Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберете катерачна седалка

Започвате да се катерите и ви е трудно да се ориентирате в широката гама от продукти? В днешната статия ще ви посъветваме как да изберете правилата седалка за катерене.


Съдържание

Катерачните колани се използват за правилно и безопасно завързване на катерача за въжето. Разграничаваме три вида колани: за цяло тяло, гърди и седалка Комбинацията от колана за гърди и седалката създава комбинираният вариант.

 

Сбруя

Сбруята определо се използва при тренировки с малки деца Това е система от ремъци, които обгръщат катерача както през бедрата, така и през горната половина на тялото. Точката на закрепване се намира над центъра на тежестта на тялото. Това е вероятно единственият гарантиран начин да се избегне рискът от изплъзване от колана при малки деца. Сбруите се използват изключително за катерене с горно осигуряване, тъй като не осигуряват оптимална позиция по време на падане.

Възрастните могат да използват сбруята по време на алпийски туризъм, когато не се очакват падания и дълго висене или спускане по въже. В сравнение с комбинираните колани, предимството ѝ, че не е необходим бедрен колан при походи в планината, което може да е проблем при голяма раница.

   

 

Катерене за начинаещи

Какво да вземете, когато искате да започнете с катерене?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Колан за гърди

Никога не използвайте гръдния колан самостоятелно. При окачване може да възникне ортостатичен шок и недостатъчно функциониране на кръвоносната система. Ето защо го използваме само като комбиниран колан в комбинация със седящ колан.

Коланът за гърди се избира така, че да не виси никъде, а шевовете за връзване да са на разстояние около 2-3 см един от друг.

 

Катерачна седалка

Катерачната седалка има най-широко приложение при катерене. В зависимост от дейността тя се използва самостоятелно или в комбинация с гръден колан. Използваме я отделно за спортно катерене на изкуствени стени или на добре обезопасени скални стени, където няма риск от падащи камъни, които биха могли да причинят злополука.

На първо място, избираме катерачната седалка в зависимост от нейното предназначение. Леките седалки са подходящи за лятно катерене на спортни маршрути, в които ще се движите добре и няма да ви натоварват излишно.

За придвижване в планината, особено при зимни условия, е подходящ колан с катарами и регулируеми крачоли, за да можете да регулирате размера според слоевете дрехи и да не се налага да сваляте котките или, в случай на ски алпинизъм и ски. Ако знаете предназначението, можете да избирате измежду широка гама от различни категории, различни грамажи, подплънки,различен брой и размери пластмасови примки за пренасяне на материали, закрепване.. 

 

Комбиниран колан

Комбинираният колан, т.е. комбинацията от гръден и седящ колан, е най-безопасната форма на колан. Подобно на сбруята за цялото тяло, при него точката на закрепване към въжето е над центъра на тежестта на тялото, но в същото време позволява оптимално окачване и правилно положение на тялото след падане. Определено използваме комбинирания колан на ферати, в планината и навсякъде, където има риск от дълги или неконтролирани падания.

Гръдният колан се свързва към примката на седалката с оптимална товароносимост от 15 kN. Тя може да бъде с кръгло сечение или от плътна лента.

 

 

     За автора

Катерина Балчарова

Катка е майка на две малки деца. След като взема отпуск за отглеждане на дете, тя заменя страстта си към скалите и алпинизма със страстта към бягането и напълно се впуска в ултра маратонските дистанции. Освен това тя е инструктор по катерене и с удоволствие споделя с всеки своя опит в катеренето, пешеходния туризъм, бягането и аутдорът с деца.

 

 

Опасности, свързани с неправилен избор или използване на сбруята:

Самостоятелна употреба на гръдния колан

Свободното окачване на въжето само с гръдния колан след много кратко време води до сериозни смущения в кръвообращението. Без облекчение на окачването много скоро настъпва безсъзнание. Кръвта се натрупва в долните крайници и снабдяването на сърцето с нея е недостатъчно. Настъпва деоксигенация на жизненоважните органи и бавна смърт вследствие на ортостатичен шок. Затова НИКОГА не използваме самостоятелно колан за гърди, дори и на изкуствени стени.

 

Неподходящо самостоятелно използване на коланите

Използваме катерачната седалка самостоятелно и без страх на изкуствени стени и добре обезопасени спортни скални маршрути. Там, където падат камъни и има риск от продължителни или неконтролируеми падания, използваме колана само в комбинация с гръден колан. При самостоятелно използване на катерачната седалка, закрепването е в центъра на тежестта и в случай на падане или увисване е по-трудно да се запази тялото в правилна позиция. Ако тялото е в наклонено или хоризонтално положение в момента на падане от голяма височина, лумбалното натоварване и увреждането на прешлените могат да бъдат фатални.

 

Грешки при невнимание

Друга категория злополуки, свързани с използването на колани за катерене, са грешките от невнимание. Но при качествен партньорски контрол, който трябва да предхожда всяко пътуване, те не би трябвало да се случват. Една такава грешка е връзването на въже към пластмасов накрайник при пренасяне на материалите. Тези накрайници не са достатъчно здрави, за да уловят падане, но обикновено не издържат на натоварването при спускане или слизане.

При по-старите модели катерачни седалки, които имаха велкро под катарамата, се случваше катерачът да закопчее велкрото и тъй като седалката се държеше добре на тялото, катерачът забравяше да закопчае предпазната катарама. Така че, ако някога ползвате подобен по-стар модел помислете за това.

Струва си да обърнете внимание и на връзването на въжето. Регистрирани са инциденти, причинени от лошо завързване на възела осмица. Алпинистът само е издърпал края на въжето, но не е направил кръг и не го е опънал.

 

Полезни връзки

 

Автор Катерина Балчарова

Източници: Шуберт, Пит. Безопасност и риск в скалите и леда. DAV, 1998 г., Frank, Tomas. Kublák, Tomáš и др. Азбука за катеренето. Epoch, 2010 г., unsplash.com

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Детска седалка за катерене Singing Rock Ara

143,00 лв. (18.89 %) от 115,99 лв.

Сравни

Катерачна седалка Singing Rock Rocket

187,00 лв. (23.53 %) 142,99 лв.

Сравни

Катерачна седалка Ocún Twist Tech Marine

137,00 лв. (23.36 %) от 104,99 лв.

Сравни

Катерачна седалка Singing Rock Garnet

150,00 лв. (14.67 %) от 127,99 лв.

Сравни

Дамска катерачна седалка Climbing Technology Anthea

144,00 лв. (13.2 %) от 124,99 лв.

Сравни

Катерачна седалка Ocún Twist Tech Lady

137,00 лв. (23.36 %) 104,99 лв.

Сравни

Дамска седалка Camp Energy Nova

112,10 лв. (22.4 %) от 86,99 лв.

Сравни

200,00 лв. (10.01 %) 179,99 лв.

Сравни