Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Овце,облечени в мериносова вълна.

Ние отдавна сме се влюбили във функционалните дрехи от мериносова вълна, а вие?

 


Съдържание

 

Увод 

Постепенно развъждането на този вид овце се разпространява по целия свят. Днес Австралия и Нова Зеландия са най-големите производители на мериносова вълна.

Овчата вълна съдържа ланолин, който обгръща всеки косъм от вълната. Ланолинът, или мазнината от вълна, е водоотблъскваща мазнина, която намалява крехкостта и чупливостта на косъма и има антибактериални свойства, които се оценяват при продължително носене на дрехи от мерино, тъй като значително намалява развитието на бактерии във вълната и по този начин миризмата. Поради това дрехите от мерино могат просто да се проветряват или да се перат в студена вода и могат да се носят за по-дълги периоди без пране (лично тествано върху чорапи без протести от колегите в офиса от член на 4camping :).

 

Основни предимства на мериносовата вълна:

 • като естествено кухо влакно изолира отлично
 • водоотблъскващa e , дъждовните капки се стичат по повърхността благодарение на ланолина
 • мериното е топло, дори когато е мокро
 • може да задържа влага, равна на 30% от собственото му тегло, без да държи студено
 • антибактериална  и нежна, подходяща за чувствителна кожа
 • не мирише дори след продължително носене
 • по-трудно запалимо е в сравнение със  синтетичните материали, предпазва по-добре от изгаряния
 • това е възобновяем, изцяло природен продукт.

 

Пет правила за успех

Накратко, интересувате от това в какво се отличава мериносовата вълна и за какво е подходяща. Този материал е създаден за по-студено време и за по-леки  дейности. Туризмът е чудесен пример, но аз използвам мерино през цялата година и обичам неговата гъвкавост. Това се постига благодарение на тези уникални свойства:

 • дишане - при мериното усещането за изпотяване се проявява по- късно
 • регулиране на влагата - мериното може да абсорбира до 35% от собственото си тегло, без да ви кара да чувствате студ
 • терморегулация - регулира топлината по-добре от синтетичните материали
 • антибактериални свойства - благодарение на (естествения) ланолин бактериите не се размножават толкова бързо.
 • незапалимост - висока устойчивост срещу  огън, не се разпада и се самозагасява, което ще оцените по време на лагерен огън

 

Недостатъци на мериносовата вълна:

 • бельото с малко или без синтетични влакна е по-склонно към разкъсване
 • има по-малка устойчивост на натиск и триене (например при носене на тежка раница). 
 • относително дълго време съхне

 

Грижа за продуктите от мериносова вълна

Облеклото от мериносова вълна, както и всяко друго функционално облекло, трябва да се поддържат според препоръките на производителя, за да се избегне намаляване на функционалността им или дори увреждането им. Най-добрият начин да направите това е да следвате инструкциите за поддръжка, посочени на етикета. Въпреки това ще си позволя няколко съвета и препоръки:

Пране в пералня - Ако продуктът може да се пере в пералня, използвайте само програмата за вълна, която е много по-щадяща за дрехата и предлага разумна температура и намалена скорост на центрофугиране. Препоръчително е също така да използвате перилен препарат, предназначен за пране на вълна или на функционално бельо . Не се страхувайте да го перете заедно с друго спортно облекло, само внимавайте за велкро и остри ръбове. Прането в по-топла вода (над 30°C) и при продължително въртене  в пералната машина може да доведе до влошаване на продукта, трикотажът може да се свлече и свие. Продуктът не може да бъде рекламиран, ако е бил повреден по този начин.

Ръчно пране -  Ако трябва да изперете дрехите си на ръка, използвайте хладка вода с температура до 30°C. Използвайте само меки перилни препарати, предназначени за вълна, както за ръчно, така и за машинно пране. Никога не използвайте омекотител за тъкани! След това изстискайте внимателно, за да избегнете разкъсване и издърпване на влакната.

Накисване - Когато накисвате в ръката си, постепенно намалявайте температурата на водата, за да избегнете утаяване или деформиране на дрехата.

Сушене - Никога не използвайте сушилня за сушене на продукти от мериносова вълна! Винаги сушете дрехите  хоризонтално, за предпочитане върху кърпа. Не сушете продукта върху нагревателен елемент. Ако температурата на нагревателя надвиши 30°C (а това е често срещано явление), водата в трикотажа също ще се нагрее над 30°C и продуктът ще се свие по същия начин, както ако не е бил неправилно пране

Пране по време на поход - По време на поход просто изплакнете дрехите в студена вода, не ги изстисквайте прекалено силно (за да не се разкъсат влакната) и ги оставете да изсъхнат свободно върху раницата или палатката.

 

Толкова  накратко за чудотворния естествен материал, какъвто несъмнено е мериносовата вълна. Ако искате да получите повече информация, не забравяйте да разгледате нашата секция  Съвети. В нея ще намерите статия, в която Матиаш Вейскал разглежда мериносовата вълната  по-подробно.

 

 

Полезни линкове:

 

Автор:  Матиаш Вейскал, Вит Хрушка

Източник: 4camping.bgunsplash.com, pixabay.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Дамска функционална блуза Devold Lauparen Merino 190 T-Shirt Wmn

187,00 лв. (16.58 %) 155,99 лв.

Сравни

Дамска тениска без ръкав Zulu Bambus Sporty 210

54,76 лв. (47.06 %) 28,99 лв.

Сравни

Дамска функционална блуза Icebreaker Women Merino 125 Cool-Lite™ Sphere III…

161,21 лв. (18.75 %) 130,99 лв.

Сравни

62,82 лв. (39.53 %) 37,99 лв.

Сравни

40,24 лв. (20.5 %) 31,99 лв.

Сравни

Мъжка тениска Craft CORE Unify Logo

44,00 лв. (22.75 %) 33,99 лв.

Сравни

185,40 лв. (19.1 %) 149,99 лв.

Сравни

Мъжки боксерки Progress Technic Boxer

40,24 лв. (20.5 %) 31,99 лв.

Сравни