Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Започваме да бягаме или 10 км за 3 месеца

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.


Съдържание

Всеки от нас има спомен как е бягал 1500 метра с език на земята в началното и средното училище, за да получи хубава оценка  в час по физкултура. Това не е правилният път. Ако искаме да бягаме с удоволствие и да се усъвършенстваме , трябва да забравим за максималното темпо. Така че заменете лицето, изпълнено с усилия и пот, за спокойна усмивка и леко задъхване.

 

     За авторката

Катерина Балчарова

Катка е майка на две малки деца. След като взема отпуск за отглеждане на дете, тя заменя страстта си към скалното катерене и високите планини със страстта си към бягането и напълно се впуска в ултрамаратонските дистанции. Освен това тя е инструктор по катерене и с удоволствие споделя с всеки своя опит в катеренето, пешеходния туризъм, бягането и туризмът с деца.

 

 

Слушайте тялото си

Ключът е да слушате тялото си, а тъй като интуицията в днешно време не работи, съсредоточете се върху сърдечния си ритъм. Или си вземете пулсомер, или спрете и проверявайте пулса си от време на време, като поставите два пръста на врата си. Постепенно ще се научите да възприемате подходящото темпо, без да проверявате сърдечния си ритъм. Правилното темпо е това, при което можете да разговаряте с друг бегач (но не разговаряйте, това ще ви изтощи излишно).

   

 

Как да изберем облекло за бягане

Правилното облекло  за бягане гарантира много щастливи километри. Катерина Балчарова ще ви помогне да го изберете

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ  <<<.

 

Сърдечен ритъм

Що се отнася до сърдечния ритъм, той е индивидуален показател, който се основава главно на максималната сърдечна честота (МСЧ). В повечето фитнес центрове можете да я определите индивидуално или да я изчислите приблизително по тази формула: MTЧ = 220 - възраст.

 

Каквато е целта, такова е и темпото

Подходящото темпо избирате в зависимост от това дали искате да намалите теглото си или да се съсредоточите върху подобряване на постиженията (разбира се, можете да отслабнете и докато подобрявате постиженията си, както и да подобрите физическата си форма, докато намалявате теглото си, но можете да направите повече за това или онова с подходящото темпо). За отслабване трябва да имате пулс от 55-65% MTЧ за подобряване на постиженията си - 70-80% MTF, не опитвайте по-високи стойности, това е зоната на професионалните спортисти. Все пак се обзалагам, че много начинаещи несъзнателно достигат сърдечни честоти над 80%.

Не се притеснявайте, че темпото при 60-70% MTЧ е изключително бавно, може би по-скоро прилича на по-бързо ходене. В началото това е напълно нормално и ако поддържате това така, ще ставате все по-бързи от тренировка на тренировка с този пулс, а след две седмици ще откриете, че наистина тичате.

Забравете за преследването на километри в началото. Това ще ви доведе до по-бързо темпо, отколкото е подходящо. За да се усъвършенствате, трябва само да следите сърдечния си ритъм и колко време бягате. Не се притеснявайте за пробега поне през първия месец.

 

Създайте си план

Планът е в основата на всичко. Това е добре обмислен процес за постигане на целта ви. Освен това тя е мотивираща и увеличава вероятността да тичате, дори и да не сте в настроение за тичане. Начинаещите трябва да бягат максимум три пъти седмично, за да се възстановят достатъчно. Увеличавайте натоварването постепенно седмица след седмица. Първоначално може да е препоръчително да редувате бягането с почивки за ходене. По-долу е представен пример за тренировка, която винаги ми е подхождала след дълги прекъсвания за бягане. Числата в курсив означават почивка за ходене. Всяка седмица има три еднакви тренировки, като между тях има поне един ден почивка.

 

Примерен тренировъчен план

 

Седмица

 

Продължителност на тренировката

 

Тичане - почивка (в минути)

1. седмица 40 мин. 10 – 4 – 10 - 4 -12
2. седмица 43 мин. 14 – 4 – 15 – 3 – 7
3. седмица 45 мин. 19 – 7 – 19
4. седмица 45 мин.  20 – 5 – 20
5. седмица 45 мин. 25 – 5 – 15
6. седмица 45 мин. 28 – 5 – 12
7. седмица 50 мин. 30 – 5 – 15
8. седмица 50 мин. 35 – 5 – 10
9. седмица 50 мин. 40 – 5 – 5
10.седмица 55 мин. 40 – 5 – 10
11. седмица 55 мин. 45 – 5 – 5
12. седмица 60 мин.      - - -

 

Упражнявайте техниката си 

Правилната техника на бягане ще гарантира, че движенията ви са по-ефективни, т.е. ще можете да пробягате по-дълго разстояние за същото време със същото усилие или ще можете да бягате по-дълго със същата скорост. Днес в интернет можете да намерите различни курсове по бягане, където техниката ви ще бъде оценена и коригирана. Ако не искате да инвестирате в такъв курс, можете да практикувате класическата азбука за бягане.

Ако обмисляте естествено бягане и искате да бъдете водени от инструктор, трябва да намерите такъв, който е специализиран в този вид бягане.

