Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Няколко съвета за преодоляване на студа

Кой иска да трепери от студ? Научете се да се подчинявате студа.


Съдържание 

Няма значение дали чакате трамвай, обувате сноуборд обувките си пред красиво поле с пухкав сняг или забивате последното колче преди нощувка под заснежен връх - искате да ви е топло по всяко време.

 

 

Работете върху себе си | безплатно

Странно е да го кажа така, но трябва да се бориш със студа най-вече в главата си. Това изисква малко старание и жертвоготовност, но не струва нищо и ще има приятен ефект върху други области на живота ви. Започнете с това, което на спа жаргон е известно като "скоч шейк". Всеки път, когато вземате душ, поемете няколко пъти дъх, затворете очи, спрете да се съпротивлявате и завъртете крана в позиция Студено. Издръжте колкото можете по-дълго - може би минута - и след това се наградете с топла. Вдишайте отново, затворете очи и без да мислите, завъртете кранчето на Студено и се насладете на втория рунд. Това е достатъчно за днес.

В банята това е просто тренировка. Дори и така да е, ще видите, че това ще ви събуди, може би ще ви направи по-устойчиви на настинки и ще ви накара да се чувствате... ами просто по-добре. Може би няма да ви се налага да носите шест пуловера под зимното си яке, когато навън все още е над нулата, и може би няма да ви се налага да задавате  комфортните 26°C  на термостата, а ще се задоволите с 20°C.

А ако любовта ви към студа е по-силна, опитайте да се разхладите в езеро или река. Това е истинска наслада. Ако ненавиждате студа, можете да тръгнете по пътя на сауната,но не прекалявайте и стресирайте тялото си максимално в студената стая.

 

И повярвайте ми, в началото винаги е най-трудно, но накрая започвате да се наслаждавате на закаляването.

   

 

Как да поддържаме имунната система

Имунитетът всъщност е "щит", който защитава здравето ни. Съвети за това как да не го отслабваме, а да го укрепваме, ви предлагаме в следващата статия.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ<<<

 

Кратко дишане или стягане на мускулите | безплатно

Вариант А) - поемате 30 дълбоки вдишвания до под ключиците и издишвате плавно. Главата ви ще започне да се върти и тялото ви ще изгори излишния кислород. Ще почувствате топлина, но тя не спира дотук. С последното вдишване просто се отпуснете малко и задръжте, без да издишвате максимално. Може би минута, минута и половина. Не се притеснявайте, тялото има достатъчно кислород и това ще активира полезни несъзнателни процеси. Ще откриете, че това е едно наистина силно еспресо. Когато се задъхвате, поемете само един дълбок дъх и след това го задръжте още 20-30 секунди, без да дишате. След това направете малка пауза и можете да повторите още два пъти.


Това е кратко въведение в метода на Вим Хоф (той е човекът, който е оцелял 18 часа до шия в лед и медитира по бельо на ледена пързалка) и ще бъде полезно за закаляване.

Ако не искате да сте машина сред хората, имам вариант Б. Разтворете краката си на ширината на раменете и започнете да вкопавате пръстите на краката си в земята. Свийте прасците, коленете, бедрата, дупето, стиснете коремните мускули, гърба, впрегнете врата, подпрете ръцете си и забийте нокти в дланите си. Задръжте това максимално напрежение на цялото тяло за 3-5 секунди и го освободете възможно най-бързо. Направете десет повторения и почувствайте как се загрявате.


 

Ако тялото не се затопля, храната ще помогне | $

През зимните месеци по време на преходи и пътувания от всякакъв вид ще оцените топла напитка, най-добре в  термос. Освен това няма да се откажете от супата. Просто сварете няколко картофа, лук и чесън и ще имате чудесно ястие. Не отнема много място и ще си приготвите много храна. Познавачите знаят, че през зимата е чудесно да попълват енергията си от мазнини, затова вземат със себе си малко бекон или ядки. А природната медицина отдавна знае, че пикантните подправки - черен пипер, чили, куркума, джинджифил - затоплят тялото.

