Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Възстановяване след физическо натоварване

Толкова често се пренебрегва, а е толкова важна. Тя е в основата на отличните резултати на спортистите, но също така влияе на техните неуспехи и провали. Ако се пренебрегва в дългосрочен план, това може да доведе до дългосрочно или хронично заболяване. За какво говорим? Възстановяване. Защо е толкова важно? Как да регенерираме правилно и какво да използваме за това?


Съдържание

В своята същност тялото функционира на лесен принцип. Колкото по-добре се грижим за него, толкова по-добре функционира. Но това твърдение има толкова много контрааргументи, че постигането на идеална грижа не е лесно. Като оставим настрана нещата, които не можем да контролираме пряко (като въздуха, който дишаме, точната история на произвежданите и отглежданите храни и т.н.), имаме доста добри шансове да се грижим за тялото си по най-добрия възможен начин.

Физическият стрес, с който тялото трябва да се справи по време на всяка дейност, е стрес за организма. Затова е важно да се намерят подходящи начини за минимизиране на този стрес или за намаляване на неговото въздействие. Нека вземем конкретен пример.

 

Активно възстановяване

Бягането е много популярно и широко разпространено. Всяко бягане е натоварване за тялото. То обхваща долните крайници, торса и горните крайници. Всъщност всички основни мускулни части. Вероятно е очевидно, че долните крайници са най-натоварени и затова заслужават най-много грижи. Обикновено се препоръчва да се загрявате не само преди бягане, но и преди всяка дейност. Активирайте мускулите, подгответе тялото за натоварването.

Същото е като при автомобила. Студеното запалване на двигателя е бърз начин да се озовете в сервиза. Същото важи и за тялото - то е като машина. Ако тичате, карате колело или спортувате, без да сте направили разумна загрявка, си просите проблемите. Но още по-важно е разтягането след самата дейност. Това ще осигури на мускулите ви подходящо разтягане, постоянен приток на кръв и цялостна релаксация. Това е така нареченото активно възстановяване. Това е начин да се научите да мислите и да се държите по начин, който изисква от тялото да извършва определени "процедури", за да функционира.

   

 

Как да изберем облекло за бягане

Правилното облекло за бягане гарантира много щастливи километри. Катерина Балчарова ще ви посъветва при избора му.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Сън = най-добрата регенерация

Най-ефективното възстановяване е сънят. Сигурен съм, че знаете това. Уморени сте, нещо ви тормози, не се чувствате добре, ако си легнете, ще дадете възможност на тялото си да започне процеси, които ще премахнат умората, ще потиснат зараждащото се заболяване или просто ще помогнат на централната нервна система да се възстанови. Напоследък както експертите, така и широката общественост често споменават за достатъчно сън. Възстановете се със сън. Ще направите за себе си повече, отколкото можете да си представите.

 

Да не правиш нищо е важно

Много хора продължават да спортуват като част от възстановяването си, макар и в различна форма и интензивност, но все пак са в движение. Но този начин на почивка не винаги е подходящ. Тялото е под постоянно напрежение и към него се предявяват изисквания. Същото е и с автомобила - ако карате със 130 км/ч в продължение на 5 часа без прекъсване, това е различно от карането за същото време с 50 км/ч, но все пак е натоварване. Подобно е положението и с тялото.

Затова си вземете някой ден почивка. Ден, в който изобщо не спортувате. Ако се чувствате уморени дълго време, дайте си повече такива дни. Уверете се, че това е от полза за тялото ви. Ако го пренебрегвате, рискувате хронично възпаление, фрактури от умора или синдром на прегарянето.

   

 

Как да поддържаме имунната система

Имунитетът всъщност е "щит", който защитава здравето ни. Съвети за това как да не го отслабваме, а да го укрепваме, ви предлагаме в следващата статия.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Oще съвети

Не забравяйте, че регенерацията е ключът към дълъг, щастлив и удовлетворен активен живот. Затова не се съпротивлявайте на всеки начин да отпуснете тялото си. Масажът, сауната, криокамерата или дори слушането на музика ще ви послужат добре, а има и много други начини.

 

Полезни линкове

Автор: Мирек Пищек

Източници: unsplash.compixabay.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

22,00 лв. (27.32 %) 15,99 лв.

Сравни

Пътна аптечка Tatonka First Aid Compact

144,00 лв. (20.84 %) 113,99 лв.

Сравни

Празен комплект за първа помощ Lifesystems First Aid Case

52,00 лв. (23.1 %) 39,99 лв.

Сравни

51,00 лв. (33.35 %) 33,99 лв.

Сравни

32,00 лв. (25.03 %) 23,99 лв.

Сравни

37,00 лв. (24.35 %) 27,99 лв.

Сравни

114,00 лв. (34.22 %) 74,99 лв.

Сравни

75,00 лв. (33.35 %) 49,99 лв.

Сравни