Аз лично препоръчвам книгата Chirunning. Чи- бягането е друг стил на бягане, който се основава на факта, че краката не са двигател, а само опора, а торсът върши по-голямата част от работата при правилна стойка. След прочитането на книгата можете да посетите и такъв курс.

   

 

Азбука на бягането

Какво точно представлява азбуката на бягането? И защо трябва да я включите в тренировъчния си план? Катерина Балчарова ще ви отговори на тези въпроси.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Достатъчно регенериране

Регенерацията е важна за бързото възстановяване на тялото след тежка тренировка и за готовността му за нова тренировка. Свързана с това е концепцията за суперкомпенсация. Ако има тренировъчно натоварване и последващо възстановяване, организмът е по-добре подготвен за подобно натоварване и по този начин постиженията се подобряват непрекъснато. Ако обаче не се регенерира достатъчно, ефектът на суперкомпенсация няма да бъде постигнат при новата тренировка, тялото няма да има време да се адаптира към новите условия. В същото време интензивността на тренировка трябва да се увеличава плавно. Повтарянето на едни и същи тренировки ще доведе до застой, ако не и до спад в резултатите.

   

 

Регенерация след физическо натоварване

Толкова често се пренебрегва, а е толкова важна Тя е в основата на отличните резултати на спортистите, но оказва влияние и върху техните неуспехи и провали. Ако се пренебрегва дълго време, това може да доведе до дългосрочни или хронични заболявания. За какво говорим? Възстановяване. Защо е толкова важно? Как да регенерираме правилно и какво да използваме за това?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Включете се в състезание

Ако ви се иска, разбира се. Правилното състезание в правилния момент може да бъде много мотивиращо. Можете да мислите за състезанието като за сравнение на силите си с други бегачи, но ще се насладите много повече, ако го възприемете като личен критерий, като сравнение на силите със себе си или просто като възможност да се насладите за известно време на присъствието на много хора с подобни възгледи. Можете да избирате измежду много състезания с различни трасета, терени и дори брой участници почти през цялата година. 

 

Инвестирайте в обувки

Преди да вземете най-евтините обувки за бягане , не забравяйте, че това е единствената ви инвестиция в спорта, така че не трябва да пестите. Преди да тръгнете да купувате обувки, прочетете нашите съвети и препоръки за това какво да прецените, когато избирате обувки. В днешно време все повече бегачи се фокусират върху т.нар. естествено бягане, което се характеризира със стъпване с пръсти или по средата на стъпалото. За такова бягане са необходими минималистични обувки, т.е. леки, непружиниращи обувки с минимална или никаква разлика във височината между петата и пръстите.   

 

Хранете се правилно и пийте течности 

Трудно е да се тича с пълен стомах, затова помислете за правилното хранене. Един час преди бягането изпивайте по една чаша вода на всеки четвърт час (организмът може да преработи максимум 1 литър на час), а 15 минути преди бягането не пийте нищо друго. Опитайте се да не ядете един час преди бягането. Веднага след тренировката изяжте един плод, за да си набавите изгубената енергия, а след един час - богата на протеини храна за възстановяване. Любимото ми ястие е от бобови култури - темпе, тофу, роби, сейтан или соево месо. Можете да използвате и протеини, предназначени за спортно хранене, но не бива да свиквате да ги използвате като заместител на разнообразна храна. Същевременно имайте предвид, че организмът не е в състояние да преработи повече от 40 г протеини наведнъж.

 

Бягането не трябва да е скучно

Oсвежете бягането си. Вземете кучето си, слушайте музика, сменяйте маршрутите, сменяйте настилките (гора, път, парк...). Променете и методите на тренировка. В началото на тренировката си се стремете към равномерно темпо, но по-късно можете да започнете да експериментирате с редуване на натоварвания по време на една тренировка. Това може да се постигне чрез хълмист терен или чрез целенасочено ускоряване и забавяне. Можете дори да включите спринтьорски участъци. Бъдете внимателни с тях обаче, защото те могат да доведат до нараняване много бързо.

Но не си създавайте напрежение, а се наслаждавайте на чистия въздух, природата, движенията и чисти мисли.

 

Тичането е полезно!

 

Полезни връзки

 

Автор: Катерина Балчарова

Източници:  Материали за курса "Консултант по хранене и хранителни добавки"; Kuhn, K.: Vytrvalostní trénink. České Budějovice, Kopp, 2005.; Wollzenmuller, F.: Běhání. České Budějovice, Kopp, 2006; unsplash.com, pixabay.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Сгъваема бутилка Osprey Hydraulics Softflask 360 ml

52,34 лв. (21.69 %) 40,99 лв.

Сравни

Мъжки туристически обувки Helly Hansen Stalheim Ht

257,26 лв. (38.98 %) от 156,99 лв.

Сравни

Челник Ferrino Blitz

35,00 лв. (25.74 %) 25,99 лв.

Сравни

Многофункционален шал Progress D TUBE 9TV

14,00 лв. (14.36 %) 11,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане Dynafit Feline SL W

325,00 лв. (42.46 %) от 186,99 лв.

Сравни

240,00 лв. (30 %) 167,99 лв.

Сравни

370,00 лв. (44.06 %) от 206,99 лв.

Сравни

352,00 лв. (42.62 %) от 201,99 лв.

Сравни