Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Мокро ли е в палатката ви? Ще ви кажем защо.

Кондензацията е естествено физическо явление, което може да бъде избегнато дори при къмпингуване. Как да премахнете количеството конденз и вода, която се просмуква през шевовете? Разберете от нашата статия.


Съдържание

 

Увод

Познато е на всички ни. Независимо дали имаме туристически палатки, или ултралеки експедиционни палатки. Сутрешните капчици кондензирана вода измъчват дори след нощ под брезента. Имаме няколко съвета за вас, как да елиминирате количеството конденз и вода, проникваща през шевовете.

Защото тези два проблема са най-честите причини за мократа екипировка в палатката на сутринта. Кондензът в палатките е напълно естествено явление и ако познавате принципа му, лесно можете да повлияете на количеството кондензирана пара. Но водата може да попадне в палатката и по други начини. Тесните места на повечето палатки и брезенти са шевовете, местата около примките, велкрото или гумените ленти. Ще ви посъветваме как да запечатате добре тези места.

 

Кондензацията в палатките е досадна, но нормална

Кондензацията е напълно естествено физическо явление. В общи линии идеята е, че във въздуха има определено количество влага, която се разпада на малки капчици, когато срещне по-студена повърхност. И тогава те могат бавно да капят върху спалните чували и другата екипировка в палатката.

Температурата, при която парата започва да се утаява, се нарича точка на оросяване. Колкото повече пара има във въздуха, толкова по-висока е температурата на точката на оросяване. Това е температурата, която е необходима на парата, за да се превърне в капки вода. С други думи. Има ли много влага във въздуха в палатката, а навън е студена нощ? Тогава парата по стените на палатката просто кондензира. От решаващо значение е каква влажност ще има в палатката.


Съвет: Ако обичате точните числа, можете да използвате калкулатора за точката на оросяване.

 

Откъде идва водата във въздуха

По принцип има няколко неща, които влияят на това колко пара ще се разсея в палатката през нощта. Някои от тях се дължат на природата, други - на избора на място за нощувка и на нашето поведение. Ние самите отделяме част от влагата във въздуха. Как? Като дишаме.

 • Естествена влажност на въздуха, която зависи от времето, но и от мястото, на което сте разпънали палатката.

 • Мокри или влажни вещи в палатката. 

 • Приготвяне на храна в палатката. 

 • Дъхът на нощуващите. 

Сутрешната роса върху тревата е романтична, а капката върху тропикото - много по-малко.

 

Какво можете да направите, за да не се събуждате с мокър спален чувал на сутринта?

Опитни пътешественици са написали десет съвета за намаляване на конденза по стените на вашата палатка. Понякога малките неща могат да имат изненадващо голямо въздействие.

 1. Внимателен избор на палатка, която има достатъчно вентилация. Идеалният вариант е да се постигне т.нар. ефект на комина. Тоест, възможността да отворите едната част отдолу и вентилационният отвор отгоре. Когато избирате палатка, обърнете внимание и на вида на материала, който избирате. Желанието да защитите себе си и вещите си от дъжд ви кара да изберете палатки с по-висок воден стълб или да посегнете към материали, които са силиконизирани. Тези палатки ще ви предпазят сухи при дъжд. Но трябва да се има предвид, че както не пропуска вода, така и не изпуска пара. Следователно концентрацията на вода във въздуха в тях е по-голяма и вероятността от кондензация на капчици върху палатката се увеличава.
   
 2. Помислете колко голяма палатка да вземете. Един човек може да издиша до един литър вода на нощ. Ако сте повече хора , можете бързо да увеличите влажността в малка палатка. Необходимо е да се намери оптималното съотношение между теглото на палатката, нейния размер и броя на хората.
  Съвет: Ултралеките палатки могат да бъдат полезни при по-дълги пешеходни или велосипедни излети.
 3. Използвайте вентилацията на палатката. Ако почти сте се затворили в палатката, въздухът няма да се движи и кондензацията ще е по-голяма.
  Съвет: Поставете платнището върху щеката, така че между долната част на брезента и земята да има пролука за проветряване.
 4. Изпънете добре палатката. Използвайте всяка възможност, за да държите тропикото или платнището опънати.
  Съвет: Ако разполагате с двупластова палатка, уверете се, че между опънатото тропико и вътрешната част има разстояние навсякъде.
 5. Не сушете мокри вещи в палатката. Колкото повече мокри неща има в палатката, толкова по-висока ще бъде влажността вътре. Препоръчваме да оставите предметите навън или да ги увиете във водоустойчива торба и да ги изсушите през деня.

