Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

💣 Код: SALE15 💣 допълнителни -15% ОТСТЪПКА на ВСИЧКО  важи за покупки над 80 лв.

Ски алпинизъм и безопасност в планината

Основата за безопасни ски турове и придвижване в планината е планирането. Нека заедно да разгледаме няколко важни момента, които не бива да подценявате преди вашето скиалпийско приключение в снежните планини.


Съдържание

 

Ключови места

Първата стъпка в планирането трябва да бъде отбелязването на ски турът на картата. Освен маршрута обаче трябва внимателно да отбелязвате и т.нар. ключови точки, т.е. местата, където има потенциална опасност или където трябва да промените начина си на действие - например поставяне на котки, връзване с въже и т.н. След това трябва да оцените критичните места от гледна точка на текущата лавинна ситуация и общите прогнози. Следете ги до датата на вашето изкачване, тъй като времето и предупрежденията в планините се променят бързо. При планирането на маршрута е важно също така да се помисли за възможностите на отделните членове на групата и да не се надценяват техните технически и физически способности. 

Проучете предварително ключовите точки.Планирайте различни начини за преодоляването им, проучете терена и неговата стръмнина на отделни места, но също така и в околността, т.е. какво има над и под маршрута. 

 

 

Времето

Помислете и за времето и определете метеорологичните условия, при които може да се извърши походът, както и необходимата видимост на терена, особено при спускане. Времето е важен фактор, който определя дали изобщо можете да отидете на това място. Основно трябва да  се интересувате от облачността и вятъра за видимостта и лавинната опасност. 

 

Какво да вземете със себе си?

След като се оценят ключовите места и климатичните условия, от съществено значение е да се избере необходимото оборудване. Водачът на похода трябва да ви даде списък с необходимите продукти в зависимост от трудността на изкачването и слизането. Но като цяло, какво трябва да опаковате в раницата си за почти всеки ски тур?

 

Алтернативни маршрути

По пътя може да се сблъскате с много фактори, които да повлияят на плана ви и да се наложи да потърсите алтернативен маршрут или дестинация. Винаги е необходимо предварително да подготвите резервен план, който да ви позволи да промените маршрута си към друга дестинация. Планирането само на един маршрут без алтернативи е много рисковано. 

Времевото планиране трябва да бъде много точно, както и да правилното определяне на параметри на оборудването си. Маршрутите на картата имайте винаги със себе си. Когато планирате графика си, имайте предвид аспектите, които могат да удължат неочаквано пътуването ви, като например неочаквани почивки, промени в метеорологичните условия, прокарване на пътеки, надценяване на физическата подготовка на хората или техническите им умения. 

 

Поддържане на разстояние

Честа причина за наранявания е падането при спускане. Затова бъдете внимателни и съобразявайте шофирането си с консистенцията на снега. Съществува и висок риск от освобождаване на лавини по време на падане. Също така не забравяйте да спазвате достатъчно разстояние между вас и снега като предпазна мярка. При спускане се препоръчва разстояние до 30 метра, а при изкачване е достатъчно да се спазва дистанция от 10 метра от останалите членове на групата. Спускането по стръмни склонове (т.е. под 30°) винаги трябва да се координира от ръководителя на групата. 

   

 

Какво е ски аплинизъм?

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от дисциплините  ще се занимавате?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Загриженост

Когато извършвате дейности в планината се отнасяйте с уважение към природата. Навлизането в някой от зоните  на националните паркове е забранено и нарушаването на тази забрана оказва сериозно въздействие върху защитените видове животни, растения и в крайна сметка върху цялата екосистема. 

И накрая, но не на последно място, разбира се, винаги се придържайте към групата си, която не трябва да е повече от 6 души. Общувайте с всяка друга група, която е наблизо, и се отнасяйте с уважение към другите. Подробности за пътуването ви трябва да знаят и тези,които се намират на безопасно място в хижата,хотела или дома.

 

Полезни линкове 

 

Автор: Зденек Батек

Източник: архив 4camping, архив  Hannah

Какво е ски алпинизъм?

Съвети

През последните години ски алпинизмът е  много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате? 

Какво да опаковате за рафтинг

Съвети

Как да опаковате  за рафтинг ? Какво да вземете със себе си и какво да оставите вкъщи? Вдъхновете се от нашата днешна статия.

Как да изберем обувки за бягане според терена

Съвети

Как да изберем обувки за бягане за лек и тежък терен? Кои обувки ще ви подхождат на горските пътеки, но и на планинските пътеки, днес, въз основа на опита си, споделя Марсел Фронко. 

Избираме за вас

1 352,00 лв. (19.97 %) 1 081,99 лв.

Сравни

972,42 лв. (0.87 %) 963,99 лв.

Сравни

972,42 лв. (0.87 %) 963,99 лв.

Сравни

1 102,11 лв. (16.98 %) 914,99 лв.

Сравни