Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

🐺 WARG - Получете допълнителна отстъпка от 10% за марката Warg с код: WARG10 Преглед

Cordura

CORDURA® се появява за първи път през 1929 г, когато учените от фирма DuPont успяват да направят изкуствено вискозно(целулозно) влакно,достатъчно силно,за да могат да се направят от него нишки.  Cordura е добре позната марка,която защитава редица различни материали за широк спектър  приложения. Общият знаменател е висока устойчивост против разкъсване и износване. 

Какво означава "D"?

Например, ако избирате раница, често ще намерите обозначението xxxD  за материала . Посоченото D означава denier, което е единица за плътност на дължината, изразяваща теглото (в грамове) на  9 000 метра материал. Това означава, че 1 denier е 1 грам na 9 000 метра, така че, материал означен 1D тежи 0,11 милиграма на метър. Само за представа: човешката коса има 20D, а микрофибърът  е около 0,9D. Не е вярно, че „колкото по- голямо D, толковапо- добре“, поради няколко причини:

1. Факт е , че материалите с по- голяма линейна плътност (по-голямо D) ще бъдат по-издържливи, но както показва самото определение denier , също ще бъдат тежки и обикновено груби. Няма да почувствате голяма разлика в теглото, особено при по- малки раници(освен ако не се фокусирате върху ултра леки и не гоните грамове на всяка цена), но грубостта на  тъканта може да бъде по-забележима, особено ако материалът близа в пряк контакт с кожата.

2. Важен фактор за здравината на материала е това, как е изтъкана самата тъкан. Има различни тежники на тъкане, които могат да повлияят значително на получената устойчивост на материала (например в тъканта  Ripstop   са вплетени между по- слабите влакна по - дебели основни нишки, които спират разкъсдването на слабите влакна). В началото на производствения процес може да имате нишки със същата линейна плътност, но поради обработката може да получите два напълно различни материала. Средностатистическият потребител обаче обикновено не вижда това, така че е добреда разчитате на познати марки/производители, като например Cordura.

3. И разбира се, трябва да се внимава за това че,трябва да сравнявате едни и същи материали. Например 420D найлон е по- силен от  600 D полиестер. 

Мериносова вълна

Материали и технологии

Мериносовата вълна произхожда от порода овце, отглеждана в планинските райони на Испания през 18 век. 

Elica

Материали и технологии

Технологията Elica е уникална комбинация от четири слоя, образуващи долната част на обувката - копитото на обувката, стелката, междинната подметка и подметката. Elica осигурява по -равномерно разпределение на натоварването върху отделните части на стъпалото през цялата фаза на стъпалото. При стъпването технологията AKU Elica осигурява допълнително омекотяване в натоварените зони на стъпалото и осигурява по-добро сцепление, по-голяма стабилност и оптимално разпределение на натоварването.

Dermizax

Материали и технологии

Избираме за вас

71,00 лв. (15.51 %) 59,99 лв.

135,12 лв. (20.08 %) 107,99 лв.

26,20 лв. (23.7 %) 19,99 лв.

263,00 лв. (14.45 %) 224,99 лв.