Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Мериносова вълна

Мериносовата вълна произхожда от порода овце, отглеждана в планинските райони на Испания през 18 век. 

 


Съдържание

 

В нашия асортимент ще намерите световно известният производител Devold, топ облеклото Ortovox, луксозна новозеландска марка Mons Royale, по-достъпните Lastingили Sensor и легендата сред дрехите от меринос Icebreaker. Нова много ценово достъпна марка Zulu, много интересна като дизайн Brynje of Norway  и много други, включително легендата Craft .

Кройката, изработката и предназначението се различават при различните марки. Но ние ще разгледаме мериното като входен материал, където по принцип няма разлики.

 

Профил на тестващият

Матяш Вейскал

Тествам оборудване за дейности на открито от 2014 г. Писал съм потребителски отзиви за чешки и чуждестранни медии, включително добре познати списания за туризъм, и съм сътрудничил с няколко производители при разработването на ножове, обувки и облекло за крафт. Откакто работя зад компютъра, тичам сред природата и търся границите на собственото си и изпитано оборудване по време на взискателни многодневни походи, идеално свързани с алпинизма.

 

 

Какво е меринос и откъде произхожда?

Мериносът е вълна от специфичен вид овце. Тези "супер-овце" са кръстени меринос и живеят на по-голяма надморска височина с подходящ мразовит климат, където им расте качествена козина. Тя се стриже редовно. Следва "производството" на мериноса, което, макар и да не изглежда така, е доста сложен процес. Марки като Devold и Icebreaker имат собствени ферми в Нова Зеландия и Австралия, където се стремят към възможно най-добрата грижа за овцете.

Мериносът по същество е 100% възобновяем естествен материал и трябва да се отбележи, че овцете, които са източник на вълна, не страдат по никакъв начин, напротив – фермерите ги глезят бавно като децата си и подобаващо се гордеят със своите „овце“ ". Когато пристигнете в Отаг, Нова Зеландия, ще бъдете посрещнати от големи табели „Влизате в дома на мериноса“ а местните не говорят за нищо друго освен за своите овце и какво означават те за тях.

   

 

Как да изберем дрехи за бягане

Правилното облекло за бягане е гаранция за много щастливи километри. Катка Балкарова ще ви посъветва за неговия избор.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Стригане и паша

Остриганата вълна трябва да се почисти и класифицира според грубостта. Изчислява се диаметърът на влакното - ако видите число от 16 микрона или по-малко, това е много фина вълна, подходяща за първи слой или чорапи. Няма да ти боде като пуловера от баба;)

12 микрона вълна е още по-фина, така че е подходяща и за бебешки дрехи. Това се използва например от Icebreaker в плетивото Bodyfit200. Грубите видове вълна се използват за пуловери и 2-ри или 3-ти слой, където вече не става дума за комфорт, а за изолация и издръжливост.

По-грубата "пуловерна вълна" е с дебелина 40 микрона или повече и за разлика от по-фината мериносова вълна възбужда кожата, като драска и закача косъмчетата, така че ако не обичате да "хапенето", внимавайте при избора си.

След това вълната се боядисва и се вплита в крайната тъкан по различни технологии. Колкото по-дълги са вълнените влакна и толкова по-напреднал е процесът на сплитане, толкова по-малко вълната ще се изтрие от плета и толкова по-дълго ще издържат дрехите. Традиционно за зимата се препоръчва вълна, но има и плетиво с влакно Tencel което охлажда - потърсете го под името Cool-Lite.

 

Пет правила за успех

Накратко, ще ни е интересно с какво се отличава мериносовата вълна и за какво е подходяща. Този материал е роден в по-студено време и за леки дейности. Пешеходният туризъм е чудесен пример, но използвам мерино през цялата година и харесвам неговата гъвкавост. Това се постига благодарение на следните уникални характеристики:

  • дишане - ще отнеме повече време в мериното , преди да почувствате изпотяване
  • контрол на влажността - Мериното може да абсорбира влагата до 35% от собственото си тегло, без да ви е студено
  • терморегулация - регулира топлината по-добре от синтетичните материали
  • антибактериални свойства - благодарение на (естествения) ланолин, бактериите не се размножават толкова бързо
  • незапалимост - висока устойчивост на огън, не се топи и е самогасяща се, което ще оцените при лагерния огън

 

Илюстративен пример

Цялата магия може да се опише по следния начин. Тръгвате на поход, носите мерино. Ако е студено, влакната задържат въздуха заедно и ви затоплят.

