Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем туристически панталон

Избирате панталони за туризъм и не знаете какви материали, кройка и други характеристики да изберете? Какво трябва да могат да правят и върху какво точно трябва да се съсредоточите при избора? Ще ви дадем съвети в следващата част от поредицата "Как да изберем".


Съдържание 

 

Увод

Туризмът като такъв е много широко понятие. Той може да включва както високопланински туризъм, така и обикновен и абсолютно неангажиращ туризъм. Независимо дали стъпките ви ще ви отведат до най-високите върхове, или ще прекарате времето си в ходене по невзискателен терен, винаги трябва да изберете панталони, които осигуряват отличен комфорт за условията. Панталонът трябва да приляга перфектно, да не се събира никъде и да не затруднява движението ни. Помислете внимателно за всички технически детайли и характеристики, които трябва да притежава  панталонът ,и винаги купувайте панталоните, които ще се използват най-добре за съответната дейност.  

 

Наслояване на облеклото

Първо, нека кажем накратко няколко думи за топлоизолацията, за която също е важно да се помисли при избора на  панталони. Често се сблъскваме с въпроса колко топъл трябва да бъде панталонът  ни и как да гарантираме, че: а) не е твърде студен или б) не е твърде топъл.За тази цел е добре да познаваме  системата за наслояване на дрехите , но за панталоните е достатъчно да знаем 1-вия слой. През лятото обикновено можете да минете и без този 1-ви слой, но щом стане студено и времето застудее, трябва да обърнете внимание и на слоя под панталона.

1. слой  включва бельо от мериносова вълна (за по-пасивно движение, например при походи) или синтетика (за по-активни натоварващи преходи или бягане). В идеалния случай това е комбинация от двата материала, която извлича предимствата и на двата. Ще посветим останалата част от тази статия на втория слой.

Наслояването на дрехите включва:

 

 • Първи слой (попиващ) - функционално или термо бельо
 • Втори слой (защита) - панталони

 

 

снимка.: дамски финкционален клин  Helly Hansen W Lifa Merino Midweight Pant

 

 

Избор на туристически панталони според параметрите

Това е почти същото като всичко останало. Трябва панталонът не само да пасва идеално, но и да предлага нещо допълнително. А туристическите панталони, определено трябва да издържат по-дълго от обикновените градски панталони. Нека разгледаме основното разпределение на панталоните. 

 1. Според пола
 2. Материал
 3. тегло
 4. Водоустойчивост
 5. Устойчивост на вятър
 6. Размер и дължина

 

1. Според пола

Поради значителните разлики в анатомията на женското и мъжкото тяло е за предпочитане да се избират модели, предназначени за определен пол. Например туристическите панталони за жени ще бъдат по-подплатени, съобразени със зиморничевостта на тялото (жените често са по-зиморничеви от мъжете). "Универсалните" унисекс панталони няма да се адаптират напълно към анатомията на даден пол, което може да ограничи цялостната функционалност на панталона.

снимки.: мъжки панталон Columbia Silver Ridge™ II Cargo Pant и дамски панталон High Point Gale 3.0 Lady Pants

 

2. Материал

Материалът е от голямо значение, особено при панталоните. Това е последният слой, който трябва да ви предпази от всички атмосферни влияния, и дори да ви стои добре, може още да не сте "спечелили". Функционалните материали, както при техническото бельо или якетата и суитшъртите, трябва да се използват правилно, а когато работят добре, е удоволствие да излезеш с тези панталони. 

Струва си да следите прогнозата за времето 

 

Ако търсите панталони  за хубаво време, изберете леки дишащи панталони без водоотблъскващ слой. В идеалния случай с UV устойчивост. Дори и при хубаво време е възможно  панталонът да се намокри, било то поради изпотяване или например в поток и т.н. За тези случаи определено е добра идея да изберете бързосъхнещи панталони, които ще ви гарантират, че скоро отново ще сте сухи. При хубаво време избирайте леки панталони, като например "платнени", ленени или памучни панталони..

снимка: дамски панталон  Chillaz Jessy

 

При по-студено време добре ще ви послужат дрехи от синтетични материали или памук, но обработени по някакъв начин.  Панталоните   с подплата от вътрешната страна ще ви предпазят от студ. Туристическите панталони от софтшел осигуряват усещане за топлина, механична устойчивост (със средна или по-висока водоустойчивост) и обикновено не пропускат течение. Софтшелът се предлага с по-малко дишаща мембрана или с по-дишаща тъкана версия.  

снимка.: дамски панталон  Silvini Fasano

 

За условия с много висока влажност (тропици, субтропици) най- подходящият  материал е преди всичко силно дишащ, много лек, удобен, в идеалния случай бързосъхнещ (ще го оцените, когато се изпотите или намокрите). За най-взискателните има и  панталони с обработка против насекоми.

