Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Тест: Спален чувал с пух Warg Stark 500

Обмисляте да си купите нов спален чувал, но знаете, че ще го използвате само няколко дни в годината. Някои хора биха избрали пълнежа от изкуствени влакна. Но какво ще кажете, ако можете да си купите спален чувал от пух на цената на синтетичен? Warg предлага модела Stark, който е  с  500 грама патешки пух с пълнеж от 750 cuin.

 

Съдържание

Пухеният спален чувал Warg Stark 500  е с пълнеж от патешки пух с превъзходен капацитет на пълнене от 750 Cuin .Чудесен партньор за туризъм, къмпинг и велотуризъм през пролетта и есента.

Характеристика


Наименование:


500

Производител:

Warg

Продуктова серия:

Stark

Предназначение:

Мъжки / Дамски

Тегло: 1030 г
Вътрешен материал: Nylon
Външен материал: Nylon Ripstop
Изолационен материал: Патешки пух
Размер в сгънато състояние: 35 x 17 см
Комфортна температура: 2 °C
Лимитна температура: -4 °C
Екстремна температура: -20 °C
Кройка: Мумия
Вид изолационен материал: Пух
Възможност за свързване: Да
Височина на фигурата (дo): 195 см
Пълнене: 750 cuin
Съотношение на пълнене: 90/10
Ширина в краката: 50 cм
Ширина в раменете: 85 cм
Дължина: 220 cм

 

 • трисезонен спален чувал от пух.
 • висока механична устойчивост
 • изолация: патешки пух с пълнене 750 Cuin
 • тегло на пълнежа: 500 g
 • страхотна сгъваемост
 • ниско тегло
 • външен материал, изработен от материал ripstop
 • анатомично оформен дизайн за краката (footbox)
 • Сваляяа се изолирана яка около врата
 • YKK двустранни ципове
 • мрежест джоб за дребни предмети
 • включени компресионна опаковка и опаковка за съхранение 

Моделова серия  Warg

На страницата на гореспоменатия доставчик спалните чували Warg се предлагат в няколко дизайна. От версия 350 до версия 650 в зависимост от теглото на пълнежа в грамове. Тестваната версия  500  принадлежи към по-топлите. Възможно е също така да изберете местоположението на ципа от лявата или дясната страна, както сте свикнали, или дългата версия за баскетболисти с ръст до 205 см. 

 

Характеристика и използван материал

Външната и вътрешната повърхност на спалния чувал  Warg Stark 500 е изработена от приятния и лек материал Nylon 20D. Външната част е с покритие Ripstop, което е техника за вплитане на по-дебели нишки с известно разстояние, за да се предотврати по-нататъшното разкъсване при скъсване. Кройката с форма на мумия е идеална за по-добро затопляне на долната част на краката, като същевременно се намалява теглото.Конструкцията около краката, т.нар. footbox, е проектирана за максимален комфорт. Пълнежът на спалния чувал е в напречни камери, включително динамична обработка около гореспоменатите крака и глава. За да сте сигурни, че няма да ви е студено през нощта, дори и при отрицателни температури, спалният чувал е изпълнен с висококачествен патешки пух в съотношение 90/10 (пух/пера) с пълнеж 750 cuin.

Джаджи

Спалният чувал  Warg Stark 500 може да се съхранява в 2 опаковки. Едната е за запазване на функциите, а другата - за компресиране. Производителят посочва размера при компресиране 35×17 см, а аз постигнах 28×22 см. Уплътняващата опаковка  е издръжлива и не е необходимо да се притеснявате, при компресиране. Дъното и горната част са прикрепени една към друга с пластмасови катарами , които позволяват много бързо разхлабване.

Ципът е съставен от два плъзгача. Покрит отвътре с изолиращ слой, закопчаване с велкро на главата, за да се предотврати разкопчаването му по време на сън. В същото време ципът може да се отвори напълно, за да се създаде романтична нощ, като се прикрепи втори спален чувал.

Друго чудесно нещо е вътрешният джоб с размери около 20×17 см до главата (за телефон или челник). Двете връвчици служат добре. Едната е около врата, а другата - около лицето. Първата ще ограничи студения въздух над раменете ви, а втората ще създаде процеп за дишане в зависимост от това колко ви е студено.

