Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?


Съдържание 

 

Увод

Защо е важно да инвестирате в обувки за ходене? Затворете очи и си представете, че въртите педалите, докато тичате. Сега отново и за разнообразие си представете, как кракът ви стъпва, докато ходите. Забелязахте ли разликата? Ако не, намерете тихо място и опитайте. Достатъчно е да се разходите  у дома.


Обичате ли дългите преходи сред природата без хора? За целта са необходими добри обувки, качествено  туристическо облекло и удобна туристическа раница

 

Крачка при ходене и бягане 

При класическа крачка, независимо дали е бавна или много бърза, петата ви ще достигне земята първа. От друга страна, ако тичате, стъпалото ви ще докосне земята някъде в предната половина. Ето защо е важно, особено за дълги разстояния, да изберете правилните обувки, които осигуряват адекватна опора и стабилност. Обувките трябва да са омекотени в петата, да имат торсионна фиксация в средата и да са гъвкави в пръстите.


 

7 златни правила за добри обувки за ходене

Никой от нас не иска да има мехури, натъртвания и ненужни болки в краката от неподходящи обувки. Освен това нека не забравяме, че цялото ни тяло е в тялото ни е свързано, така че неправилно избраните обувки могат да натоварят прекомерно опорно-двигателния апарат и да доведат до риск от сериозни болки в гърба и ставите.

1. Удобството е над всичко.

Винаги трябва да избирате обувки за ходене,които са удобни, когато ги пробваме. Не разчитайте, че те ще се отпуснат. Обувките трябва да седят добре на петата, да осигуряват достатъчно място за пръстите на краката и да прилягат плътно в средата на стъпалото.

СЪВЕТ:  Туристическите чорапи са идеални за туристически обувки. Те насърчават правилната циркулация на въздуха, добре отвеждат влагата и осигуряват максимален комфорт. . 

2. Гъвкавостта дава по-голяма свобода.

Върхът на обувката трябва да е гъвкав и да позволява плавно движение по терена, дори и на по-равни повърхности.

3. Без добра стабилност няма ка да стане 

След като обуете обувките, трябва да усетите стабилна опора по цялата дължина и ширина на стъпалото. Това усещане трябва да се запази дори когато правите първите си стъпки. Петата трябва да е по-твърда с достатъчно омекотяване.

4. Съобразете се с терена, в който най-често ще се движите. 

Може би ще се изненадате, но ходенето сред природата е много по-малко натоварващо за стъпалата и опорната система на организма, отколкото дългото ходене по асфалтов път или бетонни тротоари. Съсредоточете се върху повърхността, по която планирате да ходите.

Изглежда като приятна разходка в зелено. Но ставите ще компенсират отката на твърдата повърхност, по която ходите

5. Зачитайте уникалността на стъпалата си.

Имате ли буниони, валгусни глезени, високи глезени, широки стъпала или кожни проблеми? Всичко е важно и нищо не трябва да се забравя.

СЪВЕТ: Комфортът на повишената абсорбция на ударите, краката без мехури и поддръжката за различни височини на свода осигуряват  стелките за обувки

6.Времето е променливо, но с добри обувки това е без значение. 

Планирате  дълги преходи в горещо време през лятото или дори да се преместите някъде на юг? Тогава определено ще искате да посегнете към лека, проветрива обувка. Тогава напълно различният материал с функционална мембрана ще ви бъде от полза при влажно и студено време. При дъжд много повърхности могат да бъдат много хлъзгави, затова е добре да обърнете внимание и на подметката.

СЪВЕТ: Добрата грижа ще удължи устойчивостта на обувките ви на атмосферни влияния. Препоръчваме ви редовно да  почиствате обувките си със специални продукти,  да ги подсушавате добре и редовно да използвате качествена  импрегнация.

7. Правилният размер на обувките може да е от решаващо значение. 

Със сигурност можете да изберете правилния размер обувки, но не забравяйте, че при дълги разходки краката ви започват да се подуват и обувките, които сутринта са ви изглеждали удобни, могат да се превърнат в средство за мъчение. Затова препоръчваме да купувате обувки с половин до един размер по-големи, като се уверите, че има достатъчно място за пръстите и над подбедрицата, и да ги пробвате следобед, а не върху по-дебел чорап.

