Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем необходимото за катерене за начинаещи

Какво да вземете, когато искате да започнете да с катерене?


Съдържание

Спортното катерене е все по-популярно занимание сред широката общественост.

Но какво да вземете, ако искате да започнете да се катерите? Нека да разгледаме какво не бива да липсва в катеренето...

 

Цялостна основа

Независимо от спорта, в който започвате да се занимавате, инвестирането в основно спортно оборудване, облекло и екипировка ще ви струва скъпо. И катеренето не прави изключение. То със сигурност не е от най-скъпите спортове, но не разчитайте да се справите с малка сума, особено ако искате да се занимавате с катерене пълноценно и да го правите безопасно.

   

 

Как да изберете катерачна седалка

Започвате да се катерите и ви е трудно да се ориентирате в широката гама от продукти? В днешната статия ще ви посъветваме как да изберете правилната катерачна седалка.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

1. Облекло

Ако има нещо, което катерачите очакват от облекло си, то това е преди всичко неограничена свобода на движение. Втората характеристика, която всеки катерач харесва в облеклото си, е неговата механична издръжливост. И третата (не)съществена характеристика на дрехите за катерене е техният външен вид, който обикновено е доста отличителен и крещи на света "Аз съм катерач".

Катерачите на изкуствени стени  за катерене обикновено се нуждаят само от горнище, тениска, евентуално потник и някакви три четвърти шорти или къси панталони. За тези, които предпочитат катеренето на открито, обаче, тениската не е достатъчна в по-студените дни. Особено ако се вземе предвид фактът, че според опитни катерачи катеренето е най-добро при температури около 10 °C. И тогава идва ред на тънък, функционален суитшърт от микрофибър. И не забравяйте да опаковате и  непромокаемо яке за всеки случай.

 

2. Обувки

Обувките за катерене са най-важното нещо, което всеки катерач трябва да има. Изборът на правилния размер, копита или дори система за връзване или закопчаване е от ключово значение за по-лесното и удобно катерене.

Обувките за катерене, за разлика от обикновените туристически обувки, не трябва да са по-големи от стъпалото ви. Напротив, когато ги обуете за първи път, правилно подбраните обувки за катерене ще ви напомнят по-скоро на испански обувки.Но не се притеснявайте.Препоръчваме ви да започнете със съвет от търговец или от човек от вашето обкръжение, който има опит с обувки за катерене . Най-добре е да изберете от обувките, обозначени от производителя или търговеца  като обувки за начинаещи.

 

3. Техническо оборудване

Изборът на екипировка ще зависи основно от вида на катеренето, което искате да извършвате. През есента и зимата най-популярните катерачни "дисциплини" са боулдърът на изкуствени стени. Можете да катерите и на открито, въпреки че с понижаването на температурите и увеличаването на вероятността от валежи тези възможности ще стават все по-малко достъпни

 

Боулдър

Ако възнамерявате да започнете да катерите боулдър, всичко, от което се нуждаете, освен дрехи и обувки за катерене, е торбичка с магнезий, подложка за боулдър и ентусиазма ви. Само не забравяйте, че можете да използвате магнезий само на открито, където това е разрешено.

 

Стена

Ако искате да се катерите по стената, освен с гореспоменатата торбичка с " магьосника", трябва да се снабдите и с динамично въже, катерачна  седалка с катарама в талията и регулируеми крачоли, а не забравяйте и карабинера с осигурител. Катеренето на открито ще изисква също така каска, за защита от камъни или падане,  примки с карабинери за защита по време на катеренето, зашити примки и свободни карабинери с предпазител с асистенция за заключване, за да изградите щит.

 

Раница за оборудването

В крайна сметка трябва да съберете всички тези "играчки" в нещо.Можете да посегнете към катерачни раници с обем обикновено между 30 и 50 литра или към специални торби за въжета. Изборът е ваш.

 

Пълна оферта за оборудване за катерене

В нашия електронен магазин ще намерите екипировка за катерене на реномираните марки  Petzl, Ocún, Singing Rock, Camp, BealClimbing Technology, Ortovox и много други. 

 

Полезни връзки

 

Източник: unsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Дамски комплект за катерене Camp Energy Nova Pack

184,68 лв. (24.74 %) от 138,99 лв.

Сравни

269,00 лв. (14.5 %) 229,99 лв.

Сравни

Раница за въже Beal Combi Cliff

99,00 лв. (1.02 %) 97,99 лв.

Сравни

Раница за въже Beal Combi

70,00 лв. (12.87 %) 60,99 лв.

Сравни

165,00 лв. (4.85 %) 156,99 лв.

Сравни

233,00 лв. (9.88 %) 209,99 лв.

Сравни

Раница за въже Climbing Technology Tank EVO

100,73 лв. (13.64 %) 86,99 лв.

Сравни

88,63 лв. (10.88 %) 78,99 лв.

Сравни