Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Teст: Вериги за обувки Warg Iceman

Котките за обувки са най-добрият помощник при заледени повърхности. Как се справят котките  на Warg с тестовете?

 

Съдържание 

 

Увод 

Веригите  Iceman от марката Warg  са чудесен помощник при движение по заледени повърхности, както на равнинен, така и на пресечен скалист терен. За мен те са неразделна част от зимната ми екипировка и определено бих ги препоръчал на всеки, който се впуска в планината при температури около нулата и по-ниски.  

Без значение дали отивате на хълма недалече, или в Австрия, за да изкачите ледник,веригите са подходящи за всяка точка, където се налага да се сблъсквате  с ледени повърхности. Ако досега не сте ползвали  котки  и смятате, че те не са необходими за планината,  надявам се тази статия  да ви убеди в обратното.  

 

Характеристика


Наименование:

Iceman
Производител: Warg
Тегло(чифт): 310 g
Размери на веригите : 37-41 / 42-45
Цвят: син

 

  • универсални туристически вериги  за заледени терени
  • лесно, стабилно и сигурно закрепване към обувката
  • закрепване с гъвкави, устойчиви на замръзване гумени дръжки
  • материал: стомана (подметка с шипове) / поцинкована стомана (вериги) / гума

 

Манипулация с веригите 

Веригите  Warg Iceman са сред универсалните котки с вериги и използването им е много лесно. След като го извадите от опаковката, първо вижте коя е дясната и коя е лявата, като буквите R (дясна) и L (лява) са изобразени върху гумената част на котката. Ако случайно смените страните няма да се случи нищо сериозно. Някои други марки дори не правят разграничение между сдвете страни, а просто имат универсален дизайн за лява и дясна обувка.


Много по-важно е да ги поставите на обувките по правилния начин. Маркировките FRONT и BACK са подсказка в този случай, тъй като показват коя част на обувката е обърната напред и следователно принадлежи на пръстите, и коя част е обърната назад, към петата. Изпитаният начин за поставяне на котките е първо да поставите гумената част върху пръстите на краката и да проверите дали приляга плътно към предната част на подметката на обувката. След това хванете задната част на гумата и я прехвърлете през петата, така че металната част да е здраво закрепена върху цялото ходило. Проверете дали шиповете не са се усукали, шиповете винаги трябва да сочат навън от обувката, към пода (земята), а гумата трябва да се държи здраво в горната част на обувката, не трябва да се плъзга или да се плъзга видимо никъде. 

Мога да кажа, че поставянето (и свалянето) на  Warg Iceman беше много лесно. Каучукът е достатъчно твърд, но и достатъчно гъвкав, за да се работи с него много лесно.В този случай мога да сравня Warg Iceman с моделът  Camp Ice Master, който има много по-твърда и видимо по-дебела гума, която е по-трудна за разтягане. Може да звучи като незначителна разлика, но само си представете, че се опитвате да обуете чиф вериги  в планината със замръзнали пръсти, които не искат да се промушнат през обувката ви...    

 

Вериги за обувки и шипове 

След като поставите веригите на двете обувки, можете да излезете на терена . Уверете се, че не прекарвате твърде много време върху гол бетон или асфалт с този вид вериги , защото може да повредите ненужно шиповете. Понякога обаче не можете да го избегнете , както се случи с мен, когато вървях по пътеките на Шумава, където през по-голямата част от времето стъпвах върху заледен сняг, който на места се беше разтопил и не ми оставаше нищо друго, освен да минавам по няколко метра тук-там по гола настилка. Но тази употреба не навреди на шиповете. 

Тези шипове са 12 на брой. Те са изработени от стомана, също като веригите. Те не са особено остри при допир, така че не е нужно да се притеснявате, че ще скъсате панталона си с тях, ако се докоснете до тях. Въпреки това за пренасяне трябва да използвате калъфа, включен в опаковката. Освен че предпазва раницата ви от шиповете, това има предимството, че няма да замърсите другата си екипировка от снега и калта.

 

С вериги за обувки през Чешките планини

Основното предназначение на веригите е ясно още от името им - те трябва да гарантират, че няма да се подхлъзнете при ходене и така няма да си причините сериозни наранявания. Падането върху лед не е нещо особено, но може да се случи на път за работа или когато отивате да изхвърлите боклука. Това прави още по-очевидно, че подобно нещо може да ви се случи в планински терен, където падането може да има много неприятни последици.

По време на последното ми зимно пътуване до Шумава бях изумена от броя на туристите, които се отправиха на поход без вериги . Въпреки че на пръв поглед повечето от тях не се притесняваха от това, няколко души изпълняваха причудливи движения върху замръзналата повърхност.