 

Основно разделение на материалите в таблицата:

 

Вид материал

 

Предимства

 

Недостатъци

Polyamid устойчивост, сила, гъвкавост по-малко абсорбиране на влага
Polyester

основни синтетични материали, стабилност на размерите, стабилност на цветовете, недеформираност, здравина, дишаемост

по-висока абсорбираща способност и следователно по-малка топлоизолация, необходимост от често пране (задържа миризми)

 

Polypropylen

лек, устойчив на изпотяване, бързосъхнещ, устойчив на мухъл, издръжлив, здрав, гъвкав, отлична изолация, стабилност на цветове

 

по-висока покупна цена, малко цветове като варианти
Spandex

висока еластичност за перфектна изолация, без да се ограничава движението на тялото

трябва да бъде в идеално съотношение с други материали (полипропилен, полиестер), в противен случай ограничава добрите  свойства.
Памук

Много приятен за тялото

висока абсорбция на влага и поради  много лоши изолационни свойства, съхне много бавно

Флийс (подплата)

много добър изолационен материал, в идеалния случай в комбинация с полиамид и еластан

не е много устойчив на износване при неправилна комбинация
Softshell

добри изолационни свойства, устойчивост на износване, еластичност

като горен слой не върши чудеса и бързо се намокря, идеален само в комбинация с мембрана.
Бамбуково влакно

изолира добре и отвежда потта от тялото, бързосъхнещ, устойчив на миризми, устойчив на UV лъчи, устойчив на цветове

по-ниска устойчивост на износване

 

3. Тегло и сгъваемост

Теглото на панталона върви ръка за ръка с удобството при опаковане.  Всички допълнителни панталони, панталони,  които вземате със себе си, носите на гърба си. Затова обемът и теглото им играят голяма роля.При по-малките деца често се налага да носим два допълнителни панталона а при възрастните това са т.нар. гащеризони, които представляват леки непромокаеми панталони, които навличате върху оригиналния си панталон, когато започне да вали. Затова помислете добре кои да вземете, така че да не заемат твърде много място в раницата ви, а също така да са достатъчно качествени и издръжливи. 

 

4. Водоустойчивост

За избора на  панталон важат същите правила, както при избора на  яке. Много неща зависят от това къде отивате, какво ще бъде времето и какви дейности ще извършвате. В тази статия се занимаваме само с пешеходния туризъм, но той може да бъде разделен на нискоактивен, но и на високопланински и следователно по-взискателен във всяко отношение.Тук водоустойчивостта е много важна. Ако походите са само през лятото и не са взискателни (поход с малки деца около вилата ви), не е нужно да се притеснявате толкова много за хидроизолацията. По-големите пътувания обаче изискват екипировка, която няма да ви позволи да се намокрите насред природата.  Опитните туристи обаче могат да се справят и да се подготвят предварително, нали?

Най-лекият вид панталони, които са водоустойчиви, са така наречените ултралеки панталони за смяна. Носите ги в раницата си и когато започне да вали, ги разгъвате и ги навличате върху оригиналните. Те също така трябва да имат шнур в долната част на крачолите, за да не може водата да проникне до вас отдолу. Могат да имат по-ниска и по-висока хидроизолация (ще стигнем до нея), ръка за ръка с дишането. Имайте предвид, че водният стълб (неговата стойност, измерена в лабораторни условия, ни казва колко високо е налягането на водата, докато материалът пропусне три капки вода) трябва да е по-висок, за да сте сигурни в хидроизолацията (т.е. около 10 хил. и повече). Тук определено се изплаща да инвестирате в технологии, тъй като ще имате под ръка незабавно решение, на което можете да разчитате на 100%. 

снимка.: дамски леки панталоно за преобличане  Marmot Wm's PreCip Eco Pants

Класическите туристически панталони трябва да са водоустойчиви само ако смятате, че това е необходима и съществена характеристика.  В противен случай е добре да вземете със себе си само леки водоустойчиви  панталони  с които да се преоблечете. Имайте предвид, че непромокаемото покритие (лепенка) или мембрана е добре, но щом сте на летни температури, ще започнете да се нагрявате. Паропропускливостта е ниска при всяко водоустойчиво покритие (или мембрана) и колкото по-висок е водният стълб, толкова по-трудно обикновено "дишат" панталоните.     

снимка.: мъжки туристишески панталон Loap Urek

 

Високата водоустойчивост на материала не се е появила от нищото. За да се получи висока водоустойчивост и да се предпазят добре от дъжд, материалите трябва да се подобрят, надградят, модифицират по някакъв начин, което може да се направи по три различни начина:

 • DWR обработка (съкращение от анг. Double Water Repellent) –  химическа обработка на материала, може да се представи като дълготрайно импрегниране. 
 • Покритие - по- висока устойчивост от тази на  DWR обработката, по-ниска дишаемост, ограничена издръжливост. Необработеният материал се обработва чрез нанасяне на външен материал (обикновено полиуретан, който се характеризира с висока водоустойчивост и осигурява по-дълъг живот и по-висока водоустойчивост в сравнение с обработката DWR, но също така е по-скъп и по-малко дишащ). Освен това покритието може да се отлепи и да се разтече с течение на времето и в крайна сметка може да го загубите напълно.
 • Мембрана – това е вид фолио, специален материал, който се ламинира към долния слой на горния материал, подобно на уплътнител, но за разлика от уплътнителя е много по-водоустойчив, има много по-дълъг живот и обикновено по-добра дишаемост, но е значително по-скъп.

