Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Тест: Ултралека палатка Warg Lightrek 2

Минимализмът е тенденцията през последните няколко години. Ултралеката палатка на Warg тежи 1,45 кг, а качеството ѝ беше тествано от нашия тестер Камила.

 

Съдържание

 

Увод

Отивате за кратко на поход и мислите да си купите нова палатка, благодарение на която да спестите тегло и място в раницата си?  В същото време да е достатъчно голяма за вас и спътника ви? Имах възможност да тествам една от тях, която предлага компромис между тегло и размер.  Как се представи  Lightrek 2 от марката Warg и дали е правилният избор за вас? Можете да разберете всичко това в редовете по-долу.

 

Характеристика


Марка:
Warg
Тегло: 1,45 кг
Брой лица: 2 лица
Тип палатка: туристическа /ултралека
Тип консртукция: куполна
Материал на конструкцията: dural
Материал на пода: polyester
Материал на тропикото: nylon
Размери на палатката: 270 x 320 x 120
Размери на спалнята: 215 x 115 x 105

 

 • ултралека двойна палатка 
 • тегло само 1450 г
 • възможност за изграждане само на тропикото или само на спалнята 
 • найлоново тропико с  ripstop обработка
 • вентилационен отвор
 • компресионна обработка с  DWR покритие
 • 8 котвени въжета
 • включени в комплекта: 16x лек дуралуминиев щифт 
 • трябва да се постави на щеки за трекинг или на рейки за палатка (не са включени)

 

За марката

Warg фокусира производството си върху оборудване за приключенци, които обичат да прекарват времето си в планината и сред природата. Под марката можете да намерите не само палатки, но и качествено оборудване за дейности на открито на достъпни цени. – от съдове за храна и готвене, котлони, през спални чували, постелки и пухени якета до раници или трекинг щеки. Особено спалните чували с пух са приятна изненада в съотношението цена/качество.

Марката е сравнително млада, но се развива динамично. С това продуктовата ѝ гама се разширява, като включва допълнителна гама от качествени продукти.

 

Защо точно Warg Lightrek 2?

Warg Lightrek 2 я избрах защото търсех ултралека и компактна палатка за двама - за трекинг "на леко" и за преходи на дълги разстояния. Такава, която да има проста конструкция с възможност за издигане с  щеки, без да е необходимо да се носят рейки, които често са обемисти в раницата.

 

Първо запознанство

Палатката е опакована в лек калъф, който има DWR обработка за да предотврати проникването на влага. На пръв поглед калъфът не изглежда малък, но може да се стяга с две пришити връвчици, които също така улесняват закрепването на палатката извън раницата. Капакът е завършен с шнур за пристягане. В този случай по-подходящ би бил рол топ, тъй като палатката може да се компресира по-добре. В пакета са включени брезент/тропикo, мрежа против комари/спалня, 16 броя леки дуралуминиеви колчета с форма "Y" и голямо количество въжета за разпъване на палатката. Върху палатката са зашити много примки за променливо издърпване при вятър, така че дори тази проста конструкция би трябвало да издържи при по-силен вятър.

 

Самостоятелно поставяне на палатката

В опаковката няма да намерите рейки за палатка, както е обичайно при повечето палатки. Lightrek 2 е проектирана да се изгражда  трекинг щеки. Намирам тази вариативност на конструкцията за голям плюс.  Винаги нося щеките  със себе си при по-големи преходи - те спасяват коленете на гърба ми при носене на по-тежък товар по хълмове и са чудесна опора при движение по неравни хлъзгави пътеки. Така че, като заменям рейките на палатката с щеки спестявам още няколко грама.

Ако предпочитате да ходите без щеки или по някаква причина не искате да ги вземате със себе си, можете да си купите два леки пръта за палатка, предназначени само за поставяне на брезент. Процесът на построяване е подобен на този с щеките.

 

Палатката може да бъде поставена по три различни начина в зависимост от употребата. Винаги започвайте с построяването на външния горен слой/тропикото там, където щеката се прикрепя към центъра на входната част. След това трябва правилно да опънете палатката настрани с помощта на колчета. Повторете същото и от другата страна. По-добре се поставя когато сте двама, но можете да я поставите и сами наведнъж. Така изграденото тропико може да служи като пълноценен подслон за спане и защита от дъжд.

Ако разпъвате палатката си на влажна поляна или в близост до вода, където има риск от безброй ухапвания от комари, е добре да разопаковате и мрежата против комари/вътрешната спалня. Тя просто се закрепва от вътрешната страна на брезента върху подготвените държачи.  Тогава Lightrek 2 действа като двупластова палатка.

В случай че очаквате ясна нощ под звездите и не можете да ги видите през тропикото, можете да поставите мрежата против комари и самостоятелно. Тя ще ви предпази от насекоми и леката сутрешна роса, но ще можете да се наслаждавате! :)

 

Малка палатка, когато е опакована, просторна, когато е разпъната

Важен параметър на всяка палатка е пространството в нея.Lightrek 2, както подсказва името, е предназначена за двама души. От собствен опит мога да потвърдя, че в нея могат да спят удобно двама души, дори ако са с по-едър ръст и имат надуваеми постелки. Размерите на палатката можете да намерите в спецификацията по-горе.

