Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Азбука на бягането

Каквo e азбука на бягането? И защо трябва да я включите в тренировъчния си план? Катка Балкарова ще ви отговори на тези въпроси.


Съдържание

"Азбука на бягането" е кратка тренировка за бягане, която ни помага да подобрим стила си на бягане. Добре е да я включвате в тренировките си поне веднъж седмично, а идеално -  повече от веднъж. Трябва да я включите в началото на тренировката, защото тя загрява и разтяга мускулите.

 

Загряване 

В началото на тренировката загрейте с няколко минути тръскане и разтягане. За азбуката за бягане са достатъчни около 10 м равен терен. Изпълнете всеки от елементите два пъти с междинен тръс. Едва след това следва основната част от тренировката по бягане. Не включвайте азбуката за бягане в края на тренировката, когато вече сте уморени и не сте напълно концентрирани.

   

 

Започваме да тичаме или 10 км за 3 месеца

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Повдигане пръсти- пета

Повдигането може да се извърши и на място, като движението напред е много бавно. Движението се извършва с висока честота. Постепенно стъпвайте върху петата, като пренасяте тежеста върху стъпалото . Стъпалата са повдигнати само малко, а коленете - изобщо. Движението се извършва от глезена. При изпълнение на повдигането сме изправени, погледът ни е насочен напред, а ръцете са свити, както при бягане.

 

Подскоци (повдигане на колената)

Стъпките са много кратки, като изправеният крак е изпънат, а другото коляно е вдигнато възможно най-високо. Дръжте торса изправен и придружавайте движението с динамични движения на ръцете.

 

 

      За авторката

Катерина Балчарова

Катерина е майка на две малки деца. След като взема отпуск за отглеждане на дете, тя заменя страстта си към скалното катерене и високите планини със страстта си към бягането и напълно се впуска в ултрамаратонските дистанции. Освен това тя е инструктор по катерене и с удоволствие споделя с всеки своя опит в катеренето, пешеходния туризъм, бягането и родителството и туризма..

 

 

Стъпване с пети

С бързи и къси крачки стъпваме с пети до задните части. Това трябва да е плавно, бързо движение, което изстрелва прасците нагоре.

 

Кръстосано бягане

Движим се встрани. Когато бягате наляво, кръстосвайте десния крак последователно пред левия и последователно зад левия. При движение надясно - обратно. Като държите горната половина изправена, завъртете бедрата. Изпънати ръце, които през цялото време трябва да са успоредни на земята.

 

Скок на един крак

Започнете да тичате и след това започнете да изпълнявате упражнението, като пристъпвате напред с единия крак, така че бедрото и прасецът да са под прав ъгъл. Дръжте бедрото успоредно на земята, а прасеца - перпендикулярно на земята. Избутването е удължено. Задържаме се за миг и при удара веднага скачаме в следващия скок. Постепенно, докато практикувате упражнението, увеличавайте времето на изпълнение на отскока.

 

Полезни линкове 

 

Автор: Катерина Балчарова

Източник: Wöllzenmüller Franz, Běhání. České Budějovice: KOPP, 2006; pixabay.comunsplash.com

Започваме да бягаме или 10 км за 3 месеца

Съвети

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.

Спални чували с пух и тяхната поддръжка

Съвети

Спалните чували с пух са кралската категория спални чували. Това са най-топлите спални чували. Никой пътешественик, планинар или взискателен турист не може да си представи нощувка през зимата без тях.

Как да бягаме според пулса

Съвети

Искате  ли да отслабнете или, напротив, да разширите издръжливостта си? Бягането според пулса решава и двете цели.

Избираме за вас

Раница за бягане

58,31 лв. (31.42 %) 39,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане

328,39 лв. (30.88 %) от 226,99 лв.

Сравни

67,99 лв.

Сравни

Дамски туристически обувки

(2.12 %) от 184,99 лв.

Сравни

Мъжки обувки за бягане

281,99 лв. (15.96 %) от 236,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане

(3.7 %) 259,99 лв.

Сравни