Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем подходящия нож в 10 стъпки

Когато приключите с четенето на следващите 1200 думи, ще можете да изберете подходящия нож за вашите нужди.


Съдържание

Парче твърда студена стомана, наточена до съвършенство, е мечта на повечето мъже, но ножът е основно инструмент и той служи на всички по време на път. Ако имате опит с ножове, предимно от кухнята, и се страхувате, че ще се изгубите в техническото описание на конструкции и материали, тогава забравете за страха. Тази статия е ясно ръководство за всички - оставям есето си за молекулярните разлики между видовете стомана за друга статия.

 

1. Затворете очи и помислете

За какво ми трябва нож? Искам ли да впечатля приятелите си с него? Имам го като резервен вариант в спасителна кутия, но май няма да режа нищо? Искам ли нож, който ще имам под ръка по всяко време и навсякъде? Дали ще издълбавам статуи, ще режа зеленчуци, ще отсичам дървета, ще отварям консерви, ще коля улов, ще режа въжета или дори автомобилно стъкло?

Правил съм невероятни неща с ножове, за да оценя качеството на работата им. Сред най-дивите неща бяха рязането на пирони, хвърлянето на нож в тухлена стена или проверката дали острието на ножа, забито в дърво, може да издържи собственото ми тегло. Това са дейности, които ви отвеждат до предела на възможностите на ножа.

Истината е, че при нормално боравене с ножове дори няма да обърнете внимание на тези области и се интересуваме главно от комфорта и удобството. За да намерим подходящ артикул, трябва да преценим няколко категории, преди да го купим.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата оферта от затварящи ножове.

 

2. Конструкция - затваряща се или фиксирана

Основните два вида ножове са разделени според конструкцията:

  • По-простата конструкция е здрава (фиксиран нож) - фиксиран нож не може да се затваря, но е много издръжлив. С него мога да сека пръчки, да режа дървета, да къртя или да бода. Недостатъците на фиксираната конструкция определено са теглото и невъзможността за подреждане - калъфа с такъв нож може да се закрепи само вертикално на колана или да се остави в раницата.
  • Затваряща конструкция (сгъваем нож) е по-сложен и има по-ниска якост на рязане и разрязване поради подвижното острие. Класически затварящ е идеален за по-леки задачи като отваряне на кутии, рязане на въжета, приготвяне на храна и др.

За да се предотврати произволно затваряне на острието, има различни заключващи механизми (облицовка, рамка или заключване на гърба) - Не мога напълно да препоръчам нож без предпазител. Основното е, че предпазителят се управлява лесно с една ръка и конкретният механизъм няма голямо значение.

Важно: Ножовете, които могат да се отварят с една ръка, може да са забранени в някои страни (например Германия) и ако механизмът за отваряне е подпомаган (наричан като автоматично или стартер) ще бъде забранен почти навсякъде.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата оферта от мултитул ножове.

 

3. Дръжки

Думата дръжка е просто термин за частта, за която държите ножа. От съществено значение е дръжката да приляга към ръката ви, да не се изплъзва и да не се притиска дори при продължителна работа с ножа. Разбира се, можете да омекотите дръжката, но ако ще режете нещо в продължение на 20 минути, ще оцените дръжката без агресивни ръбове или издатини. Ергономичните вдлъбнатини за пръстите са популярни като дизайн, но повярвайте ми, те не пасват точно на никого, освен това се нуждаете от малко по-различен захват при всяко движение на ножа и те просто ще ви дразнят. Ако нямате възможност да опипате ножа, изберете по-заоблено, семпло острие без излишни украшения.

Материалът може да бъде класическо дърво, което е подходящо за поддръжка Другият вариант са по-издръжливите изкуствени материали - гумените дръжки издържат дълго, но ако предпочитате голяма издръжливост, изберете материал, наречен Micarta (съединени със смола слоеве и фибростъкло, напр. G10).

Има и ножове с метални дръжки или напълно без тях (като Mikov List), но е по-добре да ги изпробвате и да прецените.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата оферта от джобни ножове. 

 

4. Дължина на острието

По-дългото острие не означава по-добър нож. Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид. Това, което лично ме интересува най-много, са законните ограничения за дължина на острието в страните, в които пътувам. Обикновено е предвидено,че ножове с дължина на острието до 12 см могат да се носят навсякъде, така че ще се опитам да се вместя в това ограничение. С по-дългите остриета също по-трудно се работи Ако разполагате с 20-сантиметров рейнджърски нож, можете да режете дърва и клони, но може и да се порежете, когато режете колбас.

Важно: Ножовете с острие над 12 см с предназначени да причиняват наранявания (ножове за самозащита, ножове тип "пеперуда", карамбити, кинжали) често са включени в законодателството като оръжия и се конфискуват без милост. На летището регистрираният багаж с „къмпинг нож” обикновено минава без проблеми.

Накратко, острие с дължина около 10-12 см е достатъчно универсално за къмпинг или трекинг, просто трябва да приемете няколко компромиса. За носене в джоба и по-прости дейности е достатъчно всичко с острие около 6-9 см.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата оферта за Opinel ножове.

 

5. Материали - неръждаема стомана, карбон или нещо повече?

Ножовете се затъпяват при употреба, но това не е дефект, а просто особеност на ножа. Колко бързо се затъпяват зависи от използвания материал. Това е придружено и от други свойства на ножа, като ражда или гъвкавост на острието.

