Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Пухът и неговите свойства, предимства и недостатъци

В следващата статия,заедно с момчетата от Patizon, ще се спрем на пуха, или по-скоро на продуктите с пухена изолация. Ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на този незаменим естествен материал.


Съдържание

Така се случва, че природата ни доказва отново и отново, че няма еволюция извън милионите години. Пухът е просто най-добрият изолационен материал, който можете да осигурите за спалния си чувал или за всяка друга част от екипировката за престой на открито. Никой друг материал, използван за изолация, независимо дали е синтетичен или естествен, не може да надмине пуха.

Но за да не прекаляваме с одите, в следващите редове ще ви разкажем всичко, което знаем за пухът, и това, което сме научили през дългогодишния си опит с тях. И повярвайте ни, информацията ни ще бъде проста, ясна и категорична.

 

 

      

 

Patizon

 Хората от чешката компания Patizon са перфекционисти в работата си. Те проектират и произвеждат спални чували с пух, които са както функционално, така и естетически съвършени. Те съчетават най-топлия гъши пух (90/10, cuin 750+), най-леката найлонова материя (TOREX™ Airtastic™) на японската компания Toray и най-изтънчената конструкция. Това им позволява да ви предложат едни от най-добрите спални чували на пазара.

 

Пухът не топли

Изолационен материал не се нагрява. Дори пух, освен ако няма батерии или нещо подобно. Но това, което перата правят почти най-добре на света, е да изолират.

Вакуумът е най-добрата изолация в света и можете да се убедите в това, например, при термосите . От друга страна, все още никой не е изобретил вакуумен спален чувал и знаете, че няма да го направи в близко бъдеще. Ето защо производителите на спални чували търсят материали, които могат да запазят въздуха (загрят от собствената топлина на тялото) възможно най-изолиран от околната среда. Да, това е принципът, на който работят всички изолационни пълнежи. Те задържат слой от затопления от нас въздух близо до тялото и се опитват да го предпазят от охлаждане отвън.

Пухът в сравнение със синтетика

Вечната битка между лагерите на мнение в крайна сметка няма да има ясен победител. В нашите очи - да, но крайното предпочитание винаги е субективно решение на отделния човек. Това, което можем да направим, е да ви представим чистите и проверени от времето факти, а решението е ваше.

1. Тегло, топлина, опаковаемост

Факт номер едно: Пухът винаги е с най-добро съотношение между тегло, топлинна мощност и опаковка.Един спален чувал, напълнен с пух,  е с обем до ⅓ по-малък от този на синтетичния.

Голяма част от синтетичните изолационни материали, наречени кухи влакна (синтетични влакна, които са наистина кухи, с различни форми и сечения), са дисквалифицирани поради високото си тегло и лошата си опаковка. Кухите влакна се нуждаят от много дебела вълна, за да изолират ефективно, а спален чувал или облекло, изработени от тях, винаги са тежки и по-трудни за опаковане.

Същото важи и за овчата вълна, която напоследък се използва доста успешно в производството на дрехи. Въпреки това няма смисъл да се използва в спален чувал, тъй като вълната е доста груба и не е много гъвкава.

Последният конкурент е микрофибърът. Той е близък до параметрите на пухът по отношение на теглото и опаковането, така че може да се разглежда като интересна алтернатива. Но има и други факти, които в крайна сметка ще го превърнат в губещ.

2. Срок на експлоатация на изолационния пълнеж

Синтетичните материали, особено микрофибрите, са подложени на многократно компресиране (уплътняване) и напукване.Това влошава структурата на вълната и нейната плътност, а изолационният слой се отлепва. Разбира се, това зависи от интензивността на използване и съхранение, но пухът е в значително по-добро състояние.Това се дължи преди всичко на неговата структура, на естествения му произход и не на последно място на фиността и трайността на сместа, която производителят на пух  смесва. От опит можем да кажем, че експлоатационният срок на спалните чували със синтетична изолация е в рамките на 3-5 години, докато при  пухените спални чували той е двоен, ако не и по-дълъг. Освен това е важно в тази светлина  да се разгледа и  цената, която де факто може да се раздели на поне 2 за спалните чували с пух в сравнение със синтетичните.

3.Работа с влажността

Работата с влажност е вероятно най-спорната тема в областта на пуха. Затова нека я разгледаме подробно.

Защитата на спалния чувал от влага отвън може да изглежда най-важното нещо. Отвън един спален чувал може да се сблъска с повече от малко количество  вода, независимо дали става въпрос за дъжд, роса, конденз в палатката или дори сняг. От друга страна, ако сте един от опитните любители на спането на открито, ще можете да се справите с помощта на съвременните материали.

В днешно време спалните чували са оборудвани с водоотблъскващи тъкани с обработка DWR (durable water repellency), понякога се използват и мембранни материали, които са много добре водоустойчиви. Накратко, защитата от влага отвън е доста лесна за справяне (а не сме споменали за палатки, брезенти и т.н.). От друга страна, редно е да се каже, че ако намокрите спалния си чувал наистина сериозно, няма как просто да изсушите пуха в терен. При синтетиката шансовете ви са по-големи.

 

 

      

 

Пухени спални чували Patizon

Първата серия модели спални чували разглеждаше осемхилядниците Лхотце, Манаслу, а също и прекосяването на езерото Байкал в Сибир. Чудесна новина е също, че Patizon вече произвежда своите спални чували в Чешката република.

 

Но не става въпрос само за влагата отвън!