Съвет: Препоръчваме ви да си вземете поне два чифта туристически обувки.Според скандинавско проучване  смяната на обувките намалява риска от травми при ходене с повече от една трета.

Знаете ли,че...?

  • дължината на стъпалата не трябва да е еднаква за двата крака? Разликата може да бъде до половин сантиметър.
  • краката са значително по-подути вечер? През деня те имат по-голям обем и затова са по-дълги и по-широки. Ето защо препоръчваме да пробвате обувки следобед.
  • когато вървите с товар на гърба си, стъпалото е малко по-дълго? Освен това пръстите на краката се придвижват към върхана обувката при всяка стъпка. Затова препоръчваме да си купувате обувки, които са поне със сантиметър по-дълги от стъпалото.
  • удължава ли се животът на обувките с правилно обуване? Препоръчваме ви да използвате лъжица за обувки при обуване на затворени обувки. Това предотвратява подгъването на частта около петата, което причинява дразнене на ахилесовото сухожилие и мехури.

 

Различни обувки за асфалт и различни обувки за планината?

На твърди повърхности кракът се нуждае от много повече  повече омекотяване, отколкото при ходене по пътеки между полетата. Ако планирате дълъг поход по по-труден терен, трябва да обмислите закупуването на обувки с по-висок комин, т.е. обувки до глезена. По-високите обувки предпазват глезените  от изкълчвания или проникване на мръсотия.

За походи в планината с пълна раница препоръчваме подходящи  туристически обувки за няколко дни.Те осигуряват на краката ви по-голяма опора и защита дори при много труден терен. Често те са оборудвани с високо стъпало, което не позволява на обувките да се вкопаят при преминаване през отломки.

СЪВЕТ: Любители ли сте на зимните преходи или обичате да преодолявате по-предизвикателни терени с лед и кал? Тогава веригите за обувки, ще ви бъдат полезни, за да ги сложите върху обичайните си обувки.

 

Здравословно ходене с боси крака 

Не сте сигурни дали  босите обувки  са подходящи за дълги преходи в терена? Да, подходящи са. Има обаче едно голямо НО. Започнете с босите обувки  бавно, а ако краката ви все още нямат опит с такива обувки, не е препоръчително да ги избирате за дълъг преход в планината. По-добре е да свикнете бавно и да започнете с по-кратки маршрути из района.


Въпреки че ходенето бос по залез слънце изглежда романтично, препоръчително е да осигурите на краката си защитата  с добри  боси обувки.

 

От друга страна, за опитните хора босите обувки имат много предимства. Стъпалото получава много стимули при разнообразен терен и е принудено да работи повече, отколкото при обикновените обувки.С течение на времето това ще се отрази в по-добра работа и стабилност на целия долен крайник.

 

Обувки за скандинавско ходене

Скандинавското ходене набира все по-голяма популярност. Какви обувки да изберем за ходене с щеки? Добър избор са леки спортни обувки с достатъчно гъвкава подметка.За студено време и по-труден терен можем да изберем  ниски трекинг обувки.  А ако обичате да ходите боси, не се страхувайте да посегнете към популярните  боси обувки за туризъм.


 Ще е скандинавско ходене или предпочитатеда изполозвате  трекинг щеки ?

 

Обувки за ходене при различно време и терен 

 Гамата от подходящи обувки е огромна. Затова сме подготвили преглед на основната класификация на обувките според терена, времето, сезона и личните предпочитания.

 

 

Skinners

 

Леки обувки -чорапи, които са лесни за опаковане в джоба, но всъщност осигуряват само основна защита на краката ви. Препоръчват се само за опитни босоходци. За останалите - само за кратки разходки по лесен терен.

 

Barefoot

 

С боси обувки можете да излизате в града и в терена. Ако сте начинаещи в ходенето с боси обувки, то е подходящо само за кратки пътувания до по-малко предизвикателни терени.