Ако не сте експерт а вие точите кухненски ножове с точилка или просто ги заточвате с точилка, търсете по-скоро класическа неръждаема стомана (stainless steel, същата като при кухненските ножове). Той е по-мек, лесен за заточване и е много устойчив на ръжда. Той няма да остане остър толкова дълго, но ще ви прости понякога грубото третиране, без да се отчупят малките зъбчета на острието.

Ако знаете как да боравите с нож, не ви е чуждо заточването върху керамични или диамантени камъни (или ще имате ножар, който да го заточи за вас), така че не се колебайте да помислите за алтернативна стомана. Въглеродна стомана (carbon steel) той не затъпява толкова много и е крал в гората, за ценителите има супер твърди от прахова стомана (S30V, Elmax), които съчетават най-добрите характеристики на предишните.

Все пак трябва да се погрижите за ножа - поддържайте острието чисто и заточено, изплакнете острието след нарязване на кисел лимон, омаслявайте стоманата, преди да го поставите в чекмеджето (само малко парче сланина, е по-добре от WD-40). Ако се появят петна от ръжда, просто опитайте да ги почистите с гъба и с малко паста за зъби, но самата ръжда не влошава свойствата на ножа. Отново това не е дефект, а свойство. Процесът е по-бавен при неръждаемата стомана и изненадващо бърз при въглеродната стомана, но ако използвате ножа активно в продължение на години, бъдете готови за изменение на повърхността на острието.

Кликнете върху снимката, за да видите нашата оферта от качествени и почти неразрушими ножове.

 

6. Материали - острие почернено или без обработка

Нека се съсредоточим върху обработката на повърхността на острието. Класиката е лъскава, но може да е обработена по някакъв начин (полирана - stone washed, гравирана с киселина - acid etch), което се вижда от пръв поглед. Драскотините върху лъскав нож няма да се открояват добре, но това е само подробност. При някои ножове от въглеродна стомана ще видите че е почернено, което основно предпазва от ръжда. Имайте предвид обаче, че почерняването не е трайно и острието все още ще изисква грижи.

 

7. Острието - право или назъбено

Ако искате класически нож с право острие, знаете какво да очаквате от него. Ако смятате да режете влакнести материали, назъбеното острие може да ви бъде от полза (serrated), при рязане на плат, въже, хляб и дори домати. Ще трябва да отидете при ножар, за да го наточи (или вече знаете как да го направите ;-) ). При Victorinox, например, ще намерите и специално назъбено острие за изрязване на предното стъкло на автомобил.

Комбинираното острие предлага предимствата и на двете, но имайте предвид, че при сечене разполагате само с плоската част на острието до върха, което може да не е съвсем удобно.

 

Видео - джобен нож Victorinox RescueTool

 

8. Предназначение - за джоба или в раницата

Ще искате ли да ви е ножа под ръка по всяко време? Тогава търсите т.нар EDC нож (Every-Day-Carry означава ежедневно носене) и вероятно ще искате сгъваем нож с джобен клипс.

Ножът за оцеляване определено ще бъде солиден, здрав, в качествен калъф, с точило и някои други принадлежности за оцеляване. Kласическия Patron Mikov ще бъде точно това, което търсите.

Лек нож за туризъм, гъби или просто за историята на чичо ви ще тежи само няколко грама, така че едва ли ще разберете за него. Класически Опинел № 8 или обикновен Victorinox Sentinel ще служи страхотно.

 

9. Предназначение - само нож или мултиинструмент

Ножът е инструмент с дълга история - способността да реже и нарязва материали е останала с човечеството още от каменната ера и е изключително полезна. Не може да сбъркате с класически нож с остро острие, но човечеството напредва с всеки изминал ден, така че ако искате повече, разгледайте предлагането на многофункционални инструменти, просто мултиинструменти. Независимо дали става въпрос за швейцарски армейски нож от Victorinox или клещи от Leatherman, можете да получите и трион, отварачка за вино, отвертки или USB flash в една опаковка.

 

10. Цена

Цената не трябва да е основен фактор при избора на нож. Това не е покупка за няколко седмици, а по-скоро за няколко години или за цял живот. Напълно уважавам подхода към потребителски продукт, когато не давам повече от петдесет лева, защото "така или иначе ще го загубя някъде", всичко може да се случи на всеки, нали? Но аз предпочитам да избирам по списък с критерии, според които избирам своя фаворит, а цената е всичко, което трябва да приема. Можем да се успокоим с факта, че има приличен шанс да продадем добре поддържан нож за добри пари след няколко години. Ножовете не се развалят и не стареят толкова бързо, колкото мобилните телефони, така че понякога дори можете да спечелите нещо от някои модели.

 

Полезни съвети

 

автор: Матияш Вейскал

Източник: авторски архив, unsplash.com, pixabay.com

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате?

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Избираме за вас

(0.02 %) от 61,99 лв.

Сравни

27,74 лв. (13.52 %) 23,99 лв.

Сравни

40,00 лв. (10.03 %) 35,99 лв.

Сравни

Многофункционален нож Ferrino Coltellino 11 Funzioni

49,00 лв. (24.51 %) 36,99 лв.

Сравни

Джобно ножче Victorinox Midnite Manager

119,00 лв. (27.74 %) 85,99 лв.

Сравни

Сгъваем нож Opinel VRI N°09 DIY

57,00 лв. (17.56 %) 46,99 лв.

Сравни

Джобно ножче Victorinox Spartan Khaki

71,00 лв. (0.01 %) 70,99 лв.

Сравни