Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберете захранващо устройство

Добре подбраното захранващо устройство може да бъде нещо повече от практичен резервен източник на енергия за вашия мобилен телефон. Особено ако искате да го вземете на по-дълги пътувания без достъп до електричество. Ще ви кажем какво да търсите при избора на такова. И какви други функции могат да улеснят живота ви по време на път.


Съдържание

 

Увод

Животът ни е преплетен с технологиите. Използваме мобилни телефони, навигационни устройства, лаптопи, смарт часовници или фотоапарати. И всички тези неща от първа необходимост имат батерия. Батерия, която има ограничен капацитет. Захранващото устройство е полезно навсякъде, където нямаме достъп до електрически контакт и трябва да заредим устройствата си. Това може да се случи по време на бизнес пътувания, продължителен престой сред природата или експедиции извън обичайната цивилизация. Но съвременните външни батерии имат и някои функции, които ще оцените особено при по-дълги пътувания. Днес ще разгледаме и този въпрос!

 

На какво да се съсредоточите при избора на захранващо устройство

Помислете къде ще го използвате най-често и какво ще искате да зареждате. Това са най-основните принципи за избора на захранващо устройство Нека разгледаме какво още да търсите и на какво да обърнете внимание при избора.

1. Направете списък на устройствата, които трябва да зареждате в движение. 

Обърнете внимание на капацитета на батерията, конекторите и дори на броя на устройствата. Можете да разберете колко капацитет на захранващото устроийство ви е необходим, като съберете капацитетите на всяко устройство.

2. Очаквайте загуба по време на предаване

При зареждане на устройство с power bankа се губи енергия по време на предаването. Затова ви препоръчваме да си купите захранващо устройство с капацитет с около 20% по-голям от изчисления капацитет, който ще ви е необходим.

3. Дали захранващото устройство ще бъде резервен вариант само за вас или трябва да помогне на повече хора?

При повече хора трябва да вземете предвид броя на устройствата, които може да се нуждаят от захранващо устройство. Това е важна информация за необходимия капацитет на захранващата банка.

4. Може би имате нужда от бърза помощ?

Захранващото устройство може да има функция за бързо зареждане. Това може да е полезно за бързо зареждане на телефона и повикване на помощ или за бързо освежаване на смарт часовника сутрин. Моля, обърнете внимание, че устройството, което искате да заредите, трябва да поддържа бързо зареждане.

5. Съсредоточете се върху другите функции, които предлагат захранващите банки. 

Някои от тях могат да бъдат приятно подобрение, а други са спасителни в случай на опасност. Захранващото устройство може да бъде едновременно и фенерче или поне да има SOS светлина. Някои захранващи банки могат да стартират автомобил, а други могат да се зареждат със слънчева енергия. Страхотна функция е възможността за безжично зареждане, зареждане на лаптоп, но и 12V изход като в автомобила.

 

Капацитет на захранващото устройство

Първият параметър, който ще ви интересува за захранващата банка. Преди да започнете да решавате конкретен капацитет, препоръчваме да направите списък на устройствата, които обикновено носите със себе си в движение. Ще бъде само вашият мобилен телефон или мобилните телефони на цялата експедиция? Имате нужда да заредите лаптопа, фотоапарата или фенерчето си?

 

Капацитет на захранващото устройство

 

Характеристики

До 9000 mAh Захранваща банка за ежедневна употреба.Можете да я използвате в нормален работен ден, но и за кратко пътуване. 
10 000 до 19 000 mAh Можете да излезете с нея за няколко дни. Ще зареди смартфона ви до 5 пъти или ще помогне на няколко устройства. 
20 000 mAh и повече Тази захранваща банка може да се справи надеждно с по-дълъг престой на открито, по-голям брой устройства и дори лаптоп. 

 

Хит в момента са захранващите устройства с огромен капацитет, които могат да зареждат по-енергоемки устройства. Такова устройствоподдържа работата на лаптопа ви, когато решите да работите далеч от цивилизацията като истински съвременен номад. Алтернатива на тези устройства са преносими зарядни устройства, които могат да се използват в отдалечени вили или като допълнителен резервен източник на UPS. Осигуряват пълния комфорт на съвременните устройства дори при трудни условия. Освен това могат да се зареждат от соларен панел.

 

Зареждане на захранващото устройство

Мога да зареждам захранващата си банка вкъщи от контакта на стената. Разбира се, това е основна възможност. Но можете и да изберете захранваща банка, която може да бъде свързана към соларно зарядно устройство. Или пък можете да изберете захранваща банка, която да зареждате в колата си, когато се придвижвате между лагерите. За велосипедистите зареждането на захранващото устройство от динамо е чудесно решение. По време на дълъг поход можете да се снабдите с котлон, който може да преобразува силата на огъня в електричество.

СЪВЕТ: Няколко соларни панела със захранващи станции могат да бъдат свързани с помощта на соларния кабелен редуктор Crossio SolarBridge Octopus. Чудесна джаджа за дълъг престой далеч от цивилизацията. 

Как да спестим почти четвърт килограм при ски бягане? Powerbankа с капацитет от 10 000 mAh, но с бързо зареждане. 