Минавате първите няколко километра и започвате да се изкачвате. Кожата ви е с мерино, започва да се поти, но това се случва една трета по-късно отколкото ако бяхте в полиестер. В същото време ще ви отнеме повече време, за да усетите, че вече сте изпотени,защото мериното успява да попие потта във влакната и бавно да я изцеди от тялото ви.

При отстраняване на тази влага мериното малко ще ви охлади , това е физически процес. След като сте на финалната линия и започнете да се охлаждате, мериното ще запази вашия топлинен комфорт много по-дълго.

Ще пренощувате и ще продължите на следващия ден. Бактериите на потта се елиминират от ланолина, съдържащ се в овчата вълна и не се размножават толкова бързо поради неподходящата структура на повърхността - препоръчва се дрехите от мерино да се перат след третата активност, но аз успях да се разхождам в продължение на седмица със същата тениска без значителна миризма, която често се забелязва при полиестера след първата активност. Да не говорим как при функционалните материали химическата антибактериална обработка се разхлабва и изчезва при пране.

И когато запалите огън, от който може да отскочи една искра, ще оцените факта че въглеродът няма да изгори огромна дупка в мериноса ви. Мериното има висока температура на възпламеняване и бързо се овъглява по повърхността на влакното, така че има склонност да се самозагасява.

 

Кога памукът е по-добър и кога полиестерът?

Както писах по-горе, мериното е чудесен за по-малко взискателни дейности с по-голяма продължителност. Ако търсите тениска за бягане през лятото, синтетиката може по-добре да отвежда потта от тялото, за да се изпари, и ще изсъхне много по-бързо. При мериното ще забележите, че то просто не може да се справи с такава силно аеробна дейност. Синтетичните материали са подходящи за едно бягане, но няма да искате да прекарате седмица в планински преходи с такава тениска, точно защото тя не работи с влагата по естествен начин (не я абсорбира в себе си поради високото повърхностно напрежение). Въпреки това развитието върви напред и вече можете да намерите дрехи от мерино, специално разработени за аеробни дейности, така че имате избор.

Отново избирате памук за комфорта в града. Такива тениски са най-удобни - ако не се потите, ще сте чувствате като"в памук". Веднага след като се затопли, памукът попива перфектно влагата, но не по напълно подходящ начин. Мокрият памук разсейва цялата топлина от тялото ви чрез водата. А при вятър, процесът е много бърз. Ето защо не една и две хроники са пълни със случаи на фатална хипотермия, които са дали повод за появата на тази поговорка в туристическите среди: „Памукът убива“. За разлика от памука, мокрото мерино все още изолира добре.

 

 

Колко ще платите за облекло от мериносова вълна ?

Цените на мерино дрехите са по-високи в сравнение с тези от изкуствени материали, но можете да срещнете и две подобни тениски от мериносова вълна, като едната ще бъде 2 пъти по-скъпа. Защо? По-високата цена ще бъде свързана с по-високо качество на изработка - по-добро прилягане на кройката, плоски шевове, но и с по-високо качеството на използваната вълна - устойчивост на цвета, по-дълги влакна осигуряващи по-дълъг живот, мекота

Цената също ще варира за дрехи с различно тегло. Можете да намерите летни дрехи с тегло до 140g / m2, универсален първи слой между 150-200 /м2 и зимни дрехи с тегло 200-260g/m2. Логиката е проста – повече материал, по-висока цена.

Така или иначе, винаги получавате най-доброто за парите си.

