Сублимационно сушене (лиофилизация)
Какви са предимствата на сублимационното сушене спрямо другите методи за съхранение на храни?
Замразените храни запазват свежия си вкус – но трябва да бъдат замразени.
Дехидратираните и консервирани храни са стабилни за съхранение – но обработката при високи температури намалява техния вкус, текстура, цвят и съдържание на хранителни вещества.
Сублимационното сушене комбинира най-доброто от тези методи за обработка, като с помощта на съвременните научни и технически познания запазва вкуса и съдържанието на хранителни вещества, цвета, структурата и аромата на храните, като същевременно осигурява отлична трайност за съхранение.
Какви са предимствата на сублимационно сушените храни?
Външен вид – лиофилизираните (сублимационно сушени) храни запазват своя първоначален вид и структура, за разлика от храните, сушени на въздух, които се свиват и смаляват поради високата температура на обработка. Достатъчно е да се добави вода и за няколко минути храните се възстановяват до първоначалния си вид.
Вкус – вкусът им е толкова добър, колкото на пресните. Сублимационното сушене премахва водата, не и вкуса. Затова лиофилизираните храни запазват практически всички свои вкусове, витамини и хранителни стойности.
Тегло – тежат по-малко от пресните. При сублимационното сушене храните губят 98% от водното си съдържание. Това значително намалява теглото, което улеснява манипулацията и намалява транспортните разходи. Например, 10 кг ягоди тежат само 1 кг след сублимационно сушене – една десета от първоначалното им тегло! Те обаче бързо могат да се възстановят чрез повторно овлажняване до първоначалното си тегло.
Дълъг срок на годност – сублимационно сушените храни могат да се съхраняват в продължение на месеци или дори години при стайна температура без каквото и да е увреждане или загуба на качество.
Ниски разходи за съхранение – тъй като могат да се съхраняват при стайна температура, не се изискват скъпи хладилни или охладени складови помещения.