Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Какво да не подценяваме по време на зимен туризъм

Късметът е благосклонен към подготвените. Макар че зимните преходи имат уникална магическа атмосфера, има много повече препятствия, отколкото през летните месеци. И така, какво да не подценяваме при зимни преходи?


Съдържание 

Пейзаж, покрит с чиста, бяла снежна покривка. Тишина, скърцане на снега и пара от устата. Идеалната атмосфера за туризъм през зимата. Може би си мислите, че няколкочасовата разходка сред природата е занимание, което не се нуждае от особена подготовка. Но по това време на годината в откритите местности ви очакват много повече препятствия, отколкото през летните месеци. Какво да не подценявате при зимен туризъм и как да предотвратите опасни ситуации - това сме ви подготвили в днешната статия. 

 

Планът на маршрута е основа за няколкодневна експедиция или по-кратко пътуване.

Ако се отправяте на поход в район, който не познавате добре, отделете достатъчно време за планиране на маршрута. Продължителността на похода трябва да е съобразена с вашето ниво на физическа подготовка. Същото важи и за трудността на терена. Наслаждавайте се на красивите пейзажи, това е най-важното. Не е задължително да подобрявате рекордите по пробег, трябва преди всичко да се наслаждавате на пътуването и да се върнете благополучно до началната си точка.

Не забравяйте да проучите целия планиран маршрут и да проверите за евентуална лавинна опасност или други опасности в района. Можете лесно да проверите актуалната информация за планинските райони на  Планинско-контролната спасителна служба,  за актуалните метеорологични условия, предстоящите нива на лавинна опасност или други предупреждения за повишено внимание в планините. 

 

Ориентиране по маршрута

Можете да се ориентирате, като следвате туристическите знаци, т.е. цветната маркировка на пътеките, поддържана и маркирана за туристите.  

За щастие днес вече не е нужно да разчитате на собственото си чувство за ориентация и на хартиена карта, а можете да се възползвате от технологичните удобства. Затова не забравяйте да използвате GPS локатора на телефона или смарт часовника си и да следите къде се намирате. 

 

 

Не се отклонявайте от пътя

Придържайте се към плана през цялото време и не се отклонявайте излишно от маркираните пътеки. През зимата яснотата на терена може да е объркваща. Ако трябва да промените маршрута си и не сте сигурни, винаги се връщайте в началната точка. Дръжте телефона си зареден и информирайте някой друг за плановете си, преди да тръгнете, в случай на спешен случай. 

 

Не забравяйте за правилата

При пътуване и престой в природата  винаги се съобразявайте с правилата на съответната страна. В България  правилата и ограниченията са залегнали в Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и други  нормативни и под нормативни актове. В страната има обявени 3 национални парка, 11 природни парка, 55 резервати, 35 поддържани резервати, над 500 защитени местности и 350 природни забележителности. 

Това, което януари затрупа със сняг, февруари отнася с вятъра

В днешно време вече не е нужно да разчитате само на народните поговорки. Можете да проверите предварително прогнозата за времето и да планирате пътуването си по подходящ начин. Преди да тръгнете, се уверете, че прогнозата не се е променила и няма предупреждения за времето. 

Снеговалежите, мъглата или неблагоприятните метеорологични условия могат да ви изненадат на пътя въпреки старателната ви подготовка. Особено в планинските райони времето е много променливо. Затова не пропускайте да проверите прогнозата за времето по време на похода.

 

Наслоявайте дрехите си

Когато се обличате, изберете стратегия за наслояване, която е ефективна за дейности на открито през студените дни. Отделните слоеве изпълняват функциите си да предотвратяват загубата на топлина, но също така предлагат достатъчна дишаемост, за да отвеждат влагата въпреки повишеното изпотяване по време на физическо натоварване. Първият слой на тялото ви винаги трябва да е изработен от функционални материали, а за втория слой препоръчваме поларен суитшъртс или друга функционална дреха. Горният слой трябва да е достатъчно дишащ, да задържа топлината и да ви предпазва от вятъра и външните елементи. 

   

 

Как да изберем облекло за туризъм?

Независимо дали се занимавате с туризъм, спорт на закрито, бягане, катерене или просто обичате да се разхождате, винаги трябва да сте добре облечени. Ако искате да се обличате наистина ефективно, трябва да следвате правилното подреждане на дрехите. Тази статия  обяснява как да го направите!