Знаете ли колко ефикасно работи изолацията с влагата, която човек изпотява (0,75 до 1 литър/нощ) през нощта? Изолационният пълнеж, заедно с материалите, в които е обвит, трябва да осигуряват възможно най-голяма дишаемост за преминаване на изпотените водни пари. А тук е дилемата. Синтетичните материали по принцип винаги са на петролна основа. А това означава, че те са напълно неабсорбиращи. Ето защо често се случва при преминаване на водни пари през материала, парите да се кондензират, влакното да се намокри и да разсейва топлината по-бързо, отколкото би трябвало (То просто изолира по-лошо. Мокрият материал провежда топлината 30-40 пъти по-бързо от сухия). Пълнежът от пух обаче, като естествен материал, може да абсорбира потната влага в собствената си структура до известна степен, без да променя изолационните си способности, и дори малко влага доказано подобрява изолационните свойства. Следователно той може да изпарява влагата по-ефективно от синтетичните материали през нощта, като изсъхва по-добре и създава комфортен микроклимат в спалния чувал.

Микроклимат

Милионите и милионите въздушни джобове и гънки в структурата на пухената смес са нещо, което никой синтетичен материал не може да възпроизведе. Това е и причината, поради която пълнежът от пух може по-добре да задържа нагрятия въздух неподвижен и по този начин ефективно да намалява охлаждането.

Недостатъци

Разбира се, пухът има своите "недостатъци". Продуктът от пух изисква малко повече грижи и има по-висока цена, която, както писахме по-горе, е относителна, когато се вземе предвид трайността. Той трябва да се пере, да се суши правилно, да се разклаща от време на време. В идеалния случай трябва да се съхранява свободно повесен или в торба за съхранение. Но ако успеете да се справите с това, скоро ще установите, че инвестицията ви в пух ще се изплати значително в дългосрочен план. И ще започнете да се доверявате на пуха. Точно както ние!

Важни понятия

Пълняемост (fill power)

Степента на запълване на пуха показва обема, който определено количество (тегло) изолационен пълнеж може да заеме при пълно "надуване". Такова надуване се нарича още loft. Измерва се в кубични инчове (кубичен инч = cuin). Пера с пълнеж до 500 куин са под средното ниво, а в диапазона 500-650 куин можем да говорим за средно ниво. В диапазона 700-900 cuin можем да говорим за най-добро пълнене.

Съотношение на сместа

Свойствата на пухения пълнеж, като свиваемост и дълготрайност, силно зависят от съотношението, в което сместа от пух е смесена с по-големите пера. Колкото повече е пухът, толкова по-добра е компресируемостта, но толкова по-ниска е трайността. Може да се каже, че общоприетото най-добро съотношение е 90:10, т.е. 90 % пух и 10 % по-големи пера.

Произход на пуха

В света има много производители на пух и пера. Като цяло за най-качествени се смятат перата от Полша и Унгария, следвани от Русия и Украйна.

Сертификати RDS a IDFL

RDS (Responsible Down Standard) е сертификат, който гарантира, че пухът идват от устойчиви и етични ферми. По-конкретно, той гарантира, че птиците, от които произхождат перата, живеят до стандартна възраст, перата никога не са получени от живи птици, птиците не са хранени насила и птиците живеят в естествени и хуманни условия.

Сертифицирането от IDFL гарантира постоянно качество на продукта без каквито и да е отклонения. Доставчикът на пух гарантира качеството на своя продукт.

Гъска или патица!

Пухът, независимо дали е патешки или гъши, си остава пух. Патешкият и гъшият пух изолират отлично. Но също така е важно да се каже какви са разликите между тях. Много често срещаме мнението, че патешкият пух отстъпва на гъшият. Но нищо в света не е черно-бяло.

Пълняемост:Гъската е много по-голяма птица от патицата. Поради тази причина тя има по-големи пера с по-дълга структура и по този начин гъшият пух има по-високи стойности на запълване от патешкия такъв. В днешно време обаче обработката на пуха е на такова ниво, че патешкият пух може да достигне пълнеж до 700 cuin, а гъшият - в изключителни случаи до 900 cuin.

Чистота:Въз основа на начина на хранене (гъската се храни почти изцяло с трева, а патицата - с почти всичко), а също и въз основа на размера на животното, тя се основава на факта, че гъшият пух обикновено е по-чист от патешкия, както по отношение на цвета, така и на евентуалната миризма (в случай на намокряне). Отново повтарям обаче, че пухът, почистван в професионалното производство, вече е на такова ниво, че разликите са минимални. Интересен обаче е фактът, че по-мазният патешки пух в някои случаи се справят с влагата по-добре от гъшият пух. Следователно в някои случаи той може да бъдат по-подходящи за "влажна зима".

Цена: Последната разлика определено е в цената. Има по-малко гъски, отколкото патици, така че гъшият пух обикновено са на по-висока цена, с почти 30%. Няма страшно, ако искате по-евтин продукт с пух, ще трябва да приемете, че той ще бъде изпълнен с патешки пух 

Полезни връзки

Автор: Ондра Вачек

Източник: архив на автора

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Пухен спален чувал Warg Stark 650 Ladies

504,00 лв. (45.24 %) 275,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Pinguin Lava 350 195 cm

373,00 лв. (25.2 %) 278,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warmpeace Viking 300 170 cm

434,00 лв. (21.43 %) 340,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warmpeace Viking 300 195 cm

473,00 лв. (21.36 %) 371,99 лв.

Сравни

511,00 лв. (21.33 %) 401,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Therm-a-Rest Vesper 45 Reg

690,00 лв. (10 %) 620,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Therm-a-Rest Vesper 45 Lng

742,00 лв. (9.97 %) 667,99 лв.

Сравни

Пухен спален чувал Warg Stark 500

400,00 лв. (36.25 %) 254,99 лв.

Сравни