 

  Свитите пръсти понякога могат да притеснят всеки

Свитите пръсти са често срещано явление - в града това не ви притеснява толкова много, но ако не успеете да закрепите рейката на палатката преди снежна буря, си просите неприятности. Един от основните инструменти са ръкавици. Всеки знае това, но ако искате да осигурите допълнителен комфорт на ръцете си, потърсете ръкавици с един пръст. В наши дни комбинацията от ръкавици с капаче е много популярна, така че да можете да пишете на месинджъра и да не се чувствате като астронавт, който поправя топлинен щит на ISS. Прочетете нататък, за да разберете за химическите подложки, които също могат да помогнат на ръцете ви, или потърсете модели с електрическо отопление.


Това е в случай че искате да се поглезите. А за минималистите - просто извийте силно ръцете си в раменете, използвайте центробежната сила, за да вкарате колкото се може повече кръв във върховете на пръстите си, докато те се напълнят, и поддържайте потока с редовни стискания.

   

 

Как да запазите ръцете си топли

Свитите пръсти са често срещано явление - в града това не ви притеснява толкова много, но ако не успеете да закрепите рейката на палатката преди снежна буря, си просите неприятности. Един от основните инструменти за справяне със схванатите пръсти са ръкавиците.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ<<<

 

Запазете краката си топли

Да поддържате краката си топли е най-трудната част от зимата. Когато пръстите на краката ви изстинат, е трудно да ги възстановите. Любителите на алпийските преходи знаят как се отразява пренебрегването на восъчните пръсти (кратка версия: синьо-черно).

 

Нека дадем няколко съвета за краката. Започваме с най-икономичните.

а) Найлон в готовност | $ - никога не бихте повярвали как една толкова обикновена найлонова торбичка  може да подобри зимния ви поход. Каквито и обувки да имате, обуйте сух чорап, увийте крака си в найлонова торбичка и го покрийте с втори чорап. Макар че подобна преносима сауна ще доведе до леко запарване на крака ви, през зимата това не е такъв проблем и ще оцените  много повече относителната сухота и топлина.  

 

б) Добри чорапи | $$ - ще оцените чорапите си през зимата както никога досега. През лятото искате да имате удобни чорапи, за да предотвратите появата на мехури, а през зимата искате да запазите краката си топли. Дебелите мерино чорапи работят прекрасно в това отношение, а мембранните чорапи - още по-добре.

 

в) Импрегниране или мръзнене |$$ - Мембраните работят най-добре при ниски температури и ниска влажност, затова ги препоръчваме идеално в комбинация с кожа за зимни ботуши. Но кожата се нуждае от допълнителна грижа и е добре да втриете малко Sno-Seal, легендарната вакса за импрегниране.

 

г) Купете подходящи обувки | $$$ - ако нямате нищо за импрегниране  трябва да го придвидите  - тази инвестиция ще бъде около 350 лв.За сняг супер  обувки  висок профил, който предпазва горната част от износване. Ако вървите през замръзнал слой сняг, кристалите основно изтъркват кожата, а след известно време се пропиват и обувката започва бавно да се овлажнява. Така че искате висок профил (гумен кант около пръстите) и твърдост В-С, за да можете да ритате добре "стъпалата" нагоре по замръзналия склон и да не се притеснявате да ги поставяте в котки.

 

Спим със замръзнал нос

За съжаление, винаги съм бил не толкова кален  по и в истинската зима съм бил принуден да спя само няколко пъти, затова се консултирах с моя приятел Тадеуш . Опитът му е натрупан отчасти по време на обучението му в армията, а също и по време на пътуванията му - все пак попитах за триковете му, когато лагеруваше край Везувий по Коледа. Вижте красивия му бивак.

 

Основните неща са ветроупор и добър спален чувал, който да ви изолира добре. Напоследък очевидният избор е качествен пълнеж от пух от доказани производители. А ако това не е достатъчно?

а) Огънят ще ви стопли| безплатно - ако не духа прекалено силно и има какво да се пали, запалете огън. Няма да е лесно да поддържате огъня цяла нощ, но просто нагорещете няколко камъчета, които да сложите в чорапите си, и се пъхнете в спалния чувал.

 

б) Помощник от старите времена | $- нашите баби са използвали бутилка за нагряване. Ако имате котлон, загрейте вода, налейте я в бутилка, увийте я в резервен пуловер и ура до  вашия спален чувал. И за (а), и за (б) Тадеуш препоръчва да я поставите в областта на слабините, за да затоплите кръвта в артериите, отиващи към краката. Алтернативно, опитайте с подмишниците.

