Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Спане в хамак - свобода, лекота и красиви преживявания

Вероятно сте забелязали, че от известно време в Instagram има невиждан бум на хамаците. Някой го окачва на палма, друг край басейна в градината, трети наблюдава нощното небе от хамака.

Тези снимки винаги излъчват усещане за благополучие, свобода, прекрасно преживяване. Дори терминът "плетена люлка" е престанал да бъде достатъчно атрактивен, сега той се нарича просто "хамак". Освен че можете да правите артистични снимки с хаштаг #hammocklife, можете да вземете тази вещ на едноседмичен поход или на едногодишно пътуване по света. Необходимо е само да добавите навес против дъжд, изолация или мрежа против комари. Така че нека да разгледаме.

Още преди години започнах да експериментирам с алтернатива на спането в палатка, а именно понякога неудобното спане под открито небе в бивак сак. Притеснявах се най-вече от ниската дишаемост на палатката през лятото, както и от нейното тегло. При спане върху постелка след това влага и дискомфорт. Тогава един приятел ми каза, че е видял някъде хора да спят в хамаци, на което аз се изсмях.

Хамакът е за градината или за плажа, как може някой да заспи в него?! Все пак там човек се сгъва като геврек! Някак си тогава се случи така, че се сдобих с хамак и започнах да се търся начин как да заменя 3-килограмовата палатка с 250-грамов хамак. Това беше в дните преди бума на бизнеса с подобни продукти - нямаше голямо предлагане, нещата от чужбина бяха скъпи и трябваше да си помогна сам. Сега това е съвсем лесно - в електронния магазин можете да намерите всичко - от хамаци до платна.

Мислили ли сте за хамак?

Ето няколко причини, поради които си струва да опитате:

 • скоростта на изграждане на навеса
 • без парников ефект, с максимална дишаемост
 • лесен при избор на място
 • могат да се използват на някой места без страх от глоби
 • минимално тегло (в повечето случай под 1 кг)
 • не ограничава контакта ви със заобикалящата ви природа
 • люлеене за лека нощ като от мама :-)

Изкуших ли ви? Да започнем...

Стигаме до това, от което се нуждаете. Хамакът е индивидуален въпрос и е добре да го вървите стъпка по стъпка и постепенно да откриете какво още ви вълнува. Първото необходимо нещо е самият хамак. Тук ще ви интересуват параметри като тегло, размер и цена. Добър избор е по-издръжлив найлонов материал с влакно около 70D и размер 300 x 150 cm, при който теглото е под 400 г, а цената - приемлива.

Друг задължителен елемент са освобождаващите ремъци. Ако не умеете да правите възли и желаете да похарчите и по- голяма сума , можете да си купите комплект ремъци директно от производителя. За скаутите по-евтина алтернатива е плосък ремък с желаната от вас дължина и с тегло, съобразено с вашето тяло. Тежа 90 кг, използвам два 5-метрови ремъци с товароносимост 150 кг, които не струват скъпо.

След това обърнете внимание на вида на използвания възел. Ремъците от производителя са свързани или с карабинери, или с друга система за бързо освобождаване. Ако направите възел и легнете в хамака, всичко се стяга и на сутринта може да имате малък проблем с разхлабването. Добре е да научите "сибирската примка”, която представлява просто примка с възможност за светкавично развързване.

Можете да намерите инструкции за сибирската примка в това видео на английски език:

 

Имате ли вече избрано? Сега трябва само да отидете в терена, да намерите две дървета и да изпробвате хамака.

 1. Започнете, като изберете дървета на разстояние 5-6 м едно от друго, за да има достатъчно въже между края на хамака и дървото.
 2. Увийте дърветата с примка,използвайте примката, която научихте по-горе, тя ще се стегне около дървото и няма да се откъсне.
 3. Завържете хамака за свободните краища със същия възел. Искате въжето на хамака да е разположено на около 30° спрямо равнината.? Не опъвайте хамака докрай до "---" , но и не го оставяйте да увисне във формата на буквата "U". В идеалния случай краят, в който държите главата, трябва да е по-близо до стъблото.
 4. Отпуснете се и се насладете на усещането за победа.

А сега ще уточним подробностите

А когато не искате просто да се люлеете в градината, а искате да спите на трекинг? Ами ако започне да вали? Или в Индонезия? Когато прекосявате норвежките фиорди?
Има недостатъци на основния комплект хамак и спален чувал, на които ще трябва да се обърне внимание.

Поза за сън

Първият трик е позата за спане. Можете да седнете в хамака и да се люлеете, както тази дама на снимката на National Geographic:

Но щом заспите, трябва да легнете правилно в хамака:

 • Не лягайте точно по оста между въжетата, това ще унищожи гърба ви.
 • Завъртете се на 15-45° настрани. Поставете краката си наляво, а главата - надясно.
 • Когато се използва правилно, хамакът се сплесква и се увива около вас.
 • Научете се да спите с глава настрани и няма да имате нужда от възглавница.

Това са основите, научете ги или още по-добре, разширете ги, за да включите спането настрани, по гръб и по корем, и репертоарът ви ще бъде пълен! (PS.: Да, възможно е!)

