Преминаване към продуктови категории Премини към количката Преминаване към навигация

Не се интересувам от отстъпки и промоции, искам да скрия лентата.

Как да изберем велосипедна каска?

Според закона само лица, който карат електрическо колело трябва да носят каска. Ако избирате каска, то определено разбирате значението на тази незадължителна екипировка за велосипед. В даден момент каската може да е единственото нещо, което ще ви предпази при падане, което без защита на главата може да бъде фатално.


Съдържание 

 

Увод

Каската трябва да е част от велосипедния комплект на всеки колоездач. Защо? При катастрофа велосипедистът обикновено пада неконтролируемо върху кормилото. Според статистиката повече от 70 % от велосипедистите, които загиват, не носят каска. Правилната каска ще разпредели удара върху главата и ще смекчи силата на удара по време на катастрофа.  С помощта на нашата статия,изберете каска, която може да спаси живота ви при падане.

Как да изберете каска?

Когато избирате каска, трябва да обърнете внимание на няколко аспекта. Винаги се интересувайте от следните параметри на каската:

 • сертифициране и стандарти за безопасност,
 • за какъв терен е подходяща каската,
 • тегло, технология на производство и размер на каската.

 

Сертифициране и стандарти за безопасност

Не купувайте каска, която не отговаря на минималните изисквания за безопасност и сертификация по EN 1078. Някои каски могат да имат и система за безопасност MIPS (Multidirectional Impact Protection System). Това е допълнителен метод за защита. В този случай във вътрешността на каската има подплата, която се закрепва с еластични ленти. Ако каската падне и се заклещи, главата все още може да продължи да се движи в забавено движение. По този начин подложката намалява интензивността на ротационната сила, действаща върху главата.


MIPS осигурява допълнителна защита на главата при страничен удар. Каските с тази функция за безопасност са сред най-качествените, но и по-скъпи модели. На снимката е показана например системата MIPS на каската Uvex Unbound.  

 

Избор на каска в зависимост от терена

Преди да купите, се уверете, че знаете къде ще карате и какъв велосипед ще карате. Различните каски са подходящи за различни дейности. Има каски за шосейни велосипеди, за планински велосипеди, каски за BMX и каски за фрийрайд, например. Можете също така да филтрирате каските в нашия електронен магазин  в зависимост от тяхното предназначение.

Каските за шосейни велосипеди се разпознават по големия брой въздушни отвори. Поради това те са подходящи за дълги маршрути. Целта на тези каски е максимална вентилация и възможно най-ниско тегло. При каране по-хладният въздух преминава през предната част, а топлият въздух излиза през задните вентилационни отвори. Каските за шосейни велосипеди нямат сенник и формата им е аеродинамична, за да се осигури най-малкото въздушно съпротивление.

Каската за планинско колоездене и All Mountain каска за планинско, трекинг и кросово колоездене е по-здрава и има по-малки въздушни отвори. Освен това има слънцезащитна козирка в предната част и по-голяма защита за задната част на главата.


Каските на MTP трябва да могат да се справят с падания в полеви условия. В сравнение с каските за шосе те имат визьор и са по-изтеглени назад, като по този начин покриват задната част на главата в случай на падане. 

 

Каските за BMX са много по-затворени, с минимални вентилационни отвори. Те са видимо по-закръглени, припокриват задната част на главата и са по-устойчиви на удари. Използват се и за каране на ролери или скейтборд.

Каските за фрийрайд и спускане покриват изцяло главата и брадичката и имат преден щит. Всичко е обединено в едно цяло, поради което те се наричат интегрални. Тази каска покрива цялата глава, а предпазителят на брадичката също е част от интегралната конструкция на каската. Теглото им е по-голямо по отношение на конструкцията, броят на вентилационните отвори е малък. Честотата на катастрофите и техният характер обаче налагат това. С обикновена каска едно падане в терена ще доведе в най-добрия случай до няколко шева на брадичката ви, а в най-лошия - до посещение на стоматологична хирургия.

.

 

Тегло, производствена технология и размер на каската

Размерът на каската се определя от обиколката на главата в сантиметри. Измерете главата си с шивашки метър в най-широката точка - през челото над ушите и над веждите. Обикновено диапазонът е между 50 и 65 сантиметра за възрастни.

Някои каски се произвеждат в един универсален размер и се приспособяват към главата с помощта на механизми за пристягане. Някои производители произвеждат каски с два или три размера.

За мъже или за жени? Повечето каски са предназначени както за мъже, така и за жени. Такива каски имат обозначение "унисекс". Съществуват и каски, предназначени специално за жени. Има обаче само една разлика. При каските за жени в задното затягащо колело има място за разтягане на опашката на косата.


Карането без каска е по-рисковано, отколкото изглежда на пръв поглед.  

 

Джаджи, които могат да ви бъдат полезни

 • подвижна козирка отпред,
 • вградено фенерче в задната част на главата,
 • стойка за закрепване на бликаща светлина или челник,
 • поставка за  камера,
 • мрежа против насекоми във вентилационните отвори,
 • вътрешна подложка, която може да се пере,
 • отваряне и затваряне с една ръка,
 • чип NFC Medical ID, който съхранява данните на водача и позволява достъп до тях в случай на инцидент чрез смартфон.