Харесва ми анатомично изрязаната форма на зоната на краката, т.нар. footbox.  Адаптира се перфектно към формата на краката ви и се грижи за топлинния ви комфорт.

 

Процес на тестването

Може би най-важната част от теста на всеки продукт е как той се държи при употреба. Ще избера последователността в зависимост от пътуването. Първо, трябва да свия спалния чувал Warg Stark 500  за да се побере в раницата ми. Компресионният пакет за пътуване е наистина лек и компресирането му е много бързо и лесно. В края на деня разкопчавам ципа на спалния чувал и той се надува добре докрай. Разкопчавам ципа и се пъхам в чувала. Кройката вероятно е най-доброто нещо в целия спален чувал. Бях изненадан, че ме побира добре при височина 180 см, но в същото време можете да седнете в него и да разговаряте с другите или да четете. Въпреки че производителят посочва височина до 195 см, определено бих обмислил варианта Long при височина над 190 см. Вътрешното покритие е толкова удобно, че ще забравите за натоварения си ден и ще заспите. Преди да си легнете, определено ще оцените джоба до главата си, който използвах за телефона и челника си. В зависимост от времето човек придърпва шнура около раменете и лицето - чудесно нещо. Само че е малко по-трудно да се намери, когато сте се закопчали в спалния чувал. Ципът работи сравнително добре, просто понякога се защипва за прикриващия слой, когато се закопчава, такава класика. Предимството е, че покриващият слой е отделен от спалния чувал, така че ако се случи да повредите слоя с ципа, пухът няма да започне да излиза от напречната камера на спалния чувал.


Топлинен комфорт

Що се отнася до топлинния комфорт  тествах спалният чувал  Warg Stark 500  в условия около нулата (максимум -2 °C). През нощта носех наистина топли чорапи, клин от мерино вълно и класически софтшел, комбинирани с пухено яке. Нощта беше спокойна, безветрена и спалният чувал беше удобен за спане. На сутринта започна да вали лек сняг и спалният чувал почти се намокри, затова го опаковах и тръгнах навън. Определено бих препоръчал допълнителна защита при неблагоприятни условия. В идеалния случай палатка или поне водоустойчив навес

 

Оценка: 100 %

+

 • Отлично изработенa компресионна опаковка
 • перфектна кройка 
 • приятен вътрешен материал
 • анатомично оформен footbox

-

 • нямам никакви негативи

 

Обобщение

Бях малко предубеден заради цената. Чудех се какво са намалили и дали ще разбера това веднага или след като го използвам. В крайна сметка открих единствения "недостатък", който умишлено поставих в кавички, защото тази характеристика дори не е спомената в  Warg Stark 500. Ако спите под палатка и сутрин падне роса или започне да вали сняг, горният слой найлон веднага абсорбира водата и спалният чувал започва да се мокри съвсем скоро. Казано по-просто, той определено не е водоустойчив. Изводът е, че ако нямате прекомерни изисквания към спалния чувал, ако не планирате експедиция в сурови условия, Warg е напълно достатъчен и чудесен избор. И в същото време пълен лукс в сравнение със спалните чували от микрофибър, които се продават на подобна цена, но теглото и другите им характеристики не могат да се сравняват.

 

Полезни линкове

 

Автор: Йозеф Долежел

Източник: svetoutdooru.cz

Teст : Блокиращо средство за осигуряване Petzl GriGri+

Сравняване на продукти

Какво е новото при спирачката за спускане GriGri+ от Petzl? Подходяща ли е за начинаещи катерачи? Всичко това можете да прочетете в ревюто на нашия тестер Тереза Павликова. 

Тест : Трекинг щеки Warg Compact Carbon

Сравняване на продукти

ТЕСТ: Постелка Warg Radon Mummy 5

Сравняване на продукти

Самонадуваемата постелка   Warg Radon Mummy 5 има удобна височина, ниско тегло и добър топлинен комфорт. Но как се справя с тестовете сред природата?

Избираме за вас

704,00 лв. (9.94 %) 633,99 лв.

Сравни

664,09 лв. (10.01 %) 597,61 лв.

Сравни

437,06 лв. (18.55 %) 355,99 лв.

Сравни

399,99 лв. (11 %) 355,99 лв.

Сравни

411,99 лв.

Сравни