Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Как да се обличаме за бягане през зимата

Свикнали сте да бягате редовно, зимата е дошла и се страхувате, че ще трябва да се откажете от бягането за няколко месеца?  Изобщо не се притеснявайте за . Просто запомнете няколко насоки, облечете се добре и може да откриете, че обичате да бягате през зимата.


Съдържание 

Обичате да сте облечен, когато тичате в студа, обичате облекчението, след като малко се загреете, обичате звука от скърцащият сняг, осветените прозорци на къщите, покрай които минавате, и обичате топлината на дома и мириса на чая, който си наливате, след като сте тичали? Бягането през зимата изостря сетивата, прави ви по-усещащи, а усещането за дискомфорт ви позволява да се насладите напълно на уюта, когато се върнете.


А какви са правилата, които трябва да спазвате, когато бягате през зимата? Открийте това в следващите редове.

 

 

Интензивност

Ако започвате да бягате през зимата, наблегнете на бягането с ниска интензивност. Постепенно, когато свикнете и бягането не е толкова шокиращо за тялото ви, можете дори да ускорите или да включите градирани бягания. След като се почувствате като опитен зимен бегач, определено можете да се справите с интервалите. Първоначално обаче е важно да поддържате интензивността на бягането постоянна или нарастваща по време на тренировката. Това е така, защото когато интензивността спадне, има риск да се простудите. Постепенно обаче ще се свикнете, гърлото и дробовете ви ще свикнат със студения въздух и ще можете да си позволявате все повече и повече.

 

 

Шал-яла

Когато температурите паднат под нулата, не забравяйте шал- яката за врата, а при по-ниски температури я издърпайте през устата си и дишайте през нея. Отново, това е златното правило за интензивност при начинаещите зимни бегачи, постепенно тялото ви ще свикне с новите стимули и може би след време ще можете да бягате без шал- яката. Но за мен лично в началото всяко бягане без нея беше възнаградено с дращене в гърлото и кашлица.

По-малкото е повече

Облечете се така, сякаш е с  10 градуса повече. Особено при ниски температури, ако спазвате това правило, през първите няколко минути бягането може да бъде много тежко, но трябва да издържите, скоро ще се затоплите. Ако се облечете повече, първите минути ще са приятни, но през останалата част от тренировката ще се потите  в собственото си тяло.

 

Облекло

Приемете информацията с известна доза резерва, описвам как се обличам през зимата. Отново, обличането е много индивидуално. Можете да разберете, че сте добре облечени, по това, че ви е студено, когато излезете навън, и след около 5 минути се чувствате комфортно. Дали за това са необходими два, три или четири слоя, ще трябва да установите сами.

 

Чорапи

Определено избирайте чорапи, които стигат над глезените. Ако носите обувки с мембрана, по-слабите чорапи са достатъчни, а ако носите обувки без мембрана, тогава изберете качествени по-топли чорапи, напр. Warg Trek Merino.

 

Панталон / клин / ватиран клин

Трябва сами да изпробвате температурата, кога да преминете от леки клинове  към по-топли модели е много индивидуално. Отделните термопанталони също са чудесно решение. Ако вали дъжд или ръми, препоръчвам да изберете водоустойчив вариант, напр., např. Swix Focus Wind.

 

Блуза/суитшърт/яке

Като основен слой винаги избирам термотениска с дълъг ръкав (например Under Armour Authentics Crew), която понякога допълвам с тениска с къс ръкав. При температури от около -5 °C надолу добавям лек суитшърт, ако не вали сняг или просто отивам да тичам за кратко. Ако вали сняг и излизам за по-дълго бягане, вместо потник вземам леко мембранно яке. Комбинация от тениска, суитшърт и яке вземам само при наистина големи студове, близки до -20 °C.В нашите предложения  можете да намерите и яке за бягане с мембрана, напр. High Point Active Lady Jacket, а от суитшъртите са подходящи за бягане, например Regatta Montes.

 

 

Ръкавици

При нормална зима леките неизолирани са достатъчни, а при силен студ е по-добре да носите ръкавици за бягане. При температури до -5 °C обикновено изобщо не нося ръкавици, а просто навличам ръкавите върху ръцете си, докато се затопля. Тествах ръкавиците  Etape Everest WS+. при  условия на замръзване.

 

Шапка/лента за глава

По-слабите материали ще са достатъчни дори при голяма зима. Колкото по-студено става, толкова по-често посягате към шапка, а не към лента за глава.

 

Шал - яка

Изборът на материал зависи от вас, шалът ще предпазва всички. Лично аз отново подкрепям по-леките материали. 

 

 

Обувки

Не се нуждаете от специални обувки за бягане през зимата. Просто се уверете, че подметката съответства на повърхността, върху която ще стъпвате. Внимавайте за капаните на комбинацията от лед и вечерна тъмнина.

Аз лично принадлежа към по-малката група бегачи, които предпочитат обувки с мембрана Gore-Tex през зимата, като колкото по-дълго е бягането, толкова повече ги оценявам. Особено при дълбоки застудявания или, обратно, при температури около нулата, когато снегът е мокър или навсякъде има студени локви. В този момент потните ми крака са по-приятни от ледените бани. Някои хора решават този проблем с мембранни или неопренови чорапи, а много бегачи не го решават по никакъв начин и нямат нищо против да имат мокри обувки.


В широката гама от обувки за бягане на 4camping. ще откриете няколко модела с мембрана Gtx, напр. Hoka One One Challenger Atr 6 Gtx.

 

Полезни линкове 

 

Автор: Катерина Балчарова

Източник : архив на автора, pixabay.comunsplash.com

Започваме да бягаме или 10 км за 3 месеца

Съвети

Искате ли да започнете да тичате, но само след една минута вече се задъхвате? Ще ви дадем съвети как да започнете да бягате, за да можете да пробягате 10 км за три месеца безопасно и щастливо.

Азбука на бягането

Съвети

Каквo e азбука на бягането? И защо трябва да я включите в тренировъчния си план? Катка Балкарова ще ви отговори на тези въпроси.

Спални чували с пух и тяхната поддръжка

Съвети

Спалните чували с пух са кралската категория спални чували. Това са най-топлите спални чували. Никой пътешественик, планинар или взискателен турист не може да си представи нощувка през зимата без тях.

Избираме за вас

38,53 лв. (11.78 %) 33,99 лв.

Сравни

Сгъваема бутилка

32,26 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане

(3.7 %) 259,99 лв.

Сравни

67,99 лв.

Сравни

Дамски обувки за бягане

328,39 лв. (30.88 %) от 226,99 лв.

Сравни

Дамски туристически обувки

(2.12 %) от 184,99 лв.

Сравни