниране, за обувките в зависимост от препоръките на производителя. При първия дъжд веднага ще забележите разликата.

 

Полезни откази

 

автор: Вит Хрушка

Източник: unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Мъжко яке Regatta Britedale

298,31 лв. (65.14 %) от 103,99 лв.

Сравни

452,00 лв. (17.48 %) 372,99 лв.

Сравни

600,00 лв. (53 %) 281,99 лв.

Сравни

760,00 лв. (33.69 %) от 503,99 лв.

Сравни

760,00 лв. (14.08 %) 652,99 лв.

Сравни

812,00 лв. (21.31 %) от 638,99 лв.

Сравни

483,06 лв. (40.18 %) от 288,99 лв.

Сравни

771,00 лв. (43.19 %) от 437,99 лв.

Сравни