Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Какво да опаковате за рафтинг

Как да опаковате за рафтинг ? Какво да вземете със себе си и какво да оставите вкъщи? Вдъхновете се от нашата днешна статия.


Съдържание

 

Увод

Събуждането на реките през април бележи началото на сезона за лодки. Всяко лято хиляди хора се отправят към реките за лятно приключение. Водният туризъм просто има своя чар. 

Опаковането на багажа за вода обаче е може би още по-голямо предизвикателство, отколкото изборът на подходяща екипировка за поход или класическа почивка. Трябва да имате всичко необходимо със себе си, т.е. къмпинг оборудване за преобличане, готвене и спане, като в същото време не можете да опаковате твърде много заради обема. А ако се намокрите, трябва да предпазите вещите си от намокряне. Разбира се, правилното опаковане за вода зависи от много фактори, но в днешната статия сме изброили най-важните неща, които не бива да забравяте.   

 

Какво трябва да знаем, преди да опаковаме

Преди да започнете да съставяте списъка си и да опаковате, проверете следното: 

Прогнозата за времето

Проверете прогнозата за времето за датата на планирания рафтинг. Изберете облеклото си според времето. Ако се отправяте на многодневен рафтинг, времето може да повлияе и на начина, по който ще прекарате нощта. При дъжд определено ще спите по-добре в палатка, отколкото в хамак. Трябва да вземете предвид и факта, че вечер край водата е по-студено. Затова извадете приблизително 5 градуса от прогнозната температура.

Лодки под наем

Също така разберете какво можете да получите от фирмата за наемане на лодки. Обикновено това са  гребла, бидони, жилетки, въже за закрепване на лодката и обикновено каски.

Все пак е важно да сте сигурни, че наистина ще имате всичко на разположение. Някои компании за отдаване под наем предлагат и възможност за транспортиране на вещите ви по суша, като в този случай ви препоръчваме да изберете един компактен багаж, който да се пренася добре. 

 

 

 

Еднодневен рафтинг

Ако ще се возите с лодка само един ден, препоръчваме ви да вземете: 

 • Обувки за вода - независимо дали сте избрали неопрен или стари маратонки, обувките трябва да са с пълен пръст, да прилягат добре на крака и подметката им да не е хлъзгава. Обувките предпазват краката ви от остри предмети във водата. Обувките не трябва да поемат прекалено много вода. Сандалите, кроковете или чехлите са напълно неподходящи. Те могат да изплуват, когато за първи път излизате от лодката във водата, и няма да ви предпазят, ако се ударите в остър или хлъзгав камък. . 
 • Винаги носете два чифта обувки  - едни за водата и едни за сушата. За многодневен рафтинг  е най-добре да изберете водоустойчиви ботуши.
 • Аптечка за първа помощ и лекарства  -  можете да добавите водоустойчиви лепенки към обичайната си аптечка. 
 • Документи и пари
 • Водоустойчив калъф за мобилния ви телефон и друга електроника - независимо от това, колко спокойно ще е пътуването ви, препоръчваме да защитите внимателно електрониката си от вода и влага. Електрониката е най-податлива на повреди, когато се намокри.
 • Храна 
 • Шапка - най-добрият избор е шапка с козирка или шапка с периферия. Често няма къде да се скриете от слънцето, така че тя ще ви предпази от слънчево изгаряне. 
 • Слънчеви очила
 • Бутилка за вода- спазвайте режим на хидратация.
 • Дъждобран - ако прогнозата за времето е неблагоприятна.

 

Многодневен рафтинг

При многодневен рафтинг си опаковайте всичко от горния списък, а още прибавете: 

 • Облекло 
  • Водоустойчиви якета, дъждобрани,понча - прогнозата за времето ще ви подскаже дали се очаква дъжд или не. Дори ако прогнозата е безоблачна, вземете си дъждобран. При наистина дъждовно време  водоустойчиво пончо, ще ви послужи добре, като ви запази напълно сухи. За запалените гребци в гамата има и специални якета, които са пригодени за воден туризъм. Кройката им ви позволява да гребете без затруднения, материалът обикновено е от неопрен, а често вътре в якето има удобен джоб с цип. 
  • Бански
  • Бельо 
  • Чорапи -  подходящи  за сухи обувки, както и когато краката ви изстинат вечер.  
  • Блузи  с къс и  дълъг ръкав - дългият ръкав ще ви е от полза особено в студените вечери. В този случай изберете синтетичен материал, тъй като той съхне малко по-добре и по-бързо от естествените. 
  • Къси панталони и дълги панталони за вечерта
  • Един или два допълнителни слоя - изберете в зависимост от прогнозата за времето