 

Тегло на захранващото устройство

Важен параметър за всички, които разчитат само на собствените си сили в природата. И нека си признаем, че всеки допълнителен грам е в повече. Затова обмислете внимателно колко място в раницата си сте готови да отделите за захранваща банка.

Когато избирате захранващо устройство, помислете от какъв капацитет наистина се нуждаете. Все още важи правилото, че колкото по-голям е капацитетът, толкова по-голямо е теглото му. Захранващите батерии с капацитет до 10 000 mAh могат да тежат около 200 г. Но щом потърсите захранващо устройство с капацитет около 20 000 mAh, то вече ще тежи над 400 г.

Така че, ако поне от време на време се налага да пътувате в цивилизацията, може да помислите за закупуване на захранваща банка с по-малък капацитет, но с възможност за бързо зареждане. Можете да ядете топла супа или да пиете кафе някъде, докато захранващата ви банка се зарежда на спокойствие.

СЪВЕТ: Търсите наистина бързо зареждане? Потърсете захранващи батерии с USB C. Класическото USB обикновено може да зарежда с максимум 10 W, а с USB C - вече със 100 W. Това е значително повече.

 

Изходи 

Те са важни за това какви устройства ще се зареждат със захранващата банка, но и колко бързо. Въпреки това можете да се сдобиете с удобен кабел с различни конектори, за да удължите използването на зарядното устройство.

 

Функции, които със сигурност ще оцените

Ако планирате да вземете захранващата си банка на пътувания, при които трябва да разчитате само на собствените си сили, разгледайте следните функции. Те могат да улеснят живота ви, но могат и да ви спасят в трудна ситуация.

  1. Фенерче - Powerbankа с вградено LED фенерче спестява място в раницата ви. Можете да оставите класическото фенерче вкъщи.
  2. SOS светлина - инцидентите не убягват и на най-опитните. SOS лампичката в устройството може да съкрати спасяването ви с важни минути.
  3. Стартиране на автомобила - чудесна джаджа, която ще ви помогне да стартирате автомобила си по време на дълго пътуване, но също и сутрин, когато е студено. Така наречените стартерни захранващи банки могат да стартират мощен автомобил, както и да зареждат мобилен телефон или лаптоп.
  4. 12V изход като в автомобил - т.нар. конектор за цигари, който може да разшири използването на захранващата банка за устройства, които обикновено зареждате в автомобила си. Някои захранващи банки също могат да се зареждат чрез този конектор.
  5. Безжично зареждане - Захранващите устройства с безжично зареждане изглеждат добре, но употребата им на място е ограничена. По-добре е да го държите в офиса и да си вземете захранваща банка с кабел, когато сте на път, която осигурява стабилен трансфер на енергия и по-малко загуби на енергия. Ефективността на безжичното зареждане е между 60 и 70% от зареждането с кабел. Не искаме да губим енергия когато сме на път.
  6. Соларни банки - Изглеждат практични. Въпреки това, както и всяка друга батерия, е по-добре да не излагате захранващата банка на високи температури. А това не е съвместимо със зареждането на пряка слънчева светлина. Затова ви препоръчваме да закупите вместо това захранваща банка и отделно соларен панел. Самата батерия винаги трябва да е на сянка.

 


Обичате ли дивите реки? Опаковайте захранващото устройство в непромокаема чанта. То не обича водата. 

 

Как да запазите захранващото устройство 

Тъй като избираме захранващо устройство за сред природата, то трябва да бъде добре защитено. Ключът е да го пазите от горещото слънце и водата, но и да го предпазвате от замръзване. Не е необходимо да търсите захранваща банка със специални функции. На практика водоустойчива чанта за лодка, водоустойчива чанта за велосипед или водоустойчивите калъфи се оказаха отлични. При пътуване в чужбина препоръчваме да опаковате подходящ туристически адаптер за щепсел, за да не бъдете неприятно изненадани от различен контакт на място.

 

Полезни връзки

 

Автор Луцие Кручкова

Източници: личен архив,, pixabay.comunsplash.com 

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да се грижим за кожени обувки

Съвети

Кожените обувки издържат много дълго време, просто изискват повече поддръжка, за разлика от текстилните обувки. Импрегнация? Восък? Четка? Имаме няколко съвета и трикове за вас.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Външно зарядно устройство Swissten Power Line 5000 mAh

32,18 лв. (16.13 %) 26,99 лв.

Сравни

Безжична външна батерия Fixed MagZen 10 000 mAh

80,00 лв. (10.01 %) 71,99 лв.

Сравни

Външно зарядно устройство Swissten Power Line 20000 mAh

72,50 лв. (18.63 %) 58,99 лв.

Сравни

Външно зарядно устройство Goal Zero Venture Jump

246,00 лв. (2.44 %) 239,99 лв.

Сравни

Външно зарядно устройство Swissten Aluminum 20000 mAh

92,66 лв. (27.7 %) 66,99 лв.

Сравни

Безжична външна батерия Fixed MagZen s bezdrátovým nabíjením

64,44 лв. (10.01 %) 57,99 лв.

Сравни

Външно зарядно устройство Swissten Power Line 40000 mAh 100W

193,47 лв. (10.07 %) 173,99 лв.

Сравни

Външно зарядно устройство Swissten WORX II 10000 mAh

40,24 лв. (10.56 %) 35,99 лв.

Сравни