Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Teст : Блокиращо средство за осигуряване Petzl GriGri+

Какво е новото при спирачката за спускане GriGri+ от Petzl? Подходяща ли е за начинаещи катерачи? Всичко това можете да прочетете в ревюто на нашия тестер Тереза Павликова. 

 

Съдържание

 

Увод

Фирма Petzl въвежда първия тип блокант  Grigri  преди повече от 30 години .През годините сме виждали няколко версии. Но коя да вземем, какво е новото при  Grigri + и за кого е подходяща?

Характеристика


Наименование:

GriGri +
Производителност: Petzl
Тегло: 200 г
Цвят: лилав

 

 • лесно за използване
 • подходящо за обучение и удобен старт
 • функция Anti-panik за заключване на въжето
 • функция за осигуряване на първия катерач
 • висока издръжливост благодарение на плочите от неръждаема стомана

 

Какво е новото при  GriGri + ?

 • дръжка с антипаник система
 • стоманена вложка на предната плоча
 • функция за превключване за начинаещи катерачи (Lead-mode) и Top-rope
 • изпъкналост за правилно прокарване на въжето
 • по-добра съвместимост с въжета
 • място за бадж с име, снимки с инструкции

Нова функция за GriGri + от 2017г е т.нар. антипаник система. Ако издърпате дръжката твърде силно или прекалено силно, въжето ще се блокира и ще предотврати евентуален инцидент.

Спирачка GriGri vs. GriGri+

В точката на скъсване на въжето, където има най-голямо триене, е добавена стоманена пластина, която значително увеличава общия живот на продукта. Предполага се, че начинаещите няма да имат толкова голямо усещане и затова върху тази част ще се оказва по-голям натиск, поради което може да настъпи по-бързо износване. Опитните катерачи могат да се справят с класически GriGri. Ако искате да избегнете смяната на GriGri заради изпъкнали вдлъбнатини, няма да имате този проблем с GriGri+. Добавена е нова повдигната част от вътрешната страна, за да се предотврати изскачането на въжето там, където не трябва, и да се задържи на място.

В случай че не сте сигурни в правилното поставяне на въжето, навсякъде, където е необходимо, има изображения с инструкции. В допълнение към тези пиктограми, вътре има място за подпис, така че да не объркате GriGri с някой друг.

 

Превключване Top-rope и  Lead-mode

GriGri +  има превключвател (с предпазител) за по-лесно затягане и разхлабване на въжето при осигуряване на начинаещ или top- rope само чрез превключване на малък лост. Не се притеснявайте, ако не можете да превключите лоста, първо трябва да натиснете предпазителя, той е малък и ненатрапчив в бяло.

В режим "Top-rope" осигурителят е малко "по-ловък", така че държи въжето по-добре, когато го настигате. А в режим Lead  mode можете да усетите значително по-плавно освобождаване.

 

Защо да изберете GriGri + а не друг тип?

GriGri + има  много нови функции и подобрения в сравнение с предишната версия на GriGri. Не е изненадващо, че най-новият модел на GriGri, известен още като GriGri 3 (който заема цялата платформа от GriGri+). И все пак тези версии се различават.

GriGri+ е по-скъп, но има функции за безопасност, включително дръжка с антипаник система - това означава, че ако отворите дръжката по погрешка или изпаднете в паника, лостът ще прескочи и ще спре катерача да падне на земята. Това е чудесна функция, ако тепърва започвате да се занимавате с катерене и връзване или ако вече сте опитен катерач, който обучава деца.

Добавената "прът" държи въжето в правилна позиция и предотвратява изплъзването или скъсването на въжето при затваряне.

 

Тестване

Освен на катерачната стена за деца  успях да  използвам GriGri + и в гората, докато изграждах високи въжени препятствия, за които блокерът е идеален.

Děti neměly problém s pochopením fungování a s manipulací. Po troše tréninku si navykly i na citlivost rukojeti při slaňování. Podávání lana prvolezci bylo s GriGri pro děti vždy obtížnější, velmi napomohlo ono tlačítko pro volbu prvolezce/top-rope a lano lépe prokluzovalo bez aktivace bezpečnostního systému. Jištění tak bylo plynulejší bez nechtěného zasekávání lana.

