Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.


Съдържание

 

Увод

Искате ли да се чувствате удобно по всяко време? Да ви е топло, когато е студено, да сте сухи, когато вали, и да не ви е топло , когато грее слънце? Тогава не подценявайте избора на подходящи дрехи. Не става въпрос за външния вид, а за функционалността, а в зависимост от характеристиките на всяка част - и за подходящото им комбиниране. Това търсене на комбинации от функционални дрехи, за да се постигнат желаните характеристики, е система за наслояване на облеклото, позхата като система " Лук"

 

Система " Лук"

Това е общоприето наименование на система за наслояване на дрехи, за да се използват най-ефективно техните свойства.

Всеки от нейните слоеве има специфична роля в системата. Ако искате всичко да работи както трябва, не бива да пропускате нито един от тях, тъй като това би нарушило значително функционалността и ефективността на цялата система. Слоевете зависят не само от климатичните условия, но и от вашите изисквания и нужди и имат за цел да ви осигурят възможно най-висок комфорт.

 1. слой - функции транспорт, абсорбиране, комфорт

   Основата е да имате добро функционално бельо. То трябва да пасва точно на тялото. Това отвежда телесната влага от кожата бързо и ефикасно, като запазва тялото сухо.
 2. слой - изолираща функция

  Тази част от системата за наслояване на дрехите е предназначена да отвежда влагата от първия слой, като същевременно запазва топлината на тялото. За тази цел идеални са моделите, изработени от технически влакна със способност да свързват големи обеми въздух, ниска абсорбционна способност и добър капацитет за пренос на влага - обикновено облекло от флийс.
 3. слой - предпазна функция

  Горният слой играе ключова роля в цялата система. Без първите два слоя той не би бил нищо, но е единственото нещо, което ще ви предпази от неблагоприятните атмосферни условия. Той трябва да поддържа изолационния слой под него сух, за да предотврати нежеланата загуба на топлина чрез натрупване на влага (пот), и също така трябва да бъде  непромокаем, за да не допусне проникване на вода от външната среда. Ето защо продуктите, предназначени за третия слой, са изработени от материали с  мембрана, покритие или поне с водоотблъскваща обработка.

 

Какви дрехи да изберете?

Една система от слоеве може да бъде функционална само ако всяка нейна част е функционална.

 

Първият слой

Нека започнем с кожата. На тялото ви винаги трябва да има  функционално бельо. Думата функционално не е случайна. Тя отразява целия набор от свойства, които притежават тези дрехи и които ще ви осигурят максимален комфорт. И тук трябва да посочим първата от многото грешки, които допускаме при наслояването. Забравете за свободните памучни тениски. Те изглеждат добре, чувстват се добре по тялото, но няма да ви запазят сухи и няма да ви предпазят от студа. Това, от друга страна, е много добре осигурено от бельото, изработено от Мерино вълна, която има няколко уникални свойства, заради които е станала толкова популярна.  Този специален вид вълна не свързва миризми, има естествено антибактериално действие, топли дори при влажни условия и е незапалима. Въпреки това продуктите, изработени от този почти чудодеен материал, са по-подходящи за по-студени условия.

В топли и слънчеви дни пък предпочитайте синтетични влакна като Coolmax.  Запазват тялото сухо, предотвратяват прегряването и съхнат много бързо. Те са по-подходящи за по-кратки или по-натоварващи физически дейности.

Съобразете избора на материал с предпочитанията си и, разбира се, с условията, за които се обличате, но какъвто и вид функционално бельо да изберете, не забравяйте, че е важно да изберете размер, който да пасва идеално на тялото ви. Това е единственият начин да постигнете желаната максимална функционалност на бельото.

 

Втори слой

Един слой по-нагоре и отново същата грешка. Напомняме ви, че трябва да забравите памучния суитшърт или акрилния пуловер. Те съхнат бавно и тежат един килограм, когато са мокри. По-скоро посегнете към суитшърт от флийс. Той свързва много добре въздуха, който след това се нагрява и по този начин осигурява по-добра топлоизолация. Флийсът също така има способността да поема влагата от първия слой (функционалното бельо) и да я отвежда далеч от тялото. Това са причините, поради които той е толкова популярен сред спортистите и туристите при различни дейности и стилове на обличане и поради които е неразделна част от правилно съставена "лукова" система.

 

Трети слой

Последният - третият - слой е предназначен да ви предпазва от атмосферните влияния и външните фактори. Това е горният слой, който най-често се представя от яке a панталон. Якетата са многобройни и са изработени от десетки и стотици различни материали с повече или по-малко подходящи параметри. Сега ще се опитам да обясня накратко и ясно какво трябва да очаквате от едно яке.

Основният критерий при избора на подходящо яке трябва да бъде неговата водоустойчивост. Това оказва влияние върху това дали ще се приберете у дома мокри като кокошка, или сухи и засмени. Водоустойчивостта е технически термин за способността на даден материал да се противопоставя на водата и се характеризира с добре познатия "воден стълб". Според него колкото по-висока е стойността, толкова по-голямо е налягането на водата, т.е. по-силен дъжд, на който материалът е способен да издържи. Изразява се в единици mm или m и варира от 400 mm (чадър) до >30 000 mm (топ мембрани).