 6. Не гответе в палатката. Звучи примамливо да не седите навън и да си приготвите бърза супа вътре, но при готвене във въздуха се отделя много пара. Това отново ще увеличи количеството на водата, която след това ще се кондензира през нощта.

 7. Не разпъвайте палатката си близо до вода. В близост до водоизточник, без значение дали е поток или езеро, влажността на въздуха естествено е по-висока. За вечерна романтика със залязващото слънце над езерото можете да извървите няколко крачки пеша.

 8. Не разпъвайте палатката си директно под дървета. За по-висока влажност ще допринесе и сутрешната роса. И ще я видите от вътрешната страна на палатката. Препоръчваме ви да разпънете палатката си малко по-далеч.

 9. Оросява ли се стената? Изсушете я. Препоръчваме ви да сложите в раницата си абсорбираща кърпа, с която внимателно да избършете капките вода от стените. Това ще намали количеството вода, което циркулира в палатката. Не забравяйте да увиете мократа кърпа в торба или да я поставите извън палатката. Изтръскайте тропикото (покривалото) добре сутринта и се опитайте да го разгънете и изсушите на слънце по обяд.

СЪВЕТ - Времето е хубаво? Не вали? Опитайте една нощ под открито небе. Въпреки че може да се наложи да се борите със сутрешната роса. Самото наличие на вода във въздуха е нормално. Защита от сутрешната влажност или внезапните промени във времето ще ви осигури бивак сакът.

 

Борба с кондензацията в палатката при лошо време 

Кондензация в палатката се появява дори при хубаво време. Но ситуацията може да стане много по-сложна, ако времето не е благоприятно или ако спим на палатка в мразовито време.

 

Кондензация на палатка при дъжд

Когато вали, естествено, влажността на въздуха е много по-висока. Поради това вероятността от кондензация на вода по стените на палатката се увеличава значително. Какво можете да направите?

 • Палатката трябва да е достатъчно опъната и ако разполагате само с еднопластов вариант, може да избършете капчиците конденз, преди те да започнат да падат върху спалните чували. При двупластова палатка се уверете, че тропикото не се допира до вътрешната палатка. Отново се уверете, че е достатъчно опъната.

 • Осигурете достатъчен въздушен поток през вентилационните отвори и подсушавайте палатката и оборудването всеки път, когато спре да вали.

 • Не разпъвайте палатката си в котловина. При по-силен дъжд има опасност от стичане на вода и дори по-високият под няма да ви спаси от събуждане в локва.

 

Необходима предпазливост при замръзване

При мразовито време кондензът, който се просмуква в спалния чувал, може да представлява опасност за здравето. Поради това е необходимо да се осигури достатъчен въздушен поток, който да позволява на влагата да се отделя.

Изборът на материал може да повлияе и на това колко мокър ще бъде спалният ви чувал след мразовита нощ. Пухеният спален чувал е лек, но пухът е склонен да абсорбира влагата. Алтернатива са кухите влакна, които са по-устойчиви на вода. Те обаче са и по-обемисти и значително по-тежки. Интересно решение е микрофибър, който е по-лек от кухите влакна и ще издържи добре дори при трудни условия.

Съвет: За експедиции в най-сурови условия са подходящи експедиционните палатки. Те съчетават висока издръжливост, усъвършенствана конструкция и ниско тегло. 

За спане в студа е важна не само палатката, но и зимният спален чувал и качествената постелка

 

Дъжд и просмукване на вода в палатката през шевовете

Кондензацията на пара не е единствената причина за мокро оборудване в палатката. Друг проблем, който може да ви затрудни по време на пътуване, са шевовете на тропикото или брезента.