Децата нямаха проблем да разберат как работи и как да манипулират с него . След малко тренировка те свикнаха с чувствителността на дръжката при спускане по въже. Подаването на въжето към първия катерач винаги е било по-трудно за децата с GriGri, бутонът за избор на първи катерач/върхово въже помогна много и въжето се плъзгаше по-добре, без да се активира системата за безопасност. Осигуряването на  беше по-плавно, без нежелано заклещване на въжето.

GriGri е незаменим за мен, когато изграждам високи въжета, използвам го за промушване. Усетих отново предимството на  GriGri+ във възможността да променям режима първо катерене/top-rope.

 

Оценка: 90 %

+

 • подходящ за обучение на деца и за начинаещи
 • система anti-panic
 • по-дълъг експлоатационен живот благодарение на стоманената плочка
 • превключване първо катерене/top-rope

-

 • по-висока цена
 • с няколко грама по-тежко от Grigri 3

 

Обобщение

Характеристиките и функциите за безопасност ми дават значителна причина и разлика от другите устройства за спускане. Ако работите с деца като мен, независимо дали в групи по интереси като инструктор, на лагери или искате да научите децата да използват въже и алейна мрежа, няма да намерите по-подходящ инструмент. Идеалният помощник е, разбира се, и за възрастни начинаещи.

Логичната причина за закупуването на GriGri+ е споменатата по-горе многократно по-голяма издръжливост благодарение на добавената стоманена плочка.

Pokud jste se tedy rozhodli pořídit si GriGriho, je třeba se zamyslet, jak zdatný lezec jste a k čemu ho budete využívat. Pokud jste spíše prvolezec, doporučuji GriGri +, máte tam zkrátka navíc bezpečnostní vychytávky. Přepínač mezi top-rope a prvolezcem je také velmi užitečný. Každopádně pokud jste zkušenějším lezcem, sáhla bych asi spíše po GriGri 3 – líbí se mi štíhlejší design, nižší váha i nižší cena.

Така че, ако сте решили да си купите GriGri, трябва да помислите колко опитен катерач сте и за какво ще го използвате. Ако сте по-скоро катерач, който катери за първи път, препоръчвам GriGri+, той просто има допълнителни функции за безопасност. Превключването между top-rope и катерене за първи път също е много полезно. Така или иначе, ако сте по-опитен катерач, вероятно бих препоръчала GriGri 3 - харесва ми по-тънкият дизайн, по-ниското тегло и по-ниската цена.

 

Видео представяне  GriGri+

GriGri+ беше представен от Petzl преди 5 години в кратко видео, в което най-старата версия на GriGri až се среща с GriGri+. GriGri+ беше представен от Petzl преди 5 години в кратко видео, в което най-старата версия на GriGri се среща с GriGri+. Днес  разполагаме и с модела "Griri 3".

 

Полезни връзки

 

Автор: Тереза Павликова

Източник: архив на автора

Тест : Трекинг щеки Warg Compact Carbon

Сравняване на продукти

ТЕСТ: Постелка Warg Radon Mummy 5

Сравняване на продукти

Самонадуваемата постелка   Warg Radon Mummy 5 има удобна височина, ниско тегло и добър топлинен комфорт. Но как се справя с тестовете сред природата?

Tест: Палатка Warg Midi 2

Сравняване на продукти

Как ще се представи палатката Midi 2 на Warg в днешния тест? Всичко това ще прочетете в следващата статиия 

Избираме за вас

Еспадрилите Ocún Striker Lu са достатъчно удобни за целодневно катерене. Идеални за начинаещи и любители...

147,00 лв. (18.37 %) 119,99 лв.

Сравни

Ocún Ozone са еспадрили, които се справят с изискванията до последния детайл. Комбинацията от революционен...

199,99 лв.

Сравни

Комплектът Via Ferrata Webee+Chest Set от Ocún съдържа всичко, от което се нуждаете за катерене при ферата.

267,99 лв. (3.73 %) 257,99 лв.

Сравни

Универсалните и многофункционални обувки за катерене La Sportiva Tarantulace са особено подходящи за...

161,99 лв.

Сравни

186,90 лв. (3.16 %) 180,99 лв.

Сравни

Популярните еспадрили Ocún Strike QC осигуряват висок комфорт за всички видове катерене и задоволяват...

130,58 лв. (17.3 %) 107,99 лв.

Сравни