 

Сандали

 

Спортните сандали могат да бъдат оборудвани с грайферна подметка и омекотена междинна подметка, така че да осигуряват опора, но и добро абсорбиране на ударите. През летните месеци можете спокойно да ги изберете за дълги разходки. За по-предизвикателни терени, при които има риск от наранявания на пръстите на краката, препоръчваме да изберете сандали с връх.

Леки обувки за ходене  

Особено през летните месеци ще оцените обувките, изработени от дишащи материали, при по-лек поход. От друга страна, е удобно, ако те имат мембрана, която запазва краката  сухи дори при по-силен дъжд.

Обувки за градски преходи

Искате да  разгледате забележителности и архитектурни съкровища? По време на еднодневна екскурзия, ще оцените комфорта и приятния дизайн, с който ще се впишете в градската среда.

Обувки за ходене по асфалтирани пътища

Асфалтът и бетонът буквално предизвикват ставите ни по време на дълги разходки. Откатът натоварва коленете при всяка стъпка. Ако планирате дълги преходи по пътищата, изберете обувки със солидно омекотяване.

Трекинг обувки за дълги преходи

Обувките за няколкодневно ходене по терен или преходи в планината трябва да осигуряват достатъчна опора, да абсорбират ударите и да предпазват краката от наранявания и лоши метеорологични условия. По-ниските обувки за трекинг са чудесни за по-бързо, динамично ходене извън пътя без големи препятствия. Изберете трекинг обувки до глезена за поход, който е в труден терен и в резултат на който се нуждаете от повече стабилност.

Стабилни туристически и специални обувки за ферата 

Стабилните кожени туристически обувки са подходящи за походи с тежка раница на гърба. Те осигуряват достатъчна опора за цялото тяло и стабилност по много трудни, неасфалтирани пътеки. Специалните обувки за ферата имат висока твърдост на усукване и подметка, адаптирана за каменисти повърхности

Зимни обувки за ходене

Дори студът няма да ни спре. Просто трябва да адаптирате дрехите и обувките си за ходене през зимата. Обувките трябва да ни предпазват дори по заледените пътища и да осигуряват достатъчно топлина. Препоръчваме ви да ги комбинирате с висококачествени чорапи от мериносова вълна.

 

Кога е време да смените обувките си с нови?

 Според Atlantic Spine Clinic трябва да сменявате обувките си за ходене след три до пет месеца, ако ходите поне 45 минути на ден, три до четири пъти седмично. След това време те губят способността си да осигуряват достатъчна опора и да абсорбират ударите, когато ходите.


Знаете ли,че...?

  • Добре подбраните обувки за ходене помагат за намаляване на болката в краката при някои състояния? Според проучване публикувано в Clinical Biomechanics, Bristol „обувките с добри характеристики намаляват натиска на петата и страничния натиск в предната част на стъпалото и увеличават натиска в средната част на стъпалото. Обувките с добри характеристики могат да насърчат по-ефективен модел на ходене от петата до пръстите на краката при хора с подагра." Ако страдате от някакво заболяване, допълнителното внимание при избора на обувки за ходене е от ключово значение.


 

Каквито и обувки да изберете, пожелаваме ви много километри и страхотни преживявания. И не забравяйте, че добре подбраните обувки ще  предпазват краката ви от мехури, протрити ахилеси и болки в глезените.

 

 

Полезни връзки

 

Автор: Луцие Кручкова

Изтoчници: pixabay.comunsplash.com, архив 4camping, ncbi.nlm.nih.gov, atlanticspineclinic.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

276,00 лв. (43.12 %) 156,99 лв.

Сравни

276,00 лв. (39.86 %) от 165,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане Hoka W Speedgoat 5 Gtx

374,00 лв. (33.69 %) 247,99 лв.

Сравни

Мъжки джапанки Gumbies Classic Light Blue

63,71 лв. (10.55 %) 56,99 лв.

Сравни

Пантофи Puma Leadcat 2.0

76,00 лв. (48.7 %) от 38,99 лв.

Сравни

Дамски чехли Crocs Classic Juice

122,50 лв. (37.97 %) 75,99 лв.

Сравни

201,53 лв. (25.08 %) 150,99 лв.

Сравни

417,00 лв. (23.02 %) 320,99 лв.

Сравни