 

в) С хладнокръвие | $ - До 20% от топлината ни изтича през главата, затова препоръчвам да стегнете ластика около качулката на спалния чувал, за да предотвратите изтичането на топлина около раменете и главата. Можете също така да добавите шапка или има пухена качулка за екстремни експедиции. Ако въздухът е толкова студен, че не можете да дишате, спете с шал през устата и носа. Тогава определено не препоръчвам да се опитвате да дишате в спалния чувал - издишаната влага ще намали изолационната способност на пуха и студът на ушите ви няма да е най-големият ви проблем.


 

г) Не е достатъчно? Нека добавим малко химия | $$ -хитът на последните сезони са отоплителните възглавнички - разгъваш ги, въздухът реагира с тъканта на възглавничката и започва да отделя топлина. Поставяте възглавничките върху студените места и се наслаждавате на до осем часа постепенно излъчване. Те се побират и в обувки или ръкавици.  И Zippo, наскоро представи такъв химически нагревател, който може да се пълни отново и не е нужно да го изхвърляте след употреба. Просто го допълнете с малко бензин. И не, той не гори с пламък, определено няма да запали нищо, просто трябва да проветрите малко.

 

(д) Отново тези крака? | $$$ -времената се променят и вече на пазара се предлагат и специални изолирани обувки за зиморничеви хора. Просто ги облечете и ще ви е топло през цялата нощ. Но функцията на тези обувки не свършва дотук, ще ги оценявате по-често, отколкото мислите.

   

 

Как да поддържате краката си топли

Когато пръстите на краката ви изстинат, е трудно да ги възстановите. Ентусиастите на пешеходния туризъм знаят как се отразява пренебрегването на восъчните пръсти (накратко: синьо-черните пръсти).

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Практически съвети за финал

През зимата можете да допуснете много грешки, за които може да съжалявате, а някои от тях вече са довели много туристи до ръба на живота и смъртта:

  • Вече споменахме за това, че трябва да носите покривало за глава и да не дишате в спалния си чувал.
  • Освен това не забравяйте, че алкохолът понижава телесната температура - ако няма шанс за спасение, той ще ви помогне да се справите по-добре с предстоящия край, но в противен случай го избягвайте.
  • Слънчевите очила -не ги оставяйте вкъщи, те са от съществено значение в снежната местност - в края на краищата снежната слепота е термин за състояние, при което не можете да отворите очите си в продължение на няколко дни поради болка от UV лъчите, отразени от снега, които изгарят роговицата ви.
  • Сушете обувките според правилото за 3 крачки  - не ги поставяйте по-близо на  3 крачки от източник на лъчиста топлина (печка, отоплителен уред), вместо това ги натъпчете с хартия, която ще сменяте редовно. Освен ако не искате кожата да се напука и лепилото да се разтопи.
  • Не подценявайте крема и вазелина с UV фактор- от планинското слънце се загаря по-бързо, отколкото си мислите.
  • Оставете памука вкъщи през зимата- памукът задържа по-добре влагата и чрез него ще губите повече топлина, а ние препоръчваме полипропилен.

Зимата може да е неприятна, но от друга страна, предлага красиви гледки и онази тайнствена тишина в снежната гора, която не може да се изпита по друго време. Затова не се страхувайте, пригответе се впуснете в приключение. Ще се убедите, че след цял ден скърцане със зъби дори обикновените хляб и чай ще ви се сторят като божествена манна.

 

Полезни връзки

 

Автор: Матиаш Вейскал

Източник : архив на автора, фотодокументация от Тадеаш, pixabay.comunsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

58,00 лв. (13.81 %) 49,99 лв.

Сравни

249,19 лв. (20.15 %) 198,99 лв.

Сравни

314,44 лв. (12.55 %) 274,99 лв.

Сравни

Газов нагревател Meva 9 - 30kW

370,00 лв. (13.79 %) 318,99 лв.

Сравни

464,00 лв. (15.09 %) 393,99 лв.

Сравни

455,00 лв. (19.56 %) 365,99 лв.

Сравни

396,00 лв. (20.71 %) 313,99 лв.

Сравни