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Изберете качествени обувки

Основата на комфортния туризъм е изборът на качествени обувки. Изберете обувки за сняг и студ със здрав, високи над глезена и топла подплата, за да запазите краката си топли. За предпочитане е да изберете кожен материал с минимален брой шевове; като алтернатива можете да изберете и синтетичен материал, който е подходящ за големи натоварвания. Макар че кожените обувки са по-тежки и по-слабо дишащи, те имат неоспорими предимства като водоустойчивост и висока издръжливост. Такива обувки може да не са сред най-евтините на пазара, но ако се грижите добре за кожата, те ще ви служат дълго.

   

 

Как да изберем обувки за туризъм

Идеално подбраните туристически обувки = основата за успех и добро усещане от прехода. За да сте сигурни, че няма да сгрешите, прочетете как да изберете правилните обувки.

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Грижа за обувките

Вече знаете, че идеалните обувки за зимен туризъм са тези от кожа. Трябва да знаете как да се грижите добре за обувките си, особено за кожените. Трябва да се грижите за кожените си ботуши по три причини:

- външен вид

- водоотблъскваща повърхност

- удължаване живота на обувките

 Новите кожени туристически обувки трябва да се третират с крем. Изберете крем без мазнини, който няма да омекоти прекалено много ботушите. Това би довело до по-голяма податливост на механични повреди и загуба на способността им да запазват формата си. 

Почиствайте замърсените обувки с мека четка или влажна кърпа в чиста вода. Опитайте се да не намокрите кожата твърде много. Никога не сушете обувките върху нагревател или на огън, тъй като кожата се втвърдява и материалът може да се напука. 

Използвайте подходящ импрегнатор за кожени обувки под формата на спрей, паста или крем. Винаги нанасяйте импрегнацията върху почистени обувки, тъй като мръсотията намалява ефективността на импрегнационната защита. Импрегнирането ще предпази обувките от влага и до известна степен от замърсяване. 

Повече информация за поддръжката на кожени обувки можете да намерите ТУК.

 

Какво още може да бъде полезно

 Обичате  да изследвате заснежените пейзажи през зимата? Снегоходките ще ви служат много добре. Това приспособление разпределя теглoто ви, така че вероятността да затънете в дълбок сняг е по-малка. Снегоходките са все по-популярен инструмент при туристишески  преходи, но и при бягане в зимни условия. В нашия асортимент можете да избирате в зависимост от вида на снега, терена или вида  дейност. 

 За да подобрите топлоизолацията и хидроизолацията на панталоните и обувките, носете туристически гети в студено време. Котките или веригите за обувки също ще ви свършат добра работа при тежки и заледени терени. Веригите за обувки също така са много компактни и леки, така че можете да ги сложите в раницата си за всеки случай.  

 

Как да реагирате при спешен случай?

Въпреки че се подготвяте за пътуването старателно, винаги помнете, че сте сред природата. Може да бъдете изненадани от ситуации, за които просто не можете да се подготвите. Уверете се, че знаете към кого да се обърнете в случай на необходимост. Поддържайте мобилния си телефон зареден. Ако се намирате в планината, запазете номера на местната планинско-контролно спасителна служба. Също така подсигурете положението си, като информирате някой друг за пътуването си. Уведомете ги за планираното връщане и за маршрута, по който възнамерявате да се върнете. 

 

Полезни линкове

 

Aвтор: Павлина Хорнакова

Източник: archiv архив на автора, pixabay.com, www.is.muni.cz, https://www.pss-bg.bg/, www.chmi.cz

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Импрегниране Granger's G-Wax 80g

13,13 лв. (1.07 %) 12,99 лв.

Сравни

Импрегниране Nikwax Набук и велур

16,00 лв. (0.06 %) 15,99 лв.

Сравни

Импрегниращ восък Atsko Sno Seal WAX доза 200г

21,00 лв. (0.05 %) 20,99 лв.

Сравни

Импрегниране Hanwag Care Sponge

26,00 лв. (23.12 %) 19,99 лв.

Сравни

Импрегнация за обувки Inproducts Premium shoes

49,00 лв. (0.02 %) 48,99 лв.

Сравни

33,00 лв. (0.03 %) 32,99 лв.

Сравни

Импрегниращ восък Atsko SNO SEAL WAX tuba 100g

15,00 лв. (0.07 %) 14,99 лв.

Сравни

Импрегнация за обувки Inproducts Premium за обувки 200 мл.

31,00 лв. (0.03 %) 30,99 лв.

Сравни