На пръв поглед тези джаджи изглеждат ненужни. Но те имат своите практически предимства. Каската ви ще ви служи години наред, но не искате да имате потни подложки на главата си в продължение на години. Ето защо е чудесно, ако можете да ги свалите и да ги изперете или просто да ги замените с нови. Светлината може да ви спаси от инцидент с автомобил.Мрежата ще ви предпази от блуждаеща оса, която може да се вмъкне под каската ви.

 

Как да поставите правилно каската

Купуването на правилната каска е първата стъпка, а втората важна стъпка е правилното поставяне на каската. Недобре прилягащата каска може да има същия ефект върху крайния резултат, както ако изобщо не носите каска. Лошо поставената каска може да се изхлузи при падане. За да може каската да си върши работата и да предпазва главата ви, тя трябва да пасва идеално. Какво означава това?

 • каската не трябва да натиска, носенето ѝ трябва да е удобно,
 • носи е с козирката напред,
 • между брадичката и колана (или катарамата под брадичката),трябва да има разстояние максимално 2 пръста 
 • каишките не трябва да се задушават,
 • едната каишка трябва да води пред ухото, а другата - зад ухото, като се свързват точно под ушната мида,
 • при поставена каска челото не трябва да е открито,
 • каската не трябва да пречи на видимостта.

Правилно поставената каска трябва да е в средата на челото, с уши между ремъците и не повече от два пръста под каишката на брадичката. 

 

Поставенат каска трябва да е приблизително в средата на челото и не трябва да е прекалено хлабава. Тя не трябва да се движи по главата. Направете няколко движения настрани, напред и назад, ако се движи, затегнете я. Регулирането на каската се извършва на две места. Каишка под брадичката и механизъм в задната част на главата под формата на колело за регулиране.

Някои каски имат система fast adapting. Каишките могат лесно да се регулират по всяко време, за да отговарят на вашите нужди. Други имат система за пристягане monomatic,  която се отваря и затваря с натискането на един бутон.

Освен задължителната екипировка за колоезденето  силно препоръчваме очила за допълнителна безопасност.  И нямаме предвид непременно слънчеви очила. В окото ви може да попадне клонче, както и муха.

 

Велосипедна каска за деца

За да вземе решение за покупка, детето разглежда два важни параметъра на каската. Картинката и цвета. Ако един от тях е грешен, каската е безполезна за купуване. Понякога дори изпълнението на тези две условия не е достатъчно, за да може малкият велосипедист спокойно да сложи каската на главата си. Дори да му обясните, че това е в интерес на неговата безопасност, успехът не е гарантиран. Използването на каска при децата изисква родителско търпение, последователност, цвят и картина.


Не пренебрегвайте избора на детска каска. Това е нещо повече от картинка и цвят. 

За родителите при избора на  детска каска  важат основно същите условия, както при избора на каска за възрастен. Детските каски обикновено са малко по-дълги в задната част, за да предпазят по-добре задната част на главата. Съсредоточете се върху теглото. То трябва да е възможно най-ниско, за да е удобно за децата. Най-леките детски каски са с тегло около 220 грама.

 

СЪВЕТ: Не купувайте по-голяма каска, мислейки, че детето ви ще я надрасне. Свободната каска е равносилна на липсата на каска. Каската не трябва да пада от главата, дори когато детето е с разкопчана долна каишка.

 

Дори да се използва за  велосипед,  каската , той се използва и за колело за баланс  и за тротинетка. В края на краищата дори пластмасовите велосипеди могат да достигнат опасни скорости с малък водач. Предното колело просто може да блокира при удар в камък или бордюр и детето да  полети  напред по инерция

Обикновено се препоръчва каската да бъде сменена след първото падане. Но при децата каската най-вероятно ще падне за първи път у дома, преди още да сте тръгнали. За щастие тези дребни инциденти не пречат на каската. Пожелаваме ви много добри километри навън.

 

Полезни връзки

 

Автор: Алена Боухалова

Източник: pixabay.comunsplash.com

Как да изберем правилния размер спортен сутиен

Съвети

Как да изберем спортен сутиен, за да си осигурим максимален комфорт? В тази статия ще ви посъветваме за правилния избор на размер и перфектното прилягане на сутиена.

Как да изберем челник

Съвети

Не сте сигурни как да изберете правилния челник? Трябва да се ориентирате колко лумена има, обхват и други параметри на челника? Ще ви посъветваме как да го направите.

Как да перете и да се грижите за раницата

Съвети

Раницата е супер помощник. При пътувания тя ще улесни работата ви, а при други качествената раница е дори необходимост. Ако сте си направили труда да я изберете внимателно, вероятно очаквате тя да ви служи перфектно дълги години. Знаете ли как да се грижите за нея?

Избираме за вас

Чанта за велосипед Just One Drive 3.0 S

21,00 лв. (19.1 %) 16,99 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска Uvex Kid 3

117,00 лв. (23.09 %) от 89,99 лв.

Сравни

48,00 лв. (10.44 %) 42,99 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска Bell Sidetrack II Youth

117,00 лв. (10.26 %) 104,99 лв.

Сравни

Детска колоездачна каска Hamax Skydive

74,00 лв. (31.09 %) 50,99 лв.

Сравни

Колоездачна каска Uvex Active

200,00 лв. (20.51 %) от 158,99 лв.

Сравни

Колоездачна каска Scott Groove Plus

199,00 лв. (10.06 %) 178,99 лв.

Сравни

Дамска каска Etape Venus

58,00 лв. (29.33 %) от 40,99 лв.

Сравни