 

 • Чанти за лодка - разбира се, можете да съхранявате вещи в бидона, но не си струва да разчитате само на него, тъй като невинаги се затваря на 100%.  Най-безопасният вариант е да опаковате всичко в найлонови торбички или, още по-добре, във  водоустойчиви торби, които се предлагат в различни размери. Непромокаемите чанти често имат примки, които ви позволяват да ги прикрепите към лодката. Ако искате да сте абсолютно сигурни, че всичко ще остане сухо, поставете водоустойчивата торба в бидона за всеки случай. Падълбордите също са голяма тенденция във водния туризъм през последните години и можете да прикрепите торба към тях със специална самозалепваща се лента, за да гарантирате максимално сцепление.  
 • Карта за гребане с обозначения на рисковите места - в случай че разполагате с хартиена карта,ще ви бъде от полза  водоустойчивa чанти за карти
 • Репелент
 • Тоалетни принадлежности и бързосъхнещи кърпи 
 • Палатка - освен възможността да спите в палатка, можете да  да спите  под звездите или  в хамак според времето и температурните условия. Повечето хора обаче избират палатка в къмпинга. Препоръчваме ви двойна палатка, най-добре възможно най-малка. Двойната обвивка, както подсказва името, е съставена от два слоя, като външната обвивка (тропикото) е водоустойчива. Най-голямото му предимство е просто защитата от конденз. Можете да прочетете повече за избора на палатки в нашата статия  Как да изберем палатка
 • Постелка - различните видове предлагат различни възможности - с пяна, надуваема, самонадуваща се, с алуминиево фолио...  От вас зависи коя от тях ще бъде идеалният партньор за преспиване. Ако все още нямате постелка и търсите подходящата според собствените си критерии, препоръчваме ви да се вдъхновите от нашата обзорна статия Как да изберем постелка
 • Спален чувал - ако все още нямате, при избора ще ви помогне нашата статия  Как да изберем спален чувал
 • Челник  или  фенерче
 • Мултифункционален инструмент - трион, чук или кремък - всички те, разбира се, могат да бъдат полезни на вода или в къмпинга. На лодката опаковаме само най-необходимото, но мултифункционалните инструменти са преносими и могат да заменят до 34 инструмента. 
 • Туристически котлон, пълнител, запалка, туристически прибори
 • Храна - не във всеки къмпинг има възможност да се храните. Опаковайте достатъчно количество трайна  храна, за да се храните по време на път, като е добре да имате и  готови ястия за из път. Другите възможности за хранене зависят от къмпингите и местата за къмпингуване. 
 • Издръжлива самозалепваща се лента
 • Тоалетна хартия

 

Още нещо, което ще ви е нужно: брадвичка, трионтермочаша, резервно въже (можете да го използвате като въже за окачване на мокро пране)..

Ако отивате в чужбина, уверете се, че имате здравна застраховка.

Така че казвам довиждане и здравей на водата!

 

Полезни линкове

 

Автор: Павлина Хорнакова 

Zdroje: архив 4camping

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Торба за хвърляне Hiko Throw 15M

83,00 лв. (9.65 %) 74,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Lightweight Dry Bag View 13 L

62,82 лв. (42.71 %) 35,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Lightweight Dry Bag Set 8, 13, 20L

167,66 лв. (27.24 %) 121,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Lightweight Dry Bag View 5 L

48,31 лв. (37.92 %) 29,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Lightweight Dry Bag View 8 L

56,37 лв. (4.22 %) 53,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Ultra-Sil Dry Bag 8 L

52,34 лв. (38.88 %) от 31,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Ultra-Sil Dry Bag 13 L

60,40 лв. (37.1 %) от 37,99 лв.

Сравни

Водоустойчива торба Sea to Summit Lightweight Dry Bag 20L

62,82 лв. (39.53 %) от 37,99 лв.

Сравни