Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Cuin-кубичен инч

Основният параметър за определяне на качеството на пухения пълнеж е големината на запълване (fill power). По принцип колкото по-качествено е перото, толкова по-пухкаво е то и толкова по-голям обем може да притежава..

 

Как се измерва пълнотата на пуха ?

Пълнотата на пуха се измерва в цилиндър със стандартен размер с 1 унция (28,4 g) пух, натоварен със стандартно тегло. Единицата за пълнота е 1 cuin/oz (кубичен инч/унция). По принцип, колкото по-качествено е перото, толкова по-пухкаво е то и толкова по-голям обем ще има. Най-често използваните стандарти са европейски и американски. И в двата случая пълнотата е посочена в кубични инчове (in³) за унция (oz). 

 

Разликата между европейският и американският стандарт:

Европейският стандарт е "по-строг". Например капацитет на пълнене от 800 кубика/унция според американския стандарт съответства на около 700 кубика/унция според европейския стандарт. Съдържанието на прахови частици се измерва като съотношение между чист прах и малки пера - напр. 80/20, 90/10, 95/5. Качествените пера съдържат поне 80% прахови частици. Съдържанието на прахови частици е само ориентировъчно. Гореспоменатият пълнеж от пух е показателен за действителното качество.

 

Ориентировъчно качество на пуха

 

Cuin 500–600 EU (530–640 US)

 

Приемливо качество за средни продукти, по-ниска цена.

Cuin 600–700 EU (640–745 US) Минимално качество за по-качествени продукти.
Cuin 700–800 EU (745–850 US) Добро качество, отлично съотношение производителност/цена.
Cuin 800+ EU (850+ US) Високо качество, по-висока цена.

YKK

Речник на термините

Функционалните и висококачествени ципове на YKK са известни със своето качество и перфектна изработка. Те са водоустойчиви и надеждни при дългосрочна употреба.

Светлинен поток

Речник на термините

Най-често светлината във челниците се характеризира с параметъра светлинен поток, а единицата е един лумен (лм). Светлинният поток или светлинната мощност ни казва директно колко силно ще свети източникът.