Мрежата против комари е съобразена с размерите на брезента/тропикото, така че не намалява значително пространството. По-голяма раница с обем 60 литра може да се побере в коридора. Предверието няма пришит под, но за мен функционира добре, когато поставя раницата в дъждобрана. Той се запрашава и го изплаквам през деня и раницата остава чиста. В същото време няма риск от проникване на вода в спалнята през шевовете на подплатата.

 

Единственото нещо, което ми липсваше като част от палатката, е подът под самата спалня, който да я предпазва от ожулвания от камъни и клони. Това може лесно да се реши, като се закупи фолио напр. Tyvek DuPont, което функционира като алтернатива на пода под постелка или палатката. Сред туристите то е особено известно със своето ниско тегло, водоустойчивост и достъпност. Накратко, може да се намери за изгодна цена и ще допълни напълно палатката.

 

Подобрения в дизайна

Външният горен слой има достатъчно примки, зашити от външната страна, за да се закрепят въжетата и да се опъне палатката във всички посоки. Това, което оценявам, са наистина дългите въжета, които се регулират. Така те имат достатъчен обхват, за да забият колчетата на подходящото място. В опаковката ще намерите 16 броя леки дуралуминиеви колчета с форма "Y". Ще ви трябват поне 6 от тях, за да поставите палатката си.

Вътрешната мрежа против комари е с двупосочен цип. На всеки вход са пришити по два джоба, които са чудесни за прибиране на вещите, които трябва да носите през нощта или сутрин след събуждане.

Както беше споменато вече, палатката е проектирана да се издига на щеки. За закрепването им в горната част на платнището има примка, включително катарама за опъване на мрежата против комари. В долната част има еластична лента за затягане. Благодарение на това щеките  остават закрепени на същото място, без възможност да се срутят дори с палатката :).

 

Друго предимство са двата входа. Ако в палатката е горещо, можете удобно да отворите входа си или да подишате свеж въздух, без да събудите никого. Платнището има и покрити вентилационни отвори на всеки вход.

 

Материал и издръжливост

Платнището е изработено от найлон с двустранно силиконово покритие, което го прави по-устойчиво на износване и същевременно по-леко от полиестера. Водният стълб на платнището е 3 000 мм. Голямото предимство е неабсорбиращата способност и отличната непропускливост. Шевовете са зашити със специална нишка, която придобива обем в случай на влага и запълва зоната на пробождане срещу проникване на вода, така че няма нужда от допълнително силиконово покритие на шевовете. Въпреки че това също е възможно.

Подът на спалнята е с полиуретаново покритие и има устойчивост от 10 000 мм. Всичко, включително дуралуминиевите колчета, е поместено в компактна опаковка с DWR обработка срещу влага.

 

Оценка: 97 %

+

 • Леко тегло (ултралека)
 • Простор
 • Изграждане на щеки за трекинг
 • Възможност за разнообразна употреба - само мрежа против комари, само брезент или двукомпонентна палатка
 • Два входа
 • Странични джобове за съхранение
 • Вентилация 

-

 • Подът на палатката не е включен

 

Обобщение

С общото си тегло от 1450 грама и използваните материали палатката се нарежда сред по-високия клас ултралеки палатки, предназначени за двама. В случай че трябва да вземете само горната част, т.е. платнището с колчета за закрепване, получавате под 800 грама, което съвсем не е лошо за защита от дъжд.

Палатката се поставя само с  трекинг щеки и не е необходимо да носите допълнителни рейки за закрепване на палатката. Конструкцията е достатъчно стабилна и благодарение на броя на въжетата и дуралуминиевите колчета може добре да се опъне срещу поривист вятър.

На пазара има подобни палатки от тази категория от китайски производители. Тази, по мое мнение, ги превъзхожда по качество на използваните материали. В същото време при покупка от чешкия пазар е възможно да я върнете, или при необходимост да поискате рекламация което не е възможно при покупка от Китай. 

Палатката е предназначена за всички приключенци, които обичат да ходят на "леки" и "тежки" преходи, където оценяват нейната компактност, вариативност и ниско тегло, при това на разумна цена.

 

Полезни връзки

 

Автор: Камила Зелинкова

Източник: архив на автора

TЕСТ : Дамски функционален панталон Rodna W

Сравняване на продукти

Марката Zulu предлага нова колекция от функционални дрехи за трудни условия. Как протекоха тестовете на туристическите панталони Zulu Rodna W?

ТЕСТ: Мъжки функционални панталони Macin M

Сравняване на продукти

Както казва нашият тестер Лукаш - няма лошо време, има само лоши дрехи. В днешния тест той ще тества панталоните Zulu.

Тест: Мъжки функционален суитшърт Petros M

Сравняване на продукти

Как се представи суитчърът с качулка Petros от колекцията функционални дрехи Zulu в предизвикателните условия на австрийските Алпи?

Избираме за вас

Свръх лека палатка Warg Lightrek 2

680,00 лв. (47.94 %) 353,99 лв.

Сравни

Семейна палатка Husky Minar 4

575,00 лв. (27.83 %) 414,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка Hannah Sett 3

563,71 лв. (26.56 %) от 413,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка Vango Nevis 100

370,16 лв. (32.73 %) 248,99 лв.

Сравни

223,00 лв. (36.33 %) 141,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка Robens Boulder 3

689,00 лв. (39.48 %) 416,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка Hannah Tycoon 3 Cool

289,52 лв. (34.03 %) 190,99 лв.

Сравни

Семейна палатка Zulu Pavilion 400

640,00 лв. (57.97 %) 268,99 лв.

Сравни