Повечето производители коригират шевовете на палатката така, че водата да не може да проникне лесно. Шевовете обикновено са скрити. Освен това могат да бъдат облепени със специална лента или да бъдат снабдени с покритие, което да запуши и най-малките дупки.

С течение на времето обаче лентата може да започне да се отлепва и покритието да се износи. Освен това, ако пътувате в трудни условия, е добре сами да залепите или уплътните шевовете. За целта има специални ленти и лепила. Съществуват и инструкции, с които можете сами да си направите лепило за промазка. Ние пробвахме .


Палатката край вода има росни стени на сутринта. Оставете бреговете на гребците и се преместете на 50 м по-нататък, за да пренощувате.

 

Какво да вземете предвид, преди да започнете ремонта?

От съществено значение е да знаете от какви материали е направена палатката и какво е използвано за импрегниране, покритие или лепене на шевове. Неправилната комбинация от материали и покритие (лента) може да влоши функционалността на палатката. Препоръчваме ви също така да разгледате какви са шевовете на палатката. Обикновено простите шевове, които свързват двете части на палатката, могат лесно да бъдат подлепени. По-сложните шевове трябва да бъдат уплътнени.

 

Материалът е от значение

По-просто казано, ако върху палатката или шевовете е използвано силиконово покритие, трябва да се използва лепило на силиконова основа. Това се отнася и за палатките от силиконов найлон.

Тяхното тропико е изработено от материал на найлонова основа, в която всяко влакно е буквално обвито в силикон. Благодарение на това тъканта не попива и е подходяща за много тежки условия. Тези шевове не могат да бъдат подлепени при производството. Идеалното запечатване се осигурява от специална сърцевина, която абсорбира малко количество влага, увеличава обема си и по този начин затваря шева.

Дори и в тези технически усъвършенствани шевове обаче може да има малки места, през които да капе вода. В този случай е препоръчително да се използва покритие на силиконова основа.

Когато е използвано полиуретаново покритие, отново трябва да се използва лепило на полиуретанова основа. Друг вариант е съединения без покритие да подлепите с лента.

 

Комбиниране на материали за тропикото, предимства и недостатъци и възможността за подлепване на шевовете

 

Използвани материали

 

 

 

Допълнителна корекция/поправка на шева

Полиестер + вътрешно полиуретаново покритие (PU ) без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Най-разпространеният вариант на тропико.

Шевовете могат да се подлепят със силиконова лента.

Найлон + вътрешна полиуретанова промазка без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Най-разпространеният вариант за подови настилки.

Шевовете могат да бъдат подлепени с лента.
Полиестер + външно силиконово покритие + вътрешна полиуретанова промазка без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Често срещан вариант на тропико при по-скъпите палатки.

Шевовете могат да бъдат подлепени с лента. 
Найлон + външно и вътрешно силиконово покритие + RipStop (или по-рядко срещаната комбинация полиестер + външно силиконово покритие + вътрешна PU промазка + RipStop) 

Технологично най-напредналият вариант на тропико. Допълнителна рипстоп (предпазваща от разкъсване) обработка на палатките в по-висока ценова категория. Шевовете са шити със специална сърцевина и не се подлепват при производството. 

Шевовете не могат да бъдат подлепени. Въпреки това могат да се запечатат с покритие на силиконова основа. 

 

Използвани материали

ЗА

ПРОТИВ

Полиестер + вътрешна полиуретанова промазка (PU) без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Средна продължителност на живот, ниска цена, отлична дишаемост.

По-голямо тегло на материала и висока абсорбция на вода.


Найлон + вътрешна полиуретанова промазка без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Висока якост и механична устойчивост.
Ниско тегло и цена.

 

Полиестер + външно силиконово покритие + вътрешна полиуретанова промазка без допълнителна техническа обработка + фабрично подлепени шевове

Удължена устойчивост срещу UV лъчение.
По-ниска абсорбираща способност.
Висока издръжливост. 

