Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да се грижим за кожени обувки

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.


Съдържание

Увод  

Правилната поддръжка на обувките ще ви осигури много по-дълъг живот на обувките и не само ще опази околната среда, защото ще използвате обувките възможно най-дълго време, но и ще ви спести пари. Нека видим как да го направим!

 

Кожа и нейната поддръжка

Най-добрият материал за производство на туристически обувки е висококачествена кожа от едър рогат добитък, отглеждан свободно в планински райони. След обезкосмяване и отстраняване на мастния слой, суровата кожа е с дебелина 6-8 мм  и се разделя на пластове с предписаната дебелина за последваща обработка.

Най-качествен е външният (горният) слой, от който след щавене се създава така наречената лицева кожа. Ако повърхността и е обработена чрез полиране до получаване на кадифен матов вид, се нарича набук.

Така наречената цепена кожа, известна като велур, се създава от вътрешния слой. Понастоящем има методи за компресиране на велура чрез гладене под налягане и по този начин подобряване на качеството му.

Обувните кожи, които се използват за производството на качествени туристически обувки, се импрегнират със специални препарати по време на дъбене, гарантиращи водоотблъскване на кожата през целия живот на обувките. Този процес се нарича хидрофобизация. Независимо от това е необходимо потребителят да поддържа обувките редовно и правилно, тъй като само така се гарантира тяхната пълна функционалност и дълготрайност.

 

Редовната поддръжка е от съществено значение за живота на обувката

Грижата за обувките има няколко функции. Една от тях е да се отстрани мръсотията и да се запази първоначалният вид на обувките възможно най-дълго. Втората цел е да се запази водоотблъскващата способност на кожената повърхност, което е много важно за дишането на обувките с мембрана GORE-tex. Третата, също много важна функция, е да се гарантира дълготрайността на обувките. Поддържането на еластичността на кожата е приоритет в това отношение, тъй като втвърдената кожа може да повреди шевовете и дори да се напука при огъване.

Понастоящем  за обувки с GORE-tex мембрана  се използват изключително продукти на флуоровъглеродна основа, които не могат да залепват за мембраната и следователно не намаляват нейната дишаемост (за разлика от използваните преди това продукти на силиконова основа). Обикновените кремове за обувки, съдържащи мазнини, не трябва да се използват за обувки за туризъм и алпинизъм. Те омекотяват прекомерно кожата, която след това е податлива на механични повреди и не запазва формата си. Освен това мазнините пречат на хидрофобната обработка.

Продуктите на восъчна основа обикновено променят значително първоначалния вид на обувките. Обувките стават по-тъмни и лъскави след всяко нанасяне. Въпреки това, по отношение на функционалността те са подходящи и издържат по-дълго в сравнение с чистите флуоровъглеродни продукти.

Сред най-добрите продукти за поддръжка на туристически обувки са продуктите на Hanwag.

Мръсотията намалява дишането на обувките и възпрепятства ефективното нанасяне на импрегнацията. Мръсотията  се отстранява от обувките с мека четка, а след това се почиства с кърпа, напоена с чиста вода без детергент. Никога не навлажнявайте обувките прекалено, тъй като това ненужно удължава съхненето. 

След почистването и последващото импрегниране изсушете обувките на стайна или леко повишена температура, никога не сушете обувките в близост до силни източници на топлина (огън, централно отопление, печка, зад стъкло на пряка слънчева светлина). Силно изсушената кожа или кожата, изложена на високи температури, се втвърдява и напуква.

 

 

Няколко съвета за финал

За обновяване на матовия вид на набука може да се използва специална гумена четка, а за велура - мека месингова четка.

Кожените подплати на туристическите обувки  са са изработени от много тънка кожа за ръкавици с дебелина 1,2 - 1,5 мм. Обувките с кожена подплата са оптимални за тези потребители, които винаги могат да изсушат обувките напълно преди по-нататъшна употреба. Кожената подплата е лесна за поддръжка. Всяко замърсяване може да се отстрани с влажна кърпа без почистващи препарати, а подплатата може да се омекотява няколко пъти годишно с обикновен козметичен крем за ръце.

При тежки условия, особено при многодневно използване във влажна и мокра среда, се предпочитат обувки с мембранна подплата. Мембранната подплата не изисква специална поддръжка, но трябва да се отбележи, че мембранната подплата не може да се почиства ефективно. Всяко нанасяне на голямо количество течност от вътрешната страна ще доведе до изтласкване на мръсотия в мембраната, което ще я запуши. Подплатата може да се избърсва с влажна изстискана кърпа без почистващи препарати. Затова трябва да се внимава мембраната да се поддържа възможно най-чиста. Това е единственият начин да се запази дишаемостта.

За правилното функциониране мембраната трябва да е възможно най-близо до стъпалото (мембраната е част от подплатата и за да се предпази от повреждане винаги е покрита с тънка, здрава, дишаща материя).  От физическа гледна точка използването на силно изолиращи чорапи е неподходящо за функцията на мембраната, особено при ниски външни температури. Неподходящи са и чорапи  с грапава повърхност, причиняващи прекомерно триене между чорапа и покриващия слой на мембраната. Те първо разрошват покривния слой на мембраната, по-късно протъркват и впоследствие самата мембрана може да се повреди.

   

 

Как да изберем обувки за туризъм

Или как да изберете обувки за поход. Идеално подбраните туристически обувки = основата за успех и добро усещане от похода. За да не сбъркате като много туристи  в спортни маратонки или дори джапанки, прочетете как да изберете правилните обувки. 

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Полезни линкове

 

Aвтор: екипът на 4camping 

Източник: archiv 4camping

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Детски сандали Keen Venice H2 Children

136,00 лв. (28.68 %) 96,99 лв.

Сравни

Дамски сандали Teva W'S Original Universal Tie-Dye

128,95 лв. (48.05 %) 66,99 лв.

Сравни

Детски обувки Keen Newport Shoe Youth

160,00 лв. (43.76 %) 89,99 лв.

Сравни

Детски сандали Keen Newport Neo H2

152,00 лв. (48.03 %) 78,99 лв.

Сравни

375,00 лв. (46.94 %) 198,99 лв.

Сравни

Детски обувки Bejo Baggin Jrg

74,00 лв. (41.91 %) 42,99 лв.

Сравни

Дамски обувки Puma Twitch Runner

128,00 лв. (42.98 %) 72,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане Merrell Moab Speed Gtx

320,00 лв. (48.75 %) 163,99 лв.

Сравни