 

Казано по-просто: има материали, които имат по-добра дишаемост, и материали, които имат по-добра водоустойчивост. Избираме подходящата мембрана в зависимост от дейността. Съществуват и мембрани, които имат едновременно еднакви или много сходни стойности, т.е. например гореспоменатите 15 000/15 000 (в милиметри) или 15/15 (в метри), които често се посочват за якета.


Затова е важно да изберем облекло, което да е достатъчно за нашата дейност. Повечето клиенти се задоволяват с 10 000 мм воден стълб и 10 000 г/м2 за 24 часа дишане. В случай на по-взискателна дейност е необходимо да се избере значително по-дишаща дреха, а за по-лоши условия - по-непромокаем материал (над 20 - 25 000, в случая на Gore-Tex, който отива още по-нагоре по отношение на водоустойчивостта).

снимка.: мъжки панталони с мембрана High Point Teton 3.0 Pants

 

5. Устойчивост на вятър

За някои дейности може да е особено важна така наречената устойчивост на вятър, т.е. способността на материала да предпазва тялото от вятъра. Този параметър трябва да се взема предвид особено навсякъде, където се движим с висока скорост или където очакваме по-високо ниво на вятър (алпийски туризъм).


Материалите, адаптирани към тези условия, често се наричат с термини като wind block, wind stop, wind stopper и др.Така че, ако срещнете някое от тези наименования в спецификацията на продукта, можете да сте сигурни, че това е ветроустойчива дреха.


Ветроустойчивите панталони имат дишащи панели в задната част, които предпазват тялото от изстиване и прегряване едновременно. В предната част, например, ще има някакъв изолиран, непроветрив материал. Производителите работят с подходящи комбинации от материали, за да постигнат оптимален резултат за тази конкретна дейност.

снимка.: дамски вятъроустойчив клин Craft ADV Essence Wind

 

6. Размер и дължина

Туристическите панталони се предлагат в различни дължини, а именно класически дълги туристически панталони, ¾ туристически панталони и къси панталони. Много клиенти ще оценят така наречените удължени или скъсени дължини на панталоните. За съжаление "големите" производители нямат капацитет да произвеждат тези специфично дълги панталони, така че ако търсите по-къси или по-дълги панталони от стандартните, ще трябва да потърсите в асортимента на "малките" производители.


 Практична функция са подвижните части на крачолите, благодарение на които можете да използвате един панталон както в къс, така и в дълъг вариант. Така че можете да забравите за навиването на панталоните при по-високи температури - просто разкопчайте едната част и сте готови за по-къси панталони..

снимка.: мъжки панталон с откопчаващи се крачоли Husky Pilon M

 

Полезни съвети за финал

Като бонус, няколко думи, които си струва да си припомним. 

 • Спазвайте правилата за правилна поддръжка, като следвате инструкциите на етикета от вътрешната страна на панталона. Неспазването на правилата може да доведе до необратимо увреждане на тъканта. Детергентите не само отстраняват замърсяванията, но и възстановяват функционалността на дрехата (възстановяват дишането, водоустойчивостта или топлоизолационните свойства). Използвайте само перилни препарати, предназначени за облекло за дейности на открито. Избягвайте всякакви избелители, омекотители, омекотители за тъкани и др. - Те могат да повредят необратимо дрехата.
 • Избягвайте памучно бельо, особено при тежки зимни условия. То попива потта, мокри се, отнема цялата топлина от тялото ви и не може да изсъхне бързо. Просто не искате това.
 • Подходящо наслояване на дрехите, особено при трудни условия. Това е пътят към идеалния комфорт (няма да ви е студено под панталоните, няма да усещате некомфортен студ).

снимка: мъжки панталон Ortovox Bacun Pants M, мъжки панталон Loap Lekan и мъжки панталон Ortovox Westalpen Softshell Pants M

 

снимка: дамски панталон Ortovox Piz Selva Light Pants W и дамски панталон Ortovox Brenta Pants W

 

Полезни връзки

 

Автори: Радек Мартинек, Вит Хрушка

Източници: unsplash.com, архив на авторите

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Дамски 3/4 клин Ocún Rhea 3/4 Leggings

88,00 лв. (14.78 %) 74,99 лв.

Сравни

Дамски панталони Craft ADV Essence Run

156,00 лв. (23.08 %) 119,99 лв.

Сравни

Дамски 3/4 клин Loap Mafia

44,27 лв. (23.22 %) 33,99 лв.

Сравни

217,66 лв. (23.74 %) 165,99 лв.

Сравни

Мъжки панталони Husky Koby M

153,15 лв. (22.96 %) 117,99 лв.

Сравни

241,13 лв. (26.19 %) 177,99 лв.

Сравни

120,89 лв. (23.91 %) 91,99 лв.

Сравни

197,90 лв. (18.65 %) 160,99 лв.

Сравни