Определено е инвестиция, но тениската от  Icebreaker ме прави щастлив повече от две интензивни години. Заслужи си парите за покупката/

 

Грижа за продукти от мериносова вълна

Облеклото от мериносова вълна, както и всяко друго функционално облекло, трябва да се поддържа според препоръките на производителя, за да не се намали функционалността му и да не се увреди. Най-добрият начин да направите това е да следвате инструкциите за поддръжка на етикета или етикета. Въпреки това бих искал да ви дам някои съвети и препоръки:

Пералня - Ако продуктът може да се пере в пералня, използвайте само програма за вълна, която е много по-щадяща за дрехата и предлага разумна температура, както и намалена скорост на центрофугиране. Също така е препоръчително да ги използвате специален продукт за вълнено или фино функционално бельо. Не се страхувайте да го перете заедно с други спортни дрехи, просто внимавайте за велкро и остри ръбове. Прането в по-топла вода (над 30°C) и при продължително смилане в пералната машина може да доведе до влошаване на качеството на продукта, сплескване и свиване на плетивото. Такъв обезценен продукт не може да бъде претендира за рекламация.

Ръчно пране - Ако дрехите трябва да се перат на ръка, използвайте хладка вода с температура до 30°C. Използвайте само меки препарати за вълна, както за ръчно пране, така и за перални машини. Никога не използвайте омекотител! След това изстискайте внимателно, за да избегнете разкъсване и издърпване на влакната.

Изплакване - Когато изплаквате на ръка,постепенно намалявайте температурата на водата, за да предотвратите сплескване или деформация на дрехата.

Изсушаване - Никога не използвайте сушилня за сушене на мериносова вълна! Винаги сушете прането в хоризонтално положение, за предпочитане върху кърпа. Не сушете върху нагревател. Ако нагряването надвиши температурата от 30 ° C (и това е съвсем нормално), водата, съдържаща се в трикотажа, също ще се нагрее над 30 ° C и продуктът ще се свие по същия начин, както при неправилно пране.

Измиване по време на прехода - По време на прехода е достатъчно да изплакнете дрехите в студена вода, да не стискате твърде силно (за да не се разкъсат влакната) и да ги оставите да се разстилат свободно върху раницата или палатката, за да изсъхнат.

 

Нека се обличаме правилно

Природата на овцете е надарила с наистина гениална способност да оцеляват в различни условия. През лятото овчата козина е къса и ефирна, с понижаване на температурата се уплътнява и нараства още един слой. Ние хората трябва да избираме по-леки мериносови дрехи с по-ниско тегло за лятото, а през зимата да посягаме към допълнителен пуловер. В крайна сметка това правеха всички туристи и полярни изследователи преди появата на функционално облекло. А естественият, възобновяем материал, какъвто несъмнено е мериносовата вълна, също ще облекчи съвестта ни. Така че търсете и обличайте дрехи от качествена мериносова вълна!

   

 

Мерино

Мериносовата вълна идва от отглеждан вид овце , отглеждани в планинските райони на Испания през 18 век.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Полезна информация

 

Автор Матяш Вейскал

Източник: авторски архив, 4camping.bgunsplash.com, pixabay.com

NosiLife Craghoppers

Материали и технологии

Warmthal

Материали и технологии

Down

Материали и технологии

Избираме за вас

Дамски бикини Zulu Merino 160 BF

56,00 лв. (57.16 %) от 23,99 лв.

Сравни

Дамски прашки MOOA Ati

24,00 лв. (54.21 %) 10,99 лв.

Сравни

39,00 лв. (12.85 %) 33,99 лв.

Сравни

Дамски функционални панталони Progress E KLHZ 28TB

28,00 лв. (14.32 %) 23,99 лв.

Сравни

61,00 лв. (65.59 %) от 20,99 лв.

Сравни

Мъжка тениска Kilpi Garove

80,56 лв. (50.36 %) 39,99 лв.

Сравни

66,00 лв. (30.32 %) от 45,99 лв.

Сравни

Спортен сутиен Ocún Misty Bra

78,00 лв. (32.06 %) от 52,99 лв.

Сравни