По-висока цена, но продуктът издържа по-дълго.
По-високо тегло и много ниска дишаемост.

Найлон + външно и вътрешно силиконово покритие + Ripstop (или по-рядко срещаната комбинация полиестер + външно силиконово покритие + вътрешна PU промазка + Ripstop)

Висока UV защита, не абсорбира и не диша.
Много ниско тегло на палатката.
Високата издръжливост е подсилена от допълнителна обработка, която предотвратява разкъсването на тъканта. 

Висока цена и невъзможност за подлепване на шевовете.
Много ниска дишаемост. 

 

Рецепта за домашно лепило

В интернет можете да намерите няколко ръководства за това как да си направите сами лепило на силиконова основа за покриване на шевове. Основата е санитарен силикон и бял спирт. Смесете двете вещества в съотношение 1:2 в съд. Внимание, необходимо е да се разбърква много и редовно. Това лепило или покритие, ако предпочитате, работи много добре. Но може да се използва само на палатки с двустранна силиконизация.

 

Процедура за ефективно уплътняване на шевове

Ако искате да запечатате добре шевовете, трябва да спазвате няколко основни правила. Те ще ви помогнат да се уверите, че покритието се впива във всички необходими пролуки.

 1. Разположете тропикото или покривалото на добре проветриво място. Градина или тераса са идеални.

 2. Добре опънете всички шевове.

 3. Втрийте лепилото в шевовете, така че да проникне във всички пролуки, дори и в най-малките.

 4. Препоръчваме да отворите малко шева и да оставите покритието да потече вътре.

 5. Оставете да се втвърди за около 12 часа. Шевовете са все още гъвкави дори с покритието, но са придобили по-голяма издръжливост.

Съвет: Обърнете специално внимание на покриването на шевовете на примките, циповете, шнуровете и различните закопчалки.

Не забравяйте, че след като сте направили собствени корекции на палатката, закърпвайки или залепвайки шевовете, няма да са валидни всички правила на гаранцията. Затова, преди да започнете да променяте палатката си, се уверете, че тя наистина ви устройва във всяко отношение. Очевидните дефекти, разбира се, обикновено покрива рекламация.

 

 

Полезни линкове

 

Автор: Луция Кручкова

Източници: pixabay.com, unsplash.com, архив 4camping

Как да изберем идеалните обувки за ходене

Съвети

Със сигурност имате чифт спортни обувки в гардероба си. Универсалните, с които можете да тичате, са подходящи за ходене, но вероятно се досещате, че може би не са най-подходящи за по-дълги разходки. Особено ако искате редовно да ходите на дълги разстояния. На какво всичко трябва да обърнете внимание, когато избирате?

Как правилно да наслоявате функционално облекло

Съвети

Наслояването на дрехите е ефективен начин да запазите топлината си в студено време, като същевременно лесно регулирате телесната температура.Чрез комбиниране на слоеве с различни характеристики можете да създадете оптимален набор от дрехи за почти всяко време. Как да го направите? Разберете в нашата статия.

Как да изберем велосипедна каска?

Съвети

Според закона само лица, който карат електрическо колело трябва да носят каска. Ако избирате каска, то определено разбирате значението на тази незадължителна екипировка за велосипед. В даден момент каската може да е единственото нещо, което ще ви предпази при падане, което без защита на главата може да бъде фатално.

Избираме за вас

Семейна палатка

503,00 лв. (51.49 %) 243,99 лв.

Сравни

283,00 лв. (24.03 %) 214,99 лв.

Сравни

476,99 лв. (33.26 %) 318,33 лв.

Сравни

Туристическа палатка

259,00 лв. (27.8 %) 186,99 лв.

Сравни

2 015,00 лв. (38.87 %) 1 231,85 лв.

Сравни

1 727,99 лв. (27.51 %) 1 252,69 лв.

Сравни

Туристическа палатка

559,00 лв. (32.38 %) 377,99 лв.

Сравни

Туристическа палатка

255,00 лв. (39.61 %) 153,99 лв.

Сравни