Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Какво е ски алпинизъм?

През последните години ски алпинизмът е  много популярен. Знаете ли, че преди да изберете екипировката си, трябва да сте наясно с коя от ски алпийските дисциплини ще се занимавате? 


Съдържание

Да тръгнат по заснежените хълмове със ски или сплитборд и да избягват претъпканите писти. Да оставят отпечатък от ските в пухкавият сняг. Това е притегателното за повечето любители на зимните планини. Предупреждаваме ви, че ски алпинизмът е силно пристрастяващо занимание. Какво се крие зад термините ски туризъм или ски алпинизъм, които нашумяха сред любителите на зимните спортове през последните години? В следващата статия, посветена на ски алпинизма, ще ви представим общ преглед на дейностите, включително ръководство за избор на такава. 

Какво е ски алпинизъм?

Отговорът на този въпрос е лесен. Като цяло става въпрос за ски туризъм, при който се носят ски обувки вместо туристически обувки. Изборът на добри скиорски обувки е от съществено значение, ще ви трябват и ски със специални автомати и катерачни колани, които да ви предпазват от плъзгане надолу по склона, а след като ги свалите, ще имате възможност да се спускате на върха в зависимост от условията на терена и вашите способности. Подобно на други спортове, ски алпинизмът има дисциплини, които изискват специфично оборудване. Затова преди да закупите оборудване, е добре да сте наясно към коя конкретна дисциплина се стремите. Ако сте наясно, тогава нищо не ви пречи да направите своя избор, но ако не сте сигурни, нека разгледаме по-отблизо различните дейности на ски алпинизма. 

 

Ски туризъм 

Както подсказва името, това е ски туризъм и най-естествената физическа активност в заснежените планини. Предпоставка за ски туризъм е доброто физическо състояние и основните умения за каране на ски. При ски туризъм се движите по свободни терени в планините или в планински вериги. Това могат да бъдат еднодневни или многодневни турове с нощувка в планинска хижа или бивак. Когато планирате преходи, бъдете предпазливи и внимавайте за лавини и други рискове в открития терен. 

Оборудване за ски туризъм:

 

Ски алпинизъм

Ски-алпинизмът е трудно изкачване със стръмно и дълго спускане. Ако сте почитатели на алпинизма, ските и екстремните ски, ски алпинизмът ще бъде дисциплината за вас. Предизвикателства под формата на изкачване на планински върхове и диви спускания. Комбинация за катерачи и скиори с перфектна техника и много смелост. Отлична физическа подготовка, умения за спускане по различни терени са задължително условие. Също толкова важни са и уменията за овладяване на техники за алпинизъм по терен и движение по ледник. При ски алпинизма се изискват изключителни умения за правилна и обективната оценка за степента на опасност, която природата може да ви поднесе в планината.

Оборудване за ски аплинизъм : 

 

Свободен ски туризъм

Вид свободно каране на ски в планината с акцент върху ползването на свободни терени извън ски курортите. Карането по пухкавият сняг до известна степен се осъществява по собствени пътища. В този случай можете да спестите време и енергия за качествено каране, като се качите на кабинков лифт, моторна шейна или хеликоптер. Основите са много добри умения за каране на ски, познаване на лавинните проблеми в планините и ориентиране в планинския терен, тъй като обикновено нямате възможност да очертаете линиите за спускане, като се изкачвате. 


Оборудване за свободен ски туризъм

За този тип спускане избираме твърди обувки, широки ски и здрави връзки с най-добрите възможни характеристики, което, разбира се, означава по-голямо тегло на екипировката, отколкото в други дисциплини..

 

Фитнес ски туризъм 

Фитнес ски туризъм  се практикува на технически несложни терени (ски курорти, горски пътища и равнини). Често се практикува като модерен заместител на тренировките във фитнес центровете в ски курортите и около тях. Фитнес ски туризъм  е занимание за спортисти, които търсят прилив на енергия, но не искат да се занимават със сложното планиране на многодневни турове и особено с лавинната опасност. 

Оборудване за Фитнес ски туризъм: 
  • леки  обувки с достатъчен обхват на движение на предната част на стъпалото в "комина"
  • ски 75-85 мм  под петата
  • обикновени щифтови ски автомати
  • колани с добро съотношение между изкачване и спускане

 

Полезни линкове

 

Автор: Зденек Батек

Източник: архив 4camping, архив Hannah

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Съвети

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Избираме за вас

Туристически щеки

143,00 лв. (43.36 %) 80,99 лв.

Сравни

Раница за ски-алпинизъм

283,00 лв. (26.86 %) 206,99 лв.

Сравни

Обувки за ски-алпинизъм

(4.98 %) 1 086,99 лв.

Сравни

(5.08 %) 242,99 лв.

Сравни

352,00 лв. (24.72 %) от 264,99 лв.

Сравни

304,00 лв. (25.66 %) от 225,99 лв.

Сравни

(4.96 %) 478,99 лв.

Сравни