  


Какво да не подценяваме по време на зимен туризъм

Късметът е благосклонен към подготвените. Макар че зимните преходи имат уникална магическа атмосфера, има много повече препятствия, отколкото през летните месеци. И така, какво да не подценяваме при зимни преходи?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Процес на тестването

Веригите за обувки  Warg Iceman тествах в Шумава през декември, когато се затопляше, а не се охлаждаше. Това означаваше, че по пътеките имаше много малко сняг, който се топеше през слънчевите дни, но през нощта, когато температурата падаше под нулата, снегът отново замръзваше и пътеките бяха доста хлъзгави, особено сутрин.

Не съм имала и най-малък проблем с тях през целия период на тестване. Благодарение на ремъците и гумената конструкция държат добре, Действаха перфектно, справяха се с леден и топящ се сняг, ледени локви и дори се справяха със случайни пресичания на асфалт, когато не исках да ги свалям за няколко метра и след това да ги слагам обратно. Едва в края на всички тестове забелязах, че една от подложките е изскочила на едно място, което е довело до разхлабване на веригата. Първоначално съжалих, ше това стана толкова бързо но след това успях да върна конструкцията в първоначалното ѝ състояние.


 

Оценка: 90 %

+

  • леки и компактни
  • издръжливи стоманени шипове
  • гъвкава гумена част
  • лесна манипулация 

-

  • ojediněle může dojít k uvolnění některých částí kontrukce (lze bez obtíží opět spojit a dál používat)

 

Обобщение

Останах много доволна от веригите за обувки от марката  Warg по време на моето тестване.Манипилирането с тях  е лесно. Веригите не паднаха, докато вървях, не се изхлузиха.Те изпълниха целта си по най-добрия начин. Малко разочарование дойде, когато установих, че част от веригата е прекъсната, но за щастие беше много лесно да се поправи. В сравнение с веригите  Camp Ice Master, с които бях свикнал дотогава,  Warg Iceman  са малко по-леки, по-лесни за съхранение в включения калъф и по-лесни за боравене поради по-тънката гумена част. Съмнително е обаче дали по-тънката и по-гъвкава гума ще повлияе на издръжливостта на Iceman, но това ще мога да преценя едва след няколко сезона употреба.

В заключение имам малка препоръка за тези от вас, които обмислят да си купят вериги за обувки, но не са сигурни в размера. Warg Icemanсе предлагат в размери 37-41 и 42-45, така че диапазонът е наистина голям и ако имате обувки с размер 40, 41 или 42, сте на ръба на това какво да изберете. Опитът ми показва, че за обувки с размер 40/41 трябва да се вземат по-скоро по-големи Icemen. Много по-лесно е да поставям такива вериги върху туристическите си обувки и нямат проблеми с това, че не се задържат или се плъзгат при ходене. Ако се колебаете, вземете по-голям размер.

Полезни линкове

 

Aвтор: Вероника Хниличкова 

Източник: архив на автора

Тест: Ултралека палатка Warg Lightrek 2

Сравняване на продукти

Минимализмът е тенденцията през последните няколко години. Ултралеката палатка на Warg тежи 1,45 кг, а качеството ѝ беше тествано от нашия тестер Камила.

TЕСТ : Дамски функционален панталон Rodna W

Сравняване на продукти

Марката Zulu предлага нова колекция от функционални дрехи за трудни условия. Как протекоха тестовете на туристическите панталони Zulu Rodna W?

ТЕСТ: Мъжки функционални панталони Macin M

Сравняване на продукти

Както казва нашият тестер Лукаш - няма лошо време, има само лоши дрехи. В днешния тест той ще тества панталоните Zulu.

Избираме за вас

Връзки за обувки Hanwag 140 cm

12,00 лв. (25.08 %) 8,99 лв.

Сравни

Връзки за обувки Hanwag 180 cm

73,00 лв. (87.68 %) от 8,99 лв.

Сравни

Връзки за обувки Hanwag 200 cm

14,00 лв. (21.5 %) от 10,99 лв.

Сравни

Връзки за обувки Hanwag 110 cm

10,00 лв. (20.1 %) от 7,99 лв.

Сравни

Връзки за обувки Hanwag 120 cm

10,00 лв. (20.1 %) от 7,99 лв.

Сравни

Връзки за обувки Hanwag 160 cm

12,00 лв. (25.08 %) от 8,99 лв.

Сравни

16,00 лв. (37.56 %) 9,99 лв.

Сравни

Импрегниране Nikwax Набук и велур

16,00 лв. (0.06 %) 15,99 лв.

Сравни