 

На пръв поглед може да изглежда, че ниска стойност на водния стълб, като тази на чадъра, би трябвало лесно да ви предпази от дъжда, но внимавайте. Представете си как изглежда конструкцията на чадъра. Материалът е разположен върху метална рамка в почти полусферична форма и никъде не влиза в контакт с тялото ви. В този случай материалът устоява много по-добре на натиска на водата. При същите условия, ако носехте яке, изработено от същия материал като чадъра ви, щяхте да сте измокрен до кости само след няколко минути.

Логично изглежда, че би било по-добре да си вземете яке с мембрана, която има водоустойчивост над 30 000 мм. Дори тук обаче си трябва да кажем едно голямо НО.

Съществува определена зависимост между водоустойчивостта, цената и дишаемостта - способността на материала да пропуска водни пари от тялото.  Колкото по-висока е цената, толкова по-добър е материалът, толкова по-добра е водоустойчивостта или дишаемостта. Всъщност тези две свойства са почти обратнопропорционални. Колкото по-непромокаеми са материалите, толкова по-малко дишащи обикновено са те и обратно. Но, разбира се, има и изключения, които потвърждават правилото, и това са мембраните от висок клас като  Gore-tex  или Dermizax, които са не само водоустойчиви, но и дишащи.

 

Височина на водния стълб и неговият еквивалент за избрани дейности

 • 450 мм - нормална водоустойчивост на чадър
 • 5000 мм - седене на мокра пейка
 • 12000 мм - коленичене в снега
 • 18000 мм - натиск на каишката на натоварената раница
 • 30000 мм - падане на скиор в мокър сняг

   

 

Какво е дишаемост и паропропускливост

Избирате облекло за дейности на открито, но не знаете точното значение на някои от по-техническите термини? В днешната кратка статия ще обясним два от тях - паропропускливост и дишаемост. И така, какво означават те?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

Връзка между дишаемостта и паропропускливостта

Паропропускливостта е способността на даден материал да пропуска водни пари. Дишаемостта показва устойчивостта на материала срещу постоянно изпаряване на влагата. 

Лично аз бих препоръчал да се оборудвате с мембранно яке от най-висок клас само ако очаквате лошо време, дъжд, сняг и вятър. Въпреки това, ако ще бъде хубаво, според моя опит е по-добре да имате "ветровка"- леко, лесно за опаковане яке с DWR обработка, покритие или някаква по-малко лека мембрана. Това ще бъде много по-евтино, по-леко, лесно за опаковане в джоб или кобур на кръста и ще осигури достатъчна защита в случай на ръмеж или лек дъжд.

 

DWR обработка

Ако не знаете какво е  DWR обработка, покритие или мембрана, знайте следното: DWR е обозначение на производителя за химически обработен материал, който след това с течение на времето е по-устойчив на вода. Да кажем, че това е вид дълготрайна хидроизолация.

Покритието отново се нанася от производителя и представлява специален слой от високо водоустойчив материал, който се нанася върху долната страна на горния материал. Предимството е по-дългият живот в сравнение с обработката DWR, но за сметка на по-ниска дишаемост и по-висока цена.

Мембраната е специален материал, който се ламинира към долния слой на горния материал, подобно на горното покритие, но за разлика от него е много по-водоустойчива, има много по-дълъг живот, по-скъпа е, но е по-дишаща.

 

Софтшел

Това е събирателен термин за съвременни многослойни функционални материали, които се използват главно за производството на дрехи и обувки за дейности нa  открито.

Името е съчетание от две английски думи "SOFT" мек и "SHELL" черупка. От това е лесно да се изведат основните свойства, които притежава - механична устойчивост, водоустойчивост, добра топлоизолация, устойчивост на вятър и дишаемост.

В какво се състои очарованието му и има ли недостатъци? Всичко, което искате да разберете за софтшела, можете да прочетете в нашата статия  ТУК

Съвет: Не забравяйте затворените, за предпочитане високи обувки с непромокаема или мембранна обработка и, разбира се, функционалните чорапи (оставете хавлиените у дома и изберете чорапи, изработени от същите материали, които споменахме за функционалното бельо).

 

Добър съвет за финал

Искате ли да добавите необходимата водоустойчивост към облеклото си?Изпирайте го от време на време със специален перилен препарат за технически и спортни облекла и след това го обработете с импрегниращ препарат.  Ако не сте сигурни кой продукт е подходящ за вашата дреха и как да го приложите, попитайте добър търговец на туристическо облекло и екипировка. Той със сигурност ще ви даде добър съвет.

При обувките използвайте восък или  импрегнация, в зависимост от препоръките на производителя.

Още при първия дъжд ще забележите разликата.

 

Полезни връзки

 

Автор: Вит Хрушка

Източници: pixabay.comunsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

354,76 лв. (23.9 %) 269,99 лв.

Сравни

269,00 лв. (14.5 %) 229,99 лв.

Сравни

Мъжка ветровка Progress Aero Lite

103,00 лв. (19.43 %) 82,99 лв.

Сравни

Дамска функционална блуза Icebreaker Women Merino 125 Cool-Lite™ Sphere III…

161,21 лв. (18.75 %) 130,99 лв.

Сравни

239,00 лв. (17.58 %) 196,99 лв.

Сравни

Дамска функционална блуза Devold Lauparen Merino 190 T-Shirt Wmn

187,00 лв. (16.58 %) 155,99 лв.

Сравни

Дамска тениска без ръкав Zulu Bambus Sporty 210

54,76 лв. (47.06 %) 28,99 лв.

Сравни

40,24 лв. (20.5 %) 31,99 лв.

Сравни