Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Ски алпинизъм и безопасност в планината

Основата за безопасни ски турове и придвижване в планината е планирането. Нека заедно да разгледаме няколко важни момента, които не бива да подценявате преди вашето скиалпийско приключение в снежните планини.


Съдържание

 

Ключови места

Първата стъпка в планирането трябва да бъде отбелязването на ски турът на картата. Освен маршрута обаче трябва внимателно да отбелязвате и т.нар. ключови точки, т.е. местата, където има потенциална опасност или където трябва да промените начина си на действие - например поставяне на котки, връзване с въже и т.н. След това трябва да оцените критичните места от гледна точка на текущата лавинна ситуация и общите прогнози. Следете ги до датата на вашето изкачване, тъй като времето и предупрежденията в планините се променят бързо. При планирането на маршрута е важно също така да се помисли за възможностите на отделните членове на групата и да не се надценяват техните технически и физически способности. 

Проучете предварително ключовите точки.Планирайте различни начини за преодоляването им, проучете терена и неговата стръмнина на отделни места, но също така и в околността, т.е. какво има над и под маршрута. 

 

 

Времето

Помислете и за времето и определете метеорологичните условия, при които може да се извърши походът, както и необходимата видимост на терена, особено при спускане. Времето е важен фактор, който определя дали изобщо можете да отидете на това място. Основно трябва да  се интересувате от облачността и вятъра за видимостта и лавинната опасност. 

 

Какво да вземете със себе си?

След като се оценят ключовите места и климатичните условия, от съществено значение е да се избере необходимото оборудване. Водачът на похода трябва да ви даде списък с необходимите продукти в зависимост от трудността на изкачването и слизането. Но като цяло, какво трябва да опаковате в раницата си за почти всеки ски тур?

 

Алтернативни маршрути

По пътя може да се сблъскате с много фактори, които да повлияят на плана ви и да се наложи да потърсите алтернативен маршрут или дестинация. Винаги е необходимо предварително да подготвите резервен план, който да ви позволи да промените маршрута си към друга дестинация. Планирането само на един маршрут без алтернативи е много рисковано. 

Времевото планиране трябва да бъде много точно, както и да правилното определяне на параметри на оборудването си. Маршрутите на картата имайте винаги със себе си. Когато планирате графика си, имайте предвид аспектите, които могат да удължат неочаквано пътуването ви, като например неочаквани почивки, промени в метеорологичните условия, прокарване на пътеки, надценяване на физическата подготовка на хората или техническите им умения. 

 

Поддържане на разстояние

Честа причина за наранявания е падането при спускане. Затова бъдете внимателни и съобразявайте шофирането си с консистенцията на снега. Съществува и висок риск от освобождаване на лавини по време на падане. Също така не забравяйте да спазвате достатъчно разстояние между вас и снега като предпазна мярка. При спускане се препоръчва разстояние до 30 метра, а при изкачване е достатъчно да се спазва дистанция от 10 метра от останалите членове на групата. Спускането по стръмни склонове (т.е. под 30°) винаги трябва да се координира от ръководителя на групата. 

   

 

Какво е ски аплинизъм?

През последните години ски алпинизмът е много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от дисциплините  ще се занимавате?

>>> ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ <<<

 

Загриженост

Когато извършвате дейности в планината се отнасяйте с уважение към природата. Навлизането в някой от зоните  на националните паркове е забранено и нарушаването на тази забрана оказва сериозно въздействие върху защитените видове животни, растения и в крайна сметка върху цялата екосистема. 

И накрая, но не на последно място, разбира се, винаги се придържайте към групата си, която не трябва да е повече от 6 души. Общувайте с всяка друга група, която е наблизо, и се отнасяйте с уважение към другите. Подробности за пътуването ви трябва да знаят и тези,които се намират на безопасно място в хижата,хотела или дома.

 

Полезни линкове 

 

Автор: Зденек Батек

Източник: архив 4camping, архив  Hannah

Започваме да бягаме или 10 км за 3 месеца

Съвети

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.

Азбука на бягането

Съвети

Каквo e азбука на бягането? И защо трябва да я включите в тренировъчния си план? Катка Балкарова ще ви отговори на тези въпроси.

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Избираме за вас

424,09 лв. (15.11 %) 359,99 лв.

Сравни

Раница за ски-алпинизъм

263,00 лв. (14.83 %) 223,99 лв.

Сравни

Раница за ски-алпинизъм

291,89 лв. (18.12 %) 238,99 лв.

Сравни

(2.5 %) 311,99 лв.

Сравни

124,99 лв. (12.8 %) 108,99 лв.

Сравни

178,99 лв. (19 %) 144,99 лв.

Сравни

Туристически щеки

79,99 лв. (26.25 %) 58,99 лв.

Сравни

222,99 лв. (17.94 %) 182,99 лв.

Сравни