Синдром на студения гръб

Едно нещо ще усетите веднага в хамака. Щом стане малко по-хладно и ветровито, ще ви охлади на гърба. Но нека да го разгледаме. Спането в хамак е малко по-хладно от спането в палатка. Със сигурност не трябва да се притеснявате за липсата на вентилация, което ще оцените през лятото. През есента и като цяло през по-студените дни е добре да вземете това предвид и да изберете по-дебел спален чувал.

Въпреки това, тъй като спалният чувал се компресира под гърба ви и на практика губи изолационните си свойства в този момент, трябва да говорим за допълнителна изолация. Тя може буквално да ви спаси гърба!


Обикновена постелка с пяна, поставена в хамака, е достатъчно решение. Някои мрежи имат специален джоб за това, което е добре, защото аз самата не мога да спя с постелка в хамака и винаги се събуждам, когато хамакът е на земята и имам замръзнало лице. Това решение е подходящо само за някои хора.

Също така е добре да се избегне притокът на въздух под хамака - това се решава чрез изолация под мрежата. Може да бъде подслон (такъв незатворен спален чувал за закачане под хамака),), но той е скъп, тежък и обемист. Намерих решение и закачам парче флийс под хамака си.

Не е нужно да разрязвате суитшърт Polartec, а само обикновено одеяло и 4 щипки. Широчината трябва да е малко по-голяма от хамака, а дължината - метър, за да може да се побере върху гърба (при по-големите е добре краищата да се стеснят, за да следват формата на хамака). Това изобретение задържа въздуха в хамака на място и предотвратява неприятното охлаждане. Не е толкова трудно или скъпо, а одеялото все още може да се използва като завивка. Това решение работи за мен до есента.

Дъждът идва

Друга "радост" е, когато се очаква да вали. Тогава трябва да опаковате брезента. Да, добре е да го имате винаги със себе си, за всеки случай. Препоръчвам брезент с по-дълъг край от 3 - 3,5 м, но можете да го разпънете и по диагонал, за да получите малко по-дълъг навес, вижте например такива от Ferrino Брезентът се опъва над хамака, а свободните му краища се закрепват за земята.

Ако има силен вятър, пръчките от клони може да не са достатъчни и е добре да го завържете за корените под повърхността. Или опаковайте класическите колчета за палатка. Не поставяйте брезента твърде високо, не забравяйте, че хамакът ще провисне и дъждът може да вали настрани в леглото ви. За да не капе вода по въжетата и да попада в мрежата, добре е да завържете няколко връвчици за въжето, които да отвеждат излишната вода.

Шесткраки (не)приятели

В тропиците е необходимо да се предпазите от досадните комари и други буболечки. При нас или имах късмет и нищо не ме нападаше, или изваждах репелента и бях на спокойствие през цялата нощ Насекомите в тропическите гори могат да бъдат по-натрапчиви и местните жители знаят защо спят в мрежи против комари. Такива мрежи се произвеждат и за хамаци и е добре да изберете такива с 360° защита. Комарите могат да хапят през тъкани и ако имате само мрежа против комари над главата си, те пак ще се опитат да ви ухапят отдолу.

Как да намалите теглото за двама?

Отиваме на финала. Малцина от нас ходят сами, а тегленето на хамак, въжета, брезент за двама е почти равно на теглото на по-малка палатка за двама души. Можем ли да спим двама в хамак? Или как да спестим от тегло? Разбира се, има и двойни хамаци, предназначени за двама спящи, но те са подходящи за дрямка след обяд. Не разчитайте, че двама възрастни ще спят удобно в един хамак. За съжаление не става така. А ако някой от вас го направи, ще се радвам да го сподели с нас.

Има обаче начин да спите един до друг, така че да можете да опаковате само един брезент и едно въже в раницата си. Опъвате примките между широките дървета и си играете с възлите. За тази цел използвам шведски въжета RunLock, но можете да го направите и с класическите, само се уверете, че краищата на хамака са на разстояние един от друг.

По този начин ще имате малко допълнително пространство и въпреки че ще се докосвате в хамака, ще можете да спите спокойно през нощта. Друг вариант е да поставите единия хамак по-високо, а другия - по-ниско, но за това се изисква малко умение, а аз все още не съм го постигнал.

Не чакайте и тръгнете на следващият трек с мрежа

Животът е кратък, така че защо да не полюлеете малко? Можете да свикнете с него, няма да ви боли гърба и ще имате много страхотни преживявания. Не мога да се наситя на хамакуването през октомври, когато покрай вас минават стада елени и ви се струва, че можете просто да протегнете ръка и да ги погалите. Нито на спането в края на гората, където можете да видите нощното небе и да наблюдавате изгрева на сутринта с едно око, след което да заспите сладко отново. Това е страхотно преживяване, което трудно може да се сравни с нещо друго.

Източници: архив на автора, theultimatehang.com, NationalGeographic.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

72,00 лв. (43.07 %) 40,99 лв.

Сравни

107,00 лв. (35.52 %) 68,99 лв.

Сравни

111,00 лв. (15.32 %) 93,99 лв.

Сравни

191,85 лв. (30.16 %) от 133,99 лв.

Сравни

Хамак Hamaka.eu Rio1

99,99 лв.

Сравни

205,00 лв. (5.86 %) 192,99 лв.

Сравни

205,00 лв. (15.13 %) 173,99 лв.

Сравни

287,00 лв. (5.93 